Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Afblijven

Carry Slee

1998

159

1 uit 5

7.0 / 10
  • Kelly
  • Nederlands
  • 3190 woorden
  • 223265 keer
    538 deze maand
  • 26 september 1999
Titel
Afblijven

Over het boek
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf 1998 Druk: tweede

Samenvatting
Melissa springt een gat in de lucht als haar gevraagd wordt om mee te dansen in een videoclip. Jordi, haar beste vriend, is ook dolgelukkig voor haar omdat hij weet dat ze keigoed is in dansen.
Alleen haar ouders vormen een probleem, want ze zijn zo ouderwets streng dat ze Melissa echt niet in een video laten dansen.
Daarom besluit Melissa het niet aan ze te vertellen en samen met Jordi naar de studio te gaan. Melissa is verschrikkelijk nerveus om naar de studio te gaan en wil het bijna afzeggen. Jordi moedigt Melissa aan om toch te gaan en gaat met haar mee. Het gaat precies zoals Jordi het had voorspeld aan Melissa. Vanaf het moment dat ze de studio instappen, is Melissa volkomen ontspannen. Ze voelt zich helemaal thuis tussen de andere drie dansers. Jim, Katy en Ron heten ze. Die Jim vindt Jordi maar een opdringerig type. Hij doet net alsof hij Melissa al jaren kent. Als de regisseur er ook is moet hij kijken of Melissa in de clip past. Jordi ziet aan z'n gezicht dat hij Melissa goed vindt dansen en zegt dat ze over twee weken terug moet komen om de clip op te nemen. Dat betekent dat Melissa definitief in de clip is en springt daardoor een gat in de lucht. Ze gaat na de auditie nog even wat drinken met Jim en de andere dansers. Jordi loopt achter hun aan.
Jim schenkt wat te drinken in en vraagt aan de twee dansers of hun nog wat hebben. Daarna pakt hij wat shag en een kokertje.
Jordi ziet hoe Jim een joint draait en geeft hem door aan de anderen.
Jim wil de joint aan Jordi geven, maar hi bedankt, hij heeft nog nooit een stickie gerookt. Als de joint bij Melissa komt neemt ze voorzichtig een hijs. Als de joint weer bij Melissa komt neemt ze twee halen achter elkaar. Er heerst een melige sfeer en Jordi voelt zich buitengesloten. Jim en Melissa hebben die morgen afgesproken om de dans te oefenen bij Jim thuis. Alleen Jordi vindt het helemaal niet leuk dat ze naar het huis van die Jim gaat. Jordi brengt Melissa naar huis en ziet dat ze ontzettend moe is en daarom gaat ze gelijk haar bed in.
Melissa's vader vond het vreemd dat Melissa gister zo vroeg naar bed ging maar vraagt er verder niks over aan Jordi. Hij begint over het baantje van Jordi, de auto van Melissa's vader wassen die middag. Hij wil namelijk graag met Melissa's ouders en haarzelf mee naar Kreta, maar dan moet hij wel geld verdienen.
Jordi wil eigenlijk met Melissa mee naar Jims huis maar heeft al beloofd aan haar vader en zichzelf dat hij zijn auto gaat wassen.
Melissa moet ook een goede smoes verzinnen om naar Jims huis te gaan want haar ouders laten haar echt niet naar een wildvreemde gaan. Als Jordi naar huis gaat zit Fleur op de bank, zijn andere vriendin, ze is zo blij want ze heeft eindelijk verkering met Toine, een jongen waar ze al tijden op verliefd is. Ze heeft het aan al haar vrienden verteld, zoals Kevin en Debby die bij hun vrienden clubje zitten. Debby is Fleurs beste vriendin en is jaloers op haar dat ze het met Toine heeft en laat het merken. Ze is ook jaloers op Melissa dat ze in een videoclip mag dansen en dat vindt Jordi maar kinderachtig van haar. Hij vindt Debby een kreng omdat ze alleen maar aan zichzelf denkt, maar hij laat het niet merken want hij heeft geen zin in ruzie met haar. Als Melissa bij Jim is geweest heeft ze LSD gebruikt en Jordi heeft het meteen in de gaten, hij is ontzettend boos op haar. Melissa zegt daarom dat ze het nooit meer zal doen maar dat het wel heel prettig was.
