Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1756 woorden
  • 4 april 2018
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
22 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Algemene gegevens

Titel: de Oesters van Nam Kee

Auteur: Kees van Beijnum

Uitgever: De Bezige Bij Amsterdam

Jaar van uitgave: 2000

Druk: 18e druk 2014

Bladzijden: 320

Genre: Psychologische roman

Prijzen: Winnaar F. Bordewijkprijs 2001

Motto: Er staat geen motto voorin het boek

 

Samenvatting

 

Het boek speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en Bretteville-sur-Laize en het gaat over het leven van Berry Kooijman. Toen Berry 18 jaar was zat hij op het gymnasium in zijn examenjaar, maar hij heeft zichzelf uitgeschreven zonder dat zijn moeder hier iets van wist. In zijn vrije tijd hangt hij met zijn vrienden Gerrie, Jamal, Otman en De laatste mode in de snackbar Fast Eddy in Osdorp en ’s avonds gaan ze uit. Op zo’n avond ontmoet hij Thera, door twee lichtgevende hoorntjes aan haar te verkopen, en hij weet meteen dat zij de vrouw is op wie hij altijd heeft gewacht. Berry ontmoet Thera voor de tweede keer in een café. Hij doet zich voor als een flimmaker genaamd Raymond, omdat Thera hem verwacht. Na een tijdje komt Thera erachter dat Berrie niet Raymond is en ze wordt heel boos, maar toch gaan ze samen winkelen en uiteindelijk eten ze oester bij Nam Kee.

Ze vertellen elkaar over hun leven en Berry komt erachter dat Thera werkt als een stripper in een achteraf gelegen barretje in Amsterdam. Berry gaat Thera een keer ophalen van haar werk en ziet haar aan het werk, hij vind het allemaal maar aanstellerij dus hij wacht buiten. Berry gaat hierna mee naar Thera’s huis, maar hij slaapt wel in een andere kamer. Uiteindelijk krijgen Berry en Thera een relatie, slapen ze regelmatig samen en gaan ze vaak eten bij Nam Kee.

Toen ze