Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De tweeling door Tessa de Loo

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover De tweeling
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2740 woorden
  • 28 februari 2001
  • 300 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
300 keer beoordeeld

Boekcover De tweeling
Shadow

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar her…

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze…

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar ze wordt door de verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het leiden van gewone Duitsers in oorlogstijd.

De tweeling – een van de grootste Nederlandse literaire successen aller tijden – is een aangrijpende roman over het doorwerken van het verleden en werd verfilmd door Ben Sombogaart. Het boek heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij een veranderende houding van de Nederlanders in hun denken over de Duitsers.

De tweeling door Tessa de Loo
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
SAMENVATTING VAN DE INHOUD: De tweeling Anna en Lotte zijn op 6-jarige leeftijd van elkaar gescheiden door de dood van hun ouders. Anna gaat naar haar grootvader en Lotte gaat met een oudtante uit Nederland mee waar ze vervolgens bij haar zoon wordt ondergebracht. Ze kan niet met Anna mee omdat ze aan tbc lijdt en haar oom heeft niet genoeg geld voor de medicijnen. Ze groeien beiden met een andere opvatting op door de oorlog. Lotte verwijt duitsland de oorlog en vindt dat het volk zelf er ook schuld aan heeft. Anna vindt dat het duitse volk er net zo onder geleden heeft. ’ Wir haben es nicht gewusst’ zegt zij. “We waren zo druk met ons eigen leven en werk dat we helemaal niet geinteresseerd waren in de politiek”. We hadden het druk genoeg met onszelf. Ze treffen elkaar toevallig in een kuuroord in Spa. Ze hebben elkaar 68 jaar niet gezien en vertellen daar elkaars levensverhaal. Ze blijven telkens elkaar wat verwijten en dan gaat anna plotseling dood. Lotte beseft nu pas dat haar tweelingzus dood is gegaan en dat de geschiedenis eigenlijk helemaal niks had uit hoeven maken. Ze hadden een hele fijne tijd kunnen hebben. ANALYSE VAN HET BOEK: Thema: De tweeling bestaat uit Anna en Lotte. Ze worden in de oorlog gescheiden van elkaar door de dood van de ouders. Als ze beiden 74 jaar zijn treffen ze elkaar in het Thermaal Instituut te Spa. Ze vertellen daar elkaars levensloop. De schrijfster ziet Anna en Lotte als een symbool voor Nederland en Duitsland die aan een verzoening toe zijn. Motieven: Spiegelbeeld: Als er wa-mannen in de tocht waren verdwenen de onderduikers telkens achter de spiegel. Als je achter de spiegel was viel je samen met je spiegelbeeld en een beetje dat ze een tweeling zijn. Pas bij de dood van Anna beseft lotte het pas. Haar tweelingzus was doodgegaan. Het leidmotief : Anna en Lotte zijn twee zussen van elkaar. Ze zijn nooit echt tevreden over elkaar geweest. Nederland en Duitsland hebben onderling ook nog een beetje haat en nijd over de oorlog. Ze verwijten het elkaar steeds weer. Titel, ondertitel en motto: Het boek heet de tweeling. De tweeling bestaat uit Anna en Lotte. Ze zijn beiden oorspronkelijk Duits en zijn gescheiden opgegroeid in nederland en duitsland. Duitsland en Nederland warenn oorspronkelijk ook een land. Ze zijn helmaal uit elkaar gegroeid tot twee aparte landen. Het motto is: Wat betekent: die Welt is weit, die de wereld is groot, de Welt is schön, wer wereld is mooi, weiss ob wir uns wiedersehen wie weet of wij elkaar nog zien
Dit gedicht is heel goed in te beelden in Anna en Lotte. Nadat zij gescheiden zijn is het maar net de vraag of zij elkaar nog eens zien omdat de wereld zo groot is. De oorlog staat letterlijk en figuurlijk tussen hun twee in. Structuur: Dit boek heeft 3 delen met totaal 24 hoofdstukken, deze zijn genummerd: Deel 1 Interbellum (1916 en 1940): bestaand uit 10 Hoofdstukken

