Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

If Beale Street could talk door James Baldwin

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover If Beale Street could talk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 890 woorden
  • 28 mei 2001
  • 112 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
112 keer beoordeeld

Boekcover If Beale Street could talk
Shadow

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldwin's novel is Tish, nineteen, and pregnant. Her lover Fonny, father of her child, is in jail accused of rape. Flasbacks from their love affair are woven into the compelling struggle of two f…

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldw…

'One of the few essential novelists of our time' - New Statesman

Harlem, the black soul of New York City, in the era of Aretha Franklin and Ray Charles. The narrator of James Baldwin's novel is Tish, nineteen, and pregnant. Her lover Fonny, father of her child, is in jail accused of rape. Flasbacks from their love affair are woven into the compelling struggle of two families to win justice for Fonny. To this love story Baldwin brings a spare and impassioned intensity, charging it with universal resonance and power.

'If Beale Street Could Talk affirms not only love between a man and a woman, but love of a type that is dealt with only rarely in contemporary fiction - that between members of a family' - Joyce Carol Oates

If Beale Street could talk door James Baldwin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Wanneer speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af rond de tijd dat het boek ook is uitgegeven en dat was in 1974.

Tot welke groep behoren de hoofdpersonen Personen?
De hoofdpersonen die in het boek voorkomen zijn zwarte Amerikanen. E wonen in de wijk Harlem in New York. Dit is een arme wijk waar voor het meerendeel negers. Wonen. De mensen waar het om draait zijn twee zwarte families. Zij hebben het net als vele andere mensen in deze wijk niet zo breed.

Achtergrond
Het verhaal speelt zich dus af in de wijk Harlem. Dit is erg belangrijk voor het verhaal omdat de schrijver juist probeerde te beschrijven hoe het er in een wijk als Harlem aan toe gaat. De mensen die er wonen zijn overwegend zwart. De blanke mensen die er wonen, wonen in de grootste huizen en hebben de betere banen. De zwarte mensen worden door de blanken erg achter gesteld en gediscrimineerd.


Soort verhaal
Het verhaal is een liefdesverhaal omdat het gaat over de liefde tussen Tish en Fonny. Tish is de hoofdpersoon van het boek en haar vriend is Fonny. Fonny beland in de gevangenis maar Tish geeft hem niet op. Ze doet alles om hem uit de gevangenis te krijgen omdat ze weet dat Fonny onterecht vastzit.
Het verhaal is ook heel realistish geschreven omdat de situatie in het boek waarin zwarte mensen in Amerika gediscrimineerd worden in het echt ook veel voorkomt. Het boek laat heel goed zien in wat voor vervelende situatie de zwarte mensen in Harlem leven.

Personen
De hoofdpersoon van het boek is Tish. Haar echte naam is Clementine maar iedereen noemt haar Tish. Zij is een jong zwart meisje van 19 jaar. Ze woont samen met haar familie in Harlem. In het boek verleld zij als het ware het hele verhaal. Ze denkt erg slecht over de blanke mensen in haar buurt (wat helemaal terecht is). Ze is zwanger van haar vriend Fonny.

Fonny is de vriend van Tish die in de gevangenis zit. Fonny is 22 jaar. Zijn echte naam is Alonzo maar Tish noemt hem altijd Fonny. Zijn beroep is meubelmaker. Hij zit in de gevangenis omdat hij verdacht wordt voor verkrachting. Zijn familie, Tish en haar familie geloven echter in zijn onschuld en doen er alles aan om hem uit de gevangenis te krijgen.

Persoon die ik zou willen leren kennen
Als ik een persoon zou moeten kiezen uit het boek die ik zou willen leren kennen dan was dat Tish. Over haar weet je het meest omdat zij de hoofdpersoon is. Zij sprak mij wel aan omdat ze erg spontaan is en veel geeft om haar vriend en familie.

Persoon die ik niet zou willen leren kennen
De blanke politieagent die Fonny veroordeeld allen omdat hij zwart is. Dit is een vreselijke man omdat hij ongelofelijk discrimineert. Hij maakt ook gebruik van zijn positie als politie agent om de zwerte mensen zoveel mogelijk te benadelen.

Korte samenvatting
Als Tish op een gegeven moment zwanger raakt van Fonny besluiten ze om te gaan trouwen. Alles lijkt goed te gaan totdat Fonny wordt verdacht van verkrachting en in de gevangenis beland. De vader van Fonny, Tish en haar familie doen er alles aan om Fonny uit de gevangenis te krijgen. Ze werken allemaal erg hard om de advocaat te betalen die Fonny uit de gevangenis te krijgen. Hij heeft echter een hele moeilijke taak omdat hij moet bewijzen dat Fonny onschuldig is tot dan moet hij vast blijven zitten. Het lukt de advocaat uiteindelijk om Fonny op borgtocht uit de gevangenis te krijgen. Als Fonny uit de gevangenis is wordt ook het kind geboren.


De titel
De titel if Beale Steet Could Talk gaat over de straat waar Tish en Fonny opgroeiden. Dit is een straat waar alleen zwarte mensen wonen. De titel slaat op dat als er geen racisme was en de zwarte mensen hetzelfde werden behandeld als de blanke mensen dat de wereld er dan een stuk beter uit zou zien.

Eigen mening
Het was een verhaal dat je wel raakt omdat het boek heel ‘echt’ de situatie beschrijft hoe zwarte mensen op sommigge plaatsen achtergesteld worden. Je kunt je als je het boek leest goed inleven in de hoofdpersoon en bedenken hoe erg het moet zijn voor haar om in zo’n buurt te wonen.

Keuzeopdracht
Ik kies de opdracht waarin je een journalist bent die die een berichtje schrijft over dit verhaal voor de krant.

Het boek If Beale Street Could Talk is een aangrijpend verhaal over een jongen die onterecht in de gevangenis terecht komt. Het verhaal speelt zich af in het Harlem van de jaren 70. In deze New Yorkse wijk wonen overwegend zwarte mensen die erg gediscrimineerd worden door de blanken. Het verhaal beschrijft heel goed hoe de zwarte mensen in deze wijk worden achtergesteld. De schrijver wil hiemee laten zien dat discriminatie iets is wat veel voorkomt zelfs in een land als Amerika wat toch een vrij land is. De hoofdpersoon van het verhaal beschrijft uitgebreid haar leven en hoe haar vriend er door een blanke politieagent in wordt geluisd. Het verhaal laat zien hoe machteloos ze zijn omdat de jongen niet wordt vrijgelaten voor dat zijn onschuld bewezen wordt. Uiteindelijk wordt de jongen wel vrijgelaten en krijgt hij samen met zijn vriendin een baby. Maar hier zijn wel heel wat pijn en moeite aan vooraf gegaan.

REACTIES

J.

J.

Er zitten veel fouten in en het eind van de samenvatting klopt niet

14 jaar geleden

A.

A.

zoals je het nu zegt, lijkt het alsof Fonny pas in de gevangenis kwam toen Tish al zwanger was. Dit is echter niet het geval, ze verteldt hem dat ze zwanger is terwijl hij in de gevangenis zit...

12 jaar geleden

I.

I.

@haylin dus volgens jou is ze bezwangert in de gevangenis?? niet echt logisch toch!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "If Beale Street could talk door James Baldwin"