Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 626 woorden
  • 21 augustus 1998
  • 104 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
104 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Hersenschimmen Auteur J. Bernlef Eerste Druk 1984 Titel verklaring Het boek geeft een verslag van het dementieproces van iemand gezien door de ogen van die persoon zelf. Opbouw Het verhaal is verdeeld over hoofdstukken die geen titel dragen. Samenvatting Maarten Klein, de hoofdpersoon, realiseert zich dat hij steeds vergeetachtiger wordt. Zijn concentratievermogen wordt steeds kleiner, het lezen gaat hem moeilijk af. Zijn gedachten dwalen steeds af naar vroeger en daar handelt hij ook naar. Plotseling denkt hij dat hij naar een vergadering moet, maar hij heeft zijn papieren niet bij zich. Vera, zijn vrouw is niet thuis. Hij forceert de deur. De plaats waar de vergadering gehouden zou worden is een leegstaand vakantiehuis. Daar realiseert hij zich dat hij in de war is. De dokter raadt Vera aan om aan de hand van een fotoalbum zijn herinneringen te ordenen. Maarten dementeert echter steeds meer. Hij mag zelfs niet meer met Robert, de hond, wandelen, omdat hij anders verdwaalt. Vera sluit alle ramen en deuren als ze weg moet, want anders gaat Maarten er vandoor. Hij gaat steeds meer op in zijn jeugdjaren, soms denkt hij dat Vera zijn moeder is. Maarten vraagt Willian, die soms wat klusjes doet, steeds hoe het met zijn hond is, maar deze is al jaren dood. Op een gegeven moment komt er een verzorgster in huis, want het gaat steeds slechter met Maarten. Hij heeft injecties nodig die hem kalmeren. Hij denkt dat Phil Taylor, de verzorgster, zijn dochter Kitty is. Op een gegeven moment moet hij naar de kliniek, omdat terwijl hij zonder jas door de duinen wandelt de vuurtorenwachter die hem oppikt aanziet voor Amerikanen die Nederland komen bevrijden. Na dit incident is de schrijfstijl gelijk aan het aftakelingsproces, n.l. korte zinnen, veel punten. Tijd Het verhaal speelt zich in acht dagen af. Deze tijdsduur is niet erg waarschijnlijk, want gewoonlijk duurt het dementieproces veel langer. Het verhaal is chronologisch. Maarten denkt steeds aan vroeger terug.
Ruimte Het verhaal speelt zich af rond het huis van Maarten Klein aan de kust van Gloucester boven Boston. Personen -Maarten Klein, leeftijd 71 jaar. Is eerst vergeetachtig, dementeert vervolgens steeds meer tot hij in de kliniek belandt. -Vera Klein, de vrouw van Maarten. Heeft veel verdriet omdat ze haar man langzaam maar zeker verliest. Perspectief In het boek is er sprake van een subjectief © perspectief. Je ziet het verhaal door de ogen van de hoofdpersoon, Maarten Klein. Op het eind van het boek wordt het verhaal onsamenhangend, omdat Maarten zijn dementie steeds erger wordt. Motieven * dementie * isolement, doordat Maarten dementeert,verliest hij contact met de buitenwereld en zijn eigen vrouw. * acceptatie, Vera wordt gedwongen de ziekte van haar man te accepteren. * verdriet, Vera heeft onmetelijk veel verdriet om de ziekte van haar man. Thema Doordat iemand dementeert, geraakt hij in een isolement, waardoor zijn vrouw gedwongen wordt om met veel verdriet zijn ziekte te accepteren. Stijl Het boek is over het algemeen goed leesbaar. De woordkeus en de zinsbouw is niet moeilijk, behalve op het laatst, wanneer Maarten niet meer normaal kan praten en het boek dan ook op deze wijze geschreven wordt.
Genre Psychologische roman.. Mening "Hersenschimmen" is het vierde boek dat ik van Bernlef gelezen heb. Omdat de drie andere werken me goed bevallen waren, had ik vrij hoge verwachtingen van dit boek. Deze verwachtingen zijn in het geheel uitgekomen. Het boek is met veel oog voor detail geschreven en het proces van dementie is daardoor goed uit de verf gekomen. Vooral toen de ziekte ernstige vormen aannam, want het verhaal wordt gezien door de ogen van de hoofdpersoon, Maarten Klein. De zinsbouw werd daardoor steeds slechter. Veel tussenpozen en veel gehakkel. Dit maakt het boek minder goed leesbaar, maar het verhaal krijgt op deze manier wel een realistisch aanzien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"