Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

A time to kill door John Grisham

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover A time to kill
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1330 woorden
  • 28 maart 2001
  • 164 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
164 keer beoordeeld

Boekcover A time to kill
Shadow
A time to kill door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Jaar van uitgave: mei 2000
Plaats van uitgave: Utrecht
Uitgever: A.W. Bruna uitgevers B.V.
Aantal pagina’s: 552

Het boek heet zo (de jury)omdat alles van de jury afhangt, de jury bepaalt of Carl Lee Hailey vrijkomt.
De jury van John Grisham is een fictief boek, en het behoort tot het thriller-genre, dat is door de moord en de spanningen heel duidelijk te merken, en het staat ook nog eens op de kaft.
De hoofdpersoon is Jake Brigance, omdat hij de hele tijd centraal staat, hij verdedigt Carl Lee en zonder Jake zou Carl Lee meteen de doodstraf krijgen.

Jake is een 32 jaar oude advocaat, zonder grijze haren, maar met een beetje rode huid zoals alle mensen in de staat Mississippi. Jake is echt een karakter, hij heeft zijn eigen normen en waarden en daar staat hij voor. Jake begon als straatadvocaat, dat is een advocaat die alleen de zaken krijgt die niemand anders wil, maar er wel gelukkig mee is. Hij heeft zijn eigen praktijk, in een pand dat hij van Lucien Wilbanks, een geroyeerde advocaat, mag huren.
Bij Jake staan twee dingen centraal in zijn leven: 2 vrouwen die hij adoreert. De eerste is zijn vrouw en de tweede is hun dochtertje van 5, door zijn dochtertje nam hij de Car Lee-zaak ook aan, hij wilde niet dat zoiets met zijn dochter kon gebeuren en dat de daders dan nog op vrije voeten liepen.
Bij dit boek zie je alles door een hij/zij perspectief, er is geen vaste persoon waardoor je alles ziet, maar er wordt gewisseld. Je ziet de verkrachting van Tonya bijvoorbeeld door haar ogen de als Carl Lee Billy Ray doodschiet, zie je het door de ogen van zijn familie en maar even door de ogen van Carl Lee.
Het verhaal speetl zich af in de jaren 70, want de scheiding van blanken en zwarte mensen is er net pas door en dat was rond die tijd. Het verhaal zelf duurt ongeveer 10, misschien 12 dagen, want op de kaft staat:’Een plattelandsstadje beleeft de spannendste 10 dagen uit haar geschiedenis.’.
De volgorde in het boek is chronologisch, zonder entoen’s. een voorbeeld van een versnelling of vertraging heb ik niet kunnen vinden, want alles is rustig op dezelfde vorgorde verteld.

In het kort samengevat wat er in het boek gebeurt:
Het kleine negermeisje Tonya Hailey(10) wordt verkracht en haar vader (Carl Lee Hailey)schiet de 2 blanke mensen die het deden dood. In het boek wordt de rechtszaak van Carl Lee beschreven, en ook de tumult eromheen.

Samenvatting
Het verhaal begint met Billy Ray Cobb en Pete Willard die het kleine negermeisje Tonya Hailey van 10 jaar verkrachten, als doelpunt voor hun halfvolle bierblikjes gebruiken, ophangen, onderplassen en van een 10 meter hoge brug afgooien.
Jake Brigance zit in zijn kantoor te bedenken hoe hij de rekeningen deze keer gaat betalen als Carl Lee Hailey binenkomt. Na een korte begroeting verteld hij Jake alles over de verkrachting en Jake zegt vervolgens dat er 50% is dat die 2 vrijkomen. Carl Lee vraagt vervolgens of Jake hem wil helpen als hij in de problemen zit en Jake zegt nietsvermoedend ja.
De volgende dag, als Pete Willard en Billy Ray naar de rechtszaal worden gebracht, stormt Carl Lee uit de bezemkast en schiet hen dood met een M-16, maar raakt daarbij ook een agent, die een goede vriend van hem is, in de knie. Carl Lee wordt gearesteerd en Jake gaat hem het lange proces verdedigen.

