Pijnstillers door Carry Slee

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Pijnstillers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1285 woorden
  • 27 oktober 2001
  • 1719 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
1719 keer beoordeeld

Boekcover Pijnstillers
Shadow

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vad…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laat…

Casper doet een paar stappen naar voren. Het klamme zweet staat in zijn handen. Even heeft hij het gevoel dat hij droomt en straks in zijn bed wakker wordt. Hij heeft zich het laatste halfjaar zo vaak voorgesteld hoe het zou zijn als hij bij zijn vader voor de deur stond. Maar nu is het geen inbeelding, het is echt! Één handeling en hij weet hoe zijn vader eruitziet. Casper haalt diep adem en drukt op de bel….

Pijnstillers door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene gegevens

1. Schrijver: Carry Slee
2. Titel: Pijnstillers
3. Plaats en jaar van uitgave: 1997 in Houten
4. Jaar van eerste uitgave: 1996
5. Genre: Psychologische-liefdesroman.

6. De Hoofdpersonen:
Casper van Lier: jongen van 15 jaar, donker krullend haar. Casper wil al vanaf z’n 3e muzikant worden. Casper is rustig en verlegen.
Sophie Boontjes: meisje van 15 jaar, draagt altijd veel make-up. Vriendin en klasgenoot van Casper. Ze durft veel en heeft altijd overal goede smoezen voor.
Pim: kleine jongen van 15 jaar een vriend en klasgenoot van Casper. Een echte grappenmaker, maar als iets serieus word weet hij zich geen houding te geven.

Marit, de moeder van Casper: gescheiden vrouw, een doorzetter. Is het vaak met Casper eens, en wil ook dat Casper muzikant wordt. Altijd druk met haar werk op kantoor, en neemt nooit een dag vrij.
Bob van Riel, vader van Casper: gescheiden van de moeder van Casper. Fotograaf. Leert in het boek steeds beter zijn zoon Casper kennen waarmee hij eerst geen contact had. Hele makkelijke man, als zijn winkel open is en Casper komt langs, sluit hij zijn winkel om wat leuks met hem te gaan doen.
Anouk: Meisje met lang blond haar en bruine ogen. Heeft Casper leren kennen bij de muziekles. Eerst een goede vriendin van Casper later krijgt ze verkering met hem. Ze is aardig voor Casper en erg meelevend.

7. In welke tijd of periode speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Dat is te merken aan dat ze brommers, tv’s, telefoons, computers, auto’s, keyboards, alternatieve artsen enz. hebben.

8. Op welke plaatsen speelt het zich af en hoe is de sfeer?
Het verhaal speelt zich het meest op school en thuis af.
Op school is de sfeer gezellig en soms een beetje gespannen door leraren.
Thuis is de sfeer, nadat Caspers moeder ziek is geworden erg gespannen, maar zijn moeder doet alsof er niets aan de hand is en probeert de sfeer gezellig te houden.

9. Hoe verloopt de tijd in het verhaal?
De tijd verloopt chronologisch (= op volgorde van gebeurtenissen), maar vooral na de dood van Caspers moeder komen er meer flash-backs, dan denkt Casper terug aan de tijd dat zijn moeder nog leefde.

10. Samenvatting:

Casper is een verlegen jongen, zo’n beetje het tegenovergestelde van zijn vrienden Pim en Sophie. Op school gaat het wel goed, zijn cijfers vallen erg mee.

