Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Bloedgeld

Simone van der Vlugt

1996

233

7.3 / 10
2e klas havo/vwo
  • alex
  • Nederlands
  • 1707 woorden
  • 52548 keer
    72 deze maand
  • 9 oktober 2001
Algemene informatie

Titel: Bloedgeld.
Auteur: Simone van der Vlugt.
Naam van de Uitgever en jaar van verschijnen: Lemniscaat Rotterdam,1996
Genre: Avontuur.

Inhoud.

Gebeurtenissen.
Reinout zit in Amsterdam in het Rasphuis. Op een dag moet hij bij de regent komen en die doet hem een aanbod om op een VOC-schip te gaan werken. Dit lijkt Reinout wel wat en hij neemt het aanbod aan. Maar op het schip valt het toch wel tegen. Vooral kapitein Ruygveen is een slechte man. Maar Reinout heeft al snel een goede vriend: Wijnant.
Op zee zijn veel stormen en één keer is het zo erg zodat er bijna geen overlevenden overblijven. Van de 200 man die uit Amsterdam zijn vertrokken zijn er nog een stuk of 30 over. Ook Ruygveen is dood. Nu wordt Reinout de schipper. Er heerst ook veel scheurbuik. Reinout heeft dit ook gehad, maar gelukkig is hij weer beter geworden. Maar veel hadden het niet overleefd. Er werden vaak dichtgenaaide hangmatten met lijken overboord gegooid.
Nu Reinout schipper is gaat alles anders. Reinout denkt ook veel aan de anderen. Ze overvallen wel schepen, maar ze laten iedereen gewoon weggaan en de buit verdelen ze eerlijk.
Lutske woont ook in Amsterdam. Maar het gaat heel slecht met haar en ze besluit zich als jongen te verkleden en met haar broer te gaan varen. Maar haar schip wordt ook door Reinout overvallen en Lutske en haar broer besluiten zich aan te sluiten bij de piratenclub van Reinout. Maar van Lutske wordt ontdekt dat ze een meisje is. Reinout neemt het wel steeds voor haar op, maar ze wil toch weer naar huis en Wijnant ook. Samen gaan ze weer terug naar Amsterdam.
In Amsterdam staan vaak op de voorpagina’s van de kranten hoe slecht Reinout is. Reinout wordt opgepakt en veroordeelt tot de doodstraf. Buiten de stad wordt hij aan de galg gahangen, maar Lutske en Wijnant hebben met de beul afgesproken een veel te breed touw te gebruiken zodat Reinout net niet stikt. Hij wordt hier natuurlijk voor betaald. Zo loopt het toch nog goed af met Reinout de gevreesde zeerover.

Personen.
De hoofdpersoon in het verhaal is Reinout. Het is een jongen die zich nooit echt aan de regels houdt. Zo kwam hij al op jonge leeftijd in het rasphuis (een soort gevangenis waar je moet werken om je straf uit te zitten) terecht. Ook op zee kon het hem nooit iets schelen wat wel en niet mocht, hij deed gewoon wat hem het beste leek. Het was een erg dapper jongen, zo zette hij soms levens op het spel, maar het kwam altijd wel weer goed. Het kon hem ook nooit zoveel schelen wat andere van hem vonden. Hij deed altijd wat hij wilde ook al vonden anderen dat hij gek was als hij dat deed. Bij sommige dingen was hij wel eerlijk, zoals het verdelen van de buit. Hij vond dat iedereen evenveel moest krijgen en niet dat hij meer verdiende omdat hij de kapitein was.

Lutske Martensdochter was een meisje dat zich net als Reinout niks aan trok van de regels. Lutske was een arm meisje wie voor haar tante moest zorgen, terwijl ze niet eens genoeg geld had voor zichzelf. Haar broer David vaart op zee op een van de V.O.C.-schepen. Als haar tante overlijdt en haar broer een tijdje terugkomt van de reis wil Lutske mee op de volgende reis. Ze gaat verkleedt als jongen en onder de naam Thijs mee. Het schip waar ze op varen wordt gekaapt door het schip van Reinout. Lutske en David besluiten mee te werken met kapen. Omdat Lutske erg avontuurlijk is, vindt ze het wel spannend en niet erg om te kapen. Ze is alleen wel erg bezorgd om haar broer, die later overlijdt. Als dat gebeurd, besluit Lutske terug te gaan naar Amsterdam.

