Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Le cinquième doigt

Richard de Boeck

1996

80

7.7 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2260 woorden
  • 106322 keer
    302 deze maand
  • 16 augustus 2000
Hoofdstuk I

Het is zaterdag en Claude wordt gewekt door z’n zus, Aline, zij doet aan bergsporten (alpinisme). Hij moet opstaan voor z’n test wiskunde te leren voor Dhr.Pythagore tegen maandag. Hij gaat eerst even wandelen want hij is opgestaan met hoofdpijn van gisterenavond en met hoofdpijn kan hij niet leren. Hij wandelt naar de citadelle waar zijn nonkel werkt als bewaker. Op de terugweg naar huis vindt hij een vrouwenschoen, hij neemt die mee om onderweg in de vuilbak te deponeren. Dan ziet hij plots een hand van tussen de struiken liggen, zonder vinger. Het hand beweegt niet en Claude denkt dat de vrouw dood is. Hij weet eerst niet of hij het zou rapporteren, maar wanneer z’n nonkel (Jean-Pierrre) hem “betrapt” met die schoen in z’n hand, verteld Claude alles en toont hij het lichaam van de vrouw. Jean-Pierre belt de politie en ambulance. Jean-Pierrre en Claude worden ondervraagd en daarna vrijgelaten. Onderweg zit Claude zo met die beelden van die dode vrouw in z’n hoofd dat hij vergeet te kijken voor hij de baan oversteekt en heeft hij bijna een ongeluk.

Hoofdstuk II

Claude zijn mama werkt in een Shopping Center en Claude zijn vader in een kerncentrale.
Claude is vroeg wakker op zondag en hij besluit een ontbijt klaart maken voor z’n familie. Mama wil graag gaan wandelen, want het is zo’n mooie dag, maar Claude moet studeren en Aline die heeft afgesproken met haar vriendeinnen om te gaan mountainbiken (V.T.T.= vélo tout terrain). ‘s middags spreken ze af om samen in “Big Moustache” te gaan eten. Bij Big Moustache kent de baas, Michel, iedereen en weet hij wat ze bestellen. Het is een gezellig ingericht restaurantje. Daarna gaat Claude weer studeren, om te pauzeren gaat hij even wandelen en komt hij langs “Big Moustache”, waar Michel hem vraagt om even op de zaak te passen, want hij moet weg voor een 10-tal minuutjes en er zijn toxh geen klanten. Claude stemt toe en terwijl Michel weg is steelt hij een briefje van 1000 BEF en 500 BEF, want Michel telt toch nooit wat er in zijn kassa ligt, dus hij merkt dat ook niet als er wat uit is. Wanneer de baas terugkomt gaat Claude terug naar huis om te studeren.

Hoofdstuk III

In de klas stelt Marianne voor aan Claude om samen wiskunde te studeren, want Claude is achteruitgegaan op het studievlak. Marianne is een slim meisje, mooi en serieus. Claude is verliefd op haar, maar hij durft het haar niet te vertellen. Marianne is goed in wiskunde dus ze zal Claude goed kunnen helpen. In de namiddag besluit Claude aan z’n verhandeling te werken, maar hij heeft geen inspiratie, dus besluit hij even te gaan wandelen met de hoop om op enkele vrienden te botsen. Hij komt Philippe tegen, Claude is Philippe nog geld verschuldigd, maar Claude heeft dat geld niet. Philippe zegt dat als Claude die avond meegaat met hem een klusje doen, hij hem dat geld niet meer moet geven. Claude stemt aarzelend toe. Die avond gaan ze naar het cetrum waar ze afgezet worden door iemand met een auto die hen drugs geeft om te verkopen. 1/5 van wat ze verkopen mogen ze zelf oproken, om de klanten te tonen dat ze drugs verkopen steken ze een cigarette op.Hoofdstuk IV

De volgende dag moet Claude Philppe weer helpen met een klus, ze gaan samen naar een verlaten huisje waar ze bellen aan, maar er beweegt niks. Nu bellen lang-kort-lang-kort, dat is het teken. Nu doet er een jong meisje open, ze laat hen binnen. Claude en Philippe gaan aan een tafel zitten, waar verschillende spullen op liggen zoals : een aansteker, een flesje met druppeltjes in, een lepel en enkele injectiespuiten. Philippe laat de vrouw des huizes de heroïne proberen en verkoopt die aan die vrouw. Philippe biedt Claude ook wat aan en Claude wil het wel eens proberen. Nu zweeft alles voor Claude, alles is vertraagd, er is te weinig plaats en er vormt zich een krans van kleuren. Wanneer Claude de volgende ochtend thuis wakker wordt, weet hij niet meer hoe hij thuis is gekomen.