Er is een ding dat Casper niet lekker zit. Zijn moeder heeft de laatste tijd erg vaak last van haar buik. Als Casper op een middag uit school komt ligt ze zelfs op de bank. Casper belt direct de dokter die onmiddellijk komt. Dat is niets voor zijn moeder, zelfs al heeft ze 40° koorts, ze moet en zal op kantoor zitten. De dokter verwijst haar door naar het ziekenhuis. Toen ze uit het ziekenhuis kwam deed ze maar een beetje vaag en zei dat het een gezwel was dat vanzelf over zou gaan. Ze had wel medicijnen voor de pijn gekregen. Ach, denkt Casper, zo is zijn moeder nu eenmaal.
Casper zit op keyboard les bij Pien, een vrouw bij wie hij al zeven jaar op les zit. Casper wil graag in het landelijke jeugdorkest, hij wil al heel lang muzikant worden. Als hij krijgt te horen dat er een plaats vrij komt in het orkest is hij dolblij, maar hij moet eerst auditie doen. Pien stelt voor dat hij het samen met Anouk doet. Zij zit nog niet zo lang bij haar op zangles. Casper leert zo Anouk kennen en hij wordt al snel verliefd.
Caspers moeder houd van verrassingen dus Casper sluipt op een middag haar werkkamer in om iets te regelen. Hij rommelt in haar tas op zoek naar haar agenda. Maar dan rolt er een kaartje van het ziekenhuis uit waarop staat dat zijn moeder kanker heeft………………
In de weken erna gaat het steeds slechter op school. Hij heeft wel veel steun aan Anouk. Haar vader heeft ook kanker gehad, maar hij is genezen door een alternatieve arts. Anouk heeft hem verteld over de arts van haar vader. Samen maken ze een plan om zijn moeder ook naar die alternatieve arts te krijgen. Als ze in Den Haag zijn zal hij zijn moeder pas vertellen waar ze heen gaan. En zo gezegd, zo gedaan.
Caspers moeder krijgt een speciaal dieet en moet over een maand terug komen.
Dan vertelt Casper zijn vrienden op school over zijn moeder. Pim weet niet hoe hij moet reageren, maar Casper weet wel hoe dat komt; bij Pim thuis wordt nooit ergens over gepraat.
Casper vraagt zich steeds af hoe zijn vader er uit zou zien. Hij heeft hem nooit gekend, zijn ouders zijn gescheiden nadat Casper is geboren. Casper weet nu ook sinds kort waar zijn vader woont. Hij heeft hem op gebeld en een afspraak gemaakt bij de Bijenkorf!
Het was heel gezellig maar z’n vader schrok wel toen Casper hem over zijn moeder vertelde.
Als hij ’s avonds thuis komt ligt zijn moeder al in bed en Casper gaat nog even kijken. Hij schrikt erg als hij ziet dat er pijnstillers op haar nachtkastje staan. Zijn moeder zegt dat de arts zij dat de tumor weer groter werd.
In de weken erna gaat het steeds slechter met zijn moeder. Ze is in een week tijd een keer zo dun geworden. Z’n moeders bed staat al in de kamer omdat ze niet meer kan lopen. Als Caspers moeder overlijdt zal Caspers tante Inge voor hem zorgen.
Ze proberen nog zoveel mogelijk leuke dingen te doen, maar dan overlijdt ze. Casper weet niet goed hoe hij zijn verdriet moet verwerken. Met zijn school gaat het zo slecht dat iedereen denkt dat hij zal blijven zitten.

Casper heeft al een paar maanden geen keyboard meer gespeeld; als hij keyboard speelt denkt hij te veel aan zijn moeder. Hij heeft ook ruzie met Anouk. Ze vond dat hij zijn verdriet verkeert verwerkte.
Casper loopt zachtjes naar de kamer van zijn moeder. Daar is hij sinds haar dood niet meer geweest. Als hij er binnen komt krijgt hij een warm gevoel van binnen. Hij heeft het gevoel dat zijn moeder bij hem is. Nu weet hij wat Anouk bedoelt. Dit wordt zijn nieuwe kamer! In gedachten richt hij het vast in, hij heeft alleen een lege plek. Daar komt het te staan. Zijn keyboard natuurlijk!!! En vanaf dat moment gaat alles weer goed met Casper…………………!!!!!!!

11. Hoe is de spanning opgebouwd?
De spanning is op gebouwd van begin naar eind. Bijvoorbeeld als Casper uit school naar het ziekenhuis gaat voor de uitslag van het onderzoek van zijn moeder.
Als hij er heen fiets vindt hij het eng. Als hij binnen is en allemaal zieke mensen ziet krijgt hij het erg warm en benauwd, en als hij mensen over zijn moeder hoort praten krijgt hij geen lucht meer en rent huilend het ziekenhuis uit.

