Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Het Achterhuis

Het dagboek van Anne Frank

Anne Frank

1947

302

2 uit 5

6.8 / 10
5e klas havo
  • Linda
  • Nederlands
  • 919 woorden
  • 50285 keer
    44 deze maand
  • 22 november 2001
Titel: Het achterhuis.
Auteur: Anne Frank.

Titelverklaring : De familie Frank moet tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Dit doen ze in het achterste gedeelte van het kantoor van Otto Frank ze noemen dit het achterhuis.

Samenvatting:
Anne Frank is een dertienjarig joods meisje, ze moet in de Tweede wereldoorlog, samen met haar ouders en zus onderduiken in hun woonplaats Amsterdam. Samen met de familie van Daan trekken zij in het Achterhuis, een woonhuis aan de achtekant van het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van het kantoor, meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt meneer van Dussel bij hen in, omdat er nog een plaatsje over was in het huis.

In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag, vlak voor hun onderduikperiode, kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Ze vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magazijn. Zij mogen hen niet horen dus de w.c mag niet worden doorgetrokken tijdens kantooruren, er mogen geen kranen lopen enzovoorts. Anne is veel bezig met studies, boeken lezen en het maken van huiswerk. Haar vader, die ze liefkozend Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor kantoor: brieven typen en administratief werk.

Naast het schrijven over haar dagelijkse leven schrijft Anne veel over haar gevoelens en gedachtegang. Het dagboek stopt op dinsdag 1 augustus 1944, in het slotwoord staat dat er op 4 augustus een inval heeft plaatsgevonden in het Achterhuis. Alle onderduikers en ook Kraler en Koophuis werden gearresteerd en naar kampen gevoerd. Vader Frank, Koophuis en Kraler keerden terug, de rest is vermoord in de concentratiekampen.

Waarom gekozen: Ik heb het boek gekozen, omdat ik als thema dagboeken heb en het achterhuis is een dagboek. Het leek mee ook boeiend om over het leven van een meisje van ongeveer mijn leeftijd dat leefde in oorlogstijd te lezen.

Eerste reactie: Ik vond het boek eerst nog wel boeiend, maar later was het steeds meer hetzelfde. Dat is ook wel begrijpelijk als je bedenkt dat ze daar bijna 2 jaar met dezelfde mensen opgesloten zit. Maar dat maakt het boek soms best saai. Toch was het ook erg aangrijpend, want als puber heb je het al; moeilijk en Anne Frank zit dan ook nog eens opgesloten.

De auteur: Anne Frank heet voluit: Annelies Marie Frank en is geboren op 12 juni 1929 in Frankfurt am main in Duitsland. In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de ‘Entjudung’ van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis. Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Via via leest Jan Romein het dagboek en schrijft er een lovend artikel over in Het Parool. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen belangstelling voor het boek hebben en in 1947 komt de eerste druk van Het Achterhuis uit. Het wordt uiteindelijk in 60 talen vertaald en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel ‘Het achterhuis’. Haar droom komt dus uit.

Thema: Oorlog.

Eindoordeel:
Ik vind Het Achterhuis een heel aangrijpend boek, maar ik vind het niet echt een ontspanningsboek meer een soort documentatie. Ik vind het wel een hele goede documentatie, omdat het heel goed weergeeft hoe het gevoel onder de mensen (joden) was in de Tweede Wereldoorlog. En wat voor gevoel het een 13 jarig meisje geeft om een soort van zondebokje te zijn en daar niet voor te kunnen vluchten, dat boeide me nog het meest van het boek.

Verdiepingsopdracht 13:

Toets bij Het Achterhuis van Anne Frank.

Waar/onwaar vragen

1) Anne is aan het begin van het boek 13 jaar. Waar.
2) Anne is een Nederlands meisje. Onwaar.
3) Anne groeit naar Peter toe. Waar.
4) Margot is meer een rebel dan Anne. Onwaar.
5) Anne wil tekenares worden. Onwaar.
6) Anne gaat voordat ze moeten onderduiken naar het Gewone Lyceum. Onwaar.
7) In het huis is geen radio aanwezig. Onwaar.
8) Het boek is autobiografisch. Waar.
9) Het boek wordt in de jij-vorm geschreven. Onwaar.
10) Er is nu een Anne Frank stichting. Waar.

