Turks fruit door Jan Wolkers

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Turks fruit
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 727 woorden
  • 1 oktober 1999
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
17 keer beoordeeld

Boekcover Turks fruit
Shadow
Turks fruit door Jan Wolkers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Jan Wolkers, Turks Fruit. Amsterdam 1983 (zesendertigste druk) Motivatie van boekkeuze Ik heb dit boek gekozen omdat verschillende mensen mij aanraden om het te lezen. Zij vertelden wat het onderwerp is en dat sprak me wel aan (een relatie tussen een kunstenaar en zijn vriendin Olga, hoe hij het verwerkt als zij hem verlaat en hoe hij haar ziek zijn en dood verwerkt). Samenvatting De ik-persoon, een Amsterdamse kunstenaar, vertelt over zijn korte, heftige relatie die hij met Olga heeft gehad. Hij ontmoet haar als hij staat te liften en zij hem oppikt. De kunstenaar wordt tot over zijn oren verliefd op Olga. Ze krijgen een heftige (seksuele) relatie en gaan uiteindelijk ook trouwen. Samen hebben de kunstenaar en Olga een gelukkig leven, ondanks dat ze arm zijn. Zij werkt af en toe om geld te verdienen en hij werkt aan zijn kunstwerken. Olga is aan de ene kant helemaal gek van dieren. Terwijl ze aan de andere kant geobsedeerd is door het niet krijgen van kinderen. Dit komt omdat ze bang is, net als haar moeder, een borst amputatie te moeten ondergaan. Waarvan haar moeder beweerde dat dat kwam door Olga. Dan begint Olga’s moeder te stoken in hun relatie. Olga vervreemdt hierdoor van de kunstenaar en uiteindelijk laat ze hem in de steek. De kunstenaar stort zich op andere vrouwen, in de hoop een glimp op te vangen van ‘iets’ wat hij met Olga had. Maar dat is tevergeefs. Het contact behouden ze wel: Zij stuurt hem brieven en komt af en toe langs, om over haar mislukte huwelijken te praten. Ondertussen merkt de kunstenaar op dat Olga er steeds slechter uit gaat zien. Tenslotte blijkt dan ook dat Olga een hersentumor heeft waar ze aan zal sterven. Vanaf dat moment zoekt de kunstenaar haar iedere dag op in het ziekenhuis. Olga’s conditie verslechterd steeds meer. Ze wordt blind en op een gegeven moment durft ze alleen nog maar turks fruit te eten. Omdat ze anders bang is dat haar tanden uitvallen. Aan het eind sterft Olga met haar handen strak om de rooie pruik geklemd die ze van de kunstenaar gekregen heeft omdat haar haar uiviel door de chemotherapie. Onderwerp Het onderwerp, de relatie tussen de ik-figuur en Olga, spreekt mij wel aan. Ik vind het interessant om te lezen over een relatie van andere mensen. Omdat het iets is waar ik zelf ook veel mee bezig ben. Jan Wolkers werkt het verhaal goed uit, hij gaat goed op het onderwerp in: niet te diepgaand, en ook niet te oppervlakkig.
De gebeurtenissen De gevoelens van de personages spelen een grotere rol dan de gebeurtenissen zelf. Het gaat er meer om hoe de personages op de gebeurtenissen reageren. Dat komt waarschijnlijk ook omdat je het verhaal leest van een ik-perspectief. Dit vind ik erg fijn om te lezen, want je kunt je zo heel goed inleven in de personages en dan is het net of je het verhaal zelf beleeft. Het verhaal is ook heel realistisch geschreven. Het zou dus ook zomaar in het echt kunnen gebeuren. De personages Fijn vind ik dat je je goed kan verplaatsen in de hoofdpersoon, omdat het verhaal in ik-perspectief is geschreven. Je komt hierdoor ook veel dingen van de ik-persoon te weten. Wat er in hem omgaat en hoe hij reageert op de gebeurtenissen. De personages zijn ook heel realistisch Ze handelen zoals ieder mens zou kunnen handelen in zijn/haar leven. Dat maakte dat ik soms gewoon boos kon worden op bijv. Olga (nadat zij hun relatie verbroken heeft), alles lijkt zo echt, dat je soms even vergeet dat je een boek aan het lezen bent. Opbouw Het verhaal was soms wel moeilijk te begrijpen, omdat de terugblikken vaak erg door elkaar lopen. Het verhaal wordt niet op chronologische volgorde verteld en daarom had ik soms wat moeite te begrijpen waar ik nou eigenlijk was. Maar de gebeurtenissen zelf zijn wel heel duidelijk. Je blijft dan ook aan het eind niet met vragen zitten, zoals waarom Olga zo op de kunstenaar reageerde. Dat wordt allemaal haarfijn uitgelegd. Dat is wel erg fijn. Taalgebruik Turks Fruit leest vrij makkelijk weg, dit komt voornamelijk doordat er weinig moeilijke woorden gebruikt worden en doordat er weinig dialogen in het boek voorkomen. Het taalgebruik is overigens wel erg grof, er wordt veel gescholden en er worden veel obscene woorden gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Turks fruit door Jan Wolkers"