Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1110 woorden
  • 8 juni 2001
  • 296 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
296 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud:
- iets over Carry Slee
- de titel, jaar van eerste uitgave en aantal bladzijdes
- de verklaring van de titel
- samenvatting van het verhaal
- wie zijn de hoofdpersonen en iets over hen verteld
- met welke problemen de hoofdpersonen te maken hebben
- of de personages voor mij herkenbaar zijn
- het thema
- hoe lang duurt het boek
- op welke plaatsen spelen de gebeurtenissen zich af
- in welke periode van de geschiedenis speelt het verhaal zich af
- hoe ben ik op dit boek gekomen
- mijn mening
- of ik iets geleerd heb uit het boek

Iets over Carry Slee.
Carry Slee is een heel bekende schrijfster. Bijna iedereen
die van lezen houdt
kent haar. Ze heeft ook al veel prijzen gewonnen. Carry is geboren in 1949 in Amsterdam. Al toen ze heel klein was las ze haar eigen knuffels zelf gemaakte verhaaltjes voor. Na de middelbare school ging ze naar de academie van Woord en Gebaar in Utrecht. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Samen mat haar leerlingen bedacht ze daar verhaaltjes en toneelstukken. De meeste inspiratie krijgt ze van haar twee dochters. Want toen zij nog jong waren vertelde ze ze haar kinderen eigen gemaakte verhalen. Carry schrijft ook veel probleemboeken. Die zijn voor kinderen van 11 jaar of ouder. Een paar van dat soort bekende boeken zijn: Spijt, Kappen en Pijnstillers. Daarin schrijft ze over problemen zoals pesten en scheiden.

Titel, datum van eerste uitgave en het aantal bladzijdes.
Titel: afblijven
Datum: 1998
Bladzijdes: 159

Verklaring van de titel.
De titel is Afblijven. Volgens mij heeft dat twee redenen. Want de eerste reden is dat Melissa van de drugs af moet blijven. Maar de andere reden is dat degene die haar aan de drugs heeft geholpen ook weer van Melissa af moet blijven.

Samenvatting van het verhaal.
Het verhaal gaat over een jongen, Jordi, die een vriendin heeft die in een clip mag dansen. Ze komt dan bij een dansgroep en daar raakt ze aan de drugs. Ze gaat dan allemaal leugens verzinnen om weg te kunnen gaan en drugs te gebruiken. Jordi wil haar helpen. Maar dat lukt hem niet alleen. Dus hij heeft een vriendin van Melissa en hem het verhaal vertelt. Zij heet Fleur en wil hem graag helpen. Het lukt niet en moeten andere om hulp vragen. Iedereen die het hoort wil helpen en vindt het erg. Maar het gaat toch verkeerd. Want iedere keer als ze op school zit zegt ze dat ze naar huis gaat maar dan gaat ze stiekem weg. Naar dat dansgroepje. Daar gebruikt ze dan weer drugs en kunnen ze weer helemaal van voor af aan beginnen om haar er vanaf te krijgen. Op een bepaald moment komen de leugens uit en moet Jordi de waarheid gaan vertellen aan zijn ouders. Als die het allemaal gehoord hebben vinden ze dat Jordi de waarheid moet vertellen aan de ouders van Melissa. Die worden dan helemaal boos op Melissa. Want ze mocht eigenlijk ook niet in dat dansgroepje van haar ouders. Dus die zijn helemaal woedend. Haar vader brengt haar nu de hele tijd naar school met de auto en haalt haar precies op tijd weer op. Dus nu had ze geen kans meer om drugs te gebruiken. Maar ze doet het toch. Want een van de jongens van het dansgroepje komt haar ophalen onder schooltijd. Als Jordi thuiskomt belt hij Melissa op. Want ze was niet meer terug gekomen. Maar daar krijgt hij te horen dat ze net naar Fleur was gegaan om te logeren. Maar hij wist dat het niet waar was. Want Fleur was de hele tijd bij hem. Hij belt Fleur op en vertelt het hele verhaal. Samen gaan ze dan opzoek naar Melissa. Ze gaan eerst naar de dansclub maar daar is niemand. Als ze al bijna de hele stad hebben afgezocht hebben ze nog een plaats waar ze niet geweest zijn maar waar ze wel kan zijn. Dat is in de sloophuizen. Daar zitten vaak junkies. Als ze zelfs daar niemand vinden geven ze het op. Wanneer Jordi een smsje op zijn mobiel krijgt wordt het heel spannend. Alleen ze weten niet van wie dat smsje was. Want hij was anoniem. Er stond in dat er een houseparty was in de oude papierfabriek. Als hij daar snachts stiekem heen gaat met fleur vindt hij daar niemand. Alleen is er wel een meisje dat naar het ziekenhuis werd gebracht. De brancard reed vlak langs Jordi. Toen zag hij dat het Melissa was! Hij zei dat het zijn vriendin was en mocht mee in de ambulance. Met Melissa kwam alles gelukkig weer goed.

