Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Krabat

Meester van de zwarte molen

Otfried Preussler

1972

352

6.5 / 10
4e klas vmbo
  • Saskia de Vos
  • Nederlands
  • 1941 woorden
  • 11000 keer
    22 deze maand
  • 27 februari 2001
Vooraf
Ik heb dit boek gekozen omdat hij me erg leuk leek. Op de achterkant van het boek stond een korte samenvatting en die leek me wel leuk. Ik dacht dat ze daar leerden toveren en dat ze daarom niet konden vluchtten, dat Krabat verliefd werd en dat hij dankzij de hulp van dat meisje kon vluchtten.

De omslag
Je ziet een jongen voor de molen staan en er vliegen twee kraaien voor. Het verhaal gaat over Krabat (een jonge zwerversjongen) die door naar zijn droom te luisteren bij een molen aankomt. De molenaar van die molen is ook meester van zwarte kunst(magie).

Titelverklaring
Elke molen heeft een molenaar. De molenaar van deze molen is ook nog eens een meester in zwarte kunst dus daarom; meester van de zwarte molen..

Samenvatting
Krabat is een jongen die over straat zwerft. Op een gegeven moment krijgt hij een droom waarin hij wordt geroepen. Hij moet naar de molen in het Koselmoeras gaan. In het begin trekt hij zich niets van die droom aan, maar als hij het blijft dromen gaat hij er wel heen.
Als hij bij de molen komt word hem door de molenaar gevraagd of hij op de molen wil blijven werken en of hij ook al het andere wil leren. Krabat wil het allebei leren.
Hij gaat naar bed en word die nacht gewekt door 11 andere kinderen. Eerst denkt hij dat het spoken zijn, want ze zijn helemaal wit van het meel.
Al vanaf de eerste ochtend dat Krabat op de molen woont moet hij hard meewerken. Hij moet de eerste ochtend een kamer vegen waarin allemaal meel ligt, maar ook al veegt hij zo hard als hij kan, de meel kan niet weg. Krabat wil dan een raam openzetten, omdat het dan misschien wel weg kan, maar de ramen zitten van buiten vastgespijkerd. Krabat gaat nog harder vegen. Tegen de middag komt Tonda (dat word zijn beste vriend op de molen) hem halen. Hij kijkt even naar het meel dat er nog ligt, maakt dan een teken en mompelt er wat bij. Spontaan verdwijnt al het meel. Krabat wil graag weten hoe Tonda dat doet, maar als antwoord krijgt hij: Alles op zijn tijd Krabat.
Het wordt winter en Krabat moet hard werken. Alles aan zijn lichaam doet hem pijn. Als hij op een dag weer moet sneeuwschuiven komt Tonda eraan gelopen. Hij ziet dat Krabat het moeilijk heeft en legt zijn even op Krabat zijn schouders en mompelt wat. Krabat voelt zich gelijk veel beter en wil weer hard aan het werk gaan, maar Tonda waarschuwt hem. De meester en Lyschko( ook een van de leerlingen, degene die alles doorvertelt aan de meester) mogen er niets van merken, anders zou hij (Tonda) zwaar gestraft worden. Tonda komt daarna iedere dag even langs om Krabat weer nieuwe kracht te geven.
Als Krabat een paar weken bij de molen werkt, wordt hij ineens geroepen met de andere leerlingen. Als ze bij de meester zijn veranderen de andere 11 leerlingen allemaal in kraaien en gaan ze op een stang zitten. Krabat voelt zich ook krimpen en even later fladdert ook hi door de kamer en eindigt net zoals de rest ook op de stang.
De meester gaat hun voorlezen uit de Koraktor, dat is een boek waarin alle spreuken voor zwarte kunst staan.
In het begin is Krabat erg afgeleid als de meester de spreuken voorleest, maar al snel gaat dat beter.
Met Stille Zaterdag, de dag voor pasen hoefden ze niet te werken en na het eten gingen ze gelijk naar bed. ’s Avonds moesten ze het teken van de geheime broederschap halen. De leerlingen moesten met zijn tweeën de nacht wakend doorbrengen op een plaats waar iemand een gewelddadige dood is gestorven. Krabat en Tonda zitten op Boomers Dood.
Als ze daar zitten ziet Krabat dat Tonda star voor zich uit kijkt, als een dode. Zijn geest is uit zijn lichaam getreden. Krabat schrikt, maar hij doet niets. Als Tonda na een tijdje weer bij zichzelf is vertelt hij dat hij eens van een meisje had gehouden, Worschula, en dat ze nou alweer een half jaar dood op het kerkhof lag. Ze was verdronken. Mocht Krabat ooit van een meisje gaan houden dan mochten de molenaar en lyschko dat nooit merken, want zij leerlingen van de meester brachten de meisjes geen geluk.
In die nacht hoort Krabat ook de zangstemmen van een groep meisjes die in de nacht van pasen rond de huizen lopen om te zingen. Hij weet nog van broeger dat het meisje dat af en toe alleen zong de Kantorka was. Zij had de meest zuivere en mooiste stem en daarom mocht zij alleen af en toe zonder de rest zingen.
