Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Matilda

Mathilda

Roald Dahl

1988

208

6.7 / 10
4e klas vwo
  • Marcel
  • Nederlands
  • 588 woorden
  • 44620 keer
    62 deze maand
  • 4 april 2001
Mathilda ontdekt dat ze erg begaafd is en ze kan al op heel jonge leeftijd lezen. Haar ouders vinden het maar niks dat ze zoveel wil lezen, zij kijken liever met een bord eten op schoot naar de TV. Haar vader is autohandelaar die zijn klanten bedriegt, hij koopt tweedehands auto’s heel goedkoop in en knapt ze dan een beetje op en hij draait de kilometerteller terug zodat het net lijkt of de auto nog niet zo oud is. Als Matilda voor het eerst naar school gaat. Komen ze erachter dat ze hoogbegaafd is, althans juffrouw Honey komt erachter en meld dit natuurlijk aan de Trunchbull , Matilda’s vader heeft juffrouw Honey ook in de maling genomen met z’n auto’s, en daarom gelooft de Trunchbull niet dat een dochter van zo iemand een genie kan zijn. Maar juffrouw Honey laat het er niet bij zitten en stapt op Matilda’s ouders af. Maar deze geloven haar (niet onverwacht natuurlijk) ook niet.


En zodoende wordt er eigenlijk door niemand, behalve Juffrouw Honey geen aan dacht geschonken aan Matilda’s slimheid. Maar een tijdje later komt Matilde erachter dat ze nog een gave heeft!
Ze kan namelijk door de energie die ze in zich heeft voorwerpen met haar ogen optillen en laten zweven!
Want toen Matilda door de Trunchbull van iets werd beschuldigd wat ze niet had gedaan, kon ze met haar ogen een glas water over haar heen gooien, een glas omgooien en een krijtje optillen en daar iets mee op het bord schrijven.
Op een middag ging Matilda met juffrouw Honey mee naar huis, ze woonde in een heel klein hutje. Juffrouw honey vertelde Matilda dat de Trunchbull eigenlijk haar tante was die vroeger voor haar moest zorgen toen haar beide ouders overleden waren. Ze vertelde Matilda ook waarom ze in dat kleine hutje woonde: het grote luxe huis was was de ouders van juffrouw Honey, maar toen die overleden kwam de Trunchbull in dat huis wonen om voor juffrouw Honey te zorgen. Op een dag was juf Honey weggelopen maar omdat ze nu nog steeds de ‘schuld’ aan de Trunchbull terug moest betalen leefde ze in zo’n klein huisje. Het grote luxe huis was dus eigenlijk van juffrouw Honey.
Toen Matilda thuis kwam van juffrouw Honey zag ze dat haar ouders en haar broertje druk bezig waren de auto in te pakken, ze gingen naar Spanje omdat de politie erachter was gekomen hoe meneer Wormwood zijn klanten bedroog. Maar Matilda wilde helemaal niet naar Spanje, ze wilde thuis bijven, toen stelde ze aan haar ouders voor of ze hier kon blijven en bij juffrouw Honey kon gaan wonen. Haar ouders waren er blij mee dat ze eindelijk van Matilda af waren. Matilda ging bij juffrouw Honey wonen.

Hoofdpersonen
Matilda: is briljant, ze is een gevoelig meisje dat geweldig goed kan leren.

Mw. Wormwood (Wurmhout): is de moeder van Matilda. En ze is verslaafd aan bingo, en laat Matilda aan haar lot over.

Mr. Wormwood (Wurmhout): is de vader van matilda en een autohandelaar die zijn klanten bedriegt.

Mike (Michiel): is het broertje van Matilda en het lievelingetje Mr. & Mw. Wormwood. Van hem wordt verwacht dat hij later de autohandel van Mr. Wormwood gaat overnemen. Hij krijgt alle aandacht die Matilda mist.

Miss Honey (juffrouw Engel): ze is de juffrouw van Matilda, later gaat Matilda bij haar wonen.
The Trunchbull (De Bulstronk): De directrice van de school en blijkt de tante van juffrouw Honey te zijn.

Mw. Phelps (Mw. Fens): is de bibliothecaresse.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7614

reacties

Er mist een heel belangrijk stuk namelijk hoe ze van misses Trunchbull af komen (met het krijtje en de vader enz enz). Dat is wel echt een hoofdzaak van het boek.
door Kim Nieuwenburg (reageren) op 24 maart 2011 om 21:23
wel goed, maar er zitten wel een paar tiepfouten in, dat is jammer. verder wel goed
door kaas (reageren) op 5 juni 2011 om 13:03
@kaas: jij moet ook een keer letten op je typfoutjes... xx
door esmee (reageren) op 28 december 2013 om 18:08
Beste Kaas, misschien moet jij ook nog even oefenen. Het is namelijk wel jammer dat jij iemand wil wijzen op zijn typfouten en daar vervolgens "tiepfouten" van maakt. Uiteraard waarderen we jouw reactie verder wel!! Ga zo door!!!!!
door Anoniem (reageren) op 21 december 2011 om 14:35
goedzo :
door jw (reageren) op 29 februari 2012 om 19:23
Mooi en lang verhaal maar een beetje kort bij de personages. x
door Anoniem (reageren) op 22 juni 2012 om 18:58
fijn dat er zoveel samenvattingen zijn van het boek matilda ik had namelijk geen zin om het engelse boek ervan voor school te lezen dankjewel he gr...
door esmee (reageren) op 28 december 2013 om 18:07
Is dit een boekverslag van een VWOer??? Er is niet eens een eigen mening of persoonlijke inleiding... Alleen maar een samenvatting :S beetje zielig
door Pluizebeesje123 (reageren) op 29 januari 2014 om 13:56
[quote=Isa ☺;171302] Er was toch ook een jongetje met een papegaai?? [/quote] @Isa ☺: ja klopt sommige stukjes heeft die weggelaten
door nasi (reageren) op 27 mei 2015 om 17:23
ik moet nu een filmverslag voor engels maken en ik had een samenvatting nodig ik heb hier veel inspiratie uit gekregen voor en samenvatting
door x_040_x (reageren) op 2 maart 2016 om 17:22

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

asmae 2e klas aso7.6
anoniem4e klas vwo7.1
Eline 20003e klas tso7.8
Nikki 2e klas vwo7.1
anoniem7.2
Meer verslagen ›