Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 397 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
11 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Jenny. Bernlef (1937-heden), “Hersenschimmen”/ Amsterdam; Querido, 37e druk 1994 (1984). 166 pagina’s
Motto: A touching dream to which we are all lulled
But wake from separately
Philip Larkin
Op de omslag staan in zwart en blauw 3 huizen met erdoor heen een soort spookachtige figuren. Dit duidt op de titel. Ik heb dit boek gekozen omdat ik er al wat van gehoord had. Het boek is ingedeeld in 9 niet genummerde hoofdstukken die gescheiden worden door een regel wit. Elk stuk begint met een cursief gedrukte zin. Elk hoofdstuk is 1 dag. De vertelwijze is in de ik-vorm, maar aan het eind van het boek praat Maarten, de hoofdpersoon tegen en over zichzelf. Het verhaal speelt zich af in Gloucester in het Noordoosten van de Verenigde Staten. Er zijn flashbacks en die spelen zich af in Nederland. De vertelde tijd is 8 dagen, maar met de flashbacks is het ongeveer 60 jaar. Maarten klein woont al vijftien jaar samen met zijn vrouw Vera in Gloucester. Op een Zondag merkt Maarten dat er wat met hem aan de hand is: hij wacht op de schoolkinderen, denkt dat het ochtend is en hij vergeet allemaal dingen. In die nacht kan hij niet slapen en gaat hij zitten puzzelen. Da dag erna maakt hij weer allemaal vergissingen en vergeet dingen: hij ziet het meisje aan de bar aan voor een vriendin van vroeger. Dan gaat hij een rondwandeling maken en raakt zijn hond kwijt. Hij wordt door Vera gevonden. Hij maakt dan thuis nog meer fouten: hij vraagt een kennis, Ellen Robbins naar haar dode man Jack, hij weet niet meer wie zijn eigen dochter is en hij wil dinsdags naar de IMCO, een zeevis-bedrijf, gaan om te werken. Hij gaat naar een huisje in de duinen, alwaar hij de deur forceert en in gedachten een speech houdt voor de mensen van de IMCO. Dan ineens weet hij waar hij is en gaat naar huis. Vera had een dokter gebeld en die zei dat ze met foto’s zijn geheugen weer moest verbeteren. Dit lukte niet echt goed. Maarten kan zich alleen nog maar dingen van heel vroeger herinneren, zoals de hongerwinter, zijn moeder, zijn vader enz.. Als de dokter dan een keer langs komt weet Maarten niet meer wie hij is en dan kan hij zich ook niet meer goed uitdrukken. Toen de buurjongen, William Cheever, kwam vroeg Maarten hem herhaaldelijk naar zijn dode hond Kiss.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"