Hoofdstuk V

Eliane, de moeder van Claude, en Roland, de vader van Claude, praten over Claude. Eliane vind dat zijn schoolwerk achteruit is gegaan en merkt dat Claude veranderd is. Roland heeeft daar niks van gemerkt en wanneer ze aan Aline vragen of ze iets anders heeft ondervonden bij Claude, weet zij ook van niks. Eliane vraagt dit omdat ze onlangs de mama van Marianne was tegengekomen en die zei dat Claude achteruitging en dat hij verkeerde vrienden had. Ze zei dat hij rare dingen doet en dat hij verdachte vrienden heeft. Claude is de man in de jaguar nog geld verschuldigd, maar Claude heeft dat geld niet, daarom wordt hij deze nacht afgehaald aan een discotheek rond 12u-12u30.
Die avond in de discotheek vraagt Claude Marianne een slow te dansen. Ze dansen heel dicht en intiem met elkaar en ze verklaren elkaar de liefde. Claude wil Marianne alles vertellen wat hij doet en dat het deze avond de laatste keer is dat hij het zal doen, hij wil ermee stoppen. Hij vraagt M om naar buiten te gaan zodat hij alles kan vertellen. Claude verteld M alles, maar Claude weet niet dat er van op een afstand twee figuren meeluisteren. Wanneer Claude ziet dat de jaguar op hem staat te wachten zegt hij tegen Marianne dat hij moet gaan en hij stapt in de jaguar en rijdt weg. Vlak daarna wordt Marianne vastgenomen en in een auto getrokken.
Wanneer Claude en Philippe in een discotheek zijn komen er agenten binnen die vragen of iedereen tegen de muur wil staan en zo onderzoeken ze iedereen. Claude en Philippe hebben niks bij dus alles is in orde.
De volgende dag moet Claude in Sy zijn om om 11u zijn volgende orders te krijgen.

Hoofdstuk VI

Om 10u30 staat Claude op en verlaat hij de bungalow, hij springt op zijn rode mountainbike en rijdt richting z’n ontmoetingsplaats. Hij hoopt dat men hem onderweg niet herkent. Wanneer hij voorbij “Big Moustache” rijdt, zwaait Michel uitbundig, maat Claude doet of hij hem niet gezien heeft. Onderweg denkt Claude aan het feit dat hij wil stoppen, maar hij herinnert zich dat zijn baas zei dat ze allen 1 hand zijn en als er een louche vinger tussen zit, dan wordt die eraf gesneden, het deed hem terugdenken aan die enen vrouw die hij gevonden had tussen de bosjes. Hij is de vinger die ze eraf willen snijden. Wanneer hij voorbij een struikje komt hoort hij 2 mannen praten en hem achtervolgen. Hij zet het op de vlucht, hij fietst zo snel hij kan, maar hij heeft de grote wortels van de bomen niet gezien, zijn fiets wankelt en Claude wordt op de grond gegooid, een vreselijke pijn steekt Claude in z’n rechter enkel. Hij probeert voort te lopen. Onderweg heeft hij een idee, hij doet z’n geruite Canadese hemd uit en hij hangt over de prikkeldraad van een wei, dan wordt ineens stevig vastgenomen en wordt er een doekje voor z’n mond gehouden, hij voelt dat hij in een donkere afgrond valt.
Hij schreeuwt het uit, maar niemand hoort hem, want er is een groepje kinderen van de scouts aan het spelen en die maken véél lawaai zodat de mensen denken dat dat hoog geschreeuw van die kinderen komt.
De ouders van Claude vragen zich af, wanneer Claude is vertrokken en zijn ongerust. Dan belt de mama van Marianne die ook al zwaar ongerust is, want Marianne is gisterenavond niet thuis gekomen. Marianne wordt wakker en ze heeft pijn aan haar hoofd, haar voeten zijn vastgebonden en haar handen zijn op haar rug vastgebonden. Ze herinnert zich niks vanaf wanneer ze werd meegenomen in de auto. Marianne hoort een man afkomen, ze heeft schrik dat die man haar pijn zal doen, maar het enige wat die man doet is de touwen rond haar polsen en benen losser maken.

