Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Het Achterhuis

Het dagboek van Anne Frank

Anne Frank

1947

302

2 uit 5

7.0 / 10
3e klas vwo
  • haike2
  • Nederlands
  • 1259 woorden
  • 78222 keer
    333 deze maand
  • 5 november 2001
Algemeen.
Titel. Het Achterhuis.
Auteur. Anne Frank, samengesteld door Otto Frank en Mirjam Pressler.
Uitgever. Bert Bakker, Amsterdam.
Eerste druk. 1947.
Aantal blz. 297 bladzijden.
Genre Oorlog, ontwikkeling en autobiografie.

Inhoud.
Gebeurtenissen

Anne Frank, een Duits joods meisje, is met haar ouders en zus naar Amsterdam gevlucht. In 1942, op haar dertiende verjaardag, krijgt ze een dagboek cadeau. Op deze dag schrijft ze voor het eerst in het boek. Ze vertelt haar belevenissen in de vorm van brieven die ze aan een denkbeeldige vriendin, Kitty, schrijft. In de eerste weken na haar verjaardag gaat ze nog naar het joods Lyceum in Amsterdam, maar al snel moet ze, samen met haar familie, onderduiken. Ze betrekken het achterhuis van het kantoorpand, waarin haar vader heeft gewerkt. Door middel van een boekenkast worden ze van de buitenwereld afgesloten. Het werk in het kantoor gaat gewoon door, dus de onderduikers moeten overdag muisstil zijn. Zo mag de wc niet doorgetrokken worden.

Na een week komt de familie Daans (hun werkelijke naam is Van Pels) bij hen inwonen. Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert van Dussel heet. Anne moet haar kamer met hem delen, maar ze vindt hem helemaal niet aardig. Via de radio, die ze ’s avonds beluisteren, horen ze berichten over het verloop van de oorlog. De spanning is te snijden met zoveel mensen in zo’n kleine ruimte en Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en mevrouw Daans. De enigen met wie Anne kan praten zijn haar vader en Peter Daans.
Een aantal mensen van het kantoor voorzien de onderduikers van eten en boeken. De echte namen van deze helpers zijn Anne niet bekend: meneer Kleiman is voor haar meneer Koophuis, meneer Kugler wordt Kraler genoemd. Dan zij er nog de dames Miep Gies, die Miep van Santen wordt genoemd, en Bep Voskuijl, voor de onderduikers Elli Vossen.
Op 4 augustus 1944 vallen de Duitsers het pand binnen. Het achterhuis wordt ontdekt en alle bewoners worden gearresteerd. Zij worden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en wanneer de Russen dat kamp naderen, worden Anne en Margot naar Bergen-Belsen overgebracht. Twee maanden voor de bevrijding van dat kamp, sterven ze beide aan tyfus. Van alle onderduikers overleeft alleen Otto Frank de concentratiekampen. Kleiman en Kugler, die ook opgepakt zijn en in Nederlandse kampen zijn ondergebracht, keren na de oorlog terug naar Amsterdam.

Personen.

Anne frank. Anne Frank is in het begin van het verhaal 13 jaar oud, geboren in Duitsland en later gevlucht naar Nederland. Ze heeft een oudere zus, Margot, waar ze niet zo goed mee op kan schieten. Omdat zij en haar familie joods zijn moeten ze onderduiken, dat doen ze in het achterhuis. Door de andere medeonderduikers wordt ze als een vervelend kind beschouwd en kan dan ook niet goed met de andere overweg, alleen met haar vader heeft ze een sterke band. Anne is zeer ambitieus en heeft dan ook grote plannen voor de toekomst, zo wil ze na het onderduiken gaan werken als journaliste of schrijfster. Helaas houdt voor Anne net na 1 augustus het leven op, ze sterft aan de tyfus het concentratiekamp Bergen-Belsen.
Otto Frank. Otto Frank is de vader van Anne, hij is zorgzaam en erg ondernemend. Na zijn vlucht uit Duitsland start hij in Amsterdam een paar bedrijven op maar die moet hij helaas opgeven omdat hij als jood niet veilig is in Amsterdam. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne en haar zus Margot veel met studeren zodat ze na de oorlog gewoon weer naar school kunnen zonder te ver achter te lopen. Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd.
Peter Daans. Peter Daans is de zoon van meneer en mevrouw Daans, die eigenlijk de naam Van Pels dragen. Peter is iets ouder dan Anne maar als ze behoefte hebben om met iemand te praten groeien ze langzaam naar elkaar toe. Anne en Peter hebben veel steun aan elkaar en Peter helpt Anne ook met studeren.
Pfeffer. Pfeffer, de bijnaam van Albert van Dussel, is een veeleisende man. Hij en Anne delen een kamer en daar zijn ze beide niet zo blij mee, volgens Pfeffer doet Anne altijd alles verkeerd. Ondanks ze elkaar niet mogen proberen ze er het beste van te maken.

Plaats.
Het verhaal speelt zich geheel in Amsterdam af, in het begin op school en later in het Achterhuis. Het achterhuis bevindt zich aan de achterkant van een kantoorpand wat van haar vader is geweest. Door middel van een boekenkast is het achterhuis afgesloten van de buitenwereld.