12. Verklaar de titel:
Met Caspers moeder ging het eerst goed, maar als hij op een dag haar kamer binnenstapt, ziet hij dat z’n moeder in bed ligt en er weer pijnstillers op haar nachtkastje liggen.

13. Is het verhaal zo geschreven dat het echt kan zijn gebeurt?
Ja, het verhaal is heel realistisch geschreven, want er gaan nog steeds heel veel mensen dood aan kanker en er gebeuren geen dingen die niet echt gebeurd kunnen zijn.

14. Mijn beoordeling van het boek Pijnstillers:
Ik vind het boek erg mooi, omdat je mee kunt voelen met Casper. Je kunt ook erg lachen om de dingen die de vrienden van Casper allemaal doen op school en thuis en om de dood van Caspers moeder kun je zo mee huilen omdat het zo zielig is. Ik vond het tot nu toe nog het mooiste boek dat ik gelezen heb.

REACTIES

I.

I.

marit is niet gescheiden
nooit getrouwd geweest

groet. BENzz

17 jaar geleden

S.

S.

hiii
wat een goeie boekverslag zeg
ik zit hem nu uitteprinten..
ik hoop dat ik een goeie cijfer haal
veel plezier verder
let goed opjezelf
laterzzzzzz

22 jaar geleden

H.

H.

Dat is plagiaat :p

10 jaar geleden

B.

B.

ik vind het een erg goed verslag erg bedankt wat heb jij er voor cijfer ervoor gekregen ik een 8
nogmaals bedankt groetjes Bo

22 jaar geleden

L.

L.

Hey Tamara!
Bedankt voor je uittreksel van het boek;'pijnstillers'!
Ik wilde het boek eigenlijk lezen, maar ik kwam er niet meer aan toe! Ik zit nu in 4-Havo, en vorig jaar zei m'n vriendin dat ik dit boek al moest lezen! (toen we ook een boekverslag moesten maken)
Ik ga hem nog wel een keer lezen!

Nou, nogmaals bedankt!

Doei, groetjes Liset!

22 jaar geleden

M.

M.

ik vond het een erg goed uitreksel(want daar zocht ik naar) er waren nog twee met 4 stippen maar ik vond deze het beste. ik zit nu in de eerste klas van het sted gymnasium.
groetjes mariet

22 jaar geleden

L.

L.

heey,

Ik vind het echt wel goed dat je dat op internet hebt gezet, nu heb ik tenminste een goed cijfer voor mijn boekverslag! dank je!!!

groetjes,
lieke

22 jaar geleden

M.

M.

mooi boek verslag veel aan gehad
groetjes marloes

22 jaar geleden

M.

M.

Hoi Tamara,

Voor school moest ik een samenvatting maken van een boek, maar ik had helemaal geen boek om het over te doen. Toen vond ik jouw stukje.
Bedankt hé??

Groetjes marieke

22 jaar geleden

M.

M.

HEY,
alles goed. ik vondt je boekverslag erg mooi en ik ga m zeker gebruiken
dank jewel

21 jaar geleden

T.

T.

Dit was erg bruikbare informatie
ik was mijn werkstuk aan het vergelijken met andere kijken of ik er nog iets aan toe kon voegen
BEDANKT

21 jaar geleden

A.

A.

bij de vraag die er stond of het werkelijk kon zijn, heb je gezegd dat het waar gebeurt kon zijn en je heb gezecht dat het realistisch is en realistisch beteken verhalen die net echt lijk maar tog nep zijn en denk er de volgen de keer aan okee groetjes:

anoniem

21 jaar geleden

L.

L.

eeeeey tamara hoessie, met mij goed ik vind dat je de uitleg goed hebt beschreven ik heb het goed kunnen gebruiken, en ik ben geen 1 spelfou tegen gekomen dat doet me goed want ik moest een verslag maken voor Nederlands

21 jaar geleden

J.

J.

mooi verslag, echt heel mooi gedaan

21 jaar geleden

T.

T.

Vet leesverslaggie heppik wel wat aan gehad!!!!!!
danku!

