Dracula door Bram Stoker

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Dracula
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1351 woorden
  • 20 januari 2012
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
20 keer beoordeeld

Boekcover Dracula
Shadow
Dracula door Bram Stoker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Castle Dracula

Jonathan Harker:
- Engelse zakenman, Werk voor een makelaarsbedrijf. ( in Exeter )
- -Hij gaat naar Dracula’s kasteel om de aankoops papieren te laten ondertekenen door Dracula.
- Hij kan ook Duits
- Hij is al gauw een gevangen van Dracula
- Dracula laat Jonathan alleen in zijn kasteel in de nacht als Dracula weg rijd met zijn koets + de kisten die erop staan.

Mina Murray :
- De aankomende vrouw van Jonathan Harker.
- Ze heeft een beste vriendin Lucy


Dracula:
- De eigenaar van Kasteel Dracula in Transylvenië dichtbij het plaatsje Bistritz in Hongarije.
- Hij ziet er als volgt uit:
• Lange vingers
• Scherpe/lange nagels
• Witte huid
• Zwart haar
• Haar aan de binnenkant van zijn handen
• Lange man
• Puntige oren
• Een adem die ruikt naar de dood
Als vampier
• Een rood gezicht
• Grijs haar
• Bloed langs zijn mond
• Opgezwollen door het bloed
- Wolven luisteren naar hem.
- Hij kan van gedaantes veranderen ( wolven, vleermuizen en als mens )
- Hij heeft een afweer voor heilige voorwerpen ( zoals kruisen )
- Overdag is hij zwakker daarom slaapt hij veel overdag
- Nadat hij heeft gedronken heeft hij veel kracht ( hij kan als een spin via de muren lopen )


Carfax: Het huis dat Dracula heeft gekocht ( waarvoor Jonathan moest komen ) .
Kenmerken van het huis:
• Zijn enigste buurman/vrouw is een gekkenhuis.
• Er staan veel bomen waardoor het heel donker is om het huis
• Het heeft een eigen kerkje
• Het huis heeft maar een paar kleine raampjes
• Het heeft heel veel land

Bistritz :
- Het plaatsje waar het verhaal begint met afspelen, daar overnacht Jonathan 1 nacht. De mensen in Bistritz zijn altijd heel nerveus, alsof er iets is waar ze bang voor zijn. Het ligt in Hongarije bij Transylvenie.

Lucy :
- De beste vriendin van Mina Murray
- Ze heeft mooi blond haar en is heel knap
- Zij heeft 2 exen: Jack Seward & Arthur
- Zij kiest voor Arthur en Jack Seward baalt hier heel erg van
- Zij slaapt wandeld als ze met Mina in Whitby is ( dit heeft zij sinds haar kindertijd nooit meer gedaan. )

- Zij word op het kerkhof door Dracula gebeten.
- Hierna word zij heel bleek en moe & gaat ze naar de dokter omdat ze ziek word

Mr Swales:
- Een oude kapitein van een vissersbootje in Whitby, Hij heeft een vriendschap gemaakt met Lucy & Mina. En hij verteld ze vaak verhalen
- De nacht voor de begrafenis van de Russische kapitein, schrik Mr Swales zich letterlijk dood

Whitby:
- Het plaatsje waar Dracula zijn nieuwe huis heeft gekocht
- Het is een haven plaats met veel vissers

The Dementer
- De mysterieuze boot van Dracula
- Hij komt met een russische vlag met een hoge snelheid richting Whitby gevoeren.
- Als hij er bijna is valt de wind ineens weg, waardoor de zeilen afbreken.
- Er is een dode man aan het roer vastgebonden.
- Hij werd meegevoerd door de wind
- In het logboek van de kapitein staat het volgende:
• Kwam uit het plaatsje Varna
• Bemanning:

1 kapitein
2 officieren
5 mannen
1 kok
• Vracht:
Houten kisten ( en een doodskist )
- Toen ze aan het varen waren, merkte dat de kapitein dat de bemanning niet vrolijk was. Ineens verdween er 1 iemand en toen volgde er meer. 1 iemand zag een gedaante staan er werd helemaal gek en sprong van de boot af de zee in.

Jack Seward
- De ex van Lucy
- Werkt in een gekkenhuis
- De buurman van Dracula’s nieuwe huis

Samenvatting
Jonathan Harker komt aan in Bistritz. Hij overnacht de eerste nacht in een hotel daar. Alle mensen doen er heel vaag en angstig over als Jonathan verteld dat hij naar Dracula gaat. Het lijkt wel of ze bang voor hem zijn. De eigenaar van het hotel doet heel vaag over hoe Jonathan ineens een brief had van de Graaf Dracula. Er staat in dat hij morgen op een kruising word opgehaald door een koets van Dracula. Als Jonathan de volgende dag weg gaat krijg hij van de eigenares van het hotel een kruisje en ze begint iets te zeggen in een taal die hij niet verstaat. Als hij in de koets zit naar het kruispunt waar hij word opgehaald door de koets van Dracula, kijk hij achterom het hele dorp slaat een kruisje voor hem.