Op een dag belt Melissa Jordi op en zegt dat haar ouders er achter zijn gekomen dat ze in een videoclip speelt omdat de regisseur haar ouders heeft opgebeld. Nu moet ze dus stiekem er naar toe want Melissa heeft echt geen zin om de clip op te zeggen voor haar ouders. Alleen ze heeft huisarrest en weet dus niet hoe ze nu moet oefenen met Jim. Jordi is eigenlijk wel blij dat ze nu niet naar Jim kan want dan kan ze niks gebruiken. Hij zoekt wel een oplossing voor zijn vriendin want ze wil zo graag in die clip dansen. Als ze samen naar school fietsen heeft Jordi een oplossing bedacht. Melissa gaat onder de grote pauze naar Jims huis en vertelt dat ze niet meer kan komen omdat ze huisarrest heeft. Dan kan ze altijd na de pauze onder Engels terug komen en zeggen dat ze haar gymspullen vergeten was voor de laatste twee uren. Dat heeft Fleur ook eens gedaan. Melissa vindt het een goed plan en gaat onder de grote pauze naar Jims huis. Jordi heeft geluk dat de Engelse leraar Melissa heeft vergeten want ze is nog steeds niet terug van Jim. Jordi krijgt een schuld gevoel en is kwaad op zichzelf dat hij Melissa naar Jim heeft gestuurd. Nu moet hij ook weer een smoes verzinnen voor de gymleraar. Hij schrijft zogenaamd met zijn vrienden een briefje van Melissa's vader aan de gymleraar. Als Jordi thuis is zoekt hij een oplossing om Melissa te troosten want ze is vast en zeker nadat ze bij Jim is geweest naar huis gegaan omdat Jim natuurlijk heeft gezegd dat ze kan ophoepelen als ze niet komt oefenen. Alleen dat is niet zo want ze heeft Jordi opgebeld dat ze iets te vieren heeft. Jordi snapt er niks van als hij Melissa's vrolijke stem hoort. Ze zegt niet eens iets over dat hij en haar vrienden het opgenomen hebben op school voor haar, ze konden net zo goed geen absenten briefje maken. Ze kan de pot op, denkt Jordi en besluit niet naar Melissa te gaan maar zijn huiswerk te doen. Na een tijdje komt Melissa dan maar naar Jordi toe en is boos dat hij niet kwam. Maar als Jordi alles uitlegt heeft ze spijt. Ze vertelt wel dat Jim een nieuwe dans voor haar heeft gemaakt en dat hij ook een producer heeft. Ze zegt ook dat ze iets kan krijgen in de discotheek Florida voor de dans. Jordi snapt niet waar ze het over heeft. Na een tijdje snapt hij het wel, ze heeft het over XTC. Jordi wordt woedend en Melissa ook, ze zegt dat het niks voorstelt met maar een pilletje, dat je er wat losser van wordt. Verder niks. Jordi is zo ontzettend kwaad erover dat Melissa zegt dat ze niet naar de Florida gaat omdat het wel gevaarlijk is. Jordi is blij dat ze er niet naar toe gaat.
De ruzie thuis bij Melissa is ook al weer over want haar ouders hebben wel wat anders aan hun hoofd: haar oma ligt in het ziekenhuis.
Fleur en Toine hebben het nog steeds goed met elkaar, Fleur is daarom ontzettend blij dat Toine met het clubje mee mag naar tienertoer van de zomer.
Aan het einde van een schooldag ziet Jordi dat Jim op het schoolplein staat. Melissa rent naar hem toe. Jordi wil Melissa tegenhouden maar ze is al achterop Jims scooter gesprongen. Jordi maakt zich erge zorgen en besluit daarom met z'n vrienden naar de bios te gaan om het uit z'n hoofd te zetten. Als hij de bioscoop binnen komt ziet hij Toine en Debby bij de kapstok samen staan. Debby geeft Toine een zoen in de nek en Jordi realiseert zich dat er iets niet klopt. Als al zijn vrienden er al zijn is alleen Melissa er niet. Fleur heeft haar vergeten te bellen. Daarom belt Jordi haar waarop hij haar moeder aan de lijn krijgt die hem vertelt dat ze bij Fleur blijft slapen. Jordi realiseert zich dat ze toch met Jim naar de Florida is gegaan. Jordi vindt het doodeng om in z'n eentje naar de Florida te fietsen in de nacht, maar hij moet en zal Melissa daar weg halen. Als hij eindelijk bij de Florida is aangekomen gaat hij naar binnen. Het is er zo druk dat het wel eeuwen duurt voordat hij Melissa ziet, maar dan ziet hij haar midden op de dansvloer onder het zweet. Hij blijft verstijfd staan want hij weet dat Melissa hem toch niet herkent als hij naar haar toe stapt, Ze blijft zeker nog uren dansen totdat de pillen zijn uitgewerkt. Als Jordi Melissa de volgende ochtend te spreken krijgt legt hij alles uit van die avond. Melissa zegt dat ze er niet is geweest maar als hij zegt dat hij wist wat ze aan had gelooft hij haar. Ze zegt dat ze nooit maar dan ook nooit meer XTC zal slikken.
