Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

In het teken van de ram door Guy Didelez

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover In het teken van de ram
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 344 woorden
  • 21 mei 2000
  • 271 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
271 keer beoordeeld

Boekcover In het teken van de ram
Shadow
In het teken van de ram door Guy Didelez
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alles begint op de avond waarop Erik Jan Hanussen, de bekende helderziende en astroloog, niet verschijnt op één van zijn optredens in Berlijn. Al vlug blijkt dat hij niet zomaar een zenuwinzinking heeft, maar wel degelijk vermist wordt. Het verhaal speelt zich af in Berlijn, anno 1933. Hannah Hanussen, de dochter van deze helderziende, onderneemt een zoektocht naar haar vader en leert hem zo beter en beter kennen. Ze komt onder andere te weten dat Erik Jan Hanussen heel nauwe banden had met de Führer. Verschillende mogelijkheden voor haar vaders verdwijning komen in haar op. Liet hij hen zitten voor een andere vrouw? Heeft het plotse ontslag van de dienstmeid er iets mee te maken? Mag het niet aan het licht komen dat Hitler lessen volgde bij een jood? Ze komt niet tot een oplossing. Op een dag krijgt ze een vreemde telefoon: ‘Kijk eens naar buiten …’ Ze ziet nog net enkele bruinhemden die fakkels werpen naar hun huis. Hans redt haar en haar moeder uit het brandende huis en brengt hen naar Zwitserland. Later leest Hannah in de krant dat het lijk van haar vader gevonden werd. Ook Hans helpt haar om de laatste puzzelstukjes in elkaar te laten passen. Het boek is me bevallen, maar de gedachtegang van het hoofdpersonage is soms moeilijk te volgen en spreekt zichzelf op verschillende vlakken tegen. Er zijn weinig duidelijke verwijzingen naar de eindoplossing omdat er ook verschillende mogelijkheden zijn. Toch brengt dít juist spanning in het boek. De inleidende tekst bij het begin van ieder hoofdstuk, horoscopen, krantenartikels, verdedigingen uit een proces, gedichten, valt soms tegen en stoort het verhaal omdat het niet altijd in de context past. De duidelijk voorkomende historische feiten geven een heel realistische indruk aan het verhaal. Het maakt het boek aangenaam om het te lezen omdat je het zo duidelijk kan situeren. Het einde komt toch nog onverwacht omdat Hannah deze mogelijkheid niet voorzien had. Het boek leest tamelijk vlot en is zeker aan te raden voor anderen, vooral voor diegenen die geïnteresseerd zijn in historische, psychologische romans.

REACTIES

F.

F.

jammer je komt niets te weten over het dienstmeisje

jammer,jammer,jammer

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.