Wijnand is een jongen die met hetzelfde schip als Reinout, Lutske en David mee vaart. Het idee om schepen te gaan kapen was van Reinout en Wijnand. Wijnand was de beste vriend van Reinout en hielp hem met sommige dingen. Hij probeerde Reinout vaak te beschermen voor gevaar. Hij gaf erg veel om Reinout en later ook om Lutske. Ook hij is net als de andere erg dapper en in voor een avontuur. Op een gegeven moment vindt hij dat ze genoeg schepen gekaapt en wil hij net als Lutske terug naar Amsterdam. Ze gaan dan ook samen en starten samen een winkeltje. Als ze horen dat Reinout in gevaar is, redden ze hem. Want ze laten hun vriend niet vallen.

Tijd.
Het speelt zich af tussen 1653 en ± 1657. Dat weet ik omdat het boek in twee delen is verdeeld. Deel 1 begint in 1653 en deel 2 in 1655. Maar er gaat nog wel wat tijd voorbij tussen het begin van deel 2 en het einde van het boek.
Verteltijd: 226 blz.
Vertelde tijd: ± 4-5 jaar.
Er is wel een tijdsversnelling in het boek, namelijk tussen het eind van deel 1 en het begin van deel 2. Maar het valt niet heel erg op; je hebt er geen last van. Alles wordt wel in chronologische volgorde verteld.

Begin.

Het begint met een gebeurtenis. Reinout zit opgesloten in een kelder van het Rasphuis en er stroomt steeds meer water de kelder in. Reinout moet heel hard pompen om niet te verdrinken.

Probleem en afloop.

Het belangrijkste probleem is dat Reinout gaat varen en dat hij de leiding moest nemen toen kapitein Ruygveen dood was.
Het boek heeft een goede afloop, want je denkt dat Reinout gestikt is, maar hij leeft toch nog en wordt bevrijdt door Lutske en Wijnant.
Het boek heeft een open einde en het is ook een realistisch boek.

Perspectief.
Het is geschreven in hij/zij perspectief. (Hij voor Reinout en zij voor Lutske) Het perspectief blijft de hele tijd hetzelfde.

Titel.
De titel is Bloedgeld. Zo noemt Lutske (Thijs) het geld dat ze verdienen met het overvallen van schepen, want eigenlijk vindt ze het niet helemaal eerlijk om zo aan hun geld te komen.

Beoordeling.
Ik vond het een mooi en spannend boek. Het was spannend omdat je steeds niet weet hoe het afloopt met iedereen; of ze bijv. blijven leven.
Ik heb het ook best snel uitgelezen omdat ik nieuwsgierig was hoe het verder ging.
Het was ook wel even zielig, toen de broer van Lutske, David, dood was gebloed. Dit had ik echt niet verwacht. Hij was gewond geraakt bij een vechtpartij in Algiers. Nu heeft ze helemaal geen familie meer. Haar vader en moeder waren al overleden en haar tante waar ze daarna woonde ook al.
Ik leefde ook erg mee met de hoofdpersonen.
Er zaten ook wel eens wat ouderwetse woorden in of woorden die met de scheepvaart te maken hebben. Bijv. lichter, jol, bottellier, hartsvanger en warmoes. Maar achterin zat een lijstje met zulke woorden + betekenis. Dat vond ik wel heel handig.
Het was ook wel handig dat ik met geschiedenis op de basisschool al wat had geleerd over de V.O.C. omdat ik er anders soms wat minder van had gesnapt. Wat V.O.C. precies is en inhoud en waar ze normaal gesproken heenvaren.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. Het verhaal begint in 1653 en eindigt in 1657.

Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal begint in het rasphuis in Amsterdam. En er worden verschillende lokaties in de binnenstad en haven van Amsterdam in de 17eeeuw beschreven.
Op zee tussen Amsterdam en Madagascar.