Deel 2 Oorlog (1940 en 1945): bestaand uit 10 hoofdstukken
Deel 3 Vrede, met als ondertitel Après le déluge encore nous* ( na 1945) : bestaand uit 4 hoofdstukken * Après le déluge encore nous betekent: na de zonnevloed weer opnieuw thuis ( na de oorlog weer bij elkaar) Blz 11 t/m blz 28 het leven van de tweeling samen
Blz 29 t/m blz 421 het leven van anna en lotte apart
Blz 422 t/m blz 435 de verhalen zijn verteld en anna gaat dood
Blz 435 lotte accepteert anna als zus
Dit boek heeft een gesloten einde. Anna gaat dood en lotte ziet anna nu eindelijk als een tweelingzus. Toen ik het boek uit had bleef er nog een vraag hangen bij mij. Anna zij tegen lotte de dag voor haar dood: “ morgen zal ik me van de rustige kant laten zien”. Heeft ze haar dood zien aankomen? Heeft ze het dan al die tijd al geweten? In dit boek lopen 2 verhaallijnen. De eerste is dat ze samenzijn in het centrum van spa en daar elkaar hun levensverhaal vertellen onder het eten of tijdens het wandelen. Ze praten dan over de oorlog en dat is de tweede verhaallijn. Die is van de ene kant duidelijker, maar van de andere kant weer niet. Je komt veel meer te weten over hunzelf als ze praten over vroeger. Als ze gewoon tegen elkaar praten als 2 oude dames kom je helemaal niks te weten over hun hobbies bijvoorbeeld. Het verhaal van vroeger kom je langzamerhand te weten. In een geprek hebben ze een flashback en dan ben je in de andere verhaallijn.Het loopt heel makkelijk over in elkaar. Personages: Personage 1: Naam: Lotte
Leeftijd: 74 jaar
Persoonsbeschrijving: donker en steil haar en ze is vrij slank
Status: weduwe
Relatie: ze was getrouwd met david
Karakter: muzikaal, rustig, nuchter
Beroep: zangeres
Lotte is duidelijk een karakter. Je komt in het boek heel veel van haar gedachten te weten hoe ze denkt over Anna en de duitsers bv. Ze vindt dat alle duitsers schuld aan de oorlog hebben. Personage 2: Naam: Anna
Leeftijd: 74 jaar