Als hij in de koets zit van Graaf Dracula hoort hij wolven huilen. Het geluid komt steeds dichterbij en als Jonathan rode ogen ziet van de wolven, schreeuwt de koetsier ( die later Dracula blijkt te zijn ) iets waardoor de wolven stil worden. Ook blijft hij heel rustig alsof er niks aan de hand is.


Als hij bij het huis aankomt doet Dracula na 3 minuten de deur open. Hij word hartelijk ontvangen en zegt dat hij blij is met zijn bezoek. Jonathan merkt dat hij er heel raar uitziet ( zie bij de personen uitleg ) ook merkt hij dat er geen spiegels in het huis zijn, Mina had een spiegeltje in zijn koffertje gestopt. Hiermee gaat hij zich scheren, ineens voelt hij een koude hand op zijn schouder. Het is Dracula, hij heeft hem niet gezien in het spiegeltje. Dracula kijkt alsof hij hem wilt aanvallen maar het niet kan. Hij word boos tegen Jonathan en zegt tegen hem dat hij niet van spiegels houd en hij gooit hem uit het raam.

Dracula zegt tegen Jonathan dat hij niet in gesloten kamers mag komen en alleen in zijn eigen kamer in slaap moet vallen. Toch gaat hij op onderzoek, hij ziet een gedaante en die pakt het kettinkje met het kruisje van zijn nek af. Dan ziet hij dezelfde gedaante het raam uitkruipen, het is Dracula hij kruipt als een spin het kasteel uit via de muren. Hij voelt zich ineens heel moe en gaat op het bed in die kamer liggen. Hij hoort ineens vrouwenstemmen dan ziet hij 3 knappe vrouwen. Ze komen naar hem toe en hij lijkt wel verdoofd, ze hangen over zijn nek alsof ze erin willen bijten. Dracula komt ineens weer aan met een zak in ze hand. Hij word boos tegen de vrouwen en schreeuwt dat ze niet aan hem moeten zitten. Dat mag pas als HIJ klaar met jonathan is pas dan.. de vrouwen zeggen; ‘’ wat moeten we dan eten?’’ Dracula zegt; ‘’ Hier is jullie eten!’’ en hij gooit de zak naar de vrouwen toe. Jonathan hoort een gil wat lijkt op die van een kind. Nu snapt Jonathan het..

‘’ Het is een huis vol vampieren ’’

Jonathan moet van Dracula 3 brieven naar Mina sturen, waarin staat dat hij langer blijft en dat alles goed gaat. Op heel dun papier. Jonathan voelt zich steeds meer een gevangenen.

Overdag gaat hij naar Dracula’s kamer om de sleutel van de voordeur te zoeken. Hij ziet een andere deur die naar een kelder lijd. Hij gaat een kijkje nemen en zie Dracula liggen in een kist. Als vampier dus; een rood gezicht, opgezwollen van het bloed en grijs haar. Hij kan de sleutel niet vinden.

De volgende nacht gaat Dracula weg. Jonathan kan pas in de ochtend weg. Alleen hij moet nog 1 avond overleven met de 3 bruiden van Dracula. Hij overleefd het maar komt in een ziekenhuis terecht bij nonnen.

Withby
Hier zijn mina en Lucy op vakantie. Op 1 middag staan ze met Mr Swales te praten omdat alle boten terugkomen naar de haven. Er heerst een storm, dan zien ze ineens een boot. Het is geen normale boot. Hij word gevoerd door de wind en het heeft een dode man aan boort ( voor de rest zie DE DEVENTER ).

Bij de begrafenis van deze man horen ze dat Mr Swales dood is gevonden in de kerk tuin op een bankje. Letterlijk ´´doodgeschrokken´´.

1 avond word Mina wakker, ze ziet Lucy nergens en ze gaat haar zoeken, het is een heldere avond en ze heeft een sterk gevoel dat ze bij de kerk is. Dan ziet ze Lucy zitten met een schuin hoofd. Ze ziet ook een gedaante, een lange zwarte man of hond. Dan gaat ze naar Lucy en is hij weg. Als ze wakker word ziet Mina dat ze 2 rode plekken in der nek heeft. Ze is heel bleek en moe, ze gaat met Lucy naar Jack Seward om haar te laten onderzoeken.


Dit is tot deel 3 Jack Seward

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dracula door Bram Stoker"