Als Jordi op een dag Debby ziet fietsen probeert hij uit te vinden waar ze naar toe gaat. Hij achtervolgt haar en ziet dat ze naar Toine's huis gaat. Verder denkt hij er niet over na en rijdt naar Melissa's huis. Melissa ziet hem al en hij krijgt een warm gevoel van binnen. Jordi weet nu wel zeker dat hij niet alleen vriendschap voor Melissa voelt maar ook liefde. Met Fleur en Toine is het uit Jordi weet nu waarom Debby naar Toine ging, Toine heeft verkering gevraagd aan Debby. Het clubje weet nu ook wat er met Melissa aan de hand is en realiseren dat Melissa een groot probleem heeft. Debby vindt het dom van Melissa en wil niks meer met haar te maken hebben. Jordi is daar boos om maar zegt niks ervan. Als dan opeens de politie Melissa's ouders heeft gebeld weet hij dat Melissa zich niet aan haar belofte heeft gehouden. Ze heeft XTC pillen in haar zak de Florida proberen binnen te smokkelen. Ze werd gefouilleerd en betrapt. Melissa's ouders zijn verdrietig en kwaad en houden Melissa nu extra goed in de gaten. Op school heeft Melissa het erg moeilijk want Debby doet erg onaardig tegen haar. Debby heeft ook verteld dat Toine weer verkering heeft proberen te vragen maar dat ze nee heeft gezegd. Fleur is er erg van in de put en haat Toine nu. Dan ziet Jordi weer dat Jim onder schooltijd in de pauze op school is en Melissa gaat weer naar hem toe. Ze springt gelijk bij hem achterop.
De volgende ochtend gaat Melissa naar de wc onder de les. Jordi vertrouwt het niet en gaat de klas uit. Hij ziet Melissa geld stelen uit iemand anders jas en Melissa schrikt. Jordi is kwaad en zegt tegen haar dat ze met haar mentor er over moet gaan praten, dat doet ze en ze wordt erg in de gaten gehouden.
Debby hoort niet meer bij het groepje want ze heeft tegen Fleur gelogen. Ze ziet dat Toine verkering aan haar vroeg maar dat was niet waar. Dus het is nu weer helemaal goed tussen Toine en Fleur. Alleen Debby heeft wraak genomen en heeft tegen de hele school verteld dat Melissa drugs gebruikt.
Melissa wordt helemaal gek van iedereen die met haar bemoeit en besluit weg te lopen. Niemand weet waar ze is en Jordi probeert vanalles om haar te zoeken. Hij gaat alle kraakpanden en coffeeshops af en komt na een week bij een jongen terecht die weet waar ze is. De jongen heeft gezegd dat ze haar voor het laatst gezien heeft in een kraakpand en Jordi gaat er naar toe maar hij ziet dat er niemand thuis is.
De buurvrouw komt naar buiten en zegt dat er niemand is en dat ze naar het ongeluk zijn. Jordi hoort het hele verhaal van de buurvrouw en ziet Melissa als het meisje, precies!
Hij gaat naar het ziekenhuis en hoort dat het niet Melissa is maar een ander meisje die aan de drugs was. Hij is opgelucht maar moet wel vreselijk huilen. Hij gaat na een week weer terug naar de junk en hij hoort van hem dat hij heeft gehoord dat ze naar een houseparty gaat die avond. Fleur besluit samen met Jordi er naar toe te gaan. Als ze er zijn mogen ze er niet in, ze zijn te jong en zijn kwaad.
Opeens horen ze een ambulance eraan komen en Fleur en Jordi moeten weg omdat er iemand in de discotheek bewusteloos is geworden en niet meer wakker wordt.
Al ze zien wie het is worden ze helemaal overstuur, het is Melissa!
Jordi en Melissa's ouders zijn erg bedroefd omdat ze weten dat ze het misschien niet haalt, omdat ze veel te veel pillen heeft geslikt en niks heeft gedronken die avond. Totdat Melissa haar ogen opent en vertelt wat er allemaal is gebeurd in de tijd dat ze weg was.
Melissa heeft de eerste dag dat ze weg was Jim verlaten omdat hij zei dat hij het geld terug wilde hebben dat zij kwijt was geraakt doordat ze opgepakt werd. Jim had dus die pillen in haar zak gestopt en was dus een dealer. Ze rende weg en ging in een kraakpand wonen bij de jongen, een junk, die Jordi heeft verteld waar ze was die avond. Ze ging veel houseparty's af en was altijd aan de drugs.
Jim is intussen opgepakt door de politie, hij zat in een drugbende.
Het gaat weer heel goed met Melissa na het ongeluk maar soms heeft Jordi nog een vermoeden als Melissa onder de les naar de wc gaat, maar dan komt ze weer terug en lacht. Fleur en Debby praten weer met elkaar maar het wordt nooit meer zoals het vroeger was.
En Jordi en Melissa? Die zijn een stel.
Melissa heeft altijd al meer dan vriendschap voor Jordi gevoeld en Jordi voor haar.