Persoonsbeschrijving: mollig meisje, blond haar, lichtblauwe ogen, ze lijdt aan artrose
Broers/zussen: ze heeft een tweelingzus lotte
Status: weduwe
Relatie: Ze was getrouwd met martin
Karakter: druk, haantje de voortse, intelligent, vast beraden, onrustig, veel verrassende invalshoeken
Beroep: huishoudster, later verpleegster bij het rode kruis
Anna is heel duidelijk een karakter. Gaandeweg het boek kom je steeds meer te weten over haar, hoe ze denkt over de oorlog. Het grappige aan haar is dat ze zo onvoorspelbaar is. Als je denkt haar karakter een beetje te kennen dan heeft ze weer een aktie uit een andere hoek die je helemaal niet kende van haar. Ik vind Anna best wel sympathiek. Ze heeft vaak een goed en snel woordje klaar en als je problemen hebt kun je bij haar terecht. Martin zei dat als hij kwam te overlijden dat ze dan met het rode kruis moest gaan werken. Ze heeft haar woord gehouden en heeft veel mensen daar geholpen. Het is een slim meisje dat over iets 2 keer moet bnadenken. Alhoewel ik lotte ook geen stom meisje vind maar dat ze het ruzie’s vaak niet uitpraat of zomaar wegloopt vind ik zwak. Ieder zijn andere manier natuurlijk, maar dan toch. Anna probeert om haar tweelingzus wat beter te leren kennen, maar van lotte ( zo kwam het over op mij) hoefde dat niet perse. Het interesseerde haar niet. Ik herken me eigenlijk gek genoeg in niemand. Ik kan het wel begrijpen dat anna het echt niet heeft geweten. Ik kan me Lotte ook goed voorstellen. Het waren telkens weer de duitsers die slecht waren, maar ze waren het niet allemaal! Dat standpunt wilde ze niet aannemen als anna erover begon. Ik ben het wel een beetje eens met beiden, maar mezelf erin herkennen nee, dat niet. Historische tijd: Lotte en Anna vertellen elkaar hun levensverhalen ongeveer in 1990. Ze kijken dan terug op het verleden die duurt van 1916 tot het heden. Dit is een belangrijk gegeven vind ik. De zusters ontmoette elkaar in het centrum van Spa en ze leren elkaar dan vervolgens kennen door over het verleden te praten dat was begonnen in 1916. Ik ben gaan beseffen dat het voor iedereen een hele moeilijke tijd is geweest in de oorlog. Alle duitsers waren de schuld van de oorlog, terwijl heel veel van hun er tegen waren. Na de oorlog blijft men het nogsteeds de duitsers verwijten. Nu ook nog, terwijl de meeste de oorlog al niet eens mee hebben gemaakt. De schade van de oorlog blijft lang heugen. Ruimte: Anna en Lotte vertellen hun levensverhaal aan elkaar in de buurt van het Thermaal Instituut te Spa. Maar daar vertellen ze het elkaar, waar die levensverhalen hebben afgespeeld wordt ook duidelijk gemaakt in het verhaal. In hun jeugd tot en met 6 jaar woonde ze samen in keulen, dan worden ze gescheiden. Lotte komt in een hollands huis in het Gooi terecht en bij anna ligt het iets moeilijker. Ze komt eerst terecht bij haar grootvader in Keulen. Ze wil niet langer meer zijn slaaf zijn en ze gaat vervolgens bij mevrouw van Garlitz werken in Duitsland. Als de oorlog aan de gang is verhuist ze telkens weer naar een ander huis in Duitsland om de oorlog te vermijden. Ze trouwt met Martin en ze kopen dan samen een huis in Oostenrijk. Dat Lotte eerst in Nederland woont en dat Anna in Duitsland woont is wel belangrijk. Ze zijn immers symbolen van deze twee landen. Tijdsduur: De vertelde tijd is ongeveer 74 jaar, De verteltijd is ongeveer 435: 35 = ongeveer 12 ½ uur
Tijdsvolgorde: Het verhaal is chronologisch verteld, In dit verhaal zitten heel veel flashbacks. Waarom dat is is heel eenvoudig te verklaren. Lotte en anna zijn samen in Spa en vertellen daar hun levensverhalen. Om dat te vertellen verdiep je je weer in de situatie zoals het toen was en begin je erover te vertellen. Perspectief: De Loo heeft dit boek auctoriaal geschreven. Ze heeft een vertellende rol aangenomen en kan dus alle geprekken van de spelers aan bod laten komen. Idee: Ik denk dat dit boek bedoeld is om aan alle mensen te laten zien dat de duitsers het er ook niet makkelijk hebben gehad in de oorlog. Velen hadden het niet eens in de gaten wat er aan de hand was. Je was immers zelf druk bezig met je eigen leven of gezin. Wij nederlanders moeten meer begrip gaan tonen voor de duitsers. Zij hebben namelijk zelf net zo hard geleden aan de oorlog! Zelf ben ik ook anders gaan denken over de oorlog. Ik heb het verhaal nu eens van de andere kant gezien. Ik heb op school wel geleerd dat die oorlog er geweest was en wat voor een schade er was, maar nooit gezien dat er ook “goeie” duitsers waren. Ze waren vaak vrij slecht afgebeeld en dan groei je daar mee op. Als ik er goed over nadenk schaam ik me er een beetje voor, dat ik het nu pas echt besef hoe de duitser toen leefden. Niet dat ik een echte hekel had aan duitsers. Nee hoor! Ik ben zelf ook een beetje duits, want mijn oma was een rasechte duitser! Fictie/ werkelijkheid: Dit boek verwijst zeker naar de feiten van de werkelijkheid. Dit boek is na aanleiding van de oorlog geschreven. Er wordt hier van beiden landen de gevolgen van oorlog getoond. Misschien leuk om te weten is dat de scheiding van de tweeling is een goed symbool voor de scheiding van 2 landen zo’n historische band hebben: allebei oorspronkelijk duits en zijn beiden verder uit elkaar gegroeit zonder contact te wensen. Daar is het boek uit opgebouwt. Informatie over de schrijfster: Naam: Tessa de loo
Pseudoniem van: Tineke Duyvené de Wit

