Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Esther

J. Bernlef

1994

54

4.8 / 10
5e klas havo
 • anoniem
 • Nederlands
 • 794 woorden
 • 2028 keer
  8 deze maand
 • 5 juni 2001
Titel: Esther
Auteur: J Bernlef
Jaar van uitgave: Bussum, 1994
Genre: drama, toneelstuk

Korte samenvatting

Het stuk is geschreven als een terugblik van Kim op gebeurtenissen die zich vijfentwintig jaar geleden hebben afgespeeld.
Alle spelers bevinden zich tijdens de voorstelling op het speelvlak en worden door Kims herinnering tot leven geroepen.
Kim gaat op onderzoek uit in het verleden van haar opa Bas. Haar opa woont bij Kim en haar ouders in huis, want zijn vrouw is overleden. Opa begint te dementeren maar heeft het alsmaar over ene Esther. Hij roept dan de hele tijd naar Netty zijn overleden vrouw dat hij het niet nog eens wil zien. Wat bedoelt hij toch? Haar vader Dolf houdt eerst vol dat het een gewoon dienstmeisje voor de oorlog was, maar Kim, haar moeder Antje en John het vriendje van Kim weten dat er meer aan de hand moet zijn.

Uiteindelijk vertelt haar vader toch, die al de hele tijd wist wie ze precies was, dat Esther een Joods meisje was die zijn moeder voor de oorlog wel eens hielp met het huishouden. Toen de oorlog begon moest ze daar weg. Op een dag had ze Bas toen om hulp gevraagd omdat alle Joden werden opgepakt. Bas heeft haar toen geweigerd om te helpen. Netty heeft dit nooit geweten. Opa Bas heeft hier spijt van en ook Dolf omdat hij het zijn moeder nooit heeft verteld ook al wist hij het.

Opa Bas is echt aan het dementeren. Hij denkt soms dat hij thuis is. Dan zoekt hij zijn meubels en zijn trompet. “Zijn kop is één grote rommelzolder’’ zegt Dolf ook in hoofdstuk 8. Als hij nu met Kim danst of hij ziet Kim met John dansen dan denkt hij dat hij met Esther danst, zoals hij dat vroeger ook deed met haar als ze op bezoek kwam. Het is soms zelfs zo erg dat hij vergeet dat zijn vrouw Netty dood is.
Opa Bas heeft er uiteindelijk wel spijt van gehad denk ik dat hij Esther heeft weggestuurd toen ze hun om hulp vroeg. In hoofdstuk 7 denkt hij er weer aan terug en zegt hij: “ U bent de enige die mij helpen kan. Dat zei ze. Steeds maar weer. Daar gaat ze, daar gaat ze. Nu is ze de hoek om. Esther!” Het was voor hem natuurlijk wel heel riskant geweest als hij haar in veiligheid had gebracht. Toch had ik dat wel gedaan. Het heeft hem nu zijn hele leven achtervolgd en hij kan er nu niets meer aan veranderen.
Dolf kende het hele verhaal van Esther al. Dit wordt ook duidelijk in hoofdstuk negen waar hij het aan zijn vrouw Antje vertelt. Hij wilde er niet aan herinnerd worden maar toen opa alles bij hem weer naar boven haalde moest hij het wel vertellen.

Verdiepingsopdracht 25

Opa Bas woont sinds zijn vrouw is overleden bij Dolf en zijn vrouw in huis. Aan het begin van het verhaal begint opa te vertellen over Esther. Dolf is er hier al niet blij mee en wil er niet aan herinnerd worden. Hij vertelt dan aan zijn vrouw dat het een vlam van hem was in die tijd om van het gezeur af te zijn. Opa gaat er steeds verder op in en vertelt steeds meer over Esther. Dolf wordt dan ook steeds kwader en ongeduldiger. Als opa dan eindelijk heeft vertelt wat er echt aan de hand was begrijpt Dolf het ook beter van zijn vader. Hij draait wat bij. Hij wist niet dat zijn vader er zo’n spijt van had. En zelf heeft hij ook spijt dat hij het nooit aan zijn moeder heeft verteld wat nu niet meer kan. Vader en zoon botsen denk ik ook omdat ze allebei van iets rondom Esther spijt hebben en het niet meer kunnen terugdraaien of vergeten.
De verhaalelementen die bepalend zijn geweest voor die ontwikkelingen zijn:
Kim en haar vriendje John dansen in het verhaal enkele keren in het bijzijn van haar opa. Opa Bas wordt dan herinnerd aan zijn momenten van vroeger dat hij met Esther dansde. Dan gaat hij er weer verder over praten en dit gaat Dolf steeds meer irriteren. Dolf wordt dan steeds weer herinnerd aan iets dat hij eigenlijk wil vergeten.
Ik denk ook dat de voetbalwedstrijd op de televisie de situatie verergerde in het boek. Dolf was naar Nederland-Duitsland aan het kijken en hij werd steeds weer afgeleid door al dat gezeur. Toen de Nederlanders uiteindelijk gewonnen hadden was Dolf erg blij en kon hij ook weer wat meer hebben.

Mening

Ik vind het wel een leuk verhaal (toneelstuk). Ik had aan het begin ook niet door wie Esther nou precies was. Opa Bas maakte het ook wel erg spannend. Je kon er ook heel erg om lachen omdat opa dement was. Hij maakte heel grappige opmerkingen. En oorlogsverhalen vind ik ook altijd erg interessant.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3148

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem4e klas havo4.7
anoniem5e klas havo4.8
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?