Als het licht word tekenen Tonda en Krabat het teken van de geheime broederschap bij elkaar op het gezicht.
Als ze terug zijn bij de molen moeten ze hard aan het werk en nu helpen hun toverkrachten hun niet om het werk lichter te maken.
Tegen de tijd dat het teken van hun gezicht is gezweet mogen ze op houden met werken.
De volgende winter gaan Krabat, Tonda en nog een paar andere jongens naar het bos om hout te hakken. Krabat wil paddestoelen gaan plukken, maar hij heeft geen mes bij zich en dus mag hij die van Tonda lenen. Tonda doet hem voor hoe het mes werkt. Als Tonda het mes uitklapt is het lemmet helemaal zwart, alsof het boven een kaars is gehouden. Als Krabat het mes uitklapt is het weer mooi glanzend. “Als het mes zwart is wanneer je het uitklapt” zegt Tonda hem, “dan ben je levensbedreigend gevaar.
Een paar weken naar de allerheiligen(de herfst) worden de jongens allemaal heel gespannen, ze kunnen haast nergens meer tegen. Als Krabat een beetje met ze wil stoeien vliegen ze hem zelfs bijna aan. Krabat begrijpt er niets van.
Na een paar dagen als ze in bed liggen hoort Krabat in een keer een heel erg lawaai, alsof er iemand van de trap is gevallen. Hij wil naar beneden gaan, maar word tegengehouden door Juro. Hij moest maar weer naar bed gaan.
Als ze de volgende ochtend beneden komen ligt Tonda beneden. Hij was van de trap gevallen in het donker, maar Krabat betwijfeld of het wel een ongeluk was.
Tonda word begraven, zonder rouwteken of kruis.
Nu Tonda dood is moet er een nieuwe meestersknecht komen. De jongens benoemen Hanzo tot de nieuwe meestersknecht en Hanzo stemt toe.
Er komt ook weer een nieuwe leerjongen, omdat ze wel met twaalf mensen moeten blijven. Witko heet hij. Michal helpt Witko op dezelfde manier als Tonda Krabat had geholpen, maar Lyschko komt erachter en vertelt het de meester. Michal word heel zwaar gestraft door de meester. Ze zijn allemaal heel boos op Lyschko en willen niet meer met hem praten en eten niet meer uit de zelfde pannen als hij. Maar als er weer een feestdag is dan moeten ze hun ruzies vergeten en weer verder gaan als ‘vrienden’. De meester mag Michal helemaal niet meer.
Een paar dagen voor de oudejaarsavond worden de jongens weer net zo gespannen als ze dat jaar daarvoor waren geweest.
In de nacht van oudejaarsavond als ze in bed liggen, horen ze ineens een dof gerommel in het huis, een gil en daarna een stilte.
Merten, de beste vriend van Michal begon hard te huilen.
De volgende ochtend toen ze beneden kwamen vonden ze Michal. De dwarsbalk van de weegschaal was uit de zoldering komen vallen en hij had zijn nek gebroken.
Ze begroeven Michal zonder rouwteken of kruis.
Na de dood van Michal moest er weer een nieuwe jongen komen, omdat ze met twaal leerlingen moeten blijven.
De nieuwe jongen is Lobosch. Krabat kent die jongen want ze haden vroeger samen gezworven.
Krabat helpt de jongen zoals Tonda hem had geholpen en zoals Michal Witko had geholpen.
Daarna gaat alles weer net zoals de jaren daarvoor, alleen kan Krabat de stem van de mooie Kantorka maar niet vergeten. Met hulp van Juro kan hij haar weer zien. Hij vertelt de Kantorka alles van de molen. Ook dat hij vermoed dat de molenaar Tonda en Michal heeft vermoord.
Hij kan alleen bij de molen weg als hij meer kennis heeft van zwarte kunst dan de meester of door de liefde van een meisje.
De Kantorka wil voor hem naar de meester gaan om hem te vragen of hij Krabat wil laten gaan, maar Krabat wil dat niet. Hij denkt aan wat er met Worschula is gebeurd. Het is erg gevaarlijk en als ze de test niet haalt, zal ze zelf sterven.
Lyschko is erachter gekomen dat Krabat verliefd is en heeft het aan de meester verteld. De meester gaat als het ware in Krabats hoofd als hij slaapt en komt er zo achter wie de Kantorka is.
De meester laat doorschemeren dat hij weet dat Krabat verliefd is en dus moet Krabat de Kantorka zo snel mogelijk waarschuwen, anders zal ze sterven. Als Krabat de Kantorka heeft verteld dat de meester weet wie ze is besluit ze dat ze glijk met hem naar de molen mee terug gaat en de test wil doorstaan.
Als ze bij de molen aankomen staat iedereen al op ze te wachten. De meester verandert ze allemaal in kraaien en ze moeten op de stang gaan zitten. Alle kraaien lijken op elkaar en de Kantorka moet aanwijzen wie Krabat is. Na een tijdje wijst ze een aan. Het is goed, ze heeft Krabat aangewezen.
De meester sterft dan en alle leerjongens verleren wat ze hebben geleerd van de zwarte kunst. Al het molenwerk weten ze nog.