Geboren: 15 oktober 1946
Woonplaats: Ze woont in portugal
Debuut: De meisjes van de suikerwerkfabriek (1983, verhalen) Recent werk: De tweeling (1993, roman), Alle verhalen tot morgen (1995, verhalen), Toen zat Lorelei nog op de rots (1997, essay), Een varken in het paleis (1998, roman), Een gevaar op de weg: autoportretten (1999, verhalen) Levensverhaal: Ze groeide op in een atheistisch gezin, wat als gevolg had dat ze de lessen godsdienst niet hoefde te volgen van haar ouders. De Loo begon op het gymnasium en ging verder met de HBS. Vanwege haar lage cijfers en haar gedrag komt ze uiteindelijk op de MMS terecht. Hierna wilde ze eigenlijk naar de kunstacademie, maar haar ouders stonden hier niet achter zodat het een MO-opleiding Nederlands in Utrecht werd. Toen ze twintig was trouwde ze en kreeg vier jaar later een zoon, waardoor ze ook haar studie afbrak. Omdat het stadsleven haar benauwde verhuisde ze met man en zoon Joris naar de Achterhoek en later naar Texel, op beide plaatsen gaf ze ook les. Daar krijgt Tessa de Loo weer ambitie om te schrijven, ze pakt haar studie weer op, maar het schrijverschap roept. Toen ze van haar man gescheiden was verhuisde ze in 1980 met zoon naar Pieterburen, waar haar eerste verhalen zijn ontstaan. EVALUATIE: Dit boek is een boek dat mij best wel heeft aangegrepen:de oorlog was voor iedereen een hel. Ook voor de duitsers. Sommigen hadden het gewoon niet door wat Hitler aan het doen was. Ze waren immers druk bezig met hun eigen leven. Ik vind het heel gedurft dat De Loo in het boek zegt in de personage van Anna: Er was geen verveling in de oorlog, er waren geen drugsverslaafden, je had niet de rotzooi die wij nu hebben. Dat was een goede tijd! Telkens dreunt ze aan dat de duitsers het niet hebben geweten: “Wir haben es nicht gewusst”. Dan doet ze er nog een schepje bovenop. Ze zegt dat de duitsers geen daders zijn maar slachtoffers! Tja, je moet het maar allemaal durven. Er zit wel een kern van waarheid in dit boek. Niet alle duitsers hebben of wilden wat met de oorlog te maken. Ze hadden het vaak ook niet eens door wat er allemaal rondging in de politiek. “Wat de politiek doet is allemaal wel goed, als ik nou maar zelf zorg voor een goeie baan en een knus gezin”. De structuur van het boek vond ik ook wel goed. De ruimte was uitstekend uitgewerkt. Anna en Duitsland tegen Lotte en Nederland. Beiden zijn een typisch voorbeeld van een duitser en een nederlander. Lotte verwijt Anna dingen van de oorlog en Anna zegt dat ze het niet hebben geweten. Het verhaal was strak chronolisch. De twee oudjes zaten telkens maar te eten of te wandelen en vertelden toen hun levensverhalen. Het saaie van het boek was dat dat telkens weer naar voren kwam. Het is zo nep, omdat je niet veel te weten komt over gesprekken die niet over de oorlog gingen. Af en toe wel eens een geprek over het eten ofzo. Het is toch moeilijk voor te stellen dat ze het de hele tijd over de oorlog hebben? Daar heb je toch wel een keertje genoeg van??? Het zou ook leuker zijn geweest als je wat meer gedachtes van Lotte en anna zou wist, door niet alleen een alwetende verteller, maar ook wat stukjes met de ik-verteller in het boek te zetten. Zo weet je de nodige informaitie van de alwetende verteller en kun je je door de ik- verteller meer verdiepen in de personen van het boek. De emoties kun je dan ontdekken en je kunt dan meeleven, meehuilen. Helaas kon dat door deze stijl niet zo heel goed. Al met al vind ik het toch een goed boek dat ik met plezier heb gelezen. Toen ik begon met lezen moest ik wel effe slikken, omdat het boek 435 bladzijden bevatte, maar eenmaal onderweg maakte het me niks meer uit. Ik heb zeker wat geleerd van dit boek doordat ik het ook eens van de duitse kant heb gezien: sie haben es nicht gewusst!!!!! Sommigen natuurlijk wel maar het gewone volk lette niet zo nauw op de politiek. Een goed voorbeeld was mijn oma: zij leefde in de tijd van de oorlog, maar ze was het echt niet eens met de manier van regeren van hitler. Ze hadden thuis ook onderduikers. Het liefst hadden ze het hoofd van hitler erafgeschoten. Maar ja, dan nog, je bent druk met jezelf, en wat heb jij als jong kind in te brengen?? Niks toch?? Dat het boek over de oorlog ging was niet echt origineel ofzo, maar de manier hoe ze laat zien dat duitsers het ook niet makkelijk hadden vond ik wel origineel. Je moet het verhaal ook eens van de andere kant bekijken. Hoe was het gestelt met de duitsers? Toen ik begon met lezen van het boek vond ik het een beethe verwarrend, later als je al eenmaal aan het lezen bent, leest het allemaal veel makkelijker. Ik heb dit boek dan ook met plezier uitgelezen! Toen het uit was vond ik het wel jammer dat ik hem uit had. Het was en boek dat best wel boeiend werd verteld en waar je automatisch doorheen las. Het boek is zo realistisch geschreven dat ik er heilig in geloof dat er zo’n soort situatie met een tweeling heeft plaatsgevonden. Soms had je gewoon het gevoel dat het gebaseerd was op een waar gebeurd verhaal. Ik denk ook zeker dat ze achter anna staat. Duitsers hadden het ook moeilijk, en dat heb ik ook geleerd door dit boek. Ik heb wat meer respect gekregen voor mensen die fouten hebben gemaakt met de oorlog. Ik geloof best dat sommige mensen er echt geen erger in hadden wat ze aan het doen waren, maar je hebt natuurlijk uitzonderingen.

