Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

The great Gatsby

De grote Gatsby

Francis Scott Fitzgerald

1925

192

3 uit 5

6.1 / 10
4e klas havo
Samenvatting van de inhoud
Het verhaal wordt verteld vanuit de ooghoeken van Nick Carraway.
In het eerste hoofdstuk t wordt verteld hoe Nick in het huis in West Egg is beland. Er wordt verteld hoe Nick Daisy en haar man Tom Buchanan kent. Daisy is zijn achter nichtje en Tom is een goeie vriend, die hij kent van de universiteit. Als hij daar een keer op bezoek komt leert hij Jordan Baker kennen, een vriendin van Daisy.
Van haar hoort Nick dat Tom al een tijdje vreemd gaat.
Tom laat hem dan een keer met ‘zijn meisje’ kennis maken. Dat ‘meisje’ blijkt ook getrouwd te zijn. Samen met Tom en zijn vriendin gaat Nick mee naar hun flat, die Tom special voor zijn vriendin Myrtle Wilson gehuurd heeft. Daar gaat hoofdstuk twee over. Over de ontmoeting en haar zus een nog wat kennissen. In de flat wordt er over van alles en nog wat gepraat.
In hoofdstuk 3 komen we meneer Gatsby voor het eerst pas echt tegen. Nick is uitgenodigd voor feest die Jay Gatsby organiseert. Jay Gatsby is de buurman van Nick.
Op het feest komt Nick Jordan weer eens tegen. De halve avond blijft hij bij haar. Via haar ontmoet hij ook weer veel nieuwe mensen. Zo hoort hij allemaal verhalen die de ronden doen over Gatsby. De een zegt dat hij ooit een man vermoord heeft, de ander zegt dat hij in de WOI een spion was voor de Duitsers. Niemand kent Gatsby's echte achtergronden. Wel is zeker dat Gatsby elke vrijdag een enorm feest organiseert. Iedereen is welkom.
Op een keer verteld Jordan aan Nick dat Daisy en Jay voor de oorlog wat met elkaar gehad hebben. Maar dat, dat door de oorlog en doordat Jay toen nog geen rooie cent bezat afgelopen was. Toen is Daisy met Tom getrouwd en zei kregen een kind. Ook vertelt ze dat Gatsby Daisy opnieuw wil ontmoeten en dat hij nu met zijn huis en met zijn geld indruk op haar wil maken. Daarom vraagt Gatsby via Jordan aan Nick of hij Daisy een keer wil uitnodigen om zo weer in contact te komen met haar.
Nick nodigt haar dus een keer uit. En Jay en Daisy gaan elkaar regelmatig zien.
Omdat Jay aan Daisy merkt dat ze niet van de wilde feesten houdt, stopt hij met feesten geven en ontslaat hij al zijn oude personeel. Zo wil hij voorkomen dat ze zullen verraden dat Daisy nu vrijwel dagelijks naar zijn villa komt.
Dan worden Nick en Tom een keer bij de fam. Buchanan op de koffie gevraagd. Door de hitte is iedereen niet echt in zijn hum en na wat borreltjes begint Tom ruzie te maken met Gatsby. De ze verraadt dan dat hij een soort van affaire heeft met Tom’s vrouw, Daisy. Ook al heeft Tom zijn vrouw ook al bedrogen, hij pikt dit niet van Daisy en probeert haar terug te krijgen, door te vertellen hoe Jay echt aan zijn geld komt. Als hij dat dan verteld raakt Daisy een beetje geschokt. Tom laat Daisy met Gatsby vooruit rijden met diens gele auto. Daisy rijdt tijdens de rit een vrouw dood, maar raadt na het ongeluk gewoon door.
Later blijkt die vrouw Myrtle Wilson te zijn. Ze was wanhopig naar de gele auto toe gesneld, omdat ze dacht dat Tom daarin zou zitten. Ook haar man ad haar verhouding met Tom betrapt. Haar man wou daarom met haar naar het Westen gaan verhuizen.
Iedereen gelooft dat Gatsby achter het stuur zat. Alleen Nick weet dat, dat niet zo is.
De volgende dag wordt Gatsby dood gevonden bij zijn huis. Even verderop ligt het Lijk van Goerge Wilson, die zelfmoord gepleegd heeft.
Tom had hem verteld dat de gele auto waardoor zijn auto om het leven was gekomen van Gatsby was.
Op de begrafenis die Nick geregeld heeft, komt alleen Gatsby’s vader opdagen.
Daisy blijft toch trouw bij haar man.
Nick gaat uiteindelijk weer terug naar het westen

Midden in het verhaal komen we erachter dat Jay Gatsby eigenlijk James Gatz heette. En dat hij uit een arm boeren gezin kwam, maar dat hij op zeventienjarige leeftijd zijn naam verandert heeft in Jay Gatsby’s omdat dat waardevoller klonk.

