Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Spijt!

Carry Slee

1996

144

7.2 / 10
2e klas vwo
  • Anke
  • Nederlands
  • 3027 woorden
  • 54449 keer
    4 deze maand
  • 20 maart 2001
A: Zakelijke gegevens:

 Uitgeverij: Van Holekema en Warendorf.
 Gelezen druk: 12e druk 1999.

B: Verhaalanalyse.

Personen:

* David:
Hoofdpersoon, 14 jaar, en in de 2e klas van de middelbare school, woont bij z’n beide ouders en broer Rolf, is verliefd op Vera, hij is een gewone jongen die soms een beetje verlegen is, maar wel bij de “populairdere” hoort, heeft medelijden met Jochem, durft niet tegen Sanne, Justin en Remco, hij wil Jochem wel helpen, maar durft niet, dus hij helpt Jochem niet, op den duur is hij dit wel van plan, maar dit loopt helemaal mis, zit in de redactie van de schoolkrant, verder veranderd hij in de loop van ’t verhaal, hoe hij eruit ziet wordt niet echt beschreven.

* Niels:
Bijfiguur, goede vriend en klasgenoot van David, is iemand waar iedereen verkering mee wil, heeft een band die “Punt uit!” heet, maar deze gaat aan ’t einde van ’t boek uit elkaar, zit in de redactie van de schoolkrant, belangrijke persoon omdat hij zoveel met David omgaat.

* Vera:
Bijfiguur, klasgenoot van David, is iemand waar iedereen verkering mee wil, kan met iedereen goed opschieten, zit in de redactie van de schoolkrant, verkering gehad met Youssef, en daarna met David, is een belangrijk persoon omdat David zo smoor op haar is.

* Sanne:
Bijfiguur, die toch heeeeel belangrijk is, klasgenoot van David, ze is een heel grote, te erge pestkop, en als zij, Justin en Remco er niet geweest waren was er geen verhaal geweest. Zij heeft er mede voor gezorgd dat Jochem zelfmoord pleegt, niemand durft tegen haar in te gaan, verder wordt er niet veel over haar verteld.

* Justin:
Bijfiguur, met ongeveer dezelfde eigenschappen als Sanne en Remco.

* Remco:
Bijfiguur, met ongeveer dezelfde eigenschappen als Sanne en Justin.

* Klasgenoten:
Bijfiguren, jongens en meisjes uit David’s klas, durven allemaal niet tegen Justin, Sanne en Remco. Sommige vinden ’t gepest wel grappig, anderen hebben medelijden, ze hebben natuurlijk allemaal andere eigenschappen, hebben een beetje een belangrijke rol, want als hun niet mee zouden pesten, stonden Sanne, Justin en Remco lang niet zo sterk!


* Jochem:
Hoofdpersoon, ook een klasgenoot van David, is heeeel dik, vandaar de bijnaam “zeug”, hij wordt heel erg gepest, zo erg dat hij zelfmoord pleegt, durft niet voor zichzelf op te komen, is wel heel aardig, en houd veel rekening met z’n moeder, want hij verteld niet dat hij gepest wordt, zodat hij haar niet kwetst, snoept heel veel, en is heel onzeker natuurlijk, maar trekt zich van niemand wat aan, (zo lijkt ‘t) is erg terug getrokken, dus je komt niet zo veel van hem te weten, schrijft veel in z’n dagboek, en heeft 1 hele goede vriendin ver weg die Nienke heet. Op den duur wordt ’t hem te veel, en heeft hij in ongeveer niemand meer vertrouwen, hij denkt dat iedereen hem haat.

* Gymleraar Tino:
Bijfiguur, mentor van de klas van David en de rest, pest mee met de klas, en op ’t laatst heeft hij spijt, verder is ’t wel een leuke leraar, heeft een belangrijke rol omdat hij niets aan ’t pesten doet.

* Manon:
Bijfiguur, klasgenoot van David, beste vriendin van Vera, en heel populair, “stoer” met een ringetje in haar neus en navel en rijdend op de scooter van haar broer, zit ook in de redactie van de schoolkrant, met veel dingen betrokken en nieuwsgierig, kan mensen goed aanvoelen, en trekt met iedereen wel goed op.

