Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Moeite met het kiezen van je PWS-onderwerp? Logisch. Klik hier om een goed onderwerp te kiezen. 

Mijn zuster de negerin

Cola Debrot

1935

66

1 uit 5

5.0 / 10
  • Gideon
  • Nederlands
  • 629 woorden
  • 19803 keer
    8 deze maand
  • 14 oktober 1999
Gegevens over het boek
Cola Debrot, Mijn zuster de negerin. 9e druk. De bezige bij, Amsterdam, 1990 (1e dr.1961). (Oorspronkelijke uitgeverij: Rotterdam: Nijgh & van Ditmar, 1935) Er is geen motto ter inleiding. Er is geen opdracht. Er zijn geen illustraties. Het boek is onderverdeeld in 66 pagina’s. Er zijn geen hoofdstukken en het bestaat uit een deel.

Inhoud
Het verhaal gaat over een man van dertig jaar die Frits Ruprecht heet. Hij is al zo’n 14 jaar niet meer bij zijn ouders geweest. Zijn moeder was al een tijd geleden gestorven en zijn vader ook nog niet-zo lang geleden. Frits wilde graag een negerin om mee te trouwen en van vroeger kende hij nog een meisje Sarah genaamd. Zij woonde ook op de plantage Miraflores. Sarah was lerares geworden op een school voor negerkindertjes. Frits had een hoopje dat zij genoeg van de paters had en het leven op de plantage toch boven het lesgeven verkoos. Op het landhuis aangekomen wist hij niet zeker of de ‘meid’ daar Sarah was. Zij ging al vroeg naar bed en hij ging haar slaapkamer in. Hier bleek dat zij inderdaad dé Sarah was die hij bedoelde. Frits wilde Sarah net verleiden tot er iemand op de deur bonkte. Frits pakte het jachtgeweer van zijn vader en liep ermee naar de deur. Aan de deur stond de oude Wantsjo die kwam vertellen dat Sarah de dochter van zijn vader was. Frits had een droom minder maar een zus erbij.

Vertelsituatie
Het verhaal is in de hijvorm geschreven met een alwetende verteller. Het perspectief is gezien door Frits’ ogen.

Personages
De hoofdpersonen zijn:
Frits Ruprecht de hoofdpersoon en Sarah zijn zus.

Hun innerlijke en uiterlijke kenmerken worden nauwelijks beschreven. De Wantsjo is van belang omdat er anders incest zou zijn geweest.

Tijd
Het verhaal speelt zich omstreeks 1935 af. Dit wordt niet genoemd maar in die tijd is het ongeveer geschreven. De duur van het verhaal is ongeveer een dag. Er zijn geen opvallende tijdsversnellingen want dat kan ook niet in een dag. Het verhaal wordt chronologisch verteld met flashbacks naar vroeger van toen Sarah en hij nog jong waren.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op Curaçao in landhuis Miraflores. Het land de omgeving en de relaxedheid speelt een grote rol in het verhaal. De beschrijving van het land is voor mij zeer herkenbaar.

Thematiek
Er worden geen elementen vaak herhaalt. Het thema is: negerinnen. In het boek heeft Frits het de hele tijd over mijn zuster de negerin. Ik weet niet wat er verder precies mee bedoeld wordt. In de titel staat negerin en dit is voor mij ook het thema.

Stijl
De zinnen in het boek zijn vrij lang waardoor het een beetje moeilijk leest. Het woordgebruik is een beetje ouderwets en er is veel monoloog.

Literatuurgeschiednis
Cola Debrot, (eigenlijk: Nicolaas) (Bonaire 4 mei 1902 – Amsterdam 2 dec. 1981), Antilliaans dichter, schrijver en politicus, studeerde rechten en medicijnen te Amsterdam en praktiseerde als arts aldaar en op Curaçao (1942–1950). Zijn novelle Mijn zuster de negerin (1935) stempelt hem als een voorloper van de Nederlandstalige literatuur in de Nederlandse Antillen. Zijn omstreeks 1950 begonnen politieke loopbaan werd bekroond met het gouverneurschap van de Nederlandse Antillen (1962–1970). In Debrots Verzameld werk (6 dln., 1985) zijn voordien vrijwel ontoegankelijke geschriften opgenomen. WERK: (o.a.): Proza: Bid voor Camille Willocq (1946); Bewolkt bestaan (1948, 21978); Dagboekbladen uit Genève (1963; uitgebr. herdr. 1977); De vervolgden (1982). – Poëzie: Bekentenis in Toledo (1945); Navrante zomer (1945); De afwezigen (1952); Tussen de grijze lijnen (1977).

Eigen mening
Mijn zuster de negerin vond ik een mooi boek omdat het zo herkenbaar was want ik was afgelopen zomer op vakantie op Curaçoa. Het las toch heel makkelijk en was erg snel uit wat soms toch ook wel eens lekker is.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3613

reacties

1: hij is al 14 jaar niet meer in zijn geboorteland geweest. NIET bij zijn ouders. 2: Zijn zus heet geen Sarah maar maria. evenals de lerares (een en dezelfde persoon). 3: er staan veel te veel taalfouten in.
door "Nathan v. Dalen" (reageren) op 29 september 2007 om 16:09
Slechte samenvatting
door Cola Debrot (reageren) op 3 december 2008 om 10:59

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

Marleen 6e klas vwo7.3
Marloes Rijsmus 7.2
Daphne 5e klas vwo6.4
Sara 5e klas vwo6.2
Gideon 5.0
Meer verslagen ›