Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Zeven dagen donker

Karel Verleyen

1993

119

6.8 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 682 woorden
  • 11061 keer
    6 deze maand
  • 28 september 2001
7 Dagen donker
Door: Karel Verleyen

BESPREKING


Het boek “ 7 dagen donker ’’ gaat over 2 jongeren. Ze heten Marjan en Mark. Ze zijn al heel hun leven de beste vrienden , maar de laatste tijd is vriendschap niet meer zo close. Mark, die dit gemerkt heeft, verstaat dit niet en besluit het aan Marjan te vragen, maar tot zijn grootste verbazing wordt Marjan boos.

Wat er werkelijk aan de hand is met Marjan, zal Mark maar op het einde van het verhaal van de psychiater vernemen, maar ik zal het je nu al verklappen. Marjan wordt misbruikt door haar vader. s ’Nachts komt haar vader Marjan opzoeken en begint haar te strelen. Hij noemt haar zijn engeltje. De volgende morgen doet hij dan heel gewoon tegen zoals er niets is gebeurd. Haar vader kan niet verdragen dat ze met jongens omgaat, zelf niet met Mark. Dus moesten Marjan en Mark hun relatie geheimhouden .

Op een dag, na weer een nachtbezoek van haar vader te hebben gekregen, liep Marjan weg van huis. Ze kon het niet meer aan. Ze fietste weg, zonder bestemming. Ze wist absoluut niet waar ze naartoe kon gaan, tot ze een bordje zag met een richting naar Melhem. Toevallig hadden ze daar een buitenverblijfje. Dus fietste ze maar naar dat huisje.


Haar vertrek bleef natuurlijk niet onopgemerkt. Haar moeder was, zoals alle moeders zouden zijn, doodongerust. Ze verwittigde de politie zo snel mogelijk, maar die konden niet teveel doen. Daarna ging ze bij Mark informeren of hij niet wist waar ze was of kon zijn. Maar hij wist van niets.

Dagen gingen voorbij. Marjan begon haar langzaamaan te vervelen. Wat kon je doen in zo’n verlaten huisje. Het enige wat ze kon doen is schrijven in haar dagboek. Marjan heeft nu ondertussen een psychiater geraadpleegd waar ze veel steun van ondervond. Marjan mistte Mark maar wist dat ze daar niets kon aandoen .

Bij haar thuiskomt was ze heel bang omdat ze dacht dat haar vader zich zou willen wreken op haar omdat ze weggelopen was. Maar haar vader zag er alleszins gelukkig uit, of veinsde hij dat. Haar vader moest wel van de psychiater een paar sessies bij hem volgen anders moest zijn kind weer hun huis verlaten. De vader stemt na veel tegenpruttelen in en volgde de sessies zoals beloofd. Nu gaat alles weer goed met Marjan. Haar relatie met haar vader is weer in orde. En wat er zal gebeuren met de relatie tussen Marjan en Mark, dat zullen we nooit weten.

MENING

Mijn persoonlijke mening: ik vond het een mooi boek qua inhoud. Qua woordgebruik vond ik het uitstekend en qua uitzicht was het wel verwarrend. Dus mijn puntenquotering is als volgt:

Inhoud : 9/10
Woordgebruik : 10/10
Uitzicht : 5/10

INFO AUTEUR

Karel Verleyen (geboortedatum 19 mei 1938 , geboren te Mechelen)
Karel Verleyen begon na zijn leraarsopleiding aan een rechtenstudie gevolgd door allerlei postuniversitaire opleidingen als bankmanagement, verzekeringen, communicatietechnieken enz. Hij behaalde ook een eerste prijs in voordrachtkunst en welsprekendheid. Dat zorgde voor een vrij wisselende beroepsloopbaan waarin onderwijs en schrijven voor de jeugd naast journalistiek de belangrijkste ingrediënten vormden.
Zijn schrijversloopbaan startte hij met avonturenverhalen o.a. in de reeksen Jan zonder Vrees, El Flamenco en Jan Bart..
Bekroningen: diverse boeken werden bekroond. Bertus en de roepvogel kreeg de prijs van de Bond voor grote en jonge gezinnen. Dag stad, ik ben Sanja kreeg de prijs van de Provincie Antwerpen en de Referendumprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Op zoek naar de rode Viking was goed voor de Premie Lod Lavki, Olie op de golven voor een Premie Humoristisch Jeugdboek.
Verleyen won ook twee keer de John Flandersprijs met De veertiende dag (1982) en Kat (1989) en de Cory Lievensprijs voor jeugdtoneel (1975) en een prijs voor kinderpoëzie (1976). de KJJ bekroonden zijn vertaling van Verboden Stad (William Bell) en zijn eigen werk Schaduwen en sluipmoord, Prins Pukkel, Zeven dagen donker , Opapaddestoelenpap en De Verliefde Moordenaar. Met Prins van de leegte won hij in 1998 de belangrijke Prijs voor het beste Jeugdboek, de Prijs Knokke-Heist, in 1999 een Boekenwelp en De Prijs van de stad Beringen .
De verliefde moordenaar kreeg ook de Driejaarlijkse Provinciale Prijs voor letterkunde van de provincie Antwerpen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6556

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

dipsaus 2e klas havo/vwo8.4
Simmie 4e klas vmbo7.9
anoniem6.8
anoniem7.2
Benjamin Peymen 4e klas aso7.3
Meer verslagen ›