Kaap de Goede Hoop
Madagascar
Algiers
Kaap de Marie
Amsterdam

Korte samenvatting
Reinout van Veghel is 18-jaar als hij al 2 jaar in het rasphuis zit. Hij krijgt de opdracht zich te gaan wassen en moet zich vervolgens melden bij Regent Bensebroeck. Eigenlijk zou Reinout nog een jaar in het rasphuis moeten blijven, maar hij mag weg als hij bemanningslid van een V.O.C.-schip wordt. Als ze eenmaal op de open zee zijn wordt duidelijk dat het hard werken is en dat de bemanning slecht behandeld wordt. De schipper weigert voedsel en water te verversen bij "Kaap de Hoop", met als gevolg dat het eten bedorven is en het water groen ziet. Hierdoor komen veel bemanningsleden om door scheurbuik. Gelukkig komt voor Reinout "Kaap de Goede Hoop" net op tijd. Als het schip verderop in de reis in een orkaan terechtkomt en de schipper en de stuurman omkomen, neemt Reinout de touwtjes in handen en vaart naar Madagascar om daar het schip te repareren. Reinout stelt voor te gaan kapen. Eerst zijn er maar weinig die zich aansluiten, maar uiteindelijk weet hij iedereen te overtuigen. Als kapers hebben ze veel succes en ze roven het ene na het andere schip leeg. Reinout verdeelt de buit echter eerlijk. Op een dag enteren ze een Hollands schip waarop Thijs en David meereizen. Reinout biedt ze aan om ook lid van de bemanning van zijn schip te worden. Als ze aan land gaan in Algiers stelt Thijs voor naar een kroeg te gaan. In die kroeg wordt zijn broer David neergestoken en hij sterft aan boord van het schip. Op een dag wordt ontdekt dat Thijs een meisje is. Haar eigenlijke naam is Lutske Martensdochter. Zij komt al eerder in het boek voor. Het leven in Amsterdam bevalt haar zo slecht dat ze besloten heeft om met haar broer David mee te reizen naar de ÉOostÊ. De ontdekking dat Thijs een vrouw is, geeft enige onrust op de boot. Reinout moet haar beschermen tegen de bemanning van het schip. Lutske en Wijnant, een goede vriend van Reinout, krijgen genoeg van het kaperleven en besluiten terug te keren naar Amsterdam. Ze hebben inmiddels genoeg geld om daar een beter bestaan om te bouwen. De V.O.C. krijgt er genoeg van dat er steeds schepen gekaapt worden en stuurt de oorlogsvloot onder leiding van Michiel de Ruyter op Reinout af. Uiteindelijk loopt Reinout toch in de val van Michiel, hij wordt gevangen genomen en in Amsterdam ter dood veroordeeld. Lutske probeert gratie voor hem te krijgen, maar dit lukt niet. Ze slaagt er echter wel in om de beul om te kopen. De beul heeft een ring van ijzer door het touw gevlochten, waardoor de strop niet dicht kan trekken. Hierdoor kan Reinout aan de galg ontsnappen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3268

reacties

Yoo relaxed uitreksel..... THNX he
door Erik (reageren) op 7 januari 2002 om 12:21
Hey, Ik heb je uitreksel op www.scholieren.com gelezen, en ik vind im er mooi. Ali
door Mafia (reageren) op 12 februari 2003 om 21:23
heey alexander echt goed geschreven,, bloedgeld is mijn lievelingsboek, en ik heb alle boeken van simone van der vlugt gelezen. xxx
door chhaya (reageren) op 15 juni 2005 om 15:20
dankje ik heb hem uit geprint en in gelevert en kreeg een 7,3 XD
door ikkedus (reageren) op 12 december 2010 om 19:01
ik heb voor mijn boekbespreking 6,5 inplaats van een 7,5 maarja beter als een 6 XD L.
door Lai (reageren) op 26 januari 2011 om 16:20
Ey man, ty voor de samenvatting Hij is erg goed
door laloelalaloe (reageren) op 7 december 2011 om 15:58
Perfect boekverslag, niks op aan te merken. Goed werk.
door Anonymous (reageren) op 22 januari 2012 om 18:07
nice
door ksghgla (reageren) op 4 april 2012 om 15:20
moeilijk nice
door je moeder (reageren) op 4 april 2012 om 15:22
dit boekverslg is echt de bom
door pippie langkous (reageren) op 4 april 2012 om 15:23
weet iemand wat de hoofdgedachte is? Zeg het aub snel want ik moet het donderdag inleveren en ik kan het nergen vinden :O pleassee help me!
door blub (reageren) op 11 juni 2013 om 16:41
(: leuk boek !
door lolrainia (reageren) op 6 januari 2015 om 14:12
slecht
door .,. (reageren) op 27 januari 2015 om 14:18
yo thx man deze had ik echt nodig, dit heeft mij goed geholpen bij het leren van mijn tentamen
door mogooltje 123 (reageren) op 7 april 2015 om 13:08
niceeeeee
door wimmpie (reageren) op 13 april 2015 om 16:29
Een ding wat ik niet vind kloppen ( wat niet echt boeit ) is dat in de eerste regels staat: '' Dit lijkt Reinout wel wat en hij neemt het aanbod aan. '' Bij mij in het boek staat echter dat hij weet dat de regent geld krijgt voor Reinout uit te geven als scheepslui en dat Reinout het niet wat lijkt. Of in ieder geval iets in de geest van dat hij weet wat hem kan gebeuren :I
door Keano (reageren) op 5 januari 2016 om 18:47
mischien dat de korte samenvatting iets korter kan, maar verder mooi gedaan
door sjoerd muller (reageren) op 18 juni 2016 om 8:21

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

sophie 7.6
alex 2e klas havo/vwo7.3
anoniem2e klas vwo7.2
Finrod 3e klas vwo7.2
anoniem2e klas havo/vwo7.0
Meer verslagen ›