* Moeder van David:
Bijfiguur, een veel te drukke met baan hebbende huisvrouw, die heel stevig in haar schoenen staat en voor haar mening opkomt behalve tegenover haar moeder, ze doet precies wat zij wil, en zegt tegen haar nooit wat ze vindt.

* Oma van David:
Bijfiguur, die een beetje zeurt, en alleen haar dochter commandeert, David vindt haar niet bepaald leuk!

* Youssef:
Bijfiguur, vriend en klasgenoot van David, computerfreak, verkering gehad met Vera voor korte tijd, zit ook in de schoolkrant redactie, komt vaak voor!

* Leraar Nederlands:
Bijfiguur, toffe leraar die als hij erbij is voor Jochem opkomt. Is meer een vriend voor de leerlingen.

* Leraar Engels:
Bijfiguur, heel strenge leraar die niet mee doet aan ’t pesten, maar er ook niet tegenin gaat.

* Lerares Frans:
Bijfiguur, lerares die een beetje gek is.

* Leraar Biologie:
Bijfiguur, die de klas absoluut niet aan kan, en totaal geschift les geeft, die snel ontslagen zal worden, of overspannen weg zal gaan!

* Meneer de Zwart:
Bijfiguur, de conrector van de school.

* Moeder van Jochem:
Bijfiguur, gezellig dik vrouwtje, die ’t heel erg vindt dat Jochem al vanaf groep 8 of nog eerder gepest wordt, maar die heel blij is omdat ze denkt dat Jochem nu in de 2e klas niet meer gepest wordt.

* Nienke:
Bijfiguur, heel goede vriendin van Jochem die hem op alle manieren probeert te helpen, maar dat gaat niet, want ze woont veel te ver weg, ze kent Jochem omdat ze vroeger ’t buurmeisje van Jochem was, nu leest ze soms in zijn dagboek, en spreekt ze soms wat af met hem enzo, ’t is een meisje wat sterk in haar schoenen staat, en best wel “stoer”, ze kwam altijd voor Jochem op, ook al werd ze er zelf mee gepest, komt pas in ’t eind van ’t boek voor.

Titel:
De titel Spijt! is denk ik gekozen omdat ze (klasgenoten en leraren) na Jochem’s dood is heeel veeel spijt hebben van al hun gepest, want dit is de reden geweest dat Jochem zelfmoord pleegde, ook heeft hoofdpersoon David heel veel spijt dat hij z’n belofte verbroken heeft!