Thema en motieven
Het thema van dit boek gaat over verslaving en dat je van de drugs 'af moet blijven'! En het is een extern motief want drugs komt in het hele boek voor.

Tijd
De vertelde tijd is: in een paar weken/maand.
De verteltijd is: 1 minuut maal 159 badzijden = 159 min.

Een belangrijk terugblik is toen Melissa in het ziekenhuis lag aan het einde van het boek en vertelde wat er gebeurd was met haar toen ze van huis weg liep. Als je dat stukje niet meekreeg was het boek niet compleet.

De historische tijd is: in de tijd waar wij nu in leven, dus 1998

Ruimte
Het verhaal speelt zich vaak af op school.
Bij Jordi thuis en ook vaak buiten in de omgeving van de stad.

Titelverklaring
De titel kan je eigenlijk met twee dingen verklaren.
Zoals dat Melissa van de drugs af moet blijven, dat spreekt eigenlijk voor zich. Maar je kan ook denken dat Jordi niet Melissa kwijt wilt raken omdat hij van haar houdt en niet wil dat Jim haar vriendje wordt.
En daarom moet die Jim van Melissa afblijven.
Ikzelf dacht het laatste toen ik net begon met lezen en nog niet wist dat Melissa aan de drugs ging.

Typering hoofdpersonages
Jordi
Hij is een jongen die zich erg bezighoudt met zijn vrienden.
Als een van zijn vrienden in de problemen is dan laat hij het er niet bij zitten maar probeert gelijk zijn vriend/vriendin te helpen.
Hij wil ook niet dat er ook maar iemand is die zijn plannen niet aanstaat.
Hij is best gevoelig en zegt niet zo snel wat hij denkt.

Melissa
Zij is iemand die zich snel laat inpalmen door iemand.
Als ze lol kan hebben dan pakt ze die kans snel.
Als ze ergens goed in is dan is ze nooit zeker van zichzelf en wordt daardoor nerveus.
Daarom ging ze ook aan de drugs en luisterde niet naar haar vrienden.

Fleur
Zij is iemand zoals Jordi, ze staat altijd voor haar vrienden klaar.
Ze probeert de dingen op te lossen en meestal lukt het dan ook.
Maar als het echt niet lukt dan geeft ze gauw op.
Als ze liefdesverdriet heeft dan heeft niemand wat aan haar, dan is ze afwezig.

Debby
Zij is iemand die zich nergens wat van aantrekt en zegt wat ze wilt.
Daarom vindt Jordi haar maar een trut.
Als er iemand problemen heeft dan doet ze daar niks aan en laat het door iemand anders opknappen.
Ze is snel jaloers en wilt altijd haar zin krijgen ook al moet ze daarvoor een vriendschap breken.

Jim
Hij zit in een drugsbende en vindt het niet erg om iemand zoals Melissa ergens voor op te laten draaien.
Hij doet alles voor geld en kan goed iemand hem laten vertrouwen.

Toine
Hij is eigenlijk een hoofdpersoon geworden door Fleur.
Want zij is namelijk verliefd op hem en komt daarom in het vrienden groepje terecht als hij verkering heeft met Fleur.

