Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Blauwe plekken door Anke de Vries

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe plekken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 766 woorden
  • 28 juli 1999
  • 282 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
282 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe plekken
Shadow

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen …

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen ha…

Judith luisterde naar de regen die neersijpelde op de dakpannen. Het eentonige geruis stelde haar enigszins gerust. Ze rilde. Het was koud en vochtig op haar zolderkamer. Alleen haar wangen gloeiden, alsof ze koorts had.
Haar vingers gleden over haar gezicht. Haar neus viel mee; met een beetje geluk zou daar morgen niets meer van te zien zijn. Maar de striemen in haar hals verdwenen niet zo snel.
En morgen hadden ze gym... Moest ze weer een smoes verzinnen, net als vorige keer, toen ze zoveel blauwe plekken had.
Gelukkig zat ze nog niet lang op deze school. Het zou misschien niet opvallen. Maar ze vond het vervelend om tegen de meester te liegen, hij was net zo aardig.

Op school is Judith stil en teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar haar zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze Judith, soms zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit. Op school durft Judith niets te vertellen en niemand merkt wat er aan de hand is. Dan raakt Judith bevriend met haar klasgenootje Michiel. Bij hem thuis is het erg gezellig en Judith ziet dat het ook anders kan. Haar moeder wordt echter steeds sneller boos en slaat haar steeds vaker. Judith is wanhopig en weet niet meer wat ze moet doen.

Blauwe plekken door Anke de Vries
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel Blauwe Plekken Info Uitgever: Lemniscaat
Jaar van uitgave: i992 Samenvatting Judith is een meisje dat door haar moeder zwaar mishandeld wordt. Ze verhuisd vaak, omdat haar moeder vaak van baan wisseld. Ze is ook al meerdere keren van school verwisseld. En op een gegeven moment als ze alweer een paar weken op haar nieuwe school zit, is haar band lek. Een van haar klasgenoten, Michiel, biedt dan aan om hem te plakken. Judith gaat met hem mee naar huis en vanaf dan zijn ze hele goede vrienden. Ze denken dat ze elkaar goed kennen, maar Judith durft niks van haar moeder te vertellen en Michiel durft niks over zijn vader te vertellen. Elke keer als haar moeder haar heeft geslagen blijft Judith ziek thuis. Ook doet ze nooit mee aan de gym. Als ze weer eens geslagen is en ziek thuis blijft komt Michiel haar een keertje opzoeken. Als hij de blauwe plekken ziet, zegt Judith dat een paar jongens uit de buurt haar in elkaar hebben geslagen. Als Judith's tante op bezoek komt wordt Judith duidelijk waarom haar moeder haar slaat. Dan in de vakantie verhuist Judith naar Leiden, maar niemand, behalve de buren, weet ervan. Na de vakantie wil Michiel Judith gaan opzoeken en is er niemand thuis. De buren vertellen hem dat ze verhuisd zijn en ook dat ze waarschijnlijk mishandeld wordt, omdat ze haar zo vaak horen schreeuwen en zo. Michiel vertelt het op school aan de meester, die zich ook zorgen maakte om Judith, en ook aan zijn tante waar hij bij woont. Als Judith Michiel opbelt vertelt ze hem dat ze naar Leiden is verhuisd met haar moeder. De meester geeft hem een dagje vrij, zodat hij naar Leiden kan. Dan vertelt ze hem alles over haar moeder en zo. Ook heeft Michiel een cadeau voor haar meegenomen, een teddybeer. Ook zegt Michiel dat ze eventueel wel bij hem kan komen wonen. Als Judith die avond weer ruzie heeft met haar moeder en weer in elkaar wordt geslagen wordt ook de teddybeer door haar moeder kapot gestoken en weggegooid. De volgende ochtend als haar moeder naar haar werk is vertrokken, haalt Judith de teddybeer uit de vuilnisbak en vertrekt met de trein naar Den Haag, waar Michiel woont. Personages De hoofdpersoon is Judith, een meisje dat in groep 8 zit van de basisschool en al een paar keer is blijven zitten vanwege haar vele scholenwisselingen. Ondanks dat ze ouder is ziet ze er jonger uit. Ze is heel verlegen en teruggetrokken, behalve als ze vrolijk is, want dan is ze heel spontaan. Ze wordt thuis mishandeld. Michiel is een klasgenoot van Judith en tevens haar beste vriend. Hij woont bij zijn tante, omdat zijn vader in Amerika woont. Hij heeft ook heel veel problemen met zijn vader gehad. Ook Michiel is al meerdere keren blijven zitten, omdat hij dislectie heeft. Hij is heel adrem, behalve tegen zijn vader. De moeder van Judith, zij mishandeld Judith heel erg, omdat die haar aan haar broertje doet denken, dat door haar schuld, denkt ze zelf, is overleden. De meester van groep 8, ook hij maakt zich zorgen om Judith. Verder zijn er nog verschillende klasgenoten van Judith.
Het sterkste leef ik mee met Het sterkste leef ik mee met Judith, denk ik. Ik leef zoveel met haar mee, omdat ze door haar moeder zwaar wordt mishandeld en niet eens weet waarom en wat ze nou verkeerd doet. Ook durft ze er met niemand over te praten, omdat dat niet mag van haar moeder. Wanneer begon het verhaal me te boeien Het verhaal begon me te boeien vanaf het moment dat Judith en Michiel vrienden worden, omdat het verhaal dan ergens naartoe begint te leiden. Titel De titel vind ik eigenlijk best wel goed gekozen. Het boek heet 'Blauwe Plekken', omdat Judith mishandelt wordt en dus blauwe plekken heeft. Als je de titel weet kun je eigenlijk al een beetje raden waar het verhaal over gaat. Mening Ik vond het een heel mooi en bijzonder boek. Het zet je aan tot nadenken hoe ernstig kindermishandeling eigenlijk is en wat de gevolgen zijn. Ook geeft het een beeld van een best wel bijzondere vriendschap. Er zit best wel spanning in, want elke keer als die moeder weer kwaad wordt, is het best wel spannend, omdat je je afvraagt wat er gaat gebeuren. Het boek heeft een open einde, want Judith gaat alleen naar Den Haag, maar aan de andere kant is het ook weer niet zo open, want ze gaat weg bij haar moeder en dat betekent dat ze er nu eindelijk wat aan gaat doen.

REACTIES

C.

C.

blauwe plekken is toch door Anke de Vries geschreven?
ik moet een boek verslag maken van haar boek dus
mzzzzzzzzzzzzl liefs cecina

21 jaar geleden

S.

S.

er staat op het boek dat anke de vries het heeft geschreven en ik heb een boek bespreking er over maar nu weet ik niet wie nou de schrijver is.

21 jaar geleden

O.

O.

ik heb geen comentaar want ik vind het mooi wat je geschreven hebt ik heb dat alles uitgeprint en een boek verslag van gemaakt en dank zij jou hen ik 9,3 dus een goed dankjewl

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe plekken door Anke de Vries"