Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Groenten uit Balen door Walter van den Broeck

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Groenten uit Balen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 282 woorden
  • 3 december 2000
  • 201 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
201 keer beoordeeld

Boekcover Groenten uit Balen
Shadow
Groenten uit Balen door Walter van den Broeck
Shadow
Samenvatting: Groenten uit Balen gaat over een negen weken durende staking van de arbeiders die werkten bij Vielle Montagne te Balen. Met in de hoofdrol een familie bestaande uit: Opa, Germaine, Clara, Jan en Luc. Opa is een gepensioneerde man die bij de familie in de schuur logeert. Hij kankert over alles en iedereen maar spreekt telkens wel de waarheid. Clara is de vrouw van Jan en ook de moeder van Germaine. Ze is een bezorgd type van persoon. En zal dan ook telkens haar dochter proberen te beschermen. Ze doet het huishouden. Jan, de vader, werkt in een fabriek. De arbeiders werken tegen een klein bedrag en leveren zwaar werk. Daarom gaat een deel van de arbeiders in staking. In plaats van 6 frank willen ze 10 frank loonsverhoging. Door de staking valt de familie zonder inkomen omdat Jan de enige inkomstenbron is. Ook wil de arbeidersbond geen stakingsvergoeding toestaan aan de stakers. De familie geraakt zo in een crisis. De dochter Clara geraakt in verwachting door Luc. Luc is een jongen die in Mol woont en die studeert aan de universiteit. Hij hielp de familie doorheen de staking te geraken. Doordat Clara in verwachting geraakte door Luc, ontstonden er veel problemen binnenin het gezin. Heel de familie was kwaad op Clara en op Luc. Door de zwangerschap moest Luc komen inwonen bij de familie maar er was niet genoeg plaats in het vervallen huis. Zo moest Opa uiteindelijk verhuizen. Hij wou bij zijn zuster in Oostende gaan wonen. Uiteindelijk werd er een beslissing genomen door het referendum. Iedereen kreeg 8 fr. in plaats van 10 fr. loonsverhoging plus een premie van 500fr per maand. Zo ging Jan terug aan het werk in de fabriek.

REACTIES

V.

V.

Het is niet Clara die zwanger raakt van Luc, maar Germaine.
Clara is de moeder, de vrouw van Jan en Germaine is hun dochter.

15 jaar geleden

D.

D.

merci

20 jaar geleden

S.

S.

eigenlijk vindt ikdit boek niet zo geschikt voor jonge kinderen
en ik vind het persoonlijk een saai boek maar bon eigen mening

7 jaar geleden

V.

V.

Dit boek en de film zijn geen weergave van de realiteit. Er is een kans gemist om een beeld te schetsen van een maatschappij waar de macht uitging en nog steeds uitgaat van een machtig bedrijf en de kerk. De arbeiders als slaven, ziek van de smeerlapperij. De wijk bestond ook duidelijk uit twee delen: de bazen (ing's) en de gewone arbeiders. Dan komt ook nog Sleeckx in de film. Wat heeft die ooit voor het werkvolk gedaan? Zijn carrière gemaakt dat wel en de centen van sommige afgevaardigden helpen afpakken. Dus historisch kan je de prent niet noemen eerder volksvermaak. Grts.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.