Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amel door Zohra Zarouali

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Amel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1741 woorden
  • 19 maart 2000
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
93 keer beoordeeld

Boekcover Amel
Shadow
Amel door Zohra Zarouali
Shadow
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Eerste druk: 1989 / Gelezen druk: 3e druk 1994

Aantal pagina’s: 121 pagina’s van 22 cm

GENRE

Het boek is een Roman.

Het is een psychologisch verhaal omdat de gevoelens van het Marokkaanse meisje Amel beschreven worden.

SAMENVATTING:

Amel is een Marokkaans meisje van 18 jaar. Ze zit nu op de Havo educatie (volwassen onderwijs) . Ze woont in een dorpje in Nederland , tussen Arnhem en Nijmegen. Haar ouders vinden haar vernederlandst. Ze heeft één oudere zus die Tima heet en nog een kleiner zusje. Haar vader is altijd heel streng , ze mag niks van hem. Haar beste vriendin heet Esmeralda ze kent haar van school. ( de Mavo die ze voor deze school gevolgd heeft ) Esmeralda’s exvriendje heet Johnny. Amel en Johnny zijn door deze relatie goede vrienden geworden.

Op een gegeven moment krijgen ze iets met elkaar ,maar Amel heeft hier moeite mee omdat het volgens haar geloof niet mag. Johnny is erg lief en houdt veel van haar en zegt dat ook regelmatig. Dan vindt Amel dat het afgelopen moet zijn omdat het toch nooit iets zal worden. Die middag komt Johnny bij haar en ze zegt dat ze het uit maakt omdat ze niet van hem houdt ,hij zegt dat ze het liegt maar ze houdt vol en dan loopt hij boos en scheldend weg met de woorden: ik hoop dat de man waar je mee trouwt je helemaal in elkaar slaat. Daar moet ze hard om huilen als Johnny dat tegen haar zegt en ze is ook erg boos op hem.


Na een tijd komen ze elkaar weer tegen en leggen de ruzie bij. Ondertussen is er veel gebeurd met Amel. Haar ouders hebben haar uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse jongen genaamd Yassine.Het is een knappe jongen maar ze ziet dit helemaal niet zitten.Toch wordt aan haar gevraagd of ze wel of niet met hem wil trouwen.Ze zegt ja om haar ouders geen pijn te doen. ’s Nachts is ze erg verdrietig en de volgende morgen gaat ze naar Johnny om het hem te vertellen.

Johnny is erg boos omdat hij vindt dat haar ouders haar niets gunnen. Hij zegt dat ze er samen wel uitkomen, er alles voor over heeft, zelfs Moslim worden.

Amel weet echter dat dit niet zal werken. Een week voor het verlovingsfeest krijgt ze van haar vader geld om in Rotterdam bij haar familie een week te gaan logeren en daar kleren te gaan kopen. Tante Aicha verwelkomt haar met open armen, en haar nichtjes Salou en Saida en neef Faisel zijn ook blij haar te zien.

Ze is ook blij hun te zien maar toch barst ze in tranen uit. Als ze vragen wat er aan de hand is legt ze het hele verhaal uit waarom ze niet met Yassine kan trouwen. Tante Aicha troost haar en zegt dat ze wel een oplossing voor haar zal vinden. Ze slaapt bij Saida op de kamer en dan vertelt haar nichtje dat Faisel al heel veel jaren verliefd op haar is. Amel schiet in de lach omdat ze het niet wil geloven. De volgende middag als ze met haar tante thee zit te drinken vertelt zij hetzelfde bizarre verhaal. Tante Aicha heeft het voorstel om Amels hand te gaan vragen voor Faisel. Amel denkt dat dit nooit zal mogen.Toch krijgen ze de goedkeuring en gaan verloven. Op de tweede dag van hun huwelijk als ze ‘s avonds

al in bed ligt komt haar zus haar welterusten zeggen. Amel vraagt haar pen, papier en een enveloppe en schrijft een afscheidsbrief naar Johnny.

TIJD

Het boek speelt zich af in de tijd van nu. De tijd van het verhaal is ongeveer 2 maanden.In het laatste stuk van het boek zit een kleine versnelling, in de ene zin heeft ze het er nog over dat ze met Faisel gaat trouwen, de zin die daar op volgt ( is het begin van het nieuwe hoofdstuk) is ze al getrouwd; ze spreekt dan over de tweede dag, de dag van de Henna.

Het tijdsverloop wordt niet onderbroken door flash –backs of flash –forward, dus kan ik ook geen voorbeeld geven.

RUIMTE

Het verhaal speelt zich af in een dorpje tussen Arnhem en Nijmegen in Nederland. De sfeer wisselt vaak vooral thuis, de ene keer slaat haar vader haar in elkaar, de andere keer zegt hij gewoon niets en heel af en toe is hij aardig.