Als Jake aan de rechter vraagt om verplaatsing van het proces, omdat de kans op een eerlijk proces hier te klein is, weigert de rechter dat. Jake moet tegen Rufus Buckley procederen, de advocaat van de staat die tot nu toe geen enkele zaak heeft verloren, allemaal strafzaken heeft gedaan, maar Jake is echter onervaren met strafzaken, en nog niet zo lang advocaat. De jury die ze krijgen is een volledig blanke jury, niet zo’n ideale jury. Buiten de rechtszaal heeft zich een hele meute verzameld, aan de ene kant allemaal zwarte mensen en mensen van de NAACP, aan de andere kant staat de hele KKK, de Ku Klux Klan.
Omdat Carl Lee Billy Ray en Pete heeft doodgeschoten terwijl er heel veel mensen waren, pleit Jake voor tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid en een mysterieuze vrouw geeft hem een papiertje waarop nuttige informatie staat die Jake vervolgens gebruikt. Na de zitting stelt ze zich voor als Ellen Roark, beter bekend als Row Ark, en ze wil gratis voor Jake werken, om hem te helpen met de zaak, maar Jake weigerde, hij wilde de zaak alleen doen. Lucien heeft de volgende dag een psychiator gevonden, die gaat zeggen dat Carl Lee tijdelijk ontoerekeningsvatbaar was. Als Jake naar huis gaat, wordt hij ‘s avonds wakker van een brandend kruis dat de Ku Klux Klan, die de laatste tijd erg actief was in Clanton City, in zijn tuin heeft gezet. Zijn huis brandt bijna af, hij werd net op tijd door een persoon gebeld die zichzelf Mickey Mouse noemde.
De volgende dag begint de zitting vroeg en Buckley vraagt aan Jake’s psychiator of hij ooit seks met een 17-jarig meisje heeft gehad, en de psychiator zegt ja, waarop Jake zegt dat hij daarmee getrouwd is en dat ze nu nog steeds samen zijn en twee kinderen hebben.
Eenmaal thuisgekomen stuurt Jake zijn vrouw en kind naar zijn ouders, daar is het veiliger. Vervolgens neemt Jake Ellen Roark aan, hij kan haar hulp goed gebruiken.
Jake en Row Ark zijn de rest van de dag bezig om informatie tegen de psychiator van Buckley te vinden, wat hun niet lukt. De volgende dag gaat Row Ark bij de praktijk van de staatspsychiator inbreken, om wat info tegen hem te vinden, en dat lukt.
In de rechtszaal vraagt Jake hoeveel zaken de dokter al heeft behandeld: heel veel.
Vervolgens vraagt hij hoeveel mensen hij ooit ook ontoerekeningsvatbaar heeft gevonden: geen een. De zitting wordt verdaagt naar de volgende dag en Jake blijft bij Lucien, om dronken te worden. Als hij de volgende dag door Row Ark wordt wakker gemaakt, gaan ze naar zijn huis, en zien ze dat zijn huis door de KKK is afgebrand. Jake blijft even verslagen in de as van zijn huis zitten en nam zich voor dat hij die zaak zou winnen.
Die dag ging hij Carl Lee verhoren, en dat liep goed af, hij zei waarom hij die 2 jongens had vermoord, en dat hij de agent echt niet wilde raken.
De volgende dag moest Jake zijn slotpleidooi geven, hij bood aan de jury zijn excuses voor zijn onervarenheid, voor de psychiator en hij vroeg hun om de ogen even dicht te doen en zich een klein meisje voor te stellen. Toen beschreef Jake alles wat er met Tonya gebeurde, van de verkrachting tot de schade toe. Zij kon nooit meer kinderen krijgen.
Daarna vroeg hij de jury zich voor te stellen dat je nog een geweer uit de oorlog hebt en of je met de gedachte dat die beesten weer vrij kunnen komen verder kunt leven zonder die begrijpelijke neiging van Carl Lee naar de rechtszaal kunt gaan.

2 Dagen later werd Carl Lee Hailey vrijgesproken.
Eigen mening:

Ik vond het een heel mooi boek, het is ontroerend en spannend.
Ik vond het ook prettig te lezen, ik kon me goed in de personages verplaatsen.
Ook vond ik het onderwerp goed, het ging over het rechtssysteem en dat boeit me heel erg, het taalgebruik was ook goed, het is een duidelijk taalgebruik en de beschrijvingen zijn kort en krachtig, niet van die eideloze beschrijvingen.

Citaat:
Ook wil ik een citaat toevoegen, dat zegt Jake tegen de jury in zijn slotpleidooi:
’In haar droom zag ze hem op het moment dat ze hem het hardst nodig had.Ze schreeuwde om hem, en hij verdween.Hij werd meegenomen.Ze heeft hem nu even hard nodig als op dat moment. Laat hem alstublieft niet wegvoeren. Ze zit op de eerste rij op haar vader te wachten. Laat hem terugkeren naar huii, naar zijn gezin. ’

REACTIES

F.

F.

Hey bedankt voor je uitreksel van John Grisham, ik heb em gebruikt voo Nederlnads. Frank

22 jaar geleden

M.

M.

het is een goede samenvatting

22 jaar geleden

K.

K.

hej katja

erg bedankt voor je verslag ik kan het heel goed gebruiken! thanks

22 jaar geleden

E.

E.

Het is een goede samenvatting maar te lang !

13 jaar geleden

A.

A.

te lange samenvatting maar de rest is echt top en super duidelijk

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A time to kill door John Grisham"