Inhoud:
Jochem wordt heel erg gepest op school, dat komt omdat hij zo dik is en omdat hij nooit voor zichzelf durft op te komen. Wat ze ook met Jochem doen, hij durft er nooit wat van te zeggen. Jochem wordt vooral door Sanne, Remco en Justin gepest, ze doen echt alles met hem, en hij moet zelfs voor Justin een krantenwijk draaien waarvan ’t geld naar Justin gaat.
De hele klas doet mee, maar een groot deel wil eigenlijk niet, maar ze durven er gewoon niks van te zeggen. Ook David vindt dat ’t veel te ver gaat, hij wil er steeds wat van zeggen, maar er komt altijd iets tussen, of hij durft toch niet.
Ook hun mentor, gymleraar Tino zegt er niks van, hij pest juist mee, hij heeft zelf ook een hekel aan Jochem, dit vindt David heel stom!
Op een dag moeten ze op de klassen foto, maar Sanne, Justin en Remco willen niet dat “zeugje” erop komt. Het uur voor de klassenfoto hebben ze gym, onder deze les gaan ze stilletjes weg naar de kleedkamer, hangen zijn kleren in de boom en vertellen aan Jochem dat hij ze terug krijgt na het maken van de klassenfoto. Tino heeft dit wel gemerkt, maar hij deed net of hij niks in de gaten had, zo is Jochem dus niet op de klassenfoto gekomen.
Op een dag is David zijn Frans boek vergeten. Dit weet Sanne, en jat daarom van Jochem ’t boek voor David. David wil dit eigenlijk niet, want hiervoor zal Jochem zich dan de volgende dag om 8 uur moeten melden, maar hij durft niets te zeggen. Zo gebeurt ’t dat hij ’t boek houd. Als hij ’s middags thuis is vraagt hij zijn moeder of zij hem wil overhoren, want ze hebben de volgende dag proefwerk. Dit doet zijn moeder, en dan valt ’t haar op dat het boek van Jochem is, dan vraagt zij waarom dat is, hij praat zich eruit met een smoes. Hij moet wel ’t boek terug gaan brengen van zijn moeder.
Dit doet hij dan, hij ziet er erg tegen op. Als hij dan bij Jochem komt merkt hij dat de moeder van Jochem nog niet eens weet dat Jochem zo erg gepest wordt. Daarna praat hij er nog over met Jochem, en vraagt waarom hij niets vertelt. Dit doet Jochem niet omdat hij anders zijn moeder heel erg kwetst, ze heeft al een keer iets aan haar hart gehad door de zorgen over Jochem. Ook vertelt Jochem dat hij een heel goede vriendin heeft die Nienke de Graaf heet, en dat hij met haar heel goed kan opschieten. Ze vertellen elkaar alles. Ook laat hij haar wel eens in z’n dagboek lezen waar hij altijd in schrijft om z’n verdriet toch aan iemand te kunnen vertellen.
Dan gaat David weer naar huis en gaat z’n leven gewoon weer verder.
Op den duur komt hij erachter dat Jochem voor Justin een krantenwijk draait. Dit vindt hij echt te ver gaan. Hij vraagt waarom hij dit doet. Dan zegt Jochem dat Sanne, Justin en Remco hem niet meer zullen pesten als Jochem twee weken de krantenwijk van Justin doet.
David gelooft er niks van, en belooft daarom dat hij voor Jochem op zal komen als Sanne, Justin en Remco zich niet aan hun belofte houden.
Dan is ’t zover de avond van het klassen feest, de avond waarop al ’t pesten voorbij zal zijn, en….. voor David nog veeel belangrijker, de avond waarop hij Vera verkering gaat vragen! Hij is al een hele tijd smoor op haar, maar hij heeft ’t nooit durven vragen, maar die avond zal hij ’t echt doen!
Hij springt op de fiets op weg naar ’t feest, daar aangekomen is er een perfecte sfeer! En hij hoort ook nog dat Vera verliefd is, op een jongen die in de redactie van de schoolkrant zit. Even schrikt hij, hij denkt dat ’t Niels is. Maar, Niels is ’t niet, dan kan z’n avond niet meer stuk, hij weet dat Vera op hem is, nu is ’t een stuk makkelijker om verkering aan haar te vragen, hij weet ’t antwoord toch al! Daarom gaat hij Vera zoeken, maar dan als hij haar gevonden heeft staat ze daar, aan ’t einde van de gang met Youssef te zoenen! Zijn wereld stort helemaal in! Hij hoort of ziet niks meer!
Maar, dit is juist ’t erge, ondertussen dat David helemaal in een dip zit wordt Jochem zo erg gepest door Sanne, Justin en Remco. Hij wordt helemaal volgegoten met likeur, ze gaan zover dat hij moet kotsen, alle scheldwoorden vliegen naar z’n hoofd, en op den duur rollen ze hem nog door z’n eigen kots, en lachen dat ze doen! Dan helemaal in paniek komt Jochem smeekend naar David gerend, maar David ziet of hoort door z’ n eigen probleem niet wat er aan de hand is. Het enig wat hij zegt is: “Rot op!” Daardoor stort Jochem’s wereld helemaal in, hij loopt weg. David heeft er verder die avond niet meer aan gedacht, hij heeft de hele avond zitten kniezen en zichzelf vol zitten gieten met bier.
Maar de volgende dag als hij op school hoort van directeur de Zwart dat Jochem vermist is komt alles weer naar boven! Hij heeft grote spijt en weet dat ’t zijn schuld is. Sanne, Justin en Remco worden uit de de klas geroepen om bij meneer Zwart te komen. Dan komt iedereen los, heel veel leerlingen vinden dat al die pesterijen veel te ver gingen, maar ze hebben er allemaal net als David niks van durven zeggen.
Dan denkt David er ineens aan dat hij toen een keer bij Jochem is geweest, en dat Jochem over Nienke heeft verteld, hij meldt zich meteen ziek, en gaat uitzoeken wat Nienke’s telefoon nummer is,
dit vindt hij, en belt haar op. Nienke komt meteen naar hem toe, dan gaan ze samen opzoek naar Jochem. Nienke heeft wel een vermoeden waar hij zit. Op de camping waar ze altijd heen gaan, maar als ze daar na lang reizen zijn is Jochem daar niet. Daarna dacht ze meteen aan ’t meertje. Daar gaan ze dan heen. Ze zoeken ze heel lang, maar ze vinden hem niet. Maar… op den duur zien ze daar Jochems tas in ’t water drijven! Ze worden allebei doodsbang en gaan schreeuwen en huilen, ook al is ’t nog niet zeker, ze weten genoeg;
Jochem is dood…….
De duikploegen duiken het lichaam van Jochem op, iedereen is erbij, niemand kan ’t geloven, en iedereen treurt en heeft spijt! Ook meester Tino.
De klas komt niet op z’n crematie, dit willen de ouders van Jochem niet. Ze nemen wel allemaal afscheid van Jochem op de plek waar hij zelfmoord pleegde. Behalve Sanne, Justin en Remco, zijn er niet, zij zullen voor een tijd geschorst worden.
Om toch nog te laten zien dat ze veel spijt hebben zet de schoolkrant redactie een pestlijn op, dit wordt een groot succes! Ze helpen heel veel kinderen, waaronder een meisje die anders heeel diep in de problemen zou komen door al dat gepest!
Op den duur gaat ’t ook nog uit tussen Youssef en Vera. Dan vraagt Vera David verkering, nu kan hij eindelijk zeggen: “Babe I love you!” Eindelijk weet hij hoe Vera’s lippen smaken: “Super!”

