Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

7.0 / 10
2e klas vwo
 • Frank
 • Nederlands
 • 1322 woorden
 • 99683 keer
  209 deze maand
 • 28 maart 2001
Gebeurtenissen:

Michiel (een jongen van 15 jaar) leeft in de 2e Wereldoorlog. Hij is al erg volwassen en krijgt op een gegeven moment van zijn buurjongen Dirk een brief. Hierbij zegt deze dat hij en 3 anderen het distributiekantoor gaat overvallen. Als dit mislukt moet je de brief aan Bertus geven. Het mislukt en hij brengt de brief naar Bertus maar deze bleek al opgepakt te zijn door de Duitsers. Hij besluit zelf de brief te openen en raakt hierdoor betrokken in het verzet. Hij moet een Engelse piloot verzorgen die in het bos ondergedoken zit. Hij neemt zijn zus Erica in vertrouwen en ook zijn “oom Ben”. Dan worden er 10 mannen gevangen genomen, omdat er een Duitser in het bos was doodgeschoten en ze wilden weten wie dit had gedaan. Bij deze 10 zat ook de vader van Michiel die samen met 4 anderen werd gedood, omdat de Duitsers er niet achterkwamen wie de moord had gepleegd. Even later komt Michiel er achter dat “oom Ben” een verrader is en samenwerkt met de Duitsers. Hij dacht altijd dat Schafter de grote verrader was maar dit bleek niet zo.


Personen:

Hoofdpersoon:
Michiel van Beusekom:
Karakter: Michiel is een stille jongen van 15 jaar.Hij is al best volwassen voor zijn leeftijd. Als op een gegeven moment zijn vader wordt gedood door de Duitsers wordt hij nog meer volwassen en wil hij de Duitsers dood (een soort wraak dus). Hij wordt op een gegeven moment in het verzet opgeslokt en weet dat hij niemand kan vertrouwen. Toch neemt hij 2 personen in vertrouwen waaronder oom Ben en dat hij dus beter niet kunnen doen. Ook hielp hij vaak trekkers die langskwamen. Hij was dus een behulpzame,volwassen en stille jongen.

Bijpersonen:
Dirk Knopper: Dirk is een jongen die heel erg goed kan omgaan met het verzet. Hij weet heel goed dat hij beter niks kan zeggen tegen iedereen. Dirk is een goede vriend van Michiel en is ongeveer even oud als Michiel. Dirk verandert weinig in het verhaal en is vanaf het begin iemand die voor zijn land vecht. Hij is helemaal voor niks bang.

Jack (de Engelse piloot): Jack is een Engelse piloot en is neergestort. Hij is rond de 20 jaar en is erg strijdlustig. Hij is gewond geraakt bij het ongeluk en Dirk heeft hem verzorgd totdat deze gevangen genomen werd. Toen nam Michiel het over. Jack probeert ook wat Nederlands te leren. Na de oorlog bouwde hij een relatie met Erica op.

Erica van Beusekom: Erica is de zus van Michiel en komt tijdens het verhaal pas in het verzet terecht, omdat Michiel haar nodig heeft voor de verzorging van Jack. Erica heeft 1 jaar medische opleiding gehad. Ze heeft een zacht karakter en bouwt met Jack een relatie op.

Oom Ben: Hij heette niet echt oom Ben maar ze noemde hem zo omdat hij vaak bij de Fam. van Beusekom langskwam. Hij lijkt te vertrouwen maar later in het verhaal blijkt dat hij voor de Duitsers is en dus een verrader. Hij loog voortdurend en zei dat hij al 4 jaar in het verzet zat maar dat bleek dus van niet.

Verder zijn er nog de personen:
De burgemeester (Men. van Beusekom): Hij is burgemeester van het dorpje Vlank en speelt niet zo’n belangrijke rol in het verhaal buiten dat hij wordt doodgeschoten en dat zorgt ervoor dat Michiel kwaad wordt en wraak wil tegen de Duitsers

De moeder van Michiel: Speelt geen belangrijke rol en zet later in het verhaal (na de dood van haar man) Michiel ertoe om in het verzet te gaan wat hij dus al deed.

Schafter: Hij werd gezien als N.S.B-er maar later blijkt dat hij zelf 3 joden in huis had en dus geen N.S.B.-er was.

Maken personen een ontwikkeling door in het verhaal?

Ja, Michiel verandert van een stille jongen in een echte verzetstrijder en wordt nog veel volwassener.
Ook verandert oom Ben van een aardig persoon in verrader maar dit is niet een echte verandering maar wel vanuit de ogen van de fam. van Beusekom.
Erica komt terecht in het verzet terwijl ze eigenlijk een gewoon normaal rustig meisje was.

