De val door Marga Minco

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De val
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 869 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
31 keer beoordeeld

Boekcover De val
Shadow
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was…
Frieda Borgstein woont in een bejaardentehuis. Ze is 84 jaar oud. De gebeurtenis die haar leven heeft beheerst is het wegvoeren van haar man en kinderen tijdens de oorlog. Zelf was zij juist boven in huis toen de Duitsers kwamen. Waarom werd het huis niet verder doorzocht en waarom hebben ze haar niet meegenomen?
De val door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel De val Auteur Margo Minco Titel verklaring De aanleiding voor het schrijven van dit boek kwam voort uit een kranteberichtje, de zakelijke weergave van een gruwelijk ongeval, dat een 93-jarige vrouw uit Arnhem overkwam. Eigenlijk was Marga Minco van plan een verhaal van twaalf tot vijftien pagina's te schrijven, maar toen puntje bij paaltje kwam, had ze meer dan genoeg gegevens voor een heel boek. Dit boek is tevens haar eerste, na een literaire afwezigheid van negentien jaar. De titelverklaring: "De Val" slaat op de val in de put van Frieda Borgstein. Opbouw Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken zonder titel of nummer. Het boek telt drieennegentig bladzijden en bestaat uit zestien hoofdstukken.
Samenvatting Het boek verhaalt over Frieda Borgstein. In het begin van het boek was ze gauw jarig en omdat ze al in geen veertig jaar haar verjaardag had gevierd, vond ze het leuk om haar vijfentachtigste verjaardag wel te gaan vieren. Ze had het plan al voorgesteld aan Rena van Straten, de directrice. Deze vond het ook een goed idee, maar toch ook wel een beetje raar, Ze zou deze dag gebak gaan halen voor haar verjaardag. Het was die bewuste dag niet zo'n aangenaam weertje. Het woei erg, maar Frieda was vastbesloten te gaan. Toen ze een stukje van het bejaardentehuis verwijderd was, zag ze de auto van gemeentewerken. Ze kwam dichterbij en zag de grondverwarmingsput. Volgens Frieda kon ze nog gemakkelijk langs de put, maar dat viel tegen. Voordat ze het wist viel ze in de put. Hoe het kon gebeuren wist men niet. Verstrijen, de gemeentewerker, was op dit bewuste tijdstip even weggegaan om zijn maat Baltus op te halen, die aardig lang van de WC weg bleef. Halverwege hoorde hij een zwakke kreet uit de richting van de put. Verstrijen, overtuigd van het feit dat het geluid uit de put kwam, rende terug en probeerde Frieda nog te redden. Maar dit mocht jammer genoeg niet baten. Frieda Borgman was overleden. Tijd Het verhaal speelt zich af in het jaar 1983. Alles vindt ongeveer in een dag plaats. Het verhaal is niet chronologisch. Er komen flash-backs en terugwijzingen in het boek voor. Een voorbeeld van een flash-back staat op bladzijde 28/29. Dit gaat over het eerste jaar van haar huwelijk en over haar cijferfanatisme. Ze vond voldoening in de moeilijkste calculaties Ruimte Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het bejaardentehuis. Er komt wel contrast in het boek voor. Namelijk het gure rotweer dat een tegenstelling is van het gezellige in het tehuis. Ook komt er parallellisme in voor. Namelijk het gure weer loopt parallel met het gruwelijke ongeval van Frieda Borgstein. Personen De hoofdpersoon van dit boek is Frieda Borgstein. Zij wordt ook wel "Moetje" genoemd. Frieda denkt steeds aan vroeger en heeft altijd een foto van haar man bij zich. Ik krijg soms het idee dat ze een beetje dement wordt. Ze is geen feestvierend persoon, want ze had in nog geen veertig jaar haar verjaardag gevierd. Maar omdat ze nu vijfentachtig werd, vond ze dat het wel leuk was om het nu wel te doen. Andere verhaalfiguren zijn: Baltus, Verstrijen, Bien Hijmans, Rena van Straten, Ben Abels, Louis Marks en Hein Kessels. Baltus en Verstrijen zijn twee monteurs van gementewerken. Baltus is de "onverschillige bul" en een niet-nadenkend persoon. Hij vindt het niet nodig om rondom de put hekken te zetten. Verstrijen is jonger en het tegengestelde van Baltus. Bien Hijmans is het hoofd van de huishouding in het bejaardentehuis waar Frieda woont. Perspectief In het boek is een objectief perspectief. Je kent hun gedachten. Het verhaal wordt verteld door een persoon buiten het verhaal.
Motieven *dood - de dood van Frieda, van haar man en van de kinderen. *dementie - Frieda draagt altijd een foto van hhar man bij zich. *verleden - veel in het verhaal gat over vroeger omdat Frieda hier veel aan denkt. *ouderdom - het verhaal speelt in een bejaardentehuis. Dus veel oude mensen. *oorlogservaringen - Frieda's man en kinderen zijn overleden tijdens de oorlog. Ze zijn vermoord. *ongeluk - Frieda valt in de put en sterft. Thema Als je nare oorlogservaringen hebt, denk je daar vaak aan terug. 10. Stijl: De woordkeus en de zinsbouw zijn goed en gemakkelijk te begrijpen. Alles wat je leest is in een keer te begrijpen. Genre Roman. Mening Ik heb het boek gekozen omdat het mij een mooi boek leek door de positieve kritiek die op de omslag staat. Bovendien was het boek niet langdradig. De beschrijvingen in het boek zijn leuk. Vooral die van Baltus doet mij plezier. Hij wordt voorgesteld als een "onverschillige bul". Voornamelijk geinteresseerd in zijn natje en droogje. De woorden en de zinnen zijn niet moeilijk, dus het boek is makkelijk te begrijpen. Het boek komt overeen met de werkelijkheid. Het is geen onrealistisch boek. Het boek is spannend en boeiend. De spanning beleeft zijn hoogtepunt toen Frieda in de open put viel, en toen Verstrijen haar er bijna uitgetrokken had, maar ze er toch weer in viel. Ook is het boek zeer ontroerend. Frieda Borgstein had zich namelijk zo verheugd op haar verjaardag, maar een dag voor haar verjaardag stierf ze. Kortom een leuk en ontroerend boek. Het boek is zeker niet saai en langdradig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De val door Marga Minco"