Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Oorlogswinter door Jan Terlouw

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Oorlogswinter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 516 woorden
  • 15 december 1999
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
59 keer beoordeeld

Boekcover Oorlogswinter
Shadow

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen…

Michel van 15 maakt de laatste bittere Oorlogswinter van 1944/45 mee. Hij raakt betrokken bij het ondergrondse verzet. Zo komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Niemand mag hij in vertrouwen nemen. Met zijn eenzaamheid groeit zijn onafhankelijkheid.

Oorlogswinter door Jan Terlouw
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vΓ³Γ³r 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdpersoon Dit boek heeft maar een hoofdpersoon. Dit is een stille maar behulpzame jongen. Het is geen prater en al helemaal niet over zijn gevoelens. Deze eigenschappen komen goed van pas in de situatie waarin hij verzeild raakt, want in het verzet moet je je mond wel weten te kunnen houden en zo min mogelijk praten , want je zou jezelf wel kunnen verraden. Bijpersonen Dirk Knopper is een van de bijpersonen uit dit verhaal. Hij zit ook in het verzet en voert samen met wat andere verzetsleden de overval op het distibutiekantoor uit. Deze overval mislukt. Een paar mensen worden gepakt, maar Dirk weet te ontsnappen. Dirk is een van de helden van het verhaal. Samenvatting Het verhaal speelt zich af in de laatste oorlogswinter. In het dorp De Vlank vlakbij Zwolle woont de zestienjarige Michiel van Beusekom. Zijn vader is de burgemeester. Op een middag geeft de buurjongen Dirk Knopper een brief aan Michiel. Dirk zit in het verzet. Hij vertelt dat hij die avond het distributiekantoor in de buurt gaat overvallen. Michiel krijgt een brief voor het geval dat het mis gaat. Hij moet die aan Bertus van Gelder geven. De overval mislukt en Dirk wordt gepakt. De volgende dag probeert Michiel de brief af te geven, maar door allerlei problemen mislukt dit. De dag daarna hoort Michiel dat Bertus opgepakt is door de Duitsers. Na lang aarzelen besluit Michiel om de envelop maar te openen. Tot zijn verbazing leest hij dat Dirk een Engelse piloot in het bos verborgen houdt. Het is nu de taak van Michiel om hem te verzorgen. Kort daarna vinden de duitsers in het bos een Duitse soldaat. Ze willen dat de dader zich meldt en nemen tien man uit het dorp in gijzeling. Hieronder bevindt zich ook Michiel's vader. Er meldt zich niemand en de volgende dag schieten de Duitsers vier gijzelaars dood. Opnieuw geeft niemand zich aan en de Duitsers besluiten om nog een gijzelaar te doden. Dit is Michiel's vader. De rest laten ze vrij. Nu raakt Michiel nog meer bij het verzet betrokken. Hij helpt onder andere Joodse mensen de IJssel over te vluchten. Later worden de hulpverleners gepakt. Vreemd genoeg pakken ze Michiel niet op. Ondertussen lukt het Dirk om te ontsnappen en duikt bij de Engelse piloot in het bos onder. Die is flink opgeknapt en wil proberen 'bevrijd gebied' te bereiken. Michiel schakelt oom Ben in. Dat is een huisvriend die ook al heel lang in het verzet zit. Door een toevallige gebeurtenis komt Michiel erachter dat oom Ben niet te vertrouwen is. Hij kan nog net op tijd voorkomen dat alles verkeerd loopt.
Beoordeling Ik had nog nooit een oorlogsboek gelezen,want de oorlog boeit over het algemeen niet zoveel. Maar toen ik gen ander leuk boek kon vinden en ik veel over dit boek gehoord had besloot ik toch maar om dit boek te gaan lezen. Het bleek inderdaad een heel spannend boek te zijn. Ik kon me ook erg goed in de hoofdpersoon vinden. Ik lees niet graag , maar ik ben blij dat ik dit boek toh gelezen heb.

REACTIES

E.

E.

dit is echt goed op deze side .ik voel me happy hier .houden Julie het zo door .πŸ¦„πŸ¦„πŸ¦„πŸ¦„πŸ¦„echt mischien most ik een verslag maken en gaan zoeken vind ik het hier. altijd is hier deπŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹πŸ’‹πŸ’«πŸ’ŒπŸ’ŒπŸ’ŒπŸ’ŒπŸ’ŒπŸ—―πŸ’– best.the Queen sideπŸ“’πŸ“’πŸ““πŸ“šπŸ“™πŸ“˜πŸ“‘πŸ’ΉπŸ“°πŸ—žπŸ˜πŸ˜˜

3 jaar geleden

E.

E.

πŸ€“πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ˜›πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ’₯πŸ’₯πŸ’šπŸ’šπŸ’›

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter door Jan Terlouw"