Plaats:
Het speelt zich af in het dorpje Vlank dat dichtbij Zwolle ligt. Het ligt aan de IJssel en dit speelt een belangrijke rol in het verhaal omdat er veel mensen naar het noorden moeten om er eten te halen voor hun gezin.

Tijd:
Het speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en dit merk je aan de woorden die worden gebruikt in de tekst. Woorden zoals: N.S.B, verzet en hongerwinter 1944/1945 bewijzen dit.
Het verhaal begint aan het begin van de hongerwinter 1944/1945 en dus rond oktober of november tot aan ongeveer het einde van de oorlog (rond mei dus). Helemaal aan het einde van het boek wordt nog verteld over Michiel die dan 43 is. Dus dat zou betekenen dat de vertelde tijd ongeveer 28 jaar zou zijn. Dit laatste stukje is eigenlijk een soort afsluiting dus de vertelde tijd is ongeveer 10 maanden maar met het laatste stukje erbij is het dus 28 jaar.

De verteltijd van het boek is 160 bladzijden.
Op het eind komt er een versnelling van ongeveer 27 jaar maar dat heb ik net al verteld.
Op het einde zijn er verschillende flashbacks. Michiel en Dirk kijken terug op de oorlog.

Begin:
Het verhaal begint aan het begin van de gebeurtenissen. Je kunt dan wel zeggen dat het midden in de oorlog begint maar het boek gaat over de oorlogswinter en daar begint het boek. Het begint in oktober of november voor de hongerwinter.

Probleem en afloop:
Het probleem van het boek is de oorlogswinter zelf. De Duitsers hebben heel Nederland bezet en het is moeilijk om aan voedsel te komen. De mensen moeten proberen overal wat voedsel bij elkaar te scharrelen. Als je kijkt wat het probleem van de hoofdpersoon is dan is dat dat hij niemand in vertrouwen kan nemen en dat is heel moeilijk. De afloop is goed. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend. De oorlog is afgelopen en iedereen is daar blij om.

Het boek heeft een open einde want je kunt zelf verzinnen wat er nu met Michiel en Dirk gebeurt.
Het verhaal is absoluut realistisch. Het is geschreven naar de waarheid. Alles over de oorlog, het verzet, de Duitsers, de bezetting enzovoort komt realistisch over en komt overeen met de waarheid.

Vanuit welk perspectief is het geschreven?
Het is vanuit het hij-perspectief geschreven want je komt niet achter de ideeën,gedachtes en gevoelens van de andere personen tenzij dit via Michiel gebeurd.

Titel:
Oorlogswinter betekent dat het afspeelt in de winter van de oorlog. Dat het de hongerswinter is dat komt in het boek pas maar op de een of andere manier straalt de naam “oorlogswinter” wel iets uit. Je noemt het boek niet “oorlogszomer”. Dat hij winter gekozen heeft zal er mee te maken hebben dat het in de winter koud is en dat men in de oorlog toen moeilijk aan voedsel kon komen. Dit maakt het boek spannender en aantrekkelijker.

Beoordeling:
Ik vond het boek hartstikke leuk. Ik houd heel erg van oorlogsboeken en dan vooral van de Tweede Wereldoorlog. Het boeit mij gewoon meer dan een slap avontuur in de jungle of zo. Dit boek is ook heel realistisch en dat vind ik heel goed, omdat je al veel weet van de Tweede Wereldoorlog is het makkelijk lezen. Het is trouwens sowieso makkelijk geschreven want er zitten haast geen moeilijke woorden in.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