Kevin
Hij hoort bij het vrienden groepje maar heeft liever lol dan om zijn vrienden te helpen.
Hij is brutaal en wil graag aandacht en wordt daarom gauw de klas uit gestuurd.

Spanning
Je hebt een lezersachterstand als je dit boek leest want je volgt Jordi met alles wat hij doet. Hij weet namelijk ook niet wat er allemaal gaat gebeuren.

Auteursinformatie
Carry Slee woont in Alkmaar en is 44 jaar oud.
Het liefste schrijft ze voor jonge kinderen maar ze vindt het boek Spijt [mijn vorige boekverslag] en Afblijven toch twee van de beste boeken die ze heeft geschreven. Ze was vroeger drama docent en gaf toneellessen.
Carry bezoekt veel scholen en praat dan over haar werk.
Zelf werkt ze ook op een school als Nederlands docent.

Eigen mening
Carry Slee is een van mijn lievelingsschrijvers omdat ik al mijn hele leven boeken van haar lees en ik ze altijd leuk vind.
Net zoals Afblijven.
Als je dit boek leest dan ben je van het begin tot eind verrast met alles wat er gebeurt. Ik heb dit boek in twee dagen uitgelezen en dat is niet zo omdat ik mijn verslag ook moest maken, maar omdat ik dit boek heel boeiend vind.
Het lijkt ook net alsof het net echt gebeurd is [Het kan ook echt gebeuren!] want het wordt heel realistisch beschreven allemaal.
Wat me verraste is dat Jordi alles deed om Melissa te helpen.
En van dat soort mensen zijn er niet zoveel.
Als Jordi en Fleur er niet waren dan was Melissa allang in de drugswereld beland of misschien wel dood.
Ik vond dit een zielig boek maar ik vond Melissa niet zielig.
Ik vond het juist zielig voor Jordi omdat hij niet goed wist hoe hij Melissa kon helpen.
Dit boek was niet saai maar op sommige gedeeltes van het boek wist je al wat er zou gebeuren maar soms ook helemaal niet!
Ik dacht dat het boek het zelfde zou eindigen als Spijt, want toen ik las dat Jordi hoorde van die buurvrouw van het kraakpand, dacht ik echt dat Melissa dood was.
Bij het boek Spijt ging namelijk ook een jongen dood die veel ellende had.
Gelukkig ging Melissa niet dood en was er een leuk einde.
Ik ben blij dat ik dit boek gekozen heb voor mijn boekverslag, want anders had ik dit boekverslag niet met zo veel plezier gemaakt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6175

