Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 449 woorden
  • 18 maart 2000
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
49 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Hersenschimmen Samenvatting: Het boek Hersenschimmen van Bernlef gaat over de oude man Maarten en zijn vrouw Vera. Maarten is met pensioen, hij woonde eerst in Nederland, maar toen hij voor zijn werk (de IMCO, iets vaags wat te maken heeft met de visserij) in Amerika kon gaan wonen, is hij met Vera vanuit Nederland naar Amerika geëmigreerd. Maarten is dement aan het worden en het boek laat zien dat het steeds erger wordt. Maarten schakelt in gedachten eigenlijk iedere keer over naar een ander punt in zijn leven. De ene keer denkt hij dat Vera zijn moeder is en de andere keer wil hij b.v. naar zijn werk gaan. Je ziet dat hoe verder je in het boek komt, hoe vaker Maarten “overschakelt”, hoe slechter het dus eigenlijk met hem gaat. Na een tijdje merkt Vera ook dat het slechter gaat met Maarten en gaat ze met hem naar de dokter. Maarten blijft volhouden dat er niets mis met hem is, maar hij heeft ondertussen allang door dat het niet goed met hem gaat. Nadat Maarten met hun hond Robert een wandeling maakt van een halve dag (in plaats van een half uur) en een keer naar het gebouw gaat waar hij altijd gewerkt heeft en daar de deur forceert omdat de deur niet open is, zegt de dokter tegen Vera dat ze maar iemand in huis moet nemen om haar te helpen Maarten te verzorgen. De dokter geeft haar het adres van Phil Taylor. Phil komt bij Maarten en Vera in huis wonen om Vera te helpen bij de verzorging van Maarten. Elk uur vraagt Maarten wel aan Phil of Vera hoe Phil heet en wat ze in zijn huis doet, of hij denkt dat ze een vriendin van zijn dochter is. Als het nóg slechter gaat met Maarten, wordt Maarten in een verzorgings-tehuis geplaatst. Als Maarten in het tehuis zit, worden er nog wat dingen beschreven (alinea’s van 2 regels, dan ben je weer een dag verder), maar dan stopt het boek ineens, zonder dat het duidelijk is of Maarten nog leeft. In het boek staat wat Maarten denkt en ziet en hoe hij overal over denkt, maar doordat Maarten steeds meer vergeet en steeds meer “overschakelt” wordt het boek steeds onduidelijker. Het boek bestaat niet hoofdstukken maar uit alinea’s, iedere keer als Maarten overschakelt of iets anders denkt, begint er een nieuwe alinea (de alinea’s worden aan het einde van het boek ook veel kleiner (Maakt het boek nóg onduidelijker). Ik vond het een erg saai boek, er gebeurt eigenlijk steeds hetzelfde, alleen steeds erger. (maar je ziet wel goed wat er volgens de schrijver gebeurt als je dement wordt).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"