De meester moest ieder jaar een jongen om het leven brengen voor de man met de haneveer(die ieder keer met volle maan kwam om meel en andere dingen te halen), omdat hij anders zelf zou moeten sterven voor de man met de haneveer.

Vertelwijze

Je ziet het verhaal door de ogen van Krabat, maar af en toe ook de door de ogen van de alleswetende schrijver en soms ook door de ogen van de andere jongens.

Krabat vertelde me alles over Tonda en Michal. “Weet jij wie er verantwoordelijk is voor de dood van Tonda en Michal?” vroeg ik aan hem. “Ik heb een vermoedden” antwoordde hij me, “en als dat wordt bevestigt, dan kom ik met de afrekening.”

Tegen middernacht begon het zachtjes te regenen en ik trok de deken over mijn hoofd. “Niet doen” zei Krabat tegen me, “zo hoor je de klokken en het zingen in het dorp niet.”
Even later konden we de paasklokken in de verte horen luiden en de stem van de Kantorka in beurtzang met de andere meisjestemmen zingen.
“Wat is dat mooi” zei ik, “als je dat hoort kan de regen je niets meer schelen.”
Een paar uur bleven we zwijgend zitten. Ik begreep dat Krabat niet gestoord wilde worden en geen zin had om te praten. Ik kon me daar makkelijk aan aanpassen. Na wat Krabat me over Tonda en Michal had verteld vond ik dat een nacht nauwelijks genoeg was om erover na te denken.
We konden de meisje horen zingen en de klokken horen luiden.

Thema
Het gaat over zwarte kunst, het thema is magie, maar het gaat ook over liefde.

Eigen mening
Ik vond het een heel mooi boek. Ik heb hem al best vaak gelezen, en ik blijf hem leuk vinden.
Het sprak me erg aan omdat ik toen ik dit boek voor het eerst las, ik heel graag zelf wou toveren, en dat was wat de jongens in dit boek eigenlijk leerden. ‘Toveren’.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6445

reacties

Een zeer goed boekverslag en ik ben het met je eens het is een zeer goed en spannend boek. Groetjes iemand.
door tessa van de kar (reageren) op 2 maart 2001 om 13:00
hey ik wou je heeeeeeeeeeeel erg bedanken voor je prachtige uittreksel! Grote knuffel en xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxjes! Mike
door Mike (reageren) op 3 april 2001 om 22:20
Mooi uitreksel.Ik heb het boek ook gelezen en zou het niet beter hebben gedaan
door Arne Joos (reageren) op 16 april 2001 om 12:33
mooi verslag hoor. her lijkt mij gen mooi boek maar ik denk ik haal hem ff van internet. doei doei groetjes ILSE
door ILSE (reageren) op 2 juni 2001 om 10:30
Op het eind laat de meester de Kantorka blinddoeken. En zo moet ze Krabat eruit zoeken. Ze veranderen niet in kraaien.
door gerwin (reageren) op 18 februari 2007 om 14:12
ik vind het zo vet tof dat je een boekverslag maakt.
door ro (reageren) op 14 januari 2010 om 9:07

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

jazz 4e klas vmbo7.5
jasper 2e klas vwo7.3
Turbo_d 2e klas vwo7.2
anoniem2e klas vmbo7.6
Anneke 6.9
Meer verslagen ›