7420

reacties

Heey jouwe was de beste bedabkt danlzij jou heb ik een 9
door Jayanti Rasiawan (reageren) op 6 april 2001 om 17:43
een goede uitreksel, maare ik hoop dat mijn docent nederlands nietmerkt dat ik het niet zelf geschreven heb, de mazzel!!! jimmy, 1gymnasium
door GaNgStA (reageren) op 19 mei 2001 om 16:11
hey hij is wel cool man en noch bedankt hey laterssssssss
door rick (reageren) op 28 juni 2001 om 18:15
erg netjes samengevat,heb je dit voor school moeten gebruiken zo ja wat voor cijfer had je hiervoor gekregen p.s stuur terug debbie
door debbie (reageren) op 8 oktober 2001 om 17:17
Het is ook geen goede samenvatting. Hallo
door Hallo (reageren) op 10 oktober 2001 om 14:50
Gheyyy goed gedaan hoor met je verslag over het boek oorlogswinter...nah....ik moest ook een verslag maken over een boek over /uit geschiedenis toen had ik eerst de zwarte tulp nah die was moeilijk toen heb ik deze genomen hihihi en deze is beterzzzz maar jah....dat wou ik zeggen tot later misschien!! Greetz+kusssies Ellennie
door Ellennie (reageren) op 26 februari 2002 om 13:51
Eey man, bedankt voor dit boekverslag. ik hoop dat ik een goed cijfer krijg! Peace man
door Sjaakie (reageren) op 6 november 2002 om 8:53
Hey, thanx! Goed verslag, wat had je d'rvoor? Doeg chris
door chris (reageren) op 5 januari 2003 om 17:03
Bedankt! Hier heb ik echt veel aan! Eloy
door E H (reageren) op 10 januari 2004 om 19:09
slegtttttttt
door donny (reageren) op 29 maart 2004 om 11:44
deze informatie vind ik erg goed bruikbaar. ook omdat ik zelf ook frank heet. ik kwam de avond vantevoren pas achter dat ik een werkstuk moest maken maar het is nog gelukt dankzij deze informatie. dankjewel.
door frank van hassel (reageren) op 4 juni 2004 om 18:32
Heej froenk goed gedaan joh
door Anoniem (reageren) op 10 juni 2004 om 10:13
Eehj thx voor je verslag.
door Rik (reageren) op 16 december 2004 om 17:17
heey, Echt een super boekverslag ik heb er wat informatie van kunnen gebruiken..BEDANKT! Heb jij toevallig een recentie erover gemaakt..? Ik heb dit ook hard nodig dus als je mij die zou kunnen mailen vóór vrijdag zou dat heel fijn zijn.ong. 25 regels... alvast bedankt. dag groetjes mieke
door mieke (reageren) op 16 februari 2005 om 18:16
Hoi Frank, Bedankt voor je prachtige uittreksel Ik heb er echt heeeeeeel veeeeeel aan gehad. Ik moest van school een boekverslag maken. Ik heb het boek oorlogswinter gekozen omdat ik het ook een heeeeeel mooi boek vindt. Schrijf snel terug, Kristian Tanis
door kristian (reageren) op 5 mei 2005 om 15:25
bestwelgoed man x
door mooi (reageren) op 27 oktober 2010 om 14:53
bedankt man! had ik hard nodig! thnx!
door ik (reageren) op 25 oktober 2011 om 20:16
Dit is echt super!
door - (reageren) op 25 oktober 2011 om 20:45
Eeey thx bro kheb 9.5
door Rockert (reageren) op 12 april 2012 om 21:12
ik heb de vraag gekregen in mijn boekverslag. Ik moet zeggen of het verhaal chronologisch is verteld. is dat wel of niet? dankjewel man!
door Jan (reageren) op 23 mei 2012 om 13:58
Oke mijn school is fucking streng... We mogen niet meer dan 3 procent van internet voor onze boekverslag, de leraren van ons hebben een plagiaat scanner ofso en willen perse dat wij het éérst via internet met een mail sturen en dan de volgende dag gewoon op papier inleveren, niet normaal toch? ik vind dat ze veel te streng zijn voor havo 1 leerlingen
door Monica (reageren) op 29 mei 2012 om 21:49
hey gooz ,ik ken je niet maar het stuk over de personen heeft me vet geholpen! tnx !!!
door arthur kip :P (reageren) op 25 juni 2012 om 21:53
dit is allemaal niet waar Hihi het gaat heel anders en michiel is 16! En je kan de afloop niet zelf bedenken! Want De oorlog is afgelopen en dat is de afloop. En oom ben gaat dood, dat moet er ook wel bij. En trouwens: michiel is mischien helemaal niet zo stil. Dat kan je niet weten. hihi. oh ennee... ik houd wel van "slappe" jungle verhalen, dat is beter dan dit SAAIE boek.
door piekertjeKEVERTJE (reageren) op 9 januari 2013 om 16:14
staan er plaatjes in het boek? sorry voor de rare vraag moest een boekverslag maken maar heb het boek niet gelezen
door Sascha (reageren) op 2 maart 2014 om 20:51
@Sascha: plaatjes in boek nee
door jan poedel (reageren) op 25 januari 2016 om 11:26
wat is nou het probleem en de afloop overal staat iets anders
door 3-3-2015 (reageren) op 3 maart 2015 om 19:04
Bedankt voor je handige recensie! Groetjes, Mika
door Mika (reageren) op 19 januari 2017 om 14:59
bedankt je ben heel lief
door ;) hoi (reageren) op 2 maart 2017 om 15:51
Goed hoor ik heb mijn boekbespreking ook over oorlogswinster gedaan
door Noah (reageren) op 29 januari 2018 om 16:19
waar is de samenvattig
door je maamaa (reageren) op 19 februari 2018 om 13:00

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.1
Frank 2e klas vwo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Goofy 3e klas havo7.0
Meer verslagen ›

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?