Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 3.1
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 280 woorden
  • 1 december 2001
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 3.1
14 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Hersenschimmen
Schrijver: J. Bernlef
Uitgeverij: Querido A’dam
1ste druk: 1984 Belangrijkste passage: Deze passage heb ik gekozen omdat hier de dementie al begint. Omdat Maarten wacht op de schoolbus die de kinderen thuis brengt, want hij is vergeten dat het zondag is. Samenvatting van de inhoud: Hoofdpersoon en verteller in deze roman is de Nederlander Maarten Klein, 72 jaar oud. Hij woont met zijn vrouw Vera al zo’n vijftien jaar in de Verenigde Staten, in het plaatsje Gloucester, aan de kust boven Boston (Massachusetts). Hun twee kinderen, Fred en Kitty, wonen niet meer bij hen. Maarten is sinds enkele jaren gepensioneerd. Beschrijving van de belangrijkste personage: Maarten Klein, 72 jaar, angstig, gesloten, verlegen man. Hij is gepensioneerd secretaris van een internationale maritiem organisatie. En hij slijt met zijn vrouw Vera zijn laatste levens dagen.
Met welke personage kon ik me indentificeren: Geen, want Maarten is dement, en ik kan me niet voorstellen hoe dat is. Lijkt me verschrikkelijk als je de normale dagelijkse dingen vergeet (zoals Maarten hout uit de schuur halen) in het begin. En de vrouw van Maarten: Vera, zij ziet haar man aftakelen. Lijkt me heel moeilijk om met iemand te leven die veel vergeet en uiteindelijk jou niet eens meer herkent. Maarten ziet zijn vrouw later aan vor zijn moeder. Ik kan me wel een beetje indenken hoe het zou zijn. Maar niet dat ik me met een personage kan indentificeren. Met Maarten en zijn vrouw had ik wel medelijden, Met Maarten omdat hij soms wel weet dat hij dement is maar niet weet wat hij eraan moet doen. En met zijn Vrouw omdat haar man voor haar ogen totaal veranderd. Eén of meer motieven:Thema van het boek: Dementie (ouderdom) , een dementie man beschrijft zijn steeds groter wordende isolement (de werled om Maarten heen is werkelijkheid, maar Maarten leeft in een eigen (waan) wereld). Opvallende zaken die in het boek voorkomen: Perspectief wisseling, in het begin is het een ik-perspectief. Later gaat de schrijver over op een hij-perspectief. Het verhaal is niet chronologisch verteld. De logische tijdsvolgorde bestaat uit 9 achtereenvolgende dagen (beginnen met een schuingedrukt stuk), maar worden onderbroken door flashbacks. Het is in de tegenwoordige tijd geschreven op het eind zijn er losse gedachtenflarden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"