Tijd.
Vertelde tijd. De vertelde tijd van het verhaal is ruim 2 jaar, van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944. Op 12 juni kreeg Anne het dagboek voor haar verjaardag en op 1 augustus werd het achterhuis ontdekt en de onderduikers gearresteerd. Er volgt dan nog een nawoord van Otto Frank en Mirjam Pressler maar dat is over de, voor de meeste tragische, afloop van de personen die zolang in het achterhuis ondergedoken zaten.
Volgorde. De volgorde van dit boek is chronologisch. Dat kan ook bijna niet anders omdat het dagboekbrieven zijn aan haar denkbeeldige ‘vriendin’ Kitty.
Flashbacks. Er zijn maar weinig flashbacks, meestal schreef Anne alleen maar op wat er in een bepaalde tijd gebeurd was. Maar soms, meestal als ze haar dagboek weer eens heeft doorgelezen, schrijft ze over dingen die ze al eerder heeft behandeld.

Begin.

Het verhaal begint op 12 juni 1942, de verjaardag van Anne. Dan zit Anne nog op het Joods Lyceum Amsterdam maar al snel daarna moet de familie Frank onderduiken in het achterhuis.
Einde.
Het verhaal eindigt met een nawoord, geschreven door Otto Frank en Mirjam Pressler. Daarin staat over de afloop van de onderduikers uit het achterhuis. Anne’s verhaal eindigt echter al op 1 augustus, de dag dat ze opgepakt werden. Haar verhaal eindigt plots omdat Anne natuurlijk niet wist dat ze verraden waren en opgepakt zouden worden.
Perspectief.
Het hele verhaal is in ik-perspectief geschreven, door Anne Frank. Anne beschrijft haar eigen leven en gevoelens in de tijd van hun onderduiken. Andere onderduikers kunnen er ook niet in geschreven hebben omdat Anne dat niet toeliet.

Titel.
De titel is tot stand gekomen door het achterhuis, de plaats waar ze 2 jaar, de langste tijd van het boek, dag en nacht zaten ondergedoken. In het achterhuis is dan ook het meeste geschreven.

Thema.
Oorlog. Oorlog als thema spreekt voor zich denk ik maar toch wat uitleg. Het hele verhaal speelt zich af tijdens de WO II, Anne Frank, haar familie, familie Daans en Pfeffer zijn ondergedoken.
Hoop. Anne Frank bleef hopen op een goede afloop, ze zouden weer vrij kunnen rondlopen en hun studie voort kunnen zetten.
Liefde. Anne en Peter werden verliefd, ze hadden veel steun elkaar. Zonder hun liefde had Anne veel minder moed kunnen houden op een goede afloop. Ook de liefde van de helpers naar de onderduikers toe moest heel groot zijn anders hadden ze nooit aan genoeg voedsel kunnen komen om te overleven.

Beoordeling.

Ik vond het boek ‘Het achterhuis’ een heel mooi boek om te lezen. Het gaat over de jodenvervolging in de WO II en hoe de mensen ondergedoken zaten, best een zwaar onderwerp. Toch blijft Anne, meestal, vrolijk en optimistisch schrijven en ze schrijft in het begin nooit over de oorlog, dat gaat ze pas later doen. Dat vind ik heel verwonderlijk omdat er als er in onze tijd iets gebeurd we altijd willen weten hoe het verloopt, Anne niet. Het lijkt zo of Anne de oorlog en hun slechte situatie even vergeet.
Anne heeft een heel wisselend taalgebruik. Soms, als ze denkt hoe haar toekomst als schrijfster of journalist er later uit moet zien, schrijft ze moeilijk en dichterlijk. Maar als ze in een boze bui is schrijft ze hele korte zinnen en heel wanhopig.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4802

reacties

ja, goed boekverslag mijn complimenten
door piet (reageren) op 7 januari 2004 om 19:48
leuk
door ik (reageren) op 10 maart 2005 om 9:59
Dit hele werkstuk klopt niet , omdat de feiten van mijn vader (die is professor) anders zijn!
door Veysi (reageren) op 14 april 2006 om 19:05
@Veysi: ja dat zal wel
door MuchLOVE (reageren) op 6 januari 2014 om 15:17
In heel veel verslagen over Het achterhuis, waaronder deze, staat: "Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert Dussel heet" Bij de samenvatting. Dit klopt niet. Want de tandarts wordt in het boek door anne juist Albert Dussel genoemd, maar hij heet in werkelijkheid Pfeffer. Ik vond het een storende fout, omdat het ook in heel veel verslagen staat. Ik hoop dat ik geholpen heb.
door marjolein tromp (reageren) op 24 maart 2010 om 14:25
@marjolein tromp: idd dat merkte ik ook op!
door Arielle Panday (reageren) op 26 juli 2017 om 19:57
Er zijn 302 bladzijdes..
door prive (reageren) op 7 mei 2015 om 14:13
Het klopt totaal niet. Anne kon wel met haar zus opschieten. En "Vier maanden later volgt Pfeffer, een tandarts, die in werkelijkheid Albert Dussel heet" Bij de samenvatting. Want de tandarts wordt in het boek door anne juist Albert Dussel genoemd, maar hij heet in werkelijkheid Pfeffer
door Privé (reageren) op 7 mei 2015 om 14:15
Er wordt van Daans gezegd, maar het is meneer en mevrouw van Daan (zonder s)
door Arielle Panday (reageren) op 26 juli 2017 om 20:04

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem7.3
Bianca 4e klas havo7.2
Annelies van Enk 4e klas vmbo7.1
anoniem2e klas vwo7.2
Elsbeth Pullen 4e klas vmbo7.1
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Alexandru over Het Achterhuis