A kiss before dying door Ira Levin

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover A kiss before dying
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 875 woorden
  • 20 februari 1999
  • 86 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
86 keer beoordeeld

Boekcover A kiss before dying
Shadow

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrou…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij hee…

Een kus voor je sterft is de fascinerende geschiedenis van een knappe, in wezen zachtmoedige jongeman die zonder veel inspanningen rijk wil worden. Schatrijk liefst.
Hij heeft een groot talent voor intrige en moord, een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vrouwen en een totaal gebrek aan geweten. Zijn slachtoffers zijn onschuldige, nietsvermoedende jonge vrouwen, die oprecht van hem houden.
Maar ook hier vindt het recht zijn loop, zij het dan langs geheel onvermoede wegen.

A kiss before dying door Ira Levin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
VOORSTELLING VAN HET WERK
Een kus voor je sterft (oorspronkelijke titel: A Kiss Before Dying)
Levin, Ira 1953
vertaling door Remco Campert
Bruna, Utrecht, 1988

KEUZEVERANTWOORDING
Vooraf heb ik de gekregen leeslijsten geraadpleegd. Het leek me wel een interessant boek dus ben ik in de bibliotheek gaan kijken of ze het boek hadden. Dan heb ik het boek gezocht en het even doorgebladerd. Op internet vond ik ook enkele recensies met zeer positieve reacties.
Het boek zou een van de beste boeken zijn van Ira Levin. Volgens Nico Scheepmaker is het de beste thriller die ooit geschreven is (achterzijde boek). In enkele recensies vond ik dat het een zeer spannend boek is.

Het feit dat het een spannend boek is en zovele goede reacties had, zette me aan tot de keuze van dit boek.

HET VERHAAL: -A. DE STRUCTUUR UITWENDIG
Het verhaal bestaat uit 3 delen: Dorothy, Ellen en Marion. Deze voorstelling is functioneel. Door deze verdeling kan je het verhaal gemakkelijk volgen. Elk deel is ook nog eens onderverdeeld in 15 hoofdstukjes.

-B. DE STRUCTUUR INWENDIG
Het verhaal is chronologisch opgebouwd. In het verhaal komen enkele flash-backs voor. Elk deel wordt zeer spannend beëindigd. In een recensie van Pascalle Walbrecht vond ik dat de schrijver zeker weet hoe hij er de spanning moet inhouden. Het verhaal is geschreven in de derde persoon maar toch komen er ook gevoelens van de hoofdpersonages in voor. In het eerste deel, Dorothy, ervaar je de gevoelens van de moordenaar. In het tweede deel kan je Ellen volgen. In het laatste deel worden de personages elk apart belicht. In het eerste deel wordt de naam van de moordenaar niet vermeld. Hierdoor kan de lezer zich in het tweede deel helemaal in de rol van Ellen inleven die naar de moordenaar op zoek gaat. Dit zorgt ook voor een aangename verrassing.

Het verhaalverloop
Dorothy
Alles verliep volgens plan tot Dorothy zwanger werd. Hij zou met haar moeten trouwen en dan kon hij haar vaders geld wel vergeten. Dit zou betekenen dat zijn moeder niet trots op hem kon zijn. Hij besloot om haar te vermoorden. Hij liet haar een afscheidsbriefje schrijven door haar iets uit het Spaans te laten vertalen. Op de dag van hun trouw duwde hij haar op het dak van het gemeentehuis in een luchtkoker waardoor ze op slag dood was. Hij wiste al zijn sporen uit zodat de politie zou denken dat het zelfmoord was.

Ellen Ze kon niet geloven dat haar zusje zelfmoord pleegde dus trok ze naar Stoddard om uit te zoeken met wie Dorothy omging en wie de vader van haar ongeboren kind was. Dit doet ze tegen de zin van haar vriend Bud die ze verslag uitbrengt van alles wat ze doet. Ellen kreeg 2 adressen van de mogelijke moordenaar. Al gauw bleek dat het eerste, dat van Gordon Gant, niet het juiste was. Ellen raakte bevriend met Gordon en hij hielp haar bij haar zoektocht. Nu was ze er zeker van dat het tweede adres het juiste was. Uiteindelijk bleek dat Dwight Powel eveneens niets te maken had met Dorothy's zelfmoord. Voor hij dit kon bewijzen werd hij doodgeschoten in zijn eigen huis door Bud Corliss. Ellen wordt iets later ook vermoord door Bud want de grond onder zijn voeten werd iets te heet.


Marion
Wat zou het mooi zijn om de derde dochter van Leo Kingship aan de haak te slaan. Hij overloopt alles wat hij over haar weet en met een smoesje kan hij haar ontmoeten. Zij wordt opslag verliefd. Na enkele maanden zijn er reeds trouwplannen. Maar dan duikt Gordon Gant weer op. Hij verdenkt Bud ervan de moordenaar te zijn van Dorothy, Ellen en Dwight. Hij overtuigd Leo Kingship en ook Marion. Enkele dagen voor de trouw bezoeken ze de koperfabriek van Leo Kingship. Ze drijven Bud in het nauw en doen hem bekennen. Nadat hij bekend heeft, pleegt hij zelfmoord door zich in een kopervat te laten vallen.

De hoofdgedachte
De strijd tussen goed en slecht. Maar het recht vindt zijn loop op een onvermoede manier. Bud die uit een rijke familie komt wil zijn moeder niet teleurstellen. Hij moet met een rijk meisje trouwen en dat is niet altijd zo gemakkelijk.

Karakter hoofdpersonage
Bud is zeer listig. Hij is vriendelijk en zeer lief tegen de meisjes. Hij zegt dat hij van ze houdt maar hij doet het enkel voor het geld. Wanneer het hem te gevaarlijk wordt begint hij te moorden.

EVALUATIE NA LECTUUR
Het lezen verliep zeer vlot. Het was een spannend verhaal dus het was moeilijk om er mee te stoppen. Ik vind dat het verhaal zeer goed in elkaar zit. Het draait helemaal anders uit dan dat je verwacht. Er zitten ook enkele kleine details in die terugkeren. In het tweede deel (Ellen) heb ik lang gedacht dat Gordon Gant de moordenaar was. In het boek zijn verschillende elementen verwerkt. De kaft zegt dat het een thriller is maar er komen ook detectivescènes voor. Je zou het ook een psychologisch drama kunnen noemen omdat de gedachten en de gevoelens van het hoofdpersonage beschreven worden. De lectuur was niet echt een verrijking. Het was meer ontspannend. Wanneer ik het boek las was het of ik zat een spannende film te kijken. Het was zeer aangenaam lezen.

REACTIES

E.

E.

great

21 jaar geleden

S.

S.

Hoi!
Ik had een vraagje,ik moet een boekverslag maken en doe dat over A KISS BEFORE DYING maar zou jy me misschien willen helpen,hoe de ontwikkeling van de hoofdpersoon is?Dat moeten wy namelyk doen.
Groetjes xxx Sabina

21 jaar geleden

P.

P.

Dag Eline!
Wat een verrassing om opeens mijn naam op het net te zien staan. Ik heb inderdaad toentertijd (voor m'n gevoel al héél lang geleden) een verslag geschreven over 'A Kiss Before Dying.' Ik heb nooit geweten dat deze verslagen bewaard werden bij de RGS. Van wie heb je 'm gekregen?
X
Pascalle

19 jaar geleden

J.

J.

Ik moet voor het vak Nederlands ook een thriller lezen en wil namelijk deze nemen.
zou je me enkele sites kunnen geven van die recensies?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A kiss before dying door Ira Levin"