Open vragen

1) Hoe noemt Anne haar dagboek?
Kitty
2) Hoe heet de tandarts die ook in het Achterhuis komt wonen?
Albert Dussel
3) Hoe heet de zus van Anne en hoe oud is ze?
Margot en ze is in het begin 16 jaar.
4) Hoe heten de van Daans in het echt?
Van Pels.
5) Noem drie mensen die de onderduikers helpen. (bijnamen)
Koophuis, Kraler en Miep van Santen.
6) Hoe wordt het achterhuis van de buitenwereld afgesloten?
Via een draaiende boekenkast.
7) Wat is de tijdsvolgorde?
Het boek wordt chronologisch verteld
8) Wat is de vertelde tijd?
Ongeveer 2 jaar van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944.
9) Waar speelt het verhaal zich het grootste gedeelte af?
In het achterhuis.
10) Wat is het thema van het boek?
Oorlog.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1293

reacties

Heey ik kon hem echt super goed gebruiken.. nog bedankt he..
door annelie (reageren) op 11 maart 2002 om 10:19
Je hebt het goed geschreven en goeie vragen gemaakt en beantwoord en ik wou je graag bedanken dat je dit opstel heb gemaakt want ik heb er heel veel aan gehad voor mijn mondeling morgen dus harstikke bedank ( je mag er trots op zijn ) heel erg bedankt, pim
door pim folsche (reageren) op 10 april 2002 om 16:56
ik heb de heel veel aan gehad BEDANKT
door linda (reageren) op 8 juni 2002 om 10:23
heey linda ik vind het egt een goed samenvatting...
door nicole (reageren) op 10 september 2002 om 14:35
Heel informatief hoor.....NOT!!!!!
door jeffrey (reageren) op 29 januari 2003 om 10:49
@jeffrey: hoezo jeffrey
door anne (reageren) op 24 mei 2015 om 8:28
thnx linda heb er veel aan gehad... toevallig wel een 8.5 voor gehad hehe greetz ciao roxanne
door roxanne (reageren) op 31 januari 2003 om 9:58
goede vragen
door mij (reageren) op 3 februari 2003 om 12:16
hey je verslag heeft me heel erg geholpen nu hoefde ik geen zelf een te schrijven thanks you ik heb er een 8 voor
door nagesty (reageren) op 17 februari 2003 om 18:05
ik heb heel veel aan je uittreksel gehad. ik vind et echt geweldig, want we moeten voor maandag het boekverslag af hebben, maar ik heb alles al af, maar ik weet de uitgever van het boek niet, en wanneer het boek is uitgegeven. heb jij antwoord voor me, stuur dit dan graag naar me toe. daar zou ik erg blij mee zijn. erg bedankt alvast groetjes gea
door gea (reageren) op 8 mei 2003 om 20:04
Heel goed
door stephan (reageren) op 23 juni 2003 om 12:47
goede hoor die van anne frank ik ben trots op je
door anoniem (reageren) op 15 februari 2004 om 18:48
hallo linda ik vind dat je dit heel erg boeiend hebt vertelt want ik hou het ook over anne frank en ik ben veel te weten gekomen! bedankt! groetjes laura
door laura de graaf (reageren) op 6 juni 2004 om 18:17
het was een leuke verslag waar ik veel aan heb gehad tank you so much
door bla (reageren) op 18 februari 2005 om 19:23
ik vond het een heel mooi boek ik heb hem zelf oowk gelezen en het uitreksel is prima ik heb er een 8en een half voor gehad maar nog bedankt! sergio
door sergio lopez (reageren) op 18 april 2005 om 11:38
dank u voor het werkstuk het heeft me goed geholpen en heb goede punten. dikke kus en kei fel bedankt
door Ellen (reageren) op 4 juni 2005 om 11:09
In het boekverslag staat dat iedereen vermoord is behalve Otto Frank en... Maar dat klopt niet want Anne en Margot zijn gestorven aan de Tyfus.
door Amber (reageren) op 24 mei 2007 om 18:59
heel erg goed boekverslag alleen jammer dat je in de samenvatting niets zegt over Peter van Daans
door Frans bauwer (reageren) op 4 maart 2012 om 15:31
noem 2 mensen die hen in het geheim hielpen
door stefanie boey (reageren) op 26 november 2014 om 18:44
in het echt heten albert dussel en de familie daan anders ,anne noemt ze alleen zo in haar dagboek. in het echt heten ze fritz pfeffer en familie van pels
door anne (reageren) op 24 mei 2015 om 8:26

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem7.3
Bianca 4e klas havo7.2
Annelies van Enk 4e klas vmbo7.1
anoniem2e klas vwo7.2
Elsbeth Pullen 4e klas vmbo7.1
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Alexandru over Het Achterhuis