reacties

hoi Kelly Ik vind dit uittreksel een heel goed uittreksel. dat wou ik even kwijt doei
door marthe reijnen (reageren) op 9 maart 2001 om 14:23
ik heb geen commentaar maar ik wil alleen even zeggen dat ik het een onwijs goed verslag vind zelf heb ik het boek ook en carry slee is echt een goede schrijfster. Ik heb er ook een boekverslag van gemaakt jammer dat ik dit niet eerder heb gezien groetjes johanna
door johanna (reageren) op 10 april 2001 om 10:33
heej kelly, vet goed verslag!! als je er nog meer maakt moet je die ook maar even op scholieren zetten. ik heb alleen het verslag van afblijven gelezen dankjewel!! knuff krista
door krista feenstra (reageren) op 16 april 2001 om 15:50
hey kelly!!! ik wil even reageren op je uittreksel van het boek AFBLIJVEN dat op de site scholieren.com staat het zal wle een tijdje geleden zijn geweest dat je het heb geschreven maar ik wil je graag bedanken want door jou samenvatting heb ik er ook veel uit kunnen halen ik heb het boek zel fook gelezen en ik vond het een heel goed boek nou,ik weet nog niet wta voor cijfer ik heb maar dta hoor ik nog wle jij iedergeval bedankt het is vast een heel goed verslag van jou geworden thanx!! BIG -X- DENI$E
door Denise (reageren) op 24 april 2001 om 13:44
hoi kelly hartelijk bedankt voor jou verslag ik kan hem op dit moment hard gebruiken groetje annet bedankt
door annet v.d hout (reageren) op 24 april 2001 om 18:43
mag ik vragen wat voor cijfer hierop gegeven is??
door bianca (reageren) op 26 april 2001 om 16:09
hoi kelly super uittreksel van afblijven ik zou er veel aan hebben dus daarom heb ik hem maar uit geprint maar toch schrijf ik hem wel in mijn eigen worrden veel dank en groetjes inez
door inez (reageren) op 2 mei 2001 om 13:49
ik vond het erg goed geschreven van je en het is ook heel erg lang. maar goed gedaan hoor!heb je er veel werk aan gehad? ik heb het boek spijt ook gelezen zielig he? nou tot ziens! -xxxxx-jes paulien
door paulien (reageren) op 6 mei 2001 om 12:48
he kelly mooie naam en eeb goede boekverslag ik heb hem gebruikt mzzl andre
door andre (reageren) op 9 mei 2001 om 15:34
hallo kelly bedankt van je boekverslag ik vind het een goed boek verslag ik raad het je aan om vaker van die boekverslagen er op te zetten. mzzl gijs
door gijs kaptein (reageren) op 14 mei 2001 om 15:52
het is een vet mooi en lang verhaal ik heb door jou een 9 THANKS -xx- en veel liefs Carline
door carline (reageren) op 5 juni 2001 om 13:32
veelste lange samenvatting heb je maar het is wel goed geschreven
door mariska (reageren) op 8 juni 2001 om 20:33
hoi goed gemaakt hoor!
door baukje (reageren) op 9 juni 2001 om 14:23
he, volgens mij is het een best goed boekverslag ik heb hem gebruikt maar wat hij jij voor een punt? groetjes patrick
door patrick van hooijdonk (reageren) op 11 juni 2001 om 18:14
hai kelly, ik heb helemaal nix gehad aan je samenvatting, het is veeeeeeeeeeelste lang!! groetjes masha
door masha (reageren) op 22 juni 2001 om 11:32
Ik vind dit en uitstekende uitreksel dit komt omdat ik met deze uitreksel een 9,4 heb gehaald ECHT BEDANKT NU sta ik weer een beetje goed voor Nederlands MAIL TERUG -xxx- Christian, een jongen uit almere! doei doei
door christian simonides (reageren) op 23 juni 2001 om 16:50
hoi kelly, hoeist ik wou ff reageren op je uittreksel ik vind het een heel goed uittreksel en ik zou het heel goed kunnen gebruiken bij me boekverslag voor nederlands!!!!!!!als je wat meer wil weten over mij dan is hier wat informatie ik de groetjes wietske
door wietske (reageren) op 24 juni 2001 om 14:57
niet anders te zeggen! gewoon een super perfect uitrekseltje
door sabrine (reageren) op 16 juli 2001 om 18:37
Hey... Mooi boekverslag, ik kan het goed gebruiken... Alleen moet ik wel de samenvatting inkorten want ik moet een kortere samenvatting! (maar dat is geen probleem) BEDANKT... Groetjes Jildou
door Jildou... (reageren) op 6 september 2001 om 17:14
ik wil niet vervelelend doen maar Carry Slee is haar echte naam en Sofi mileau haaar "schuilnaam"
door Iemand (reageren) op 13 september 2001 om 12:13