Hoofdstuk VII

De hele familie van Claude gaan eens kijken in z’n bungalow, ze zien dat Claude zijn V.T.T. er niet meer staat, ze denken dat hij een ritje gaan maken is met de fiets. Ze besluiten Michel van “Big Moustache” te bellen, want die zal wel weten of Claude voorbij is gekomen of niet, want hij kijkt altijd naar alle voorbijgangers. En inderdaad Michel heeft Claude rond 10u30 zien voorbijrijden en Michel vond het heel bizar dat Claude niet heeft gezwaaid. Aline besluit haar broer te gaan zoeken. Ze vraagt aan voorbijgangers of die toevallig geen jongen hebben gezien op een rode fiets met een geruit hemd aan, maar niemand heeft zo iemand gezien. Marianne komt de mensen tegen die geschreeuw hadden gehoord, maar ze dachten dat het de kinderen waren, maar nu zou het wel kunnen dat het haar broer was. Marianne fiets verder en dan ziet ze het geruite hemd van haar broer over prikkeldraad hangen, ze voelt haar hart in haar keel kloppen. Nu begint ze zich van alle vragen te stellen in haar hoofd. Een eindje verderop vind ze de rode V.T.T. van haar broer, het stuur van de fiets is verwrongen. Nu hoort ze haar vrienden haar naam roepen, als ze uitlegt wat er aan de hand is, besluiten ze mee te helpen Claude te zoeken. Marianne gaat naar huis om te vertellen wat ze gevonden heeft terwijl de anderen een zoektocht organiseren. Ondertussen is de mama van Marianne bij de familie thuis en ook de politie en de commissaris. De commissaris denkt dat dit allemaal te maken heeft met drugshandel. Ze komen mensen tegen die 3 à 4 stemmen van mannen hadden gehoord die naar elkaar aan het schreeuwen waren, wanneer de mensen op die open plek kwamen zagen ze ze nog net verdwijnen tussen de struiken. Die mensen hadden de indruk dat die mannen iets aan het achtervolgen waren.

Hoofdstuk VIII

Claude wordt wakker, hij hoort geroekoe. Hij zit tussen de duiven. Hij zit op een bepaalde boerderij.Claude denkt na over wat zijn hoofddealer had gezegd. Hij weet nu dat hij de gesneden vinger is die ze eraf willen. Claude weet dat hij zich zo snel mogelijk uit de voeten moet maken. Het zoldervenster staat open en Claude kruipt eruit. Een beetje verder is een kasteel. Claude weet dat hij voort moet gaan, maar hij heeft pijn in z’n enkel, hij springt in het riviertje, zodat hij zich kan laten meeslepen door de stroming. Hij komt aan een brug en hij houdt daar schuil, want hij hoort de mannen achter hem die hem zoeken. De mannen lopen er gewoon voorbij. Calude laat zich weer voortslepen door de stroming en hij komt aan een tweede brug, daar klimt hij eruit. Claude weet waar hij is, hij is aan de school waar zijn moeder heeft gestudeerd, hij is hier regelmatig komen wandelen met zijn moeder. Hij besluit naar de openbare bibliotheek te gaan iets verder, daar kan hij iemand bellen.De bibliothecaris vind Claude en belt zo spoedig mogelijk de ambulance op om hem naar het ziekenhuis te brengen. Michel verwittigd de ouders van Claude dat Claude in het ziekenhuis ligt, want ze hebben thuis geen telefoon. In het ziekenhuis wacht iedereen ongeduldig tot wanneer Claude wakker wordt, zodat hij alles kan vertellen.

