Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Kappen

Carry Slee

1999

144

6.2 / 10
3e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1426 woorden
  • 23837 keer
    44 deze maand
  • 19 november 2001
Titel : Kappen!
Schrijver : Carry Slee
Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf

Hoofdpersonen

De twee hoofdpersonen in dit boek zijn Sander en Indra.
Sander is een rustige jongen met zwart haar en donkere ogen, die verliefd is op Indra. Hij is enig kind en woont met zijn ouders in een eengezinswoning. In het begin van het verhaal is hij nog erg trouw aan zijn twee beste vrienden Maarten en Chris. Dat verandert wanneer zij Sander laten vallen voor de agressieve Emiel en daarom moet hij ook liegen tegen iedereen die hem dierbaar is. Uiteindelijk krijgt hij door dat z’n klasgenoten Tom, Cas en Olivier zijn ware vrienden zijn.
Indra is een knap meisje met donkere haren. Ook zij is enig kind en woont in een rijtjeshuis achter de spoorlijn. In het begin van het boek wordt duidelijk dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft. Ze is ook op Sander verliefd. Indra is heel trouw aan haar beste vriendin Heike. Heikes broer Rene vind Indra erg leuk.Wanneer dat niet wederzijds is, is Rene woedend. Maar als ze moet kiezen tussen haar vriendin en Sander kiest ze toch voor hem. Ook als dit betekent dat ze tegen Heike moet liegen.


Belangrijke ruimten

Een belangrijke ruimte is de school van Sander en Indra, omdat Indra daar ruzie krijgt met Rene en Heike omdat ze niet gelooft dat Rene Sander heeft zien wegrennen nadat de rolstoel was omgetrapt en ze niets met Rene wil. Sander wordt daar dus ook beschuldigd van het omtrappen van de rolstoel. En in de fietsenkelder zoenen Indra en Sander voor het eerst.
Natuurlijk zijn de hoofdpersonen ook veel thuis op hun kamer en dan vooral Indra, omdat zij ziek is.
Verder spelen er zich nog een aantal gebeurtenissen buiten af: wanneer Emiel de jongen in de rolstoel omtrapt en het zusje omver duwt en als hij een fietser neerslaat.
En bij Indra in de straat wordt Sander bewusteloos geslagen door Emiel omdat hij de politie had gebeld toen Emiel de fietser neersloeg

Belangrijke gebeurtenissen

Als Indra door de klas niet serieus wordt genomen wanneer ze vertelt dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft, verwacht ze niet dat ook Heike het belachelijk vindt dat Indra vaak moe is en ze denkt dat Indra alles verzint.
Als Maarten en Chris met hun nieuwe vriend Emiel een jongetje zijn bal lek steken, gewoon voor de grap, wil Sander met hen breken. Maar eerst moet hij nog het geleende geld aan Emiel teruggeven. Wanneer hij in het park aankomt ziet hij dat Emiel een rolstoel omtrapt en daarna sleurt hij Sander mee een steeg in. Daar wordt hij bedreigd als hij zegt dat hij ze zal aangeven.
Dan komt Sander ’s maandags op school en is de hele school woedend op hem: Rene heeft hem zien wegrennen van “de rolstoel scčne”. Natuurlijk ontkent Sander uit angst van school getrapt te worden, Indra te verliezen en zijn ouders teleur te stellen.
Als Indra ’s middags op school komt en het hele verhaal hoort, kan ze het niet geloven. Ze beweert dat Sander die gehele middag bij haar was. Iedereen gelooft het en Sanders naam is weer gezuiverd. Maar in de pauze krijgt ze ruzie met Rene en ze zet hem voor de hele school voor schut. Dat pikt Heike niet en ze praat niet meer tegen Indra.
Sander moet nu natuurlijk blij zijn, maar hij kan geen verkering met Indra meer nemen, want die leugen zal altijd tussen hen in staan. Toch zoenen ze met elkaar in de fietsenkelder en krijgen ze verkering.
Wanneer Sander besluit het hele verhaal aan Emiel, Maarten en Chris te vertellen en daarna te zeggen dat hij ze nooit meer wil zien, ziet hij dat Emiel een fietser in elkaar slaat. Als Sander bloed uit het hoofd van de fietser ziet komen belt hij de politie. Maar Emiel slaat het mobieltje tegen een muur kapot. Als er in de verte sirenes klinken rent iedereen weg.
Als Sander uitgeput bij Indra aankomt met Emiel en een vriend op de hielen besluit hij alles aan haar te vertellen, hij verwacht alleen niet dat Indra hem uit het huis zet. Wanneer hij verslagen de tuin uit stapt, wordt hij in z’n maag getrapt en met z’n kop tegen een muur geslagen.
Wanneer Indra de volgende ochtend toch besluit Sander te vergeven hoort ze van haar moeder dat er achter het huis een jongen bewusteloos is geslagen. Ze schrikt zich rot en als Indra gaat kijken ziet ze Sander in een plas bloed liggen.
In het ziekenhuis vertelt Indra alles aan Sanders’ ouders en maakt ze het weer goed met Sander. Bovendien kan ze 3 dagen bij hem blijven omdat ze is geschorst. Ook maakt ze het weer goed met Heike en Rene zit alweer achter iemand anders aan.
Na een paar dagen komt Emiel naar het ziekenhuis en zegt hij Sander niet te vermoorden als hij zegt dat Maarten en Chris hem in elkaar hebben geslagen, maar gelukkig heeft de verpleegster alles gehoord en word Emiel gearresteerd.