ik vind het wel een goeie boekverslag maar er moet toch iets meer bij vind ik ik zit in de 4e in eindhoven en mijn boeverslagen zijn minstens 6 a4tjes dit is de eerste keer dat ik naar deze site ga. jou boek is erg mooi heb hem nog nietgelezen maar dat ga i zeker doen hoop ik hou niet zo van boeken maar dit wou ik ff kwijt groetjes marvin
door marvin (reageren) op 16 september 2001 om 15:00
het is veels te lang en er klopt geen reet van. heb je ooit gehoord van kortere zinnen bitch
door Maaike Bisschop (reageren) op 1 oktober 2001 om 16:41
Het was een mooi boekverslag. Ik heb het boek zelf het boek ook gelezen want ik moest het veel korter maken de samenvatting en inleiding enz. maar ik heb grootendeels uit jouw boekverslag gehaald en ik mail nog wel wat voor punt ik heb gekregen mzzl fieke
door fieke (reageren) op 3 oktober 2001 om 12:43
je hebt een leuk boekverslag,maar is een beetje lang. mail je me een keer terug. groetjes
door anne jolijn (reageren) op 9 oktober 2001 om 19:25
Hey Kelly!!! Bedankt, door jou leesverslag heb ik een 8,5!!! Fijn erg bedankt hoor!!! houdoe de balle van Linda
door Linda (reageren) op 4 december 2001 om 16:26
hey kelly hoesty? dus je vind het boek afblljven heel leuk? hebbie al alle boeken gelezen? k nie k heb alleen AFBLIJVEN en Spijt! gelezen en ben met pijnstillers bezig. maarre.......doeidoei -x- een lief meisje
door Anoniem (reageren) op 9 december 2001 om 9:57
eej ik heb ff een vraagje hoe veel blz heeft t boek en hoeveel hoofdstukken alvast bedankt groetjes mandy
door mandy (reageren) op 18 december 2001 om 13:07
@mandy, het boek heft 159 bladzijdes en het heeft 22 hoofdstukken
door Annoniempje (reageren) op 12 december 2016 om 17:12
hallo, ik vind je boekverslag (afblijven van carry slee)erg goed en wou je vragen wat voor cijfer je daar voor had. je zou me daar een groot plezier mee doen. door me te vertellen wat voor cijfer je er voor had.
door salma (reageren) op 4 januari 2002 om 15:50
het is goed geschreven dat zou ik niet kunne verzinnen ik gebruik het boekverslag voor school erg handig zeg
door jurie (reageren) op 5 januari 2002 om 13:31
Beste Kelly, Ik vind het uitreksel van Afblijven goed geschreven. ik geef het een 9,5. groetjes, Josselin
door josselin (reageren) op 16 februari 2002 om 9:01
hallo kelly ik wou even wat opmerken over de samenvatting ik denk namelijk dat hij te lang is ik zou hem wat korter maken als ik jou was
door chantal (reageren) op 6 juni 2002 om 17:00
hey Kelly! erg bedankt dat jij je boekverslag op internet hebt gezet. ik heb er een gedeelte van gebruikt. en raad is wat ik dankzij jou heb gekregen?? jaja een 9! haha erg bedankt xxx Sanne
door Sanne (reageren) op 24 november 2002 om 12:17
bedankt heb er veel aan gehad
door andre (reageren) op 3 april 2003 om 15:34
leuk uittreksel
door _Anne 0 (reageren) op 6 mei 2003 om 19:02
ey ik vind het en heeeel goed werksturk ik kan het goed gebruiken bedankt
door sander (reageren) op 12 mei 2003 om 18:13
HEEY GOEIE WERKSTUK MAN!! VET GOED EEN VETTE 8
door MOCRO LADY (reageren) op 11 maart 2004 om 19:24
Hoi Kelly, Hoe gaat het? Ik vind jou mening heel erg leuk. ik heb je mening voor de klas gelezen en ze vinden het heel mooi. Ik hoop dat je vind niet erg. veeeel kussjes Sangar
door Sangar Hashemi (reageren) op 5 september 2004 om 21:38
He kelly! goeie uittreksel van jou zeg! daarin bestaat een groot deel van mijn leesverslag Wat voor cijfer had je ervoor? ik geef jou een 9.5 xxx Alischa mail me terug
door Alischa (reageren) op 25 september 2004 om 14:02
En Top verslag
door mo (reageren) op 12 januari 2005 om 14:29
leuk,h00r houd ook me boekverslag daar over d0ei!!!
door kelly (reageren) op 2 november 2006 om 16:44
het komt niet voor in het boek dat jordi naar een junk gaat en dat hij het aan ee vrouw vroeg en dat die een hele verhaal vertelde het komt ook niet voor dat fleur en toine naar een tienertoer gaan ik vindt dit echte domme foute
door verenisse (reageren) op 8 januari 2008 om 21:30
er zit fouten er in
door whitney (reageren) op 11 januari 2008 om 20:36
ik vind het veeeeeeel te lang het word echt saai om te lezen je kan het beter inkorten!!!!!!!
door hooooooooooooi... (reageren) op 10 januari 2011 om 21:11
