Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vertraging door Tim Krabbé

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Vertraging
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1539 woorden
  • 21 juni 2001
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
163 keer beoordeeld

Boekcover Vertraging
Shadow

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die …

Dertig en een half jaar nadat hij op zijn bromfiets uit Amsterdam was vertrokken voor een kampeervakantie in België en Frankrijk, voelde Jacques Bekker dat de Boeing-737, die hem van Auckland naar Sydney bracht, de daling inzette.

Vertraging door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting Schrijver en Quizmaster Jaques Bekker belandt na een cultureel programma voor Nederlandse emigranten van Nieuw - Zeeland op de luchthaven van Sydney. Daar heeft zijn aansluitende vlucht drie uur vertraging. Hij besluit zijn om de stad in te gaan en een oude vakantievriendin, Moniek Ilegems, op te zoeken. Hij vindt haar terwijl ze haar koffers in haar auto laadt. Ze vraagt of hij met haar mee wil rijden om haar te helpen. Ze vertelt dat ze inmiddels Monica George heet en de directrice is van een mode - imperium: Madame Twenty. Monica is voor justitie op de vlucht, omdat haar miljoenenfraude aan het licht is gekomen. Jaques gaat met haar mee. Samen reizen ze met valse paspoorten nagenoeg heel Australië door. Gedurende de reis krijgt Jaques inzicht in wat er dertig jaar geleden tijdens zijn vakantie is gebeurd. Hij had eerst een vriendinnetje Christa, maar na een jaar kwam hij terug en daar werd hij verliefd op Moniek. Moniek kende Christa en ze was vastbesloten haar vakantievriend af te pakken. Jaques heeft dit nooit geweten. Jaques krijgt steeds meer een hekel aan Moniek en hij besluit om te vluchten. Dit lukt maar gedeeltelijk, want hij wordt tijdens zijn vlucht door Monica gevonden. Er ontstaat een vechtpartij en Monica dwingt hem met een pistool om met haar mee te gaan. Jaques weigert en Monica schiet zichzelf door het hoofd. Diezelfde dag wordt Jaques opgepakt door de politie. Thema Het thema is ‘een strijd’ tussen liefde en macht. Na dertig jaar is Jaques nog steeds verliefd op Moniek. Zij zegt ook verliefd op hem te zijn, maar gedurende het verhaal kunnen we dit betwijfelen: het lijkt er sterk op dat Moniek Ilegems Jaques alleen voor haar vlucht nodig heeft. Zij oefent een grote macht op Jaques uit. In eerste instantie vindt hij dit wel prettig, zo’n sterke vrouw, maar in de loop der tijd gaat hij zich steeds meer aan haar ergeren. De liefde blijkt niet zo sterk te zijn en op het laatst is de verhouding tussen Jaques en Moniek slechts gebaseerd op macht en is er van liefde geen sprake meer. Zelf heb ik nog nooit met ‘een strijd’ tussen liefde en macht te maken gehad. Zodoende heeft dit thema voor mij geen enkele waardevolle betekenis. Ook bekijk ik dit thema na het lezen van dit boek niet met andere ogen. Ik heb dit boek wel met veel plezier gelezen, maar ik ben op zich niets wijzer geworden.
Tijd De vlucht van Jaques en Monica, het eigenlijke verhaal, duurt enkele weken, misschien wel enkele maanden. Er komen echter flashbacks in voor, daardoor is de vertelde tijd in totaal ruim dertig jaar. Het verhaal speelt zich dus waarschijnlijk grotendeels in deze tijd af, maar de flashbacks spelen zich ruim dertig jaar geleden af. Het verhaal van de vlucht is chronologisch verteld. In het begin zorgt het tijdsverloop ervoor dat het een verwarrend geheel is. Als je een tijdje aan het lezen ben, raak je er aan gewend en weet je dat Jaques op een gegeven moment gaat terugblikken. Doordat het verhaal steeds terug in de tijd gaat wordt het verhaal wel spannend, want eigenlijk is hetgeen wat dertig jaar geleden is gebeurd nog steeds van belang in het leven van beide personen. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk in deze tijd af, omdat vroeger een fraude van duizend gulden al veel was, maar hier is sprake van een miljoenenfraude. Ook wordt er hier gesproken over de aansluitende vlucht van Jaques die vertraging had. Perspectief Het verhaal is geschreven in het ‘hij- / zijperspectief; het is een personaal verhaal. De verteller is door het perspectief direct bij de handeling betrokken: je slaat, samen met Jaques en Moniek, op de vlucht voor justitie. Het perspectief heeft dus invloed op de beleving van het verhaal. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de manier van vertellen. Verder klinkt er volgens mij geen oordeel van de verteller door over de handeling.Op den duur klinkt wel het oordeel van Jaques door over de handeling. Hij probeert dan ook te ontsnappen aan de macht die Moniek op hem uitoefent, maar die poging slaagt maar gedeeltelijk. Het perspectief vergrote mijn betrokkenheid in het verhaal dusdanig dat ik op den duur het gevoel had dat ik, samen met Jaques en Moniek, op de vlucht was. Personages De belangrijkste personages in dit boek zijn: Jaques Bekker
Hij is schrijver en quizmaster. Hij is een naïef persoon die niet zo graag het initiatief neemt. In het begin lijkt het hem wel spannend om op de vlucht te zijn met Moniek, maar in de loop van het verhaal leert hij haar beter kennen en krijgt hij genoeg van het vluchten
