Aldus Sybren door Micha Meinderts

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
Boekcover Aldus Sybren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 969 woorden
  • 12 april 2018
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
10 keer beoordeeld

Boekcover Aldus Sybren
Shadow
Aldus Sybren door Micha Meinderts
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens
Titel: Aldus Sybren
Auteur: Micha Meinderts
Publicatiedatum: 2016 (Pepper Books)
Genre: Autobiografische roman

Samenvatting

Na twintig jaar in Amerika gewoond te hebben, keert Sybren terug naar Nederland. Dat is niet alleen een grote stap omdat hij veramerikaanst is en Nederland een beetje raar vindt, maar ook omdat hij al een paar jaar bezig is met zijn transitie van vrouw naar man en nog moet wennen aan zijn nieuwe leven als man.

Hij komt terecht bij zijn oom, die hem nog als het nichtje van vroeger ziet in plaats van de neef van nu, en probeert daarmee om te gaan terwijl hij voorzichtig vriendschap sluit met een collega op zijn nieuwe werk en verliefd wordt op een jongen in de sportschool.

Zodra die jongen erachter komt dat Sybren transgender is, vindt hij ‘m superinteressant, maar niet als vriendje. Hij stelt allerlei intieme vragen en Sybren is bang dat iedereen hem zo gaat benaderen en hij dus nooit een gewone relatie kan krijgen.

Dat verandert als hij Olivier ontmoet, die hem gewoon leuk vindt, hoe het ook precies zit in zijn onderbroek. Sybren durft het nog niet echt te geloven, bang opnieuw gekwetst te worden, en Olivier maakt het hem ook niet makkelijker doordat hij veel tijd besteedt aan zijn werk als illustrator en dan de telefoon niet opneemt.

Sybren vult zijn dagen met op familiebezoek gaan in Amerika en plezier maken met zijn beste vriendin en zijn vriend/collega. Uiteindelijk beseft hij dat Olivier en hij bij elkaar horen en durft hij zich eindelijk helemaal bloot te geven.

Tussen de hoofdstukken staan kleine stukjes over zijn jeugd en puberteit, van toen hij nog Brechtje heette.

Titelverklaring

Sybren is de hoofdpersoon. Aldus kan op twee manieren worden uitgelegd.

Ten eerste in de betekenis “volgens”. Het verhaal laat de wereld volgens Sybren zien.

tweede in de betekenis “uiteindelijk, tenslotte”. Door alle gebeurtenissen uit het boek en uit zijn leven op te tellen, kom je uiteindelijk op Sybren uit: het leven maakt je wie je bent.

Personages

Sybren Smeding
Een transman van bijna dertig, opgegroeid in Amerika. Hij is een beetje tobberig en onzeker, zijn leven staat nogal op zijn kop. Hij is net gescheiden en weet niet goed hoe hij weer Nederlander moet zijn. Soms botsen zijn Amerikaanse waarden met de Nederlandse. Ook weet hij niet goed hoe hij zijn leven als man vorm moet geven.

Olivier Hoedeman
Illustrator van kinderboeken. Woont nog met zijn ex samen, en is vanaf het eerste moment al weg van Sybren. Hij is wat ouder, wat rustiger, en vlucht vaak in zijn werk waardoor hij dagen afwezig en onbereikbaar kan zijn.

Jan
Collega en langzaamaan beste vriend. Laat niet graag het achterste van zijn tong zien, maar is heel behulpzaam en vriendelijk, hoewel hij dat probeert te verbergen door nors en chagrijnig te doen. Leert Sybren gamen en is de schakel tussen hem en Olivier.

Jeffrey
Staat in de sportschool achter de bar. Hij heeft aanvankelijk romantische interesse in Sybren, maar dat slaat om in nieuwsgierigheid naar zijn ervaring als transman. Sybren als persoon ziet hij niet meer staan.

Veerle
Nederlandse jonge vrouw die Sybren al kende voordat hij verhuisde. Ze hebben elkaar ontmoet op een site voor Alice Cooper-fans.

Oom Willem
Neemt Sybren in huis tot hij een eigen plekje heeft gevonden, maar ziet Sybren vooral als het meisje dat hij vroeger was.

Tijd en plaats

Het hoofdverhaal speelt zich in 2012 en 2013 af (er wordt een opmerking gemaakt over de Maya-kalender en over Oud en Nieuw). De stukjes over Brechtje beginnen bij zijn peutertijd en eindigen bij zijn huwelijk.

Het grootste deel van het verhaal speelt in Rotterdam, dat wordt een aantal keer duidelijk genoemd, en ook straten en wijken worden bij naam genoemd. De hoofdstukken in Amerika spelen in Michigan, waar zijn ouders wonen, en in Massachusetts, waar veel vrienden en zijn ex-man wonen.

Zowel het hoofdverhaal als de serie flashbacks worden chronologisch verteld, met niet veel grote tijdsprongen.

Schrijfstijl

Het boek is vlot geschreven en leest makkelijk, maar is niet oppervlakkig. Er wordt redelijk veel gebruik gemaakt van beeldspraak. De taal is luchtig en soms grappig, met behoorlijk wat dialogen. De personages hebben hun eigen stem (Jan heeft bijvoorbeeld een licht spraakgebrek waardoor hij woorden met een ‘r’ zo veel mogelijk vermijdt, en Sybren bouwt zijn zinnen op volgens de Engelse grammatica).

Vertelwijze

Het hoofdverhaal wordt in de verleden tijd door de ik-persoon (Sybren) verteld. De flashbacks over Brechtje wordt door een alwetende verteller in de verleden tijd verteld.

Thema en motieven

Het boek gaat onder andere over hoe het leven eruitziet na een transitie van vrouw naar man. De lezer krijgt een goed inkijkje in allerlei zaken waar een transgender persoon mee te maken krijgt.

Verder is een belangrijk motief hoe je uitvindt wie je bent en hoe je je thuis gaat voelen in je eigen leven.

Samen vormen de motieven het thema “jezelf worden”.

Auteur

Micha Meinderts heeft voor dit boek veel elementen uit zijn eigen leven gebruikt, maar het is wel een roman, dus bij de schrijver zit het leven iets anders. Hij is wel zelf transgender en heeft ook in Amerika gewoond, alleen niet zo lang als Sybren. Aldus Sybren is zijn vierde boek.

Het boek leest erg fijn en makkelijk, maar is toch niet simpel. De hoofdpersoon is wat ouder maar omdat hij dingen meemaakt die veel tieners ook meemaken (uitvinden wie je bent, waar je thuishoort, hoe dat hele verliefdheidsgebeuren werkt) is het toch makkelijk om je in te leven. Ook als je zelf niet transgender bent, omdat het goed wordt uitgelegd. Je gaat wel meeleven met de personages omdat je ze goed leert kennen. Het is soms ook best grappig door de opmerkingen van Sybren en Jan, maar er worden niet echt grappige dingen verteld.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Het boek leest erg fijn en makkelijk, maar is toch niet simpel. De hoofdpersoon is wat ouder maar omdat hij dingen meemaakt die veel tieners ook meemaken (uitvinden wie je bent, waar je thuishoort, hoe dat hele verliefdheidsgebeuren werkt) is het toch makkelijk om je in te leven. Ook als je zelf niet transgender bent, omdat het goed wordt uitgelegd. Je gaat wel meeleven met de personages omdat je ze goed leert kennen. Het is soms ook best grappig door de opmerkingen van Sybren en Jan, maar er worden niet echt grappige dingen verteld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.