Hoofdstuk IX

Claude wordt wakker en bij het herkennen van zijn zus aan de rand van het bed, lacht hij. Marianne verteld hem dat hij in het ziekenhuis ligt en dat hij geopereerd is aan z’n been en dat ze zijn been in de plaaster hebben gestoken en om z’n arm een windel hebben gedaan. Marianne verteld ook dat mama thuis is met een slaappilletje en dat papa met haar is meegegaan. Wanneer de commissaris Claude vraagt om alles te vertellen, twijfelt Claude, maar wanneer de commissaris zegt dat zijn verhaal misschien kan helpen om Marianne te vinden, kijkt Claude geschrokken, hij wist niet dat Marianne verdwenen was. Nu verteld hij alles aan de commissaris, van in het begin. De commissaris weet waar hij die mannen moet vinden. Een frituur die al maanden dicht is wordt al de hele tijd gebruikt door een drugsbende. En zo valt de commissaris samen met een groep politieagenten de oude frituur binnen. Er is niemand in huis, er is 1 kamer gesloten, wanneer ze die open krijgen, denken ze dat die leeg is, maar er is een matras tegen de muur gelegd, waar een meisje op ligt te slapen.

Hoofdstuk X

Claude en Marianne helpen Claude zijn nonkel Jean-Pierre de boel op te kuisen aan de citadelle. Wanneer ze klaar zijn zegt Zijn nonkel dat ze juist op tijd klaar zijn, want er wordt op hen gewacht, ze mogen toch niet te laat komen op het feestje. Welk feestje vargen Marianne en Claude zich af. Het feest van de pizzas zegt Jean-Pierre. Wanneer ze binnenkomen in het restaurant (Ristorante-Grill San Marino) zien ze een grote massa mensen binnen staan, iedereen die ze kennen is daar. Ze worden aangekondigd door de commissaris als de twee grote helden, die geholpen hebben om een heel netwerk van drugdealers te pakken. Claude is blij met het feest. Maar de commissaris is vooral blij dat ze beiden gezond zijn. De commissaris heeft ook gehoord dat Claude een grote sportbeoefenaar is geworden, hij vraagt of Marianne ook meedoet. Marianne antwoord : “Natuurlijk”.De commissaris zegt tegen Claude dat hij het goed begrijpt en geeft Claude een knipoog.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6857