Moniek Ilegemes Moniek Ilegems heet in Australië Monica George. Ze is de directrice en eigenaar van een grote modeketen. Ze heeft een miljoenenfraude gepleegd en daarom slaat ze voor justitie op de vlucht. Ze is een vrouw met een ijzeren wil die precies doet waar ze zin in heeft. Ze is gewend haar zin te krijgen. Die eigenschap wordt haar echter fataal; als Jaques op het einde van het verhaal resoluut zegt niet meer met haar mee te gaan, kan ze dit niet verkroppen en pleegt zelfmoord. Jaques neemt aan het einde van het verhaal een zeer belangrijke beslissing als hij weigert om opnieuw met Monica mee te gaan. Ik voel geen verwantschap met een van de hoofdpersonen, want het is een verhaal wat wel echt gebeurd kan zijn, maar er zullen maar weinig mensen dit meemaken. Ruimte Het verhaal van de vlucht speelt zich af in het hedendaagse Australië, maar de flashbacks vinden plaats in het Oostende en Brussel van dertig jaar geleden. Deze onderdelen hebben geen functie in het verhaal. De omgeving vind ik bepalend voor het verhaal, omdat er in Australië veel verlaten stukken land zijn en ook zijn er veel stukken land waar niemand kan wonen wegens de grondbodem. Het landschap in Australië is een belangrijk onderdeel in het verhaal. Monica en Jaques reizen gedurende een aantal weken misschien wel maanden door Australië en zien zodoende een groot deel van het Australische landschap. De sfeer die zo ontstaat spreekt me erg aan. Het hele verhaal door voel je een zekere spanning die pas aan het einde van de vlucht wordt weggenomen.
Opbouw Vertraging is opgebouwd uit vijftien genummerde hoofdstukken. In de hoofdstukken een tot en met acht lezen we de gebeurtenissen in het heden (in Australië) in de oneven hoofdstukken, de even hoofdstukken zijn een stuk korter en laten zien wat er dertig jaar gelden in België heeft plaatsgevonden. Hoofdstuk negen bestaat uit een brief die Jaques tijdens zijn vlucht door Australië aan z’n vriendin Sonja schrijft. Hoofdstuk tien gaat ook weer over het heden. Daarna gaat de oude structuur weer verder: hoofdstuk elf, dertien en vijftien spelen zich af in het verleden. In het begin is de opbouw wat verwarrend, maar als je verder leest wordt het steeds helderder. De opbouw is wel erg spannend en ook van belang voor het verhaal, omdat hetgeen wat dertig jaar geleden is gebeurd nog steeds van belang is. Stijl ‘Hi’, zei Jaques. Hij stak zijn hand op. De jongen bleef tegen de motorkap geleund staan en keek nauwelijks terug. De man deed een paar stappen naar voren. ‘Hi’, zei hij. Hij had een geweer in zijn hand, een vaal lichtpaars onderhemdje aan met vlekken erop, blote armen. Zijn haar was dun, donzig, en hij had een korte grijze baard. De bril gaf hem een verbaasd uilengezicht. Krabbé schrijft in heel gewoon en vlot leesbaar hedendaags Nederlands. Er staan geen moeilijke woorden in de tekst en ook de zinsconstructies zijn niet moeilijk, zoals je ook hier ziet. De zinnen staan allemaal in de verleden tijd. Er worden haast geen bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. De stijl is niet opvallend, omdat elke schrijver het zo zou kunnen brengen. Tim Krabbé heeft er nu alleen voor gezorgd dat de spanning steeg. Je wilt nu weten wat die mannen komen doen bij Jaques en Moniek. Zelf zou ik wel dezelfde woorden hebben gebruikt, want het is een verhaal dat in vlot Nederlands is geschreven. Eindoordeel Ik vond het een goed boek, omdat je onder het lezen een bepaalde spanning voelde. Ook wist je niet wat er ging gebeuren; het waren geen voorspelbare situaties waar Jaques en Moniek telkens weer in terechtkwamen. Ondanks de onvoorspelbare situaties waren ze wel geloofwaardig. Het boek is gemakkelijk te lezen, maar je moet wel goed letten op de tijd waarin het verhaal zich afspeelt: de ene keer zit je in het heden, maar opeens wordt er in het verleden gegrepen. Dit zorgt soms voor enige verwarring. Het hele verhaal door wordt Jaques op het slecht pad gebracht door Moniek. Misschien doet Moniek dit met een bedoeling, maar Jaques is van zichzelf uit geen slecht persoon. Zelf vind ik dat dit zorgt voor enige spanning, want dankzij Moniek wordt Jaques opgepakt. Hij werd namelijk als een tijdje gezocht wegens medeplichtig zijn bij een moord. Verder geeft het verhaal de werkelijkheid goed weer. Dit verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn in Australië. Als laatste wil ik zeggen dat het verhaal een knap staaltje werk is van Tim Krabbé. Hij heeft voor een mooi, leuk en spannend boek gezorgd; dat is pas schrijven.

REACTIES

M.

M.

Zeg Theodora, wat heb je een interessante naam. Die naam heb ik nog niet erg vaak gehoord. Zelf vind ik je werkstuk erg indrukwekkend en mede vanwege je naam denk ik dat je er wel leuk uit ziet en ik wil je zelf beter leren kennen. Mail me, ik ben ook wel een stylie jongen. Mazzels en veel kusjes van je nieuwe boyfriend Michiel

21 jaar geleden

V.

V.

Super goeie samenvatting en eindoordeel er zouden meer uittreksels als deze op deze site moeten staan. BEDANKT!!!!

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vertraging door Tim Krabbé"