Bij haar familie in Rotterdam is de sfeer altijd goed en daar heeft Amel het ook fijn. Bij Jon is de sfeer ongeveer altijd hetzelfde ze voelt zich daar een beetje vreemd, ze houdt veel van die jongen maar het is een Nederlander en dat zal nooit mogen van haar vader, maar ze wil Johnny ook geen pijn doen.

Er is sprake van speelruimte omdat er geen speciale plaats is wat zo ontzettend belangrijk is, zou zonder deze plaats het boek niet geschreven zou kunnen zijn.


PERSONEN

Hoofd –persoon: Achergrond-

figuren: Relatie:

Amel Beba Dat is haar vader, hij is erg streng en vindt dat ze vernederlandst is.

Amel Yemma Dat is de moeder , zei staat altijd achter Beba

Amel Tima Dat is haar oudste zus ( ze heeft nog een broertje en een zusje maar daar wordt weinig over verteld)Ze kunnen goed met elkaar opschieten en ze vertellen elkaar veel maar van Johnny weet haar zus niks ze mag ook altijd Tima’s kleren aan

Amel Esmeralda Dat is een Eindtoestand meisje uit haar klas en tevens haar beste vriendin.

Amel Saida Dat is een nichtje van Amel, 15 jaar.

Amel Salou Dat is ook een nicht alleen iets ouder ze is meer Nederlands dan Marokkaans,ze gaat uit, drinkt, rookt enz.

Amel Faisel Dat is haar neef en later ook haar man.Het is een lieve jongen en ze mag veel van hem.

Amel Tante Aicha Dat is de moeder van Saida, Salou en Faisel.Ze is heel lief en denkt met haar kinderen mee, ze heeft namelijk zelf een slechte jeugd gehad.

Amel Yassine Dat is in eerste instantie de man waar ze aan uitgehuwelijkt wordt maar ze wijst hem af en trouwt met Faisel haar neef.


Amel Johnny Dat is een Nederlandse jongen waar ze veel van houdt en hij van hem, maar hij is een Nederlander en dat beseft ze goed.Ze weet van te voren dat er geen toekomst is voor hen, hoeveel ze ook van hem houd. Johnny kan dat niet zo goed zien, hij probeert dingen te verzinnen waardoor het wel kan, Moslim worden, weglopen van huis. Maar ondanks alles zou het nooit of te nimmer gaan.

Amel is een mooi meisje, wel wat aan de iele kant. Ze heeft lange haren, en voelt zich af en toe ouderwets, ze kan al die dingen die haar zus doet niet, drinken en roken en de ene jongen naar de andere. Ze is erg sociaal, denkt veel aan anderen, hoeveel ze ook van Johnny houdt, ze heeft besloten dat ze niet met hem kan trouwen daar doet ze haar ouders veel verdriet mee vindt ze en dat wil ze niet. Weglopen precies hetzelfde en dat kan ze al helemaal niet. Uiteindelijk neemt ze een slim besluit en trouwt met haar neef Faisel die al vanaf zijn 10e jaar verliefd op Amel is.

Ik kan me goed in leven in Amel, omdat me het heel moeilijk lijkt om zo te leven. Aardig blijven doen, vernederd en afgeslagen worden. Om zo’n beslissing te moeten nemen voor het leven, zonder dat je weet of je ooit van hem zal gaan houden is vreselijk moeilijk. Ze denkt goed na wat ze zelf wil en wat mogelijk is en waar ze anderen het minst pijn mee zal doen.

Ik kan me ook goed inleven in Johnny. Het is heel moeilijk als je van iemand houd en die dan niet met je wil trouwen. Je moet maar begrijpen waarom de ander je afwijst.

Ik kan me het minst goed inleven in de vader en moeder van Amel. Dat je je eigen kinderen van vlees en bloed zo’n verdriet en pijn kunt aandoen. Vooral het slaan om zulke kleine dingen. Wij zouden er thuis een behoorlijke discussie over krijgen.

VERTELWIJZE

Het boek is geschreven in de hij/ zij vorm. Het perspectief is Amel.( Door Amels ogen zie je de dingen gebeuren). Het draait helemaal om haar, om wat zij ziet, zij vindt, zij voelt, zij denkt.

THEMA EN MOTIEVEN

De titel van boek is makkelijk de verklaren, want het is namelijk de naam van de hoofdpersoon. De schrijver heeft naar voren willen halen hoe moeilijk het voor een Marokkaans meisje is om in Nederland te wonen.

Andere motieven die de schrijver duidelijk heeft willen maken is het uit- huwelijken.

