Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Razend

Carry Slee

2000

144

7.1 / 10
2e klas vmbo
  • Larisa
  • Nederlands
  • 1510 woorden
  • 70840 keer
    71 deze maand
  • 10 juni 2001
Zakelijke gegevens
Titel: Razend
Auteur: Carry Slee

Informatie over de auteur
Carry Slee werd is 1949 geboren in Amsterdam. Al sinds dat ze klein is, is ze veel met verhalen en boeken bezig. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten schreef. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht en is dramadocent in op de hogere scholen geworden. Doordat ze goed kon schrijven werd het een groot succes. Ze bedacht met de kinderen een verhaallijn en daarom heen maakte ze een verhaal.

Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (1979) en Masja (1981) die haar grootste inspiratiebron zijn. Toen haar dochters nog jong waren, schreef Carry Slee verhalen voor hen waarin ‘Keetje Karnemelk’ de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift Bobo te sturen. Daarin werden ze in geplaatst. Door het succes van ‘Keetje Karnemelk’ stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Ze gaf het verhaal aan de uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 tot boek gemaakt is. Hiermee begon een succesvolle carričre.

Carry Slee schrijft voor kinderen van alle leeftijden. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar.

De personages zijn zo goed uitgewerkt, dat de kinderen zich zelf kunnen herkennen in het boek. Carry Slee is niet bang om moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesten en scheiden te gebruiken.

Carry Slee ( 1949) is één van de populairste Nederlandse kinderboekenschrijfsters. Ieder jaar doet zij weer mee met de Jonge Jury en de Kinderjury, die haar boeken zelfs negen keer bekroonden. Zo werd Meester Paardenpoep bekroond door de Kinderjury 1999 (categorie 6-9 jaar), ook met Afblijven (categorie 10-12 jaar) gebeurde hetzelfde. De Jonge Jury koos het boek Spijt! tot beste boek van het jaar in 1998, een jaar later was Pijnstillers het favorietst.

Illustraties: Roelof van der Schans

Nog wat meer boeken van Carry Slee;

Boeken vanaf 11 jaar:
* Spijt!
* Pijnstillers
* Afblijven
* Kappen!

Uitgever: Holkema & Warendorf
Jaar van verschijnen: 2000

Genre is drama , heeft te maken met mishandelingen

Hoofdrollen:
Sven is een normale jongen van 14 jaar. Hij is erg betrouwbaar en een beetje verlegen. Sven raakt vrij snel in paniek doordat zijn vader zo snel boos wordt. Verder is Sven fantasierijk en een beetje gesloten. Hij vertelt namelijk zijn vrienden niets over zijn problemen. Sven houdt van lol en vindt dat ouders hun kinderen allemaal gelijk moeten behandelen. Het uiterlijk van Sven komt in het boek niet naar voren.

Roosmarijn is ook 14. Zij is erg spontaan en apart. Ze houdt van toneelspelen. Roosmarijn had veel vertrouwen in iedereen. Na het voorval met haar leraar wiskunde is dat vertrouwen wat minder geworden. Roosmarijn is eerlijk tegen iedereen. Haar uiterlijk, normen en waarden komen niet goed naar voren in het boek.

Bijrollen:

Bart is een hele vrolijke jongen. Hij is spontaan, durft veel en is erg nuchter. Bart is zelfverzekerd en houdt van veel lol maken.

Lennart is een gemene en onvriendelijke jongen. Hij denkt alleen aan zichzelf en vindt het leuk om voorgetrokken te worden.

De vader van Sven is erg gemeen. Hij reageert al zijn frustraties op Sven af en trekt zijn andere zoon voor.

De moeder van Sven is onderdanig, ze durft niks over het doen en laten van haar man te zeggen. Aan de ene kant vindt ze dat de vader van Sven gelijk heeft, maar aan de andere kant vindt ze het ook heel zielig voor Sven.

Halima is een hele lieve vriendin. Aan het begin gelooft ze nog niet dat Bob, de wiskundeleraar, Roosmarijn betast heeft, maar later neemt ze het toch voor Roosmarijn op.

Bob is een erg geliefde wiskundeleraar. Iedereen mag hem. Ondertussen is Bob een vies mannetje. Hij zit aan Roosmarijn en zegt vreemde dingen. Niemand verwacht dit van hem.

Het boek bevindt zich, af in Nederland, thuis, en op school.
Het boek speelt zich af rond zo deze tijd, ( 2000 ) ( 2001 )

Samenvatting
De hoofdpersoon, Sven, is een rustige, aardige jongen. Hij zit in de tweede klas en is ongeveer 14 jaar. Sven heeft bijna zijn hele leven gezwommen maar is er een tijdje geleden mee gestopt. Zo wil hij meer tijd overhouden voor het filmen, wat ook een grote hobby van hem is. De vader van Sven is het niet met zijn keuze eens. Daarom scheldt hij zijn zoon uit en slaat hij hem.
Het broertje van Sven, Lennart, zwemt ook en heeft er veel plezier in. Lennart mag aan allerlei belangrijke wedstrijden meedoen. Omdat Svens vader erg trots op Lennart is, trekt hij hem voor.

