Afblijven door Carry Slee

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Afblijven
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 517 woorden
  • 13 juli 2018
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
27 keer beoordeeld

Boekcover Afblijven
Shadow

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haa…

Als Melissa mag dansen in de videoclip van een superbekende rapper, is haar beste vriend Jordi heel enthousiast. Maar al snel gaat het niet goed met Melissa. Ze slikt pillen om haar onzekerheid te verbergen en beter te kunnen dansen. Haar vrienden staan machteloos. Wat kunnen ze doen om Melissa te helpen?

Afblijven door Carry Slee
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boek:  Afblijven
Schrijver: Carry Slee
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 1998

 

Samenvatting

Melissa is super blij als ze gevraagd wordt om te dansen in een clip, haar droom is om later danseres te worden. Jordi, haar beste vriend, is heel blij voor haar omdat hij weet dat ze keigoed is in dansen. Melissa gaat het niet aan haar ouders vertellen, die gaan het nooit goed vinden. Tijdens het dansen ontmoet ze Jim, 1 van de andere dansers. Hij geeft haar drugs (XTC) om haar onzekerheid te verbergen. Maar langzamerhand gaat dit de verkeerde kant op. Melissa slikt steeds vaker XTC en liegt tegen haar ouders en vrienden.

Jordi is de enige die weet dat Melissa XTC gebruikt. Hij probeert haar te helpen. Melissa beloofde hem dat ze geen drugs meer zal gebruiken, maar ze houdt haar belofte niet na. Jordi besluit om het tegen Fleur en Toine te zeggen. Samen gaan ze naar de discotheek waar Melissa op dat moment is. Toen ze bij de discotheek aankwamen, werd Melissa opgepakt vanwege een lading pillen die ze in haar tas had. Als ze op school ook nog gaat stelen om Jim terug te kunnen betalen, wordt ze geschorst en krijgt ze huisarrest. De paar weken later loopt ze weg van huis en gaat naar een houseparty. Jordi gaat haar achterna. Als hij er is, wordt Melissa met spoed naar de ziekenhuis gebracht. Als ze uit coma is, ziet ze Jordi en biecht alles aan hem. Ze belooft hem dat ze deze keer echt nooit meer drugs zal gebruiken. Als Jim ook nog is opgepakt, valt er niks meer te vrezen.

Mening

Ik vind het boek heel realistisch, omdat het ook in het echte leven kan gebeuren. Ik vind het ook een ‘leerzaam’ boek, omdat je leert hoe drugs verslavend kan zijn en hoe je leven daardoor verandert. Als Melissa niet zulke goede vrienden had, Jordy en Fleur, was het misschien heel anders afgelopen. Ze zou zelfs dood kunnen gaan. Ook leer je wanneer je je vrienden echt nodig hebt, ze er voor je zullen zijn, dus (een belangrijke) vriendschap. Ik had niet verwacht dat Jordi zoveel zou doen voor Melissa. Hij bleef maar achter Melissa aangaan. Het boek is heel spannend, want er gebeurt steeds iets anders. Daardoor kan je het boek heel snel uitlezen. Het was ook niet zo’n moeilijk boek, daarmee wil ik zeggen dat er niet echt moeilijke woorden in zaten. Er zaten ook geen lange zinnen in. Dus het was èn spannend èn makkelijk om te lezen. Wat wil je nog meer? Het boek was ook best wel voorspelbaar, omdat als je 1 keer drugs gebruikt, je jezelf belooft om verder nooit meer drugs zal gaan gebruiken, maar langzamerhand gebruik je steeds meer en verlies je je controle over jezelf. Je hebt het gevoel dat je niet verder kunt leven zonder drugs, maar gelukkig had Melissa dit niet. 

Ik zou het boek aanraden aan mensen tussen de 12-16 jaar denk ik, omdat je niet tè jong mag zijn, want soms is het wel heftig.

REACTIES

M.

M.

Mooi

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afblijven door Carry Slee"