Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
6.2 / 10
  • Patrick
  • Nederlands
  • 346 woorden
  • 2715 keer
    10 deze maand
  • 12 juni 2001
Boekverslag: Vrolijke Hans of hoe het Lachkruid ontstond (Godfried Bomans)

1. Titelbeschrijving

De titel vertelt al wie de hoofdpersoon is: Vrolijke Hans.


De hoofdpersoon van dit verhaal is Vrolijke Hans, een vrolijke jongen die altijd moest lachen. Het enige dat ik weet van zijn uiterlijk is dat hij blauwe ogen had en rode wangetjes bij de geboorte.


3. Waar en Wanneer?
Het is in Tuba, een land waar iedereen serieus is en nooit lacht. Er zij beulen en galgen dus ik denk dat het in de middeleeuwen afspeelt.

4. Het Verhaal/Uittreksel
Het verhaal gaat over een jongen, Hans, die in een land wordt geboren waar iedereen erg serieus is en hard werkt terwijl hij alleen maar lacht. De inwoners van dat land (Tubanters genoemd) begrijpen het gelach niet en vinden hem raar. Als Hans groot is, denken ze, zal hij net zo serieus als wij zijn. Dat was niet het geval. Als hij volwassen is lacht hij net zo.
Ze hebben van alles geprobeerd om hem te laten stoppen met lachen maar niets hielp. Toen ze de beul erbij haalden en hem lieten onthoofden, bleef het losse hoofd doorlachen. Ze stopten het hoofd in een zak en gooiden het bij de koning op zolder, maar de koning kon er niet van slapen en gooide het hoofd in de gracht. Daar maakte het hoofd veel lawaai met het gelach. Toen haalde de moeder van Hans het hoofd uit de gracht, de Tubanters gooide het in een put en bedekten het met zand totdat ze niets meer hoorden.
Het volgende jaar groeide er een plant met lange sprieten en rode bessen, en juist op de plek van Hans zijn hoofd! Toen een Tubanter het rook begon hij te lachen. En toen hij het zijn vrouw liet ruiken lachte ook zij! De koning stond erop dat het plantje het lachkruid moest worden genoemd (Herbus Risus hoe de geleerden het noemden). En dat is het verhaal van Vrolijke Hans of hoe het lachkruid ontstond.

5. De Bedoeling van de schrijver
Ik denk dat Godfried Bomans hiermee wilde zeggen dat het heel ongezond is om altijd serieus te zijn en dat je moet blijven lachen!

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8003

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?