Sven is verliefd op Roosmarijn, een meisje uit zijn klas. Roosmarijn wil actrice worden. Sven vraagt haar of zij in zijn nieuwe film wil spelen. Zo ziet hij haar vaker en krijgen ze misschien iets met elkaar.

Als Roosmarijn bij Sven thuis is, ontmoet zij Lennart. Lennart wordt ook verliefd op Roosmarijn en vertelt leugens over zijn broer, omdat hij in de gaten heeft dat Roosmarijn Sven wel ziet zitten.

Roosmarijn heeft ook een probleem. Haar leraar wiskunde, die bij alle leerlingen erg geliefd is, kan niet van haar afblijven. Hij raakt haar aan zonder dat zij dit wil. Als haar vriendin Halima dit hoort vertelt zij het aan de klas. Helaas wil niemand hen geloven. Sven begrijpt het wel, en wil actie ondernemen. Tijdens een wiskundeles roept hij naar zijn leraar dat hij van Roosmarijn af moet blijven. Als de directeur dit hoort wordt Sven geschorst. Sven wil namelijk niet vertellen dat Roosmarijn het slachtoffer is.

Later komt alles boven water doordat de directeur de leraar erop betrapt dat hij aan Roosmarijn zit. Roosmarijn vertelt alles en gaat direct daarna naar Sven.

Ondertussen komt Sven thuis en is zijn vader razend. Hij heeft gehoord wat Sven geroepen heeft en slaat hem in elkaar. Ook zegt de vader dat hij Sven niet meer als zoon wil hebben. Sven heeft pijn, is kwaad en erg verdrietig. Daarom besluit hij weg te lopen. Onderweg koopt Sven een mes en gaat toch terug naar huis. Hij gaat voor zijn vader staan en roept dat zijn vader hem neer mag steken, omdat hij toch niet van hem houdt. Dan laat zijn vader het mes vallen en loopt weg.

De dagen erna moeten Sven en zijn vader met een maatschappelijk werkster praten. Nu komt naar boven dat de vader van Sven vroeger ook werd geslagen en zich daarom zo gedraagt.
Aan het einde van het boek krijgt Sven toch nog verkering met Roosmarijn en is alles weer opgelost.

Het verhaal speelt zich in deze tijd af. De voornaamste plaatsen zijn bij Sven thuis en op de school van Sven en Roosmarijn.

Tijd
Het verhaal speelt zich in deze tijd af. De vertelde tijd is ongeveer een maand, de verteltijd is 144 bladzijden.

De schrijver, is de toekijker, van het boek (publiek).

Beoordeling van het boek:
Mijn mening:
Ik vond dit een heel mooi boek. Dat komt omdat Carry Slee goed over dit soort onderwerpen kan vertellen en de onderwerpen me ook aanspraken. Ik vind Sven de leukste persoon die in dit boek voorkomt.

Ik zal dit boek zeker aan anderen aanraden, en dat heb ik ook al gedaan. Nou hoef je meestal niet te zeggen tegen iemand dat een boek van Carry Slee mooi is, want de meeste jongeren vinden dat toch wel.

Realisties= Je kunt je goed inleven in Sven en Roosmarijn
Spannend= Het is erg spannend bijvoorbeeld als Sven weer eens wordt geslagen en als Roosmarijn alleen samen met de wiskunde leraar in de docenten kamer beland.
Ontroerend= Het is wel erg zielig als je je inleeft in Sven en/ of Roosmarijn.

Beste scene uit het boek:
"Ik wist het," zegt hij. "Je gaat me doodsteken."
"Nee," zegt Sven. "Je vergist je. Jij gaat mij doodsteken. Je haat me toch? Alles maak je voor me kapot. Zo kan ik niet leven. Ga je gang." En hij houdt het mes voor zijn vader.
Zijn vader kijkt naar het mes.
"Toe dan." Sven houdt zijn hand met het mes open zodat zijn vader het kan pakken. Zijn vader bedenkt zich geen moment, grist het mes weg en richt het op Sven.
"Nou," zegt Sven. "Steek dan! Steek me dan dood!"
Sven ziet dat zijn vaders hand trilt en dat zijn greep elke seconde slapper wordt. Dan valt het mes op de grond.

Omdat ik vind dat Sven heel veel lef heeft, want zijn vader had hem net zo goed neer kunnen steken. Wel heeft Sven een beetje gelijk vind ik, want hij heeft natuurlijk heel veel te verduren gehad. Dat kwam mede doordat hij het aan niemand durfde te vertellen, omdat hij zich ervoor schaamde. Zelf vind ik het geen slechte actie van hem, zeker niet gezien de omstandigheden.

De titel is Razend. Ik denk dat die is gekozen omdat Razend ook kwaad betekent: Sven is kwaad (Razend) op zijn vader, omdat hij Lennart, zijn broer, voortrekt en omdat hij hem mishandelt. De vader van Sven is kwaad op Sven omdat hij met zwemmen is gestopt tegen zijn wil in en daarom mishandelt hij Sven vaak.


Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9636

reacties

Hallo. ik heb heel veel aan het uitreksel gehad heel erg bedankt. Ik wist niet dat deze site bestond maar toen zij iemand uit mijn klas je moet naar www.scholieren.com gaan en ik heb er heel veel aan gehad. Ik heb een 9.8 gehad. Thanks laurien
door laurien (reageren) op 26 januari 2002 om 14:08
hoi ik heel veel aan je verslag gehad ik had er een 7,5 op
door janneke velzing (reageren) op 25 april 2002 om 15:59
bedankt
door suda (soeda) (reageren) op 5 november 2002 om 7:20
KIJK DIT VIND IK NOU EEN GOED BOEKVERSLAG ALLEEN WAT MINDER OVER DE SCHRIJVER VERTELLEN WANT JE SCHRIJFT MEER OVER DE SCHRIJVER DAN OVER HET BOEK ZELF.MAAR VERDER VIND IK HET WEL GOED. -XXX-SIHAM PS: YOU GO GIRL
door siham (reageren) op 19 maart 2003 om 19:55
ik heb echt heel veel gehad aan jou verslag. daar wou ik je ff voor bedanken. als je het leuk vin kan je me trug maile. groetjes + dikke zoen
door michel (reageren) op 23 maart 2003 om 10:29
Dank je wel . Larisa ik heb veel aan je boek verslag gehad groeten , paul
door Paul van Laarhoven (reageren) op 11 februari 2004 om 15:12
bedankt voor het verslag heb er veel aan gehad
door annoniem (reageren) op 20 november 2010 om 17:10
Dankjee . Heb een 8,7 gehaald. x
door melissa (reageren) op 15 januari 2011 om 17:17
dankje ik heb er een 8,6 :blinkl)
door andrea (reageren) op 19 maart 2011 om 13:34
goed!!!!! - :-)
door emma (reageren) op 19 maart 2011 om 13:36
ik heb er veel aan gehad en dacht dat ik snel klaar was maar mijn leraar ontdekte het en ik kreeg een 1
door Frank (reageren) op 15 mei 2011 om 13:16
Welke uitgave heb je gebruikt? Want de Illustratie en uitgever klopt niet met mijn boek.
door Kim (reageren) op 10 oktober 2011 om 14:44
leuk ik moet een verslag maken
door aap (reageren) op 1 november 2011 om 10:38
ik heb een 8 dankzij jou verslag
door muci (reageren) op 18 december 2011 om 17:13
Ik vind dit super! ben te lui om zelf eentje te maken en dit is toevallig een boek dat ik ken.. duss Thx! =)
door Dara (reageren) op 22 januari 2012 om 14:54
kleine tip; vertel het einde niet erbij. want het doel van een verslag is dat je het boek wil lezen maar als je het einde al weetk, is er niks meer aan
door dara (reageren) op 22 januari 2012 om 15:02
door jou had ik een 9 dankje xx
door Meike (reageren) op 30 januari 2012 om 18:41
weten jullie ook WAAROM carry slee het boek razend heeft geschreven?? gr saskia
door saskia (reageren) op 16 februari 2012 om 20:31
Heeii, bedankt voor je verslag!!!
door Lianne (reageren) op 7 maart 2012 om 21:21
weetje deze is egt goed
door judeska (reageren) op 12 december 2012 om 16:20
echt goed zegg!!!
door Esra (reageren) op 20 april 2013 om 16:45
Echt goed!! super mooi geschreven!! en je hebt me geholpen nu kan ik mijn boekverslag over dit boek doen, Bedankt!! xx ^.^
door Lois (reageren) op 29 mei 2013 om 16:37
ik heb die film 9 keer gezien en die blijft leuk en daar door heb ik een 9,7 gekregen :-)
door pief (reageren) op 24 november 2013 om 19:42
heel erg bedankt heb een 10+
door swanny (reageren) op 7 januari 2014 om 16:43
ik vond het wel een vet boekverslag alleen de samenvatting mag wel wat langer!!!!! .en ik merkte dat sommige dingen niet kloppen voor de rest het wel dope !
door prettyAnee^6 (reageren) op 28 september 2014 om 16:32
zitten in dat tekkeningen in ?/
door ilonka (reageren) op 22 oktober 2015 om 14:11
@ilonka: is dit voor de 2e klas fni?
door michael (reageren) op 2 november 2015 om 16:02
heel mooi
door jeffrey (reageren) op 29 november 2015 om 16:10
ik heb die boek ook gelezen
door jen (reageren) op 22 februari 2017 om 19:01

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jessica zeker weten goedZeker Weten Goed
Iris 2e klas vwo7.8
Paulinus Scheer 3e klas vmbo7.8
star 3e klas vmbo7.7
Natasja Voorwinde 3e klas vwo7.6
anoniem7.8
Meer verslagen ›