Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Mijn zuster de negerin door Cola Debrot

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Mijn zuster de negerin
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 610 woorden
  • 14 oktober 1999
  • 85 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
85 keer beoordeeld

Boekcover Mijn zuster de negerin
Shadow
Een jonge blanke Antilliaan, Frits Ruprecht, ontvlucht somber Europa op zijn weg terug naar een gelukkige jeugd in 'het heldere land'. Weer in zijn geboorteland zoekt hij wat hem in Europa niet gegund was: een zwarte vrouw die tegelijk minnares en zielsverwante, 'zuster' voor hem zal zijn. Hij vindt haar in de onderwijzeres Maria, die haar beroep heeft…
Een jonge blanke Antilliaan, Frits Ruprecht, ontvlucht somber Europa op zijn weg terug naar een gelukkige jeugd in 'het heldere land'. Weer in zijn geboorteland zoekt hij w…
Een jonge blanke Antilliaan, Frits Ruprecht, ontvlucht somber Europa op zijn weg terug naar een gelukkige jeugd in 'het heldere land'. Weer in zijn geboorteland zoekt hij wat hem in Europa niet gegund was: een zwarte vrouw die tegelijk minnares en zielsverwante, 'zuster' voor hem zal zijn. Hij vindt haar in de onderwijzeres Maria, die haar beroep heeft opgegeven om in het landhuis van de familie Ruprecht als huisbewaarster te gaan werken, wat een keuze
Mijn zuster de negerin door Cola Debrot
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens over het boek Cola Debrot, Mijn zuster de negerin. 9e druk. De bezige bij, Amsterdam, 1990 (1e dr.1961). (Oorspronkelijke uitgeverij: Rotterdam: Nijgh & van Ditmar, 1935) Er is geen motto ter inleiding. Er is geen opdracht. Er zijn geen illustraties. Het boek is onderverdeeld in 66 pagina’s. Er zijn geen hoofdstukken en het bestaat uit een deel. Inhoud Het verhaal gaat over een man van dertig jaar die Frits Ruprecht heet. Hij is al zo’n 14 jaar niet meer bij zijn ouders geweest. Zijn moeder was al een tijd geleden gestorven en zijn vader ook nog niet-zo lang geleden. Frits wilde graag een negerin om mee te trouwen en van vroeger kende hij nog een meisje Sarah genaamd. Zij woonde ook op de plantage Miraflores. Sarah was lerares geworden op een school voor negerkindertjes. Frits had een hoopje dat zij genoeg van de paters had en het leven op de plantage toch boven het lesgeven verkoos. Op het landhuis aangekomen wist hij niet zeker of de ‘meid’ daar Sarah was. Zij ging al vroeg naar bed en hij ging haar slaapkamer in. Hier bleek dat zij inderdaad dé Sarah was die hij bedoelde. Frits wilde Sarah net verleiden tot er iemand op de deur bonkte. Frits pakte het jachtgeweer van zijn vader en liep ermee naar de deur. Aan de deur stond de oude Wantsjo die kwam vertellen dat Sarah de dochter van zijn vader was. Frits had een droom minder maar een zus erbij. Vertelsituatie Het verhaal is in de hijvorm geschreven met een alwetende verteller. Het perspectief is gezien door Frits’ ogen.
Personages De hoofdpersonen zijn: Frits Ruprecht de hoofdpersoon en Sarah zijn zus. Hun innerlijke en uiterlijke kenmerken worden nauwelijks beschreven. De Wantsjo is van belang omdat er anders incest zou zijn geweest. Tijd Het verhaal speelt zich omstreeks 1935 af. Dit wordt niet genoemd maar in die tijd is het ongeveer geschreven. De duur van het verhaal is ongeveer een dag. Er zijn geen opvallende tijdsversnellingen want dat kan ook niet in een dag. Het verhaal wordt chronologisch verteld met flashbacks naar vroeger van toen Sarah en hij nog jong waren. Ruimte Het verhaal speelt zich af op Curaçao in landhuis Miraflores. Het land de omgeving en de relaxedheid speelt een grote rol in het verhaal. De beschrijving van het land is voor mij zeer herkenbaar. Thematiek Er worden geen elementen vaak herhaalt. Het thema is: negerinnen. In het boek heeft Frits het de hele tijd over mijn zuster de negerin. Ik weet niet wat er verder precies mee bedoeld wordt. In de titel staat negerin en dit is voor mij ook het thema. Stijl De zinnen in het boek zijn vrij lang waardoor het een beetje moeilijk leest. Het woordgebruik is een beetje ouderwets en er is veel monoloog. Literatuurgeschiednis Cola Debrot, (eigenlijk: Nicolaas) (Bonaire 4 mei 1902 – Amsterdam 2 dec. 1981), Antilliaans dichter, schrijver en politicus, studeerde rechten en medicijnen te Amsterdam en praktiseerde als arts aldaar en op Curaçao (1942–1950). Zijn novelle Mijn zuster de negerin (1935) stempelt hem als een voorloper van de Nederlandstalige literatuur in de Nederlandse Antillen. Zijn omstreeks 1950 begonnen politieke loopbaan werd bekroond met het gouverneurschap van de Nederlandse Antillen (1962–1970). In Debrots Verzameld werk (6 dln., 1985) zijn voordien vrijwel ontoegankelijke geschriften opgenomen. WERK: (o.a.): Proza: Bid voor Camille Willocq (1946); Bewolkt bestaan (1948, 21978); Dagboekbladen uit Genève (1963; uitgebr. herdr. 1977); De vervolgden (1982). – Poëzie: Bekentenis in Toledo (1945); Navrante zomer (1945); De afwezigen (1952); Tussen de grijze lijnen (1977).
Eigen mening Mijn zuster de negerin vond ik een mooi boek omdat het zo herkenbaar was want ik was afgelopen zomer op vakantie op Curaçoa. Het las toch heel makkelijk en was erg snel uit wat soms toch ook wel eens lekker is.

REACTIES

".

".

1: hij is al 14 jaar niet meer in zijn geboorteland geweest. NIET bij zijn ouders.
2: Zijn zus heet geen Sarah maar maria. evenals de lerares (een en dezelfde persoon).
3: er staan veel te veel taalfouten in.

16 jaar geleden

C.

C.

Slechte samenvatting

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mijn zuster de negerin door Cola Debrot"