Max Havelaar door Multatuli

Beoordeling 4
Foto van een scholier
Boekcover Max Havelaar
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 687 woorden
  • 18 juni 2001
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 4
71 keer beoordeeld

Boekcover Max Havelaar
Shadow
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en t…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na versc…
Het begint met een makelaar in koffie en het eindigt met een bewogen, hartverscheurende oproep aan de koning: de wereldberoemd geworden roman Max Havelaar. Anderhalve eeuw na verschijning is het nog steeds een zeer toegankelijk en meeslepend boek, een werk van grote tegenstellingen: literair en politiek, nostalgisch en modern, woedend en humoristisch, sarcastisch en teder. Sinds het verschijnen hebben talloze lezers gelachen om Batavus Droogstoppel, gehuild om Saïdjah en Adinda en meegeleefd met Max Havelaar en zijn schepper Multatuli - in 2004 uitgeroepen tot de belangrijkste schrijver uit de Nederlandse literatuur.
Max Havelaar door  Multatuli
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 1 Droogstoppel wil dat mensen denken met gezond verstand en de waarheid vertellen. Hij denkt dat de wereld vol leugens en gekheid zit, dus hij vindt veel verdacht. Een van de dingen waar hij over verteld is toneelspel, alles wordt mooier voorgespeeld als in werkelijkheid is. En hij vindt dat iemand niet hoort te weten wat de ander gaat zeggen. Een van de aftekeningen van onwaarheid zijn romans. Droogstoppel is het model van de echte zakenman, waardoor hij ook weet dat het leven geen sprookje is en dat het echte leven heel anders in elkaar steekt. Hij denkt dat de jeugd het leven verkeerd aangeleerd krijgt, doordat zij door toneelspelen en romans tot onwaarheden worden aangezet. Droogstoppel leren we kennen als een bekrompen, materialistisch en fantasieloos mens. Aangezien zijn principe is: Waarheid en gezond verstand, heeft hij geen enkele waardering voor poëzie. Hij is zeer negatief ingesteld. Hij is een persoon die zijn emoties zal verbergen. Hij moet een eigen individu worden en niet luisteren naar de massa. Door te doen wat hij wil, en door minder rekening te houden met regels zal hij daar zeker in slagen. Hij mist een stukje fantasie waardoor hij de romans en toneelspelen afkeurt. Als hij een minder bekrompen persoon zou zijn komt het allemaal in orde. Droogstoppel moet gewoon wat losser worden. Opdracht 2 Wat is een parabel? Een parabel is een gelijkenis, gefantaseerd verhaal met mensen in de hoofdrol, met als doel om op indirecte wijze een godsdienstige of zedelijke levensles te leren. De functie van De strijd om Saïdjah en Adinda is dat je het niet op moet geven en altijd moet doorbijten. Een liefdesparabel. Ook wordt in dit verhaal duidelijk hoe de levenssituatie in Indonesië was en hoe het volk onderdrukt werd. Ondanks dat dit verhaal dus vrij somber klinkt, begint het verhaal bijzonder vrolijk. Saïdjah is na een lange reis op weg naar Adinda, waar ze elkaar onder een boom zouden ontmoeten. Een zeer romantische situatie, maar voor het Indonesië van die tijd een beetje onwaarschijnlijk. De grote verrassing van het verhaal is dan ook dat het helemaal niet zo goed afloopt als blijkt. Het verhaal brengt de wijze raad om niet te rekenen op goede afloop als een land in deze situatie. De situatie van Indonesië wordt in dit verhaal ook verduidelijkt.
Opdracht 3 [Aangezien het commentaar op de Droogstoppel manier is, zal het zeer negatief klinken] Dit verhaal is niets anders dan weer zo’n overdreven roman. Een romantisch stel wat zich na elkaar lang niet gezien te hebben weer gaat zien. Dit kan allemaal niet want de situatie in Indonesië laat dat niet toe, deze is ook beschreven in het boek maar de waarheid zal daarvan ook wel weer verdraaid zijn. Dit is gewoon een verhaal waarin alles mooier voorgesteld wordt als in de werkelijkheid is, vol leugens en gekheid. De hoofdpersonen zullen sterven en elkaar alsnog ontmoeten in de hemel. Wat een lariekoek. Opdracht 4 Er is nog steeds sprake van onderdrukking in Indonesië. De rijke buitenlanders die in Indonesië wonen hebben vaak een inlandse butler in dienst, eigenlijk gewoon een slaaf dus. De film en het boek laten zien hoe slecht het toen was en hoe klein het verschil is met de huidige situatie, enkele kleine verbetering maar meer ook niet. De oudere mensen die zullen terugdenken aan toen door het boek of de film, zullen opnieuw verdriet hebben van verloren naasten. Censuur in Indonesië is ook niet zo lang geleden afgeschaft, hierdoor kan de film en het boek ook vrij(er) getoond worden in Indonesië. Multatuli staat als romantische schrijver zeer positief tegenover het leven. Multatuli heeft het boek idealistisch geschreven met het idee dat de situatie in Indonesië zal verbeteren en dat alles goed zal komen. Helaas voor Multatuli en de bevolking van Indonesië is de situatie nog steeds niet al te best. De mensen zullen waarschijnlijk het idee dat alles goed komt verworpen hebben, omdat het niet zo is gebleken in de afgelopen jaren dat ze dat dachten. Ze zullen dus niet snel nog een keer zo gek zijn te denken dat het wel goed komt met Indonesië.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Max Havelaar door Multatuli"