REACTIES

F.

F.

Echt een superfijn uittreksel! THANK YOU VERY MUCHO!!!!!!!!

22 jaar geleden

I.

I.

het is een goed uittreksel!

21 jaar geleden

C.

C.

Hey Patricia,

ik zit dit jaar in 5VWO en was op zoek naar
wat informatie over het boek De Tweeling voor mijn examenbundel. Ik kwam via scholieren.nl bij jou uitreksel terecht.
Ik heb het boek gelezen, en vond het erg mooi.
In eerste instantie had ik gekeken naar samenvattingen van 5/6 VWO leelingen, maar dat van jou was toch veel beter!
Ik heb er erg veel aan gehad, bedankt!

Groetjes Carolien uit Zwolle

20 jaar geleden

V.

V.

ey bedankt eh ik had er wel wat aan
:-D

19 jaar geleden

R.

R.

hoi patricia ,
goed verslag!
Renske

19 jaar geleden

I.

I.

heeeeeeeeeeeeeel slegt,

egt enorm slegt vooral de besgrijving.
de evaluatie kan nog wel maar verder.....nee!!

19 jaar geleden

E.

E.

Heye Patricia!!!

Ik wil je even bedanken. Dankzei jou heb ik een 8,5 gehaald voor mijn boekverslag voor Nederlands.

Bedankt, Eline!

19 jaar geleden

A.

A.

een paar fouten: David was niet getrouwd met Lotte. Zelfs nog niet verloofd. Hier wilde Lotte eerst over nadenken. Maar toen was het te laat want David werd opgepakt door de duitsers

10 jaar geleden

P.

P.

Dat klopt, Lotte had alleen nog maar verkering met David. Ergens in de achterkant van de oorlog is ze getrouwd met ene Ernst Goudriaan. verder is het wel een goed boekverslag, ik heb er namelijk veel informatie uit kunnen halen.

8 jaar geleden

J.

J.

Volgensmij heb je de personenbeschrijving een beetje door elkaar gehaald..

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tweeling door Tessa de Loo"