Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Oorlogswinter

Jan Terlouw

1972

169

1 uit 5

4.4 / 10
  • Hester
  • Nederlands
  • 288 woorden
  • 9082 keer
    13 deze maand
  • 10 januari 2000
Michiel is 15 als de laatste oorlogsjaren aan de gang zijn. In zijn huis zitten mensen, die uit een verre plaats komen, om eten te kopen. Ze kunnen ook overnachten. Dirk, Michiel's beste vriend, geeft Michiel op een dag een brief met daarin een geheim geschreven. Dan wordt zijn vader opgepakt en weggetransporteerd. Later krijgen ze te horen dat zijn vader, de burgemeester, is doodgeschoten. Daarna worden Dirk en de persoon voor wie de brief ook was bedoeld ook opgepakt. Er zit niets anders op dan de brief te lezen. In de brief staat dat Dirk een Engelse piloot verborgen houdt in het het Dagdaliger bos en hem verzorgt. Omdat Dirk dat nu niet kan doen, is dat Michiel's taak geworden. Als de schietwond van Jack, de piloot, niet beter wordt, haalt hij zijn zusje Erica erbij. Op de kop toe worden die nog verliefd ook.

Oom Ben overnacht in het huis van Michiel's moeder. Al gauw vertrouwd Michiel hem helemaal en vertelt hem over bijna alles.
Het kleine broertje klimt op het dak en wordt er weer af gehaald door een Duitse soldaat. Dat is al slecht op te vatten voor Michiel, maar als blijkt dat oom Ben alleen maar slecht in de zin heeft, raakt hij helemaal de kluts kwijt. Want wie is er nu slecht en wie kun je vertrouwen? Michiel komt daar pas achter, als oom Ben op het punt staat Jack over te leveren aan de Duitsers. Een Engels vliegtuigje vliegt over. Michiel kan Jack nog net redden, door hem in een kuil te trekken. Oom Ben wordt doodgeschoten. Als Michiel en Jack in hun dorp aan komen, komen de bevrijders binnen en komt er eindelijk een eind aan de oorlog.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9482

reacties

Dit is geen uittreksel maar puur een samenvatting, dit artikel is onbruikbaar om in te leveren als leesverslag! er wordt niks verklaard, geen stijl besproken, het thema wordt niet nader verklaard, dit is echt schandelijk! Ik snap niet hoe dit artikel ooit op de site terecht kan zijn gekomen. een grote vergissing.
door PIET struik (reageren) op 29 maart 2001 om 13:53
SLECHT boek verslag jonge ik had er een 5 voor!! Maar toch bedankt!
door Rob (reageren) op 28 mei 2001 om 17:43
hallo heeeeeeeel erg tof dat je een uitreksel heb gemaakt waar ik wat aan heb.
door geile bert (reageren) op 6 juni 2001 om 15:41
he hester ik vond het wel leuk wat je opgeschreven hebt! in xxxx Amu
door amu (reageren) op 26 mei 2002 om 18:28
hier heb ik echt heel veel aan gehad
door ktsarjbhn;ojfdg (reageren) op 10 november 2002 om 10:28
Wel erg vaag; mijn leraar zou er niks van begrijpen als ik ineens over een brief zou beginnen. Ik bedoel: voor mensen die het boek niet gelezen hebben is dit echt een hoop shit.
door Christel (reageren) op 24 december 2002 om 15:48
ben wordt gesnapt voordat hij jack kan aangeven.
door rene (reageren) op 13 november 2006 om 21:03

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Marloes zeker weten goedZeker Weten Goed
Mearten de Weerd 7.2
Bas de Bruin 7.1
Frank 2e klas vwo7.1
Goofy 3e klas havo7.0
sjoerd 2e klas vwo7.0
Meer verslagen ›