Thema:
De ene hoofdpersoon wordt heel erg gepest, en de andere heeft medelijden met de gepeste persoon, en ook heeft hij problemen in de liefde!

Genre:
Het is een eigentijds verhaal, er komen veel leerlingen in voor, jeugd boek waar veel pesten in voor komt en ook gaat ’t veel over vriendschap.

Tijd:
Het speelt zich af rond 1990 denk ik, want de jeugd heeft nog geen mobieltjes enz. maar er zijn wel auto’s, treinen enz.
Er verlopen ongeveer tussen de 2 a 5 weken in ’t verhaal.
Er zijn geen flashbacks.

Plaats:
Het speelt zich af in en rond school en thuis bij de personen, in Nederland.

Bedoeling:
Bedoeling van schrijver:
Iets van leren, de schrijver wil leren hoe erg dat pesten kan zijn, en kennis maken met gedachtes en gevoelens, je leest veel over de gedachtes en gevoelens van David.

Mening:
Ik vond ’t een heel aangrijpend boek wat heel leerzaam, zielig, spannend, soms romantisch en mooi was, ik kan er eigenlijk geen minpunten van opnoemen! Gewoon een geweldig boek. Ik houd niet zo van lezen, en daar heb ik meestal ook geen tijd voor, maar dit boek lezen vond ik toch heel fijn.

Leven van de schrijver:
Carry Slee is een kinderboekenschrijfster die zeer geliefd is. Zij werd door de Nederlandse Kinderjury maar liefst zeven keer bekroond er drie keer getipt.

Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.

Docent drama – Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte. De toneelstukken werden, vaak met groot succes opgevoerd door de leerlingen.

Keetje Karnemelk – Carry Slee heeft twee dochters, Nadja (1980) en Masja (1983) die haar grootste inspiratiebron vormen. Toen haar dochters nog jong waren, bedacht Carry verhalen voor hen waarin “Keetje Karnemelk” de hoofdrol speelde. Nadja en Masja vonden de verhalen zo leuk dat Carry Slee besloot ze naar het tijdschrift “Bobby” te sturen. Daarin werden ze gepubliceerd.