reacties

in hoofstuk 9 staat er dat marianne Claude inlicht dat mama thuis is en papa bij haar is maar marianne is toch nog niet gevonden moet deze marianne niet Aline worden(de zus van Claude)?
door Domenique De Groote (reageren) op 23 februari 2006 om 12:52
Bij hoofdstuk 10 staat dat marianne naast het bed staat en dat marianne alles vertelt maar het is Aline dus moet veranderd worden he...
door magali (reageren) op 20 maart 2006 om 16:42
heel de tekst staat vol spellingsfouten!
door Tom (reageren) op 30 mei 2007 om 18:44
in het verslag van hoofdstuk 8 en 9 staat dat marianne daar aan zijn bed staat in het ziekenhuis maar dat kan niet want ze is nog ontvoerd
door lenn (reageren) op 13 november 2007 om 18:24
soms wordt er volgens mij 'marianne' gezegd als er 'aline' de zus van claude bedoeld wordt...
door sandrine (reageren) op 10 februari 2008 om 22:32
wanneer Aline Claude gaat zoeken wordt de naam Aline een paar keer verwisseld met Matilde dit moet echter Aline zijn
door edgard (reageren) op 25 februari 2008 om 20:51
in hoofdstuk IX staat dat Marianne hem alles vertelt als hij wakker word. Maar dat moet zijn zusje Aline zijn.
door evelien (reageren) op 22 mei 2009 om 13:42
Hoofdstuk IV Philippe laat de vrouw des huizes de heroïne proberen en verkoopt die aan die vrouw. Philippe biedt Claude ook wat aan en Claude wil het wel eens proberen. =Fout Claude wil het niet proberen maar wanneer Philippe LSD voorstelt, dan proberen ze samen LSD, geen heroïne
door Louis Van Ackere (reageren) op 3 juni 2009 om 15:19
Claude wordt wakker en bij het herkennen van zijn zus aan de rand van het bed, lacht hij. Marianne verteld hem dat hij in het ziekenhuis ligt en dat hij geopereerd is aan z Fout: Marianne moet vervangen worden door Aline, Aline is zijn zus en die verteld alles, Marianne is nog vermist op dat moment.
door Louis Van Ackere (reageren) op 3 juni 2009 om 16:53
Er zijn veel FOUTEN!!!!
door adfnkefae (reageren) op 8 februari 2010 om 19:49
Let op !! als er over een jaguar gesproken wordt , het is een bmw!
door geheim (reageren) op 16 februari 2011 om 15:39
Zoveel fouten! Zoiets lees je toch eens na voordat je het inlevert Kerel...
door Alex (reageren) op 17 februari 2011 om 18:11
DANKUWEL!!!!!!!!!!! eeuwig respect.
door Hannah (reageren) op 22 mei 2011 om 20:28
Ja, idd veel fouten! Maar dankzij dit moest ik het boek niet lezen, dus toch bedankt!
door dat wil je niet weten (reageren) op 16 juni 2011 om 18:36
dit suckt voor dood kmoet nog meer dan de helft opzoeken geef gwn de antwoorden int vervolg als je iets schrijft
door miel (reageren) op 19 augustus 2011 om 12:06
dit is mass slecht kzou et boek ng maar eens diagonaal doorlezen maar toch respect voe die kerl ik zou da anders nie gelezen hebben merci e matj
door niels (reageren) op 24 oktober 2011 om 18:36
In de nieuwe boekjes noemt Claude anders. nu noemt hij Yannick
door anoniem (reageren) op 12 januari 2012 om 18:04
in hoofdstuk VI doet de man op het einde niet alleen de polsen en benen wat losser. Maar ze krijgt ook een injectie met iets
door anoniem (reageren) op 12 januari 2012 om 18:13
@anoniem: *Drugs. Een drugs-injectie.
door Joske (reageren) op 8 oktober 2013 om 7:32
eeuwig respect ookal staan er fouten in hij heeft het teminste op het internet gezet merci
door anoniem (reageren) op 15 januari 2012 om 18:09
Ik denk niet dat hij veel fouten heeft gemaakt, waarschijnlijk is het boek gewoon na 12 jaar aangepast jongens, denk toch eens na ! Hij heeft dit ingestuurd in het jaar 2000
door anoniem (reageren) op 5 februari 2012 om 14:46
Heel veel respect! dit bespaard mij veel vertaal tijd
door Anneleen (reageren) op 13 februari 2012 om 20:09
bedankt
door anoniem (reageren) op 14 februari 2012 om 10:59
het hoofdpersonage noemt anders bij mij.
door joske (reageren) op 15 februari 2012 om 16:40
in het laatste gedeelte moet Marrianne soms vervangen worden door Aline Aline is namelijk Yannick/Claude zijn zus.
