Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Roelandslied door Onbekend

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Roelandslied
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 643 woorden
  • 16 oktober 2001
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
60 keer beoordeeld

Boekcover Roelandslied
Shadow
Roelandslied door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Zakelijke gegevens Auteur: Anoniem
Titel: Het roelandslied (Chanson de Roland) Eerste uitgave: 12e eeuw
Gelezen editie: J.D. Janssens
Uitgeverij: - Genre: Karelroman 2. Eerste reactie Keuze: Ik heb dit gekozen , omdat we het van mevrouw Heiner hebben gekregen. Inhoud: Vorm van schrijven is heel apart, omdat het zo oud is. Het is moeilijk om te lezen en soms ook moeilijk te begrijpen 3. Verdieping Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Karel de Grote heeft bijna heel Spanje veroverd op de Saracenen, die onder bevel staan van koning Marcelijs. Marcelijs besluit om Karel te bedriegen door te zeggen dat hij zich overgeeft om zo de macht terug te krijgen als Karel terug naar Aken gaat. Maar Karel vertrouwt het niet een vraagt raad aan zijn neef Graaf Roeland. Hij adviseert Graaf Ganelon te sturen om orde op zaken te stellen. Deze gaat, maar hij denkt ten onrechte, dat Roeland hem dood wil hebben. Hij pleegt verraad met koning Marcelijs uit wrok. Roeland zal namelijk bij terugtocht de achterhoede voor zijn rekening nemen en die kan door de Saracenen makkelijk uitgeschakeld worden. Dat leverte het voordel op dat Marcelijs heerser van Spanje blijft en dat Roeland zal sneuvelen. Ganelon gaat vertellen dat de laatste Saraceense troepen op zee zijn omgekomen en Karel gaat terug naar Aken. Genelon zegt dat Roeland de Achterhoede moet nemen en hij stemt toe, ondanks een vreemd voorgevoel. Als het leger door een smeel pas bij Roncevalles in de Pyreneeën gaat, vallen de Saracenen Roeland aan. Ridder Olivier dringt er op aan dat hij op zijn hoorn moet blazen, zodat Karle weet dat ze aangevallen worden. Roeland weigert dit, omdat hij vindt dat het zijn eer als ridder schaadt. De mannen vechten zo goed als ze kunnen, maar de overmacht is té groot. Als zijna iedereen is omgekomen blaast Roeland toch op zijn hoorn. Als Karel het hoort snelt hij te hulp. Maar het is al te laat. Iedereen is al omgekomen, ook Olivier en Roeland. Roeland stierf als laatste. Karel wreekt hen door terug te keren de de Saracenen definitief te verslaan.
Personen: Hoofdpersonen: Graaf Roeland, ridder van Karle, grote man met veel moed, eergevoel en doorzettingsvermogen. Graaf Ganelon, ridder van Karel, verrader en alleen uit op eigen voordel. Koning Marcelijs, koning van de Saracenen, sluwe man
Karel de Grote, koning van de Franken, groot leider en veroveraar
Beschrijving personages: Het zijn types, want ze veranderen niet van gedrag. Belangrijke bijfiguren: - Plaats en tijd: Plaats: Roncevalles, Noord Spanje
Tijd: Zomer van het jaar 778 na Christus
Vertelde tijd: enkele weken. Thematiek: Trouw aan God en aan de koning, heldendaden en moed, overwinning als je in God gelooft. De titel is te verklaren doordat het over het verhaal van Roeland gaat. Het is in proza vorm geschreven, dus een lied. Daarom heet het denk ik het Roelandslied. Het is voor het eerst in de Middeleeuwen verschenen, dat is goed te merken aan het oude taalgebruik. Van de schrijver is niks bekend, omdat in de Middeleeuwen bijna al het werk anoniem is geschrven, omdat het individu niet belangrijk was. 4. Beoordeling Ik vond het leuk om eens iets te lezen dat al zo oud is. Ik heb ook al de Gijbrecht van Aemstel gelezen. Dat was ook heel apart, maar dit was nog weer ouder. Ik vind het moeilijk om de levensstijl te begrijpen. Ik snap bijvoorbeeld niet dat Roeland niet op zijn hoorn blies, dat zijn eergevoel belangrijker is dan het leven van zijn mannen en dan dat van hemzelf. Ik vond het ook wel grappig dat de schrijver je steeds probeerde te overtuigen dat het waar was wat hij vertelde. Ik denk dat het voor iedereen aan te raden is om eens een boek uit deze tijd te lezen. Het hoeft niet het Roelandslied te zijn. Al is het Roelandslied op zich best een leuk boek om te lezen.

REACTIES

C.

C.

haha je hebt die samenvatting gewoon gestolen ik heb het namelijk eerder gelezen

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Roelandslied door Onbekend"