Mening

Ik houd erg van de boeken van Carry Slee (die voor mijn leeftijd zijn), omdat het boeken zijn die over serieuze problemen van jongeren gaan. Ze kunnen iedereen gebeuren en daarom lees ik dit soort boeken met meer gevoel, met meer medelijden of juist vreugde. Alsof het echt gebeurd is.
Dit boek vond ik best wel spannend, want je weet steeds niet wat Emiel gaat doen en hoe Sander daar dan weer op gaat reageren.
Het is wel een beetje een bekend verhaal, want de boeken van Carry Slee gaan vaak over een jongen en een meisje die door een probleem uit elkaar gedreven worden en elkaar uiteindelijk toch weer vinden.
Ik kon de hoofdpersonen alleen niet goed begrijpen in de beslissingen die ze namen, ik zou bijvoorbeeld gewoon zeggen dat Emiel de rolstoel had omgetrapt of ik zou geen vriendinnen meer met Heike zijn, want ze is geen echte vriendin als ze zegt dat je je aanstelt terwijl onderzoek heeft aangetoond dat je de ziekt van Pfeiffer hebt.

VERWERKINGSOPDRACHT 17 BIJ HET BOEK KAPPEN!

Ik ga een eigen slot schrijven vanaf het gedeelte dat Sander in het ziekenhuis ligt.

Indra ziet in haar ooghoek een man en een vrouw zitten. Ze zien er vermoeid en gestresst uit. Zouden dat de ouders van Sander zijn? Ze durft het niet te vragen. Maar het zal wel, aangeziener niemand anders in de wachtkamer zit.
Misschien wil Sander haar wel nooit meer zien. Ze wil er niet aan denken, ook al heeft hij het volste recht om haar nu af te wijzen.
Dan gaat de deur van de behandelkamer open.
‘Hoe gaat het met hem?’de vrouw rent op de verpleegster af.
‘Hij heeft een flink gat in z’n hoofd en waarschijnlijk een ernstige hersenschudding’.
‘Is hij al bijgekomen?’ vraagt Sanders’ vader.
‘Nog niet en we denken dat het nog wel een tijdje zal duren. U mag nog even bij hem gaan kijken en daarna raad ik u aan naar huis te gaan. Wij zullen contact met u opnemen zodra er iets in zijn toestand verandert’.
De ouders van Sander gaan naar binnen.
‘Ik denk dat het nog wel even zal duren voordat hij bijkomt. Je kunt beter naar huis gaan’ zegt de verpleegster tegen Indra.
‘Nee, ik blijf liever wachten’.
‘Indra!’.
Ze draait haar hoofd om.
‘Wat doe jij hier?’ zegt ze nors als ze Heike op haar af ziet komen.
‘Ik vind het wel raar dat je hier zit terwijl je anders altijd te moe bent om naar school te gaan’.
‘Dit is wel even iets anders dan school, Sa…’Indra kan haar zin niet afmaken.
‘Ja ja, ik weet alles, want mijn vader zat bij de rector toen Sanders’ ouders belden’.
‘Wat doe je dan hier?’
‘Je hoeft niet zo chagrijnig te doen hoor, ik wilde het gewoon goed maken als je je excuses aanbiedt’.
‘Ik pieker er niet over. Ik heb nog steeds geen spijt dat ik tegen jou gelogen heb. Ik vind dat jij je excuses aan mij moet aanbieden omdat je me zo gekwetst hebt toen je grapjes maakte over mijn moeheid’.
Heike kijkt haar met een beteuterd gezicht aan. Dan draait ze zich om en loopt kwaad weg.
Net goed denkt Indra. Vanaf nu laat ik niet meer met me sollen.
Er komt weer een verpleegster uit de kamer.
‘Heet jij Indra?’ vraagt de verpleegster.
‘Ja’.
‘Hij vraagt naar je’.
Indra gaat de kamer binnen. Daar ziet ze Sander liggen met een verband om zijn hoofd. Zodra hij haar ziet begint hij te lachen.
‘Waarom lach je?’ vraagt ze.
‘Ik ben blij dat je er bent’ zegt Sander.
‘Het spijt me echt heel erg’.
‘Wat spijt je?’.
‘Dat ik je het huis uit heb gezet’.
‘Heb je dat gedaan dan?’.
‘Ja. Weet je dat niet meer?’ vraagt ze.
‘Nee, ik weet alleen nog dat ik wegrende toen Emiel achter me aan kwam’.
‘Vergeef je het me?’
‘Zand erover’ zegt Sander.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7241

reacties

ik vind het een cool boek
door barry balzak (reageren) op 28 januari 2014 om 17:06
wat voor voorwerpen woord vaak gebruikt ?????
door RAGTANATOS (reageren) op 9 maart 2017 om 14:57
@RAGTANATOS: haha voor de boekendoos?
door Sil3489 (reageren) op 17 april 2017 om 21:07

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jessica zeker weten goedZeker Weten Goed
jazz 4e klas vmbo7.7
Julia 1e klas havo/vwo7.8
japser 2e klas havo7.7
Lianne 2e klas havo7.4
Anouk 3e klas vmbo7.4
Meer verslagen ›