door anoniempje (reageren) op 29 februari 2012 om 15:33
ik heb zowel het boek gelezen als de samenvatting hier. En ik vond het zeer goed samengevat. Ik zou het hem niet nadoen. Ook de fouten zou ik niet nadoen .
door L. (reageren) op 15 maart 2012 om 17:25
Zitten er zoveel fouten in dan?
door Freddy (reageren) op 27 maart 2012 om 18:05
In het laatste hoofdstuk is het marianne die mee gaat helpen bij de nonkel of Aline?
door Anoniempje =D (reageren) op 16 april 2012 om 16:25
super! bedankt voor de samenvatting, heb er echt gebruik van kunnen maken!
door / (reageren) op 8 juni 2012 om 18:43
Die laatste alinea's zijn met de fouge namen
door Philippe (reageren) op 24 oktober 2012 om 8:25
I love the person who made this nu moe k da boek nimeer leze!!
door Anke (reageren) op 25 oktober 2012 om 21:50
hier is de verbetering vanaf hoofdstuk 5 Hoofdstuk V Eliane, de moeder van Claude, en Roland, de vader van Claude, praten over Claude. Eliane vind dat zijn schoolwerk achteruit is gegaan en merkt dat Claude veranderd is. Roland heeeft daar niks van gemerkt en wanneer ze aan Aline vragen of ze iets anders heeft ondervonden bij Claude, weet zij ook van niks. Eliane vraagt dit omdat ze onlangs de mama van Marianne was tegengekomen en die zei dat Claude achteruitging en dat hij verkeerde vrienden had. Ze zei dat hij rare dingen doet en dat hij verdachte vrienden heeft. Claude is de man in de jaguar nog geld verschuldigd, maar Claude heeft dat geld niet, daarom wordt hij deze nacht afgehaald aan een discotheek rond 12u-12u30. Die avond in de discotheek vraagt Claude Marianne een slow te dansen. Ze dansen heel dicht en intiem met elkaar en ze verklaren elkaar de liefde. Claude wil Marianne alles vertellen wat hij doet en dat het deze avond de laatste keer is dat hij het zal doen, hij wil ermee stoppen. Hij vraagt M om naar buiten te gaan zodat hij alles kan vertellen. Claude verteld M alles, maar Claude weet niet dat er van op een afstand twee figuren meeluisteren. Wanneer Claude ziet dat de jaguar op hem staat te wachten zegt hij tegen Marianne dat hij moet gaan en hij stapt in de jaguar en rijdt weg. Vlak daarna wordt Marianne vastgenomen en in een auto getrokken. Wanneer Claude en Philippe in een discotheek zijn komen er agenten binnen die vragen of iedereen tegen de muur wil staan en zo onderzoeken ze iedereen. Claude en Philippe hebben niks bij dus alles is in orde. De volgende dag moet Claude in Sy zijn om om 11u zijn volgende orders te krijgen. Hoofdstuk VI Om 10u30 staat Claude op en verlaat hij de bungalow, hij springt op zijn rode mountainbike en rijdt richting z’n ontmoetingsplaats. Hij hoopt dat men hem onderweg niet herkent. Wanneer hij voorbij “Big Moustache” rijdt, zwaait Michel uitbundig, maat Claude doet of hij hem niet gezien heeft. Onderweg denkt Claude aan het feit dat hij wil stoppen, maar hij herinnert zich dat zijn baas zei dat ze allen 1 hand zijn en als er een louche vinger tussen zit, dan wordt die eraf gesneden, het deed hem terugdenken aan die ene vrouw die hij gevonden had tussen de bosjes. Hij is de vinger die ze eraf willen snijden. Wanneer hij voorbij een struikje komt hoort hij 2 mannen praten en ze achtervolgen hem. Hij zet het op de vlucht, hij fietst zo snel hij kan, maar hij heeft de grote wortels van de bomen niet gezien, zijn fiets wankelt en Claude wordt op de grond gegooid, een vreselijke pijn steekt Claude in z’n rechter enkel. Hij probeert voort te lopen. Onderweg doet hij z’n geruite Canadese hemd uit en hij hangt het over de prikkeldraad van een wei, dan wordt hij ineens stevig vastgenomen en wordt er een doekje voor z’n mond gehouden, hij voelt dat hij in een donkere afgrond valt. Claude schreeuwt het uit, maar niemand hoort hem, want er is een groepje kinderen van de scouts aan het spelen en die maken véél lawaai zodat de mensen denken dat het geschreeuw van die kinderen komt. De ouders van Claude vragen zich af, wanneer Claude is vertrokken en ze zijn