21 jaar geleden

I.

I.

wat een kinderachtig boekverslag zeg!

21 jaar geleden

C.

C.

Hallo Tamara hoeveel heb je voor dit uitreksel gehad?

21 jaar geleden

R.

R.

Ik vind het een heel goed verslag en ik heb het gebruikt. Ik weet mijn cijfer nog niet, wat is die van jou?

Groeten Robert Vegter

20 jaar geleden

O.

O.

heej ben je tamara dit is mijn lievelings boek!!!!!!!!!!!!
ik zou een 10!! geven

20 jaar geleden

E.

E.

Heey, bedankt dat ik van je opstel gebruik heb mogen maken, zonder jou was het niet gelukt.

KuSsJeS van ErNsT

20 jaar geleden

L.

L.

best goed

20 jaar geleden

D.

D.

leuk en goede uitreksel daar heb je wat aan

20 jaar geleden

T.

T.

mooi hoor ;-)

19 jaar geleden

G.

G.

mooi verslag hoor tamara

19 jaar geleden

J.

J.

Leuk gemaakt

19 jaar geleden

E.

E.

Heej Tamara,
ik zit nu in klas 1 van Havo/Vwo ik had een vraag: wat voor cijfer had je op dit boekverslag/uittreksel?? was ik wel nieuwsgierig naar...

19 jaar geleden

P.

P.

hee tamera heel goed verslag!
maar van welke school kom je en wat voor punt had je?

19 jaar geleden

A.

A.

hoi

ik heb geen commentaar omdat het zo goed is!!!

groeten

19 jaar geleden

J.

J.

wow tamara dit is egt een goed boekverslag zeg!! egt een dikke tien!!
dat wou ik ff kwijt! bedankt dat je het hebt opgestuurd want ik gebruik het nu ook egt coowl!

19 jaar geleden

C.

C.

heej..

goeie verslag hoor.. heb er wel wat aan gehad..

dankje =P

groetjes

19 jaar geleden

I.

I.

wat is dit nou weer voor verslag???

19 jaar geleden

A.

A.

er zitten veel spellings fouten in.

18 jaar geleden

A.

A.

Hey tamara goed verslag hoor ik kan bijna alles hieruit halen.

groetjes alynda.

p.s. dit is geen stom verslag hoor juist een goed.

13 jaar geleden

S.

S.

thxs heeft veel geholpen

13 jaar geleden

L.

L.

Goed verslag =], K heb zowat alle informatie hier vandaan gehaald! Wat voor cijfer had je ervoor?
Ben wel benieuwd naar.
Alleen soms wat spelfouten.

13 jaar geleden

B.

B.

In de samenvatting mis ik het stuk over Sofie en Roy... maar verder toppie!

13 jaar geleden

W.

W.

Ik mis nog een beetje informatie waar ik veel profijt aan heb. Er staat louter informatie in over Casper. Het is wel een ondeugend boekverslag. XD

12 jaar geleden

F.

F.

Nou laten we hier duidelijk over zijn.
Je kan dit boek van twee kanten bekijken.
Namelijk, van de linkerkant, en van de rechterkant.
Bovendien, als jij de details gaat bekijken, kan je natuurlijk zeer califisostrerend gaan worden.

10 jaar geleden

P.

P.

Kejj dit was een slecht boekverslag maar wel mooi een 8,9 voor gekregen Lol xD Oke thx

9 jaar geleden

A.

A.

ik vondt de boek erg stom

9 jaar geleden

M.

M.

*vond, *het boek

9 jaar geleden

S.

S.

heel erg bedankt ik moest een boek verslag schrijven maar wist het niet zo goed allemaal totdat ik jouw stukje zagg dank jeee !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

9 jaar geleden

J.

J.

leuk en kijk klasse is dat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8 jaar geleden

L.

L.

wjwjwjjjjjwjdw kifeshhh

7 jaar geleden

C.

C.

Echt een goeie samenvatting, wedden dat ik een 10 krijg. (we moesten van de juf plagiaat maken van een samenvatting)

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Pijnstillers door Carry Slee"