Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Turks fruit

Jan Wolkers

1969

192

2 uit 5

8.3 / 10
4e klas vwo
  • Linda
  • Nederlands
  • 287 woorden
  • 26882 keer
    710 deze maand
  • 7 mei 2001
Titel: Turks fruit.
Auteur: Jan Wolkers.

Samenvatting: Wanneer de ikpersoon aan het liften is, wordt hij opgepikt door Olga. Ze krijgen een heftige relatie, en trouwen. Olga's moeder is tegen dit huwelijk en probeert Olga te manipuleren de ikpersoon te verlaten. Na een tijd gaat ze er dan ook vandoor met een zakenman. De ikpersoon heeft het er erg moeilijk mee en probeert zijn verdriet te verwerken. Dat doet hij door de ene na de andere relatie te hebben. Na enkele korte en mislukte huwelijken komt Olga terug in het leven van de ikpersoon. Ze blijkt ongeneeslijk ziek te en ligt in het ziekenhuis, ze heeft kanker en haar haren vallen uit. Ook haar tanden zitten los en het enige wat ze durft te eten is Turks fruit (vandaar de titel). Op het laatst gaat ze vredig dood.


Achtergrondinformatie over de schrijver: Jan wolkers werd in 1925 geboren te Oegstgeest. Hij groeide op in een streng gereformeerd gezin waar dagelijks drie maal uit de bijbel werd gelezen. Hij bezocht de dorpsschool. Daarna werkt hij wat in zijn ouders winkel en na de oorlog gaat hij beeldhouwkunst studeren. In 1957 vertrekt hij voor een jaar naar Frankrijk om bij de beeldhouwer Zadkine te werken. Daar begint hij aan zijn eerste verhalen.

Motieven van de schrijver: Ik denk dat de motieven van de schrijver waren, zijn ervaringen te delen met het publiek.

Centraal onderwerp: De liefde.

Andere onderwerpen: Kanker, de dood.

Autobiografisch of geheel fictie: Volgens mij is het deels autobiografisch.

Autobiografische elementen: Jan Wolkers heeft beeldhouwen gestudeerd, en de ikpersoon uit het boek is ook beeldhouwer.

Mijn mening: Het is een beetje een warrig boek, omdat de gebeurtenissen niet chronologisch verteld worden. Maar ik vond het boek wel mooi, en ook best wel zielig.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

4137

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Linda 4e klas vwo8.3
chris 4e klas havo7.9
mij 4e klas havo7.6
Ernst Beekhuizen 7.5
Tessa 7.4
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Nazanin over Turks fruit