ongerust. Dan belt de mama van Marianne ,die ook al zwaar ongerust is, want Marianne is gisterenavond niet thuis gekomen. Marianne wordt wakker met pijn aan haar hoofd, haar voeten zijn vastgebonden en haar handen zijn op haar rug vastgebonden. Ze herinnert zich niks vanaf wanneer ze werd meegenomen in de auto. Marianne hoort een man afkomen, ze heeft schrik dat die man haar pijn zal doen, maar het enige wat die man doet is de touwen rond haar polsen en benen losser maken en ze krijgt een injectie. Hoofdstuk VII De hele familie van Claude gaan eens kijken in z’n bungalow, ze zien dat Claude zijn V.T.T. er niet meer staat, ze denken dat hij een ritje gaan maken is met de fiets. Ze besluiten Michel te bellen, want die zal wel weten of Claude voorbij is gekomen of niet. hij kijkt altijd naar alle voorbijgangers. En inderdaad Michel heeft Claude rond 10u30 zien voorbijrijden en hij vond het heel bizar dat Claude niet terug heeft gezwaaid. Aline besluit haar broer te gaan zoeken. Ze vraagt aan voorbijgangers of die toevallig een jongen hebben gezien op een rode fiets met een geruit hemd aan, maar niemand heeft hem gezien. Marianne komt de mensen tegen die geschreeuw hadden gehoord, ze dachten dat het de kinderen waren, maar nu zou het wel kunnen dat het haar broer was. Aline fiets verder en dan ziet ze het geruite hemd van haar broer over prikkeldraad hangen, ze voelt haar hart in haar keel kloppen. Nu begint ze zich van alle vragen te stellen in haar hoofd. Een eindje verderop vind ze de rode V.T.T. van haar broer, het stuur van de fiets is verwrongen. Plots hoort ze haar vrienden haar naam roepen, als ze uitlegt wat er aan de hand is, besluiten ze mee te helpen Claude te zoeken. Marianne gaat naar huis om te vertellen wat ze gevonden heeft terwijl de anderen een zoektocht organiseren. Ondertussen is de mama van Marianne bij de familie thuis en ook de politie en de commissaris. De commissaris denkt dat dit allemaal te maken heeft met drugshandel. Ze komen mensen tegen die 3 à 4 stemmen van mannen hadden gehoord die naar elkaar aan het schreeuwen waren, wanneer de mensen op die open plek kwamen zagen ze ze nog net verdwijnen tussen de struiken. Die mensen hadden de indruk dat die mannen iets aan het achtervolgen waren. Hoofdstuk VIII Claude wordt wakker, hij hoort geroekoe. Hij zit tussen de duiven. Hij zit op een bepaalde boerderij.Claude denkt na over wat zijn hoofddealer had gezegd. Hij weet nu dat hij de gesneden vinger is die ze eraf willen. Claude weet dat hij zich zo snel mogelijk uit de voeten moet maken. Het zoldervenster staat open en Claude kruipt eruit. Een beetje verder is een kasteel. Claude weet dat hij voort moet gaan, maar hij heeft pijn in z’n enkel, hij springt in het riviertje, zodat hij zich kan laten meeslepen door de stroming. Hij komt aan een brug en hij houdt daar schuil, want hij hoort de mannen achter hem die hem zoeken. De mannen lopen er gewoon voorbij. Calude laat zich weer voortslepen door de stroming en hij komt aan een tweede brug, daar klimt hij eruit. Claude weet waar hij is, hij is aan de school waar zijn moeder heeft gestudeerd, hij is hier regelmatig komen wandelen met zijn moeder. Hij besluit naar de openbare bibliotheek te gaan iets verder, daar kan hij iemand bellen. De bibliothecaris vind Claude en belt zo spoedig mogelijk de ambulance op om hem naar het ziekenhuis te brengen. Michel verwittigd de ouders van Claude dat Claude in het ziekenhuis ligt, want ze hebben thuis geen telefoon. In het ziekenhuis wacht iedereen ongeduldig tot wanneer Claude wakker wordt, zodat hij alles kan vertellen. Hoofdstuk IX Claude wordt wakker en bij het herkennen van zijn zus aan de rand van het bed, lacht hij. aline verteld hem dat hij in het ziekenhuis ligt en dat hij geopereerd is aan z’n been en dat ze zijn been in de plaaster hebben gestoken en om z’n arm een windel hebben gedaan. a verteld ook dat mama thuis is met een slaappilletje en dat papa met haar