BIJZONDERHEDEN

Er staat twee keer een brief in. De ene brief is van Johnny naar Amel. De andere brief is van Amel naar Johnny.
PERSOONLIJK OORDEEL


Ik ken geen andere boeken van de schrijver, naar mijn weten heeft ze maar twee boeken geschreven AMEL en AMEL & FAISEL. Voor dit boek had ik nog nooit van haar gehoord.

Mijn algemene indruk over het boek is in één woord :ongeloofwaardig.

Je kunt niet begrijpen dat zoiets nog gebeurd.

Ik heb het boek met plezier gelezen ,ik ga zelfs het tweede deel lezen. Dat is voor mij héél wat want ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een boek uit mezelf heb gelezen.

Het boek is prettig te lezen op de Marokkaanse woorden na omdat ze er niet bij zeggen wat ze betekenen, maar het is zeker niet saai, het heeft me echt geboeid.
Ik heb er niet zo veel actie in gemerkt maar het gaat juist over gevoelens en er wordt veel nagedacht en redelijk gepraat, niet meer als anders.
In het boek worden de gevoelens van Amel beschreven.
In haar gevoelens kan ik me ook wel inleven, ik zou het ook niet fijn vinden om uit gehuwelijkt te worden en afgeslagen te worden ik zal net als Amel goed nadenken om de juiste beslissing te maken, wat voor iedereen de beste is.

Het was over het algemeen een mooi boek, het is moeilijk te zeggen wat het mooiste was, maar het stukje dat ze getrouwd was en in haar bed aan haar zus om pen, papier en een enveloppe vroeg, omdat ze een brief naar Johnny ( zie bijlage 2. ) ging schrijven. Haar zus ging de brief posten zonder ook maar iets over de inhoud te vragen, dat vond ik echt een héél mooi stukje en de brief zelf ook.

REACTIES

R.

R.

ik vind het erg goed van je dat je het zo mooi geschreven hebt!je uitrekselm ik had er wel erg veel moeite mee!!
maar je zou ook eens wat over onze cultuur te weten kunnen komen dat is veel interessanter!!
groetjes rachid

23 jaar geleden

H.

H.

beste annemiek
ik weet dat het moeielijk is om te begrijpen hoe een buitenlands meisje zo slaag kan krijgen maar dat is nou eenmaal zo ik vind dat je een goede verslag heb gemaakt over amel maar ik vind het jammer dat je niet kan voelen hoe een buitenlands meisje hier moet leven maarja

22 jaar geleden

S.

S.

voor een nederlands meisje vindt ik dat je je heel goed hebt verplaatst in een moslim meisje.je hebt het verslag heel goed inelkaar gezet en je hebt het verhaal goed begrepen mijn complimenten daarvoor!!!!! maaaaaarRRR!!!!!! ik vind het wel hard gezegd wat je zegt over moslims dat je er niks meet te maken wil hebben en dat je blij bent dat je geen moslim bent! volgende keer als je weer zon uitspraak maakt moet je beter op letten met wat je zegt!!! c-ya saloua als je wil reageren mail me maar zou ik zeggen en als je daar geen behoefte aan hebt ook goed laters!!!!

22 jaar geleden

S.

S.

hey bedankt dat je me terug hebt ge e-maild !!!!!!
ik begrijp nu dat jij het niet zo bedoelde ,ik had die dag waarsijnlijk eenslechte dag vandaar dat ik dan zo gereageerd heb .ik hoop dat je niet boos op mij bent !!!!! ik ga nu je verslag uitprinten hij is echt goed ook al is het al 4 jaar oud! hey laters !!!!!

22 jaar geleden

R.

R.

goede verslag.
het heeft me veel geholpen.
ik hoop dat je me terug schrijft.
dag.

22 jaar geleden

A.

A.

leuke book

22 jaar geleden

D.

D.

wat een kopiermacine .Waarom kopier je die boekverslag.

21 jaar geleden

S.

S.

he annemiek ik heb een vraag
ik heb ff een vraag over jouwn verslag van amel:

wat bedoel jij met; ik ben geen Moslim en hoop hier ook nooit mee te maken te hebben.

is dat niet wat aan de pim fortuyn kant?????????(rasistische)
met vriendelijke groet,
een gekwetste moslim

21 jaar geleden

M.

M.

hoi annemiek

mijn vraag is aan jou, denk je nou dat elke marokkaanse moslim zo leeft??

ik zou daar heel graag een antwoord op willen hebben.

20 jaar geleden

T.

T.

Hoi,,
Ik heb jou boekverslag gelezen ,, goed verwoord moet ik zeggen maar,je mening beviel me helemaal niet.



17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amel door Zohra Zarouali"