het duurt veel te lang het is toch niet meer leuk om dat te lezen. Ik houdt er niet van om een verslag te schijven dus kijk ik op deze websites om een verslag te maken. een dan zal ik og iets zeggen er staan spel fouten in!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door esmee (reageren) op 7 februari 2011 om 18:41
Bedankt voor je boekverslag. heb er veel aan gehad.
door Merel (reageren) op 24 februari 2011 om 12:45
aan het einde bij die houseparty ofzo, dan is er niet iemand bewusteloos geworden, maar er zijn een paar jongeren die acholvergiftegng hebben opgelopen ofzo, maar voor de rest goed boekverlsag! 'x
door Georgie (reageren) op 7 maart 2011 om 15:57
ik dacht ook van ik ga effe kijken op die site dan hoef ik er zelf geen 1 te maken maar wat is dit voor bullshit verhaal en veeeeel te lang
door ashley (reageren) op 7 maart 2011 om 17:41
kan ik mooi voor mijn boekenbeurt gebruiken! ;-) ik zal binnenkort vertelle wat ik heb!
door coolgirl (reageren) op 17 maart 2011 om 20:57
joo loop niet zo te zeiken. je hoeft het niet te gebruiken!
door ikkk (reageren) op 11 april 2011 om 12:47
heel fijn. nu hoef ik zelf geen bv te maken
door Henk (reageren) op 13 april 2011 om 16:49
dit is een een keitoffe site!
door houvanje (reageren) op 10 mei 2011 om 10:35
ik vind het een beetje lang verslag. Dit noem ik eerlijk gezegd geen samenvatting meer dit is gewoon het hele verhaal. maar verder is het een goed verslag,!
door Wietskeh (reageren) op 24 oktober 2011 om 22:39
Kei goed verslag. Pas even een paar woorden aan en ga het dan zelf gebruiken!!! Bedankt!!
door Rick (reageren) op 11 december 2011 om 12:30
Wauw, bedankt voor dit verslag! Ik mocht een verslag kopiëren van internet en hier heb ik veel aan gehad, super!
door Iemand (reageren) op 2 januari 2012 om 13:42
Dit is een geweldig verslag... alle vragen die ik kreev kon ik goed beantwoorden dankzij jou.. dankje
door mark (reageren) op 11 april 2012 om 21:18
ik moet een abctje ofzo maken kan iemand woord met e bedenken???
door moi (reageren) op 23 april 2012 om 20:33
sow dit is wel een goed samenvatting
door ouassim (reageren) op 4 juni 2012 om 21:48
bedankt nu heb ik geen 1
door henk (reageren) op 11 juni 2012 om 20:51
heel erg bedank door jou verslag heb ik een 9
door monica (reageren) op 23 oktober 2012 om 14:34
Bedankt ! (k)
door Kimberly (reageren) op 4 november 2012 om 16:49
Haha dankje oor de sammenvating nu weet ik genoeg xD dit is zo goed ik haal zeker een 10
door Ella (reageren) op 17 januari 2013 om 17:07
ik heb een 10+ dankje voor alles
door loveyou1234 (reageren) op 19 januari 2013 om 11:24
Super verslag, erg duidelijk en echt super geschreven
door Jane (reageren) op 4 mei 2013 om 22:22
het is een heel goed verslag, maar de samenvatting is veel te lang
door Nikita (reageren) op 11 mei 2013 om 11:07
zo leuke boek & de film ook wouw groetjes Rania
door rania (reageren) op 14 juni 2013 om 18:57
@rania: Rania op welke school zit jij? Want ik ken ook een Rania.
door Chiara (reageren) op 15 maart 2014 om 8:53
EEN 1O Voor deze gehaald love !
door jannick (reageren) op 14 november 2013 om 14:33
mooi boekverslag tnx om het te posten
door tony lazaroms (reageren) op 22 januari 2014 om 15:26
WOOOWWWW WAT EEN GOED VERSLAG!! Kheb hem gebruikt!
door Niet belangrijk (reageren) op 13 maart 2014 om 16:58
Een goed boekverslag, maar de samenvatting mag wel wat korter, een de spanning en tijd enzo wel wat uitgebreider. dit boekverslag zou ik een 6 geven.
door Kees (reageren) op 26 maart 2014 om 16:48
vet goed verslag, we hebben boekentoets en ik heb eigelijk mijn boek niet gelezen. dus nu snap ik het boek toch weer een beetje (IK HEB WEL DE FILM GEZIEN)
door milou (reageren) op 14 februari 2015 om 9:27
Te lange samenvatting verder wel goed
door Boetjouniet (reageren) op 9 februari 2016 om 19:36
geweldig boek verslag.
door mens mensen (reageren) op 8 maart 2017 om 20:38
goede boekbespreking alleen ik zou als ik jou was die samenvatting stukken korter maken maar voor de rest vind ik het zeer handig!
door jtjuuuh04-x- (reageren) op 25 april 2017 om 17:18
nie kopieren en plakken levert een op
door nick (reageren) op 4 oktober 2017 om 15:56

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Anouk zeker weten goedZeker Weten Goed
Jordy 7.8
anoniem2e klas vwo7.4
anoniem7.2
anoniem4e klas havo7.2
Joyce 3e klas vmbo7.2
Meer verslagen ›