Wie zijn de hoofdpersonen?
Het gaat eigenlijk over Jordi. Want je leest de hele tijd zijn gedachten. Melissa is ook een heel belangrijk persoon want zij is degene die aan de drugs raakt. De vrienden van Jordi en Melissa zijn ook best wel belangrijk, maar dat is niemand in het bijzonder.

Met welke problemen de hoofdpersoon te maken krijgt.
Zoals ik al eerder heb gezegd krijgt Jordi te maken met drugs. Niet dat hij zelf verslaafd raakt maar dat een goede vriendin van hem. Hij gaat haar proberen te helpen. Maar dat lukt niet echt geweldig. Ze gaat gewoon door. Gelukkig komt ze aan het einde wel van de drugs af.

Zijn de personages voor mij herkenbaar?
Eigenlijk niet. Want ik heb nog nooit iemand meegemaakt die verslaafd werd. Zeker niet een van mijn vrienden. Wel dat ze zijn gaan blowen of roken maar niet zo heel erg als Melissa.

Het thema.
Het boek gaat over een probleem van een puber. En hoe hij dat allemaal oplost.

Hoelang duurt het boek?
Het is niet echt duidelijk hoelang het duurt. Maar ik denk zelf ongeveer een half jaar. Het is in ieder geval binnen 1 schooljaar.

Op welke plaatsen het boek zich afspeelt.
Het speelt zich vooral op school af. En ook wel veel buiten. En natuurlijk ook bij de mensen thuis. (zoals bij Jordi thuis.)

In welke periode het verhaal zich afspeelt.
Het speelt zich gewoon in deze tijd af.

Hoe ben ik op dit boek gekomen?
Het kwam door Inge. Want die had dit boek al eerder gelezen en die zei dat het een goed boek was.

Mijn mening.
Ik vind het wel een heel goed boek. Verder heb ik er eigenlijk niks over te vertellen.

Of ik iets geleerd heb uit het boek.
Ik heb wel wat geleerd. Maar dat wist ik ook al een heel groot deel van te voren. Het is namelijk zo dat je goed moet bedenken voordat je drugs gaat gebruiken. Want daar kan je een heleboel vrienden en familieleden door kwijt raken. En je raakt al je geld kwijt en je wil steeds maar meer en meer.

REACTIES

S.

S.

Maar daar krijgt hij te horen dat ze net naar Fleur was gegaan om te logeren. Maar hij ist dat t niet waar

17 jaar geleden

J.

J.

ik doe ook een boekverslag over het boek ''afblijven'' ik heb de film al eerder gezien het is super toff ! maar weet iemand waar je informatie kan vinden over de illustrator? Bedankt alvast!!,

Groetjes Joleijn

11 jaar geleden

M.

M.

IK VIND JE BOEKVERSLAG EEN BEETJE SAAI .. WANT ER GEBEUREN HEEL VEEL ANDERE BELANGERIJKE DINGEN DAT JIJ HIER NIET OP HEBT GEPLAATST JAMMERR .

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"