De verdieping
Tijd en Ruimte
Het verhaal vond een aantal jaren na de Eerste Wereld Oorlog plaats. Het verloopt chronologisch, en er zijn haast geen flashbacks. Het verhaal verloopt zoals in de werkelijkheid.

Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken.
In hoofdstuk een gebeurt alles bij Nick Carraway en bij de familie Buchanan.
In hoofdstuk twee zijn gaan ze met de trein naar het flatje van Myrtle en Tom, maar komen ze eerst nog langs het huis waar Goerge en Myrtle Wilson wonen.
Hoofdstuk drie speelt zich af in en rond het huis van Jay Gatsby.
Hoofdstuk vier en vijf speelt zich weer merendeel bij Nick thuis af. En ook aan het eind van hoofdstuk vijf een stukje bij Jay Gatsby.
En in de rest van de hoofdstukken is het eigenlijk best onduidelijk, dan is het weer Buchanans thuis dan weer bij Gatsby, dan even bij Nick thuis. Dan op de weg. Maar telkens wel de terug komende plekjes.

De wijze van vertellen personages
Het hele verhaal wordt door de ogen van Nick Carraway gezien.
Het is dus een verhaal in de ikvorm en Nick is de ikpersoon. Nick staat over al een beetje neutraal tussenin. Het is gewoon toeval dat hij met alle bijrollen bevriend is of dat hij ze heeft leren kennen ergens. Ook wordt hij wel gebruikt om dingen door te geven.

Spanning
In het hele verhaal voel je niet echt spanning. Het is gewoon echt een verhaal, meer niet. Er gebeuren geen dingen waarvan je hart echt gaat kloppen.

Thema en motieven
Thema: Gatsby probeert alles om Daisy zijn liefde te geven, zodat ook zij voor hem valt, maar hij moet de beboeten met de DOOD.
Motieven: Jay is nog steeds verliefd op Daisy. Als het eindelijk wat lijkt te gaan worden tussen die twee, gebeurt er een ongeluk. De vriendin waar Daisy’s man, Tom, mee vreemd gaat wordt dood gereden door Daisy. Gatsby wordt hiervan beschuldigt. De man van de overreden vrouw vindt het nodig om Jay hiervoor te laten boeten met de dood. Daarna pleegt hij zelfmoord.

Titel, ondertitel en motto
De titel verwijst naar Jay Gatsby. Hij hoopt door zijn rijkdom te showen het hart van Daisy te winnen. Daarom de GROTE Gatsby
Een ondertitel heeft dit boek niet. Wel heeft het een motto: Nogmaals aan ZELDA. Waar dit op slaat zou ik echt niet weten.

Mijn eindoordeel
Dit boek raad ik echt af aan mijn leeftijdgenootjes.
Volwassenen hebben hier misschien lol aan. Maar ik snap niet wat je hier leuk aan kunt vinden. Als je een uittreksel ervan leest, dan lijkt het me nog een leuk boek. Maar het kan aan mij liggen hoor, maar als ik et lees snap ik niet veel van het taal gebruik. Voor mij wordt er te veel volwassen taal zinsverbanden gebruikt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1856

reacties

bedankt voor je verslag maar jammer dat je geen aantal blz enz bent vergeten.
door Giorgio Imrani (reageren) op 7 januari 2002 om 19:31
Goed verslag gemaakt. Maar zit je toevallig in beverwijk op school?
door Marretje (reageren) op 30 januari 2002 om 17:10
Ik las je boekverslag van the great gatsby. Het motto slaat erop dat hij een vrouw heeft die Zelda heet en op het moment dat hij het schrijft ernstig ziek is.
door maarten verdult (reageren) op 2 mei 2002 om 17:02
PRECIES, dat was ook mijn eindoordeel. De connecties zijn ingewikkeld beschreven, en komen op een onrealistische manier met elkaar in verband. Het boek is helemaal niet spannend.
door henkjansmit (reageren) op 24 oktober 2010 om 22:49
Leuk om snel even te lezen waarover het gaat. Maar voor iemand in het 4e jaar staan hier echt veeeeeeeeeel te veel taalfouten in!
door Anoniem (reageren) op 9 januari 2012 om 20:02

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Hoge waardering

Vivian zeker weten goedZeker Weten Goed
anoniem4e klas vwo7.3
anoniem7.4
Ode Wolters 5e klas vwo7.3
anoniem5e klas vwo6.7
anoniem4e klas vmbo6.7
Meer verslagen ›