is meegegaan. Wanneer de commissaris Claude vraagt om alles te vertellen, twijfelt Claude, maar wanneer de commissaris zegt dat zijn verhaal misschien kan helpen om Marianne te vinden, kijkt Claude geschrokken, hij wist niet dat Marianne verdwenen was. Nu verteld hij alles aan de commissaris, van in het begin. De commissaris weet waar hij die mannen moet vinden. Een frituur die al maanden dicht is wordt al de hele tijd gebruikt door een drugsbende. En zo valt de commissaris samen met een groep politieagenten de oude frituur binnen. Er is niemand in huis, er is 1 kamer gesloten, wanneer ze die open krijgen, denken ze dat die leeg is, maar er is een matras tegen de muur gelegd, waar een meisje op ligt te slapen. Hoofdstuk X Claude en Marianne helpen Claude zijn nonkel Jean-Pierre de boel op te kuisen aan de citadelle. Wanneer ze klaar zijn zegt Zijn nonkel dat ze juist op tijd klaar zijn, want er wordt op hen gewacht, ze mogen toch niet te laat komen op het feestje. Welk feestje vargen Marianne en Claude zich af. Het feest van de pizzas zegt Jean-Pierre. Wanneer ze binnenkomen in het restaurant (Ristorante-Grill San Marino) zien ze een grote massa mensen binnen staan, iedereen die ze kennen is daar. Ze worden aangekondigd door de commissaris als de twee grote helden, die geholpen hebben om een heel netwerk van drugdealers te pakken. Claude is blij met het feest. Maar de commissaris is vooral blij dat ze beiden gezond zijn. De commissaris heeft ook gehoord dat Claude een grote sportbeoefenaar is geworden, hij vraagt of Marianne ook meedoet. Marianne antwoord : “Natuurlijk”.De commissaris zegt tegen Claude dat hij het goed begrijpt en geeft Claude een knipoog. veel plezier ermee
door bo van strijtem (reageren) op 28 oktober 2012 om 12:16
Hoofdpersonage is niet Claude maar Yannick!
door matt (reageren) op 16 december 2012 om 13:53
lees eerst ke al de reacties alvorens zelf te reageren he en respect da bespaart mij echt veel tijd
door Anoniem (reageren) op 17 maart 2013 om 21:24
Merci!
door Anoniem (reageren) op 24 april 2013 om 14:14
Dank je voor deze samenvatting, dit bespaart mij veel tijd en zo heb ik toch nog iets aan mijn weekend
door Ariane (reageren) op 27 april 2013 om 17:15
jij bent echt te gek, merci! Nu haal ik zeker 10/10 voor mondeling examen en toets in juni. Ik hoef die boek eigenlijk ni meer te lezen. Merci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
door Bootje (reageren) op 27 april 2013 om 18:17
of er nu fouten instaan of niet, maakt me echt niet uit! dikke merci om dit erop te zetten! dat bespaart me het lezen van het boek
door Sofie Theunis (reageren) op 18 mei 2014 om 16:18
Mensjes doe niet zo moeilijk. Wees blij dat jullie een samenvatting hebben ookal staat het vol fouten.
door Queen (reageren) op 2 juni 2014 om 19:52
Het is niet Claude maar Yannick.
door Koen (reageren) op 6 november 2014 om 19:45
Het is een heel mooi boek. Ik haat mevrouw Callens en haar boek. Ik leef in zele en ga naar pius x
door Kubilay Borucu (reageren) op 27 februari 2015 om 10:34
tjenks, jafféry en luigiy
door deze neger gaat zo hard (reageren) op 18 mei 2015 om 21:34
Bedankt voor het verslag. Nu hoef ik het boek niet meer te lezen. Het heeft me echt geholpen
door luie zak (reageren) op 17 februari 2016 om 16:21
In plaats van een frans boek samen te vatten, kan je beter je dt-regels nog eens nakijken. Voor de rest wel tof dat het te vinden is.
door kut frans (reageren) op 10 juni 2016 om 19:01
Handig als je dit boek moet lezen voor school en dan de Nederlandse versie hebt maar de namen kloppen niet altijd wel jammer daarvan
door Sooi (reageren) op 9 november 2016 om 14:36
Mooi gedaan! Alles en iedereen gedetailleerd beschreven en onderverdeeld in hoofdstukken. Prima!!
door Jarne Van Severen (reageren) op 9 mei 2017 om 21:33

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

Hoge waardering

anoniem7.7
anoniem7.1
anoniem8.6
Johnny Sins6e klas tso5.5
Meer verslagen ›