Gestimuleerd door het succes van “Keetje Karnemelk” stortte Carry Slee zich op een boek over de belevenissen van de tweeling Rik en Roosje. Ze bood het manuscript aan bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waar het in 1989 in boekvorm verscheen.

Hiermee begon een succesvolle carrière. Inmiddels is Carry fulltime auteur en verschenen er meer dan vijfentwintig boeken van haar hand.

Onderwerpen en leeftijden – Carry Slee schrijft voor alle leeftijden, ik zal nu een paar boeken van haar noemen die voor de kinderen van mijn leeftijd (12-13-14-15-16 en ouder.) bedoeld zijn:
Spijt!
Pijnstillers
Afblijven
Kappen!
en Razend.
Heel vaak zijn bij deze boeken dingen gebaseerd op waarheid, maar soms zijn ze ook gewoon verzonnen. Carry schrijft klare taal, die kinderen aanspreekt. De situaties die ze beschrijft, zijn heel herkenbaar en de personages zijn zo goed uitgewerkt dat de lezer zich makkelijk kan identificeren. Haar boeken zijn altijd spannend en zo geschreven dat je ze ineens uit wilt lezen.

In haar boeken schuwt Carry moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, pesterij en scheiden niet. Door haar humoristische en luchtige stijl worden haar boeken echter nooit te zwaar. Ze schrijft eerlijk over het feit dat ouders twijfelen en niet altijd op iedere vraag een antwoord weten. Zo probeert zij kinderen aan te sporen op problemen om een creatieve en fantasierijke manier ’t hoofd te bieden.

Behalve onder haar eigen naam schrijft Carry Slee boeken met een meer poëtisch karakter onder het pseudoniem Sofie Mileau. Elke keer dat je de boeken leest, valt er iets nieuws te ontdekken.

“Doenja” - Carry heeft ook een boek waar een zogenaamde hond, “Doenja” verteld over ’t leven van Carry, waar ze woont hoe ze woont wat ze doet enz. Ik zal een heel klein beetje vertellen wat Doenja allemaal vertelt:
Carry woont in de bergen, schrijft veel overdag en buiten, haar dochters vinden ’t leuk dat ze schrijft, haar werkkamer ziet er heel gezellig uit, ze komt aan de verhalen omdat ze sommige zelf heeft meegemaakt, of door haar dochters of soms door de krant etc. Ze heeft geen “mooiste” boek, ze wil haar hele leven blijven schrijven, ze hoopt dat ze 100 wordt, ze schrijft alleen kinderboeken, ze vindt kinderen leuker dan grote mensen, ze bezoekt vaak scholen, ze is 49 jaar, haar lievenlings eten is couscous, ze houd van wandelen en lezen, enz. enz. Zo kan ik nog uren door gaan met allerlei informatie over Carry maar, ik denk dat je nu ’t belangrijkste wel weet, en als je meer wilt weten kun je nog altijd naar Carry’s website gaan: www.carryslee.nl of naar haar fanclub op ’t web.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6599

reacties

Heeeeeeeeeeeeeei, Meid bedankt voor je super uitreksel!! Ik moest eigenlijk blijven zitten maar nu kan ik toch net over omdat ik voor mijn boekverslag een 9,4 had.
door job (reageren) op 13 mei 2001 om 8:40
Hee Anke! IK zit ook in 2VWO, en ik heb heel veel aan je uittreksel gehad. Thanks!!!
door Mirjam (reageren) op 30 mei 2001 om 20:42
bedankt ik had een 8!!!!!
door Rolf (reageren) op 28 november 2001 om 20:42
hallo ik heb erg veel aan dit uitreksel gehad, omdat ik te laat met een boekverslag was begonnen en het nu dus van internet kon afhalen dankzij jou.
door kasper grooters (reageren) op 15 maart 2002 om 8:55
Hallow Anke.. Ik wil je heel erg bedanken voor het goede boekverslag.. ik heb er heeel erg veel aangehad. Groeten Marieke
door Marieke (reageren) op 21 maart 2002 om 12:30
Prachtige samenvatting goed uitgewerkt ik heb er veel aan gehad want ik moest voor de volgende dag nog helemaal een boek gaan lezen en ik had er nog geen ff op internet kijke M'n punt weet ik nog niet ik hoop goed
door Miranda van Berlo (reageren) op 25 maart 2002 om 18:25
nou dankzij jou verhaal, kon ik mijn boekverslag inleveren.ik had het boek zelf niet gelezen. maar zal het voortaan wel doen en wil je daarom bedanken
door ekram (reageren) op 23 oktober 2002 om 15:45
ik vond ehm zeer goed bedankt xxxies
door ik vond hem verry good (reageren) op 14 januari 2003 om 15:09
hey anke dankje wel het was wel heel goed tegebruiken jou verslag en ik heb er een 9 opgekregen thanxs
door veronica (reageren) op 3 maart 2003 om 18:05
heeyzzz anke heel erg bedankt voor je werkstuk ik moet het nog inleveren!! ik hoop dat ik een voldoende krijg.. baaajz afz debra bosma
door debra bosma (reageren) op 26 maart 2003 om 17:56
Hey die Anke, ik heb heel veel aan je verslag gehad, want ik moest hem in één dag maken!!! Ik heb hem van internet gehaald en op tijd ingeleverd. Cijfer op MIJN school: 8,7 Bedankt!!!!!
door Mark v.d Veer (reageren) op 30 maart 2003 om 17:01
SUPER GOED verslag!!!
door Ewen (reageren) op 28 september 2003 om 13:55
soowww is gewoon zooo mooi.,.nie normaal meer man..sjemig..
door yasemin (reageren) op 3 november 2003 om 11:56
goed zo schat je hebt een goede verslaag gemaakt ik wil je zien bel me 0624427101 voor een efspraak ik ben 24 uur bereikbaar groetjes sami>>>>>>>>>>>>>.
door sami (reageren) op 2 december 2003 om 16:28
eey rolf(schijnbaar de broer van david) is helemaal niet verliefd op vera want david is zelf verliefd op vera
door mitchell (reageren) op 28 januari 2004 om 18:25
Heb je dit boek wel serieus gelezen??? REACTIE OP UITREKSEL 'SPIJT'.....
door Stannio (reageren) op 27 april 2004 om 14:41
hoi anke ik vind dat je een mooi uitreksel geschreven heb.
door janpeter (reageren) op 12 september 2004 om 10:59
heej anke!! Ik vind het een erg mooi verslag!! xxx karlijn
door karlijn (reageren) op 18 oktober 2004 om 18:13
ik vindt dat jij echt een heel mooi verslag heb gemaakt en ik kon hem ook wel goed gebruiken want ik moest hem al snel inleveren maar hij is echt mooi
door Tim handstede (reageren) op 2 januari 2005 om 12:42
mooi verslag
door andythebest4 (reageren) op 25 maart 2005 om 21:25
hallo ik wou je eigenlijk wat over het boek vragen bijv. is het boek fictie of non-fictie en kan je over de uiterlijk en innerlijk van jochem en david vertellen heeft het boek een open of gesloten einde
door oktay (reageren) op 10 november 2007 om 16:55
mooooi verslag! super goed gedaan =D
door danielle (reageren) op 31 oktober 2010 om 12:53
Dankje voor verslag!
door M-bayy (reageren) op 10 november 2011 om 20:28
mooi verslag!!!
door lien (reageren) op 12 maart 2012 om 20:27
Het is wel goeie info, hoor. Het is wel een beetje lang geleden dat je dit gemaakt hebt, maar ik vind het goed.
door Jacco (reageren) op 18 april 2017 om 17:25

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Jessica zeker weten goedZeker Weten Goed
jazz 4e klas vmbo7.7
Tamara 2e klas vwo7.6
anoniem3e klas vmbo7.5
Anoniem2e klas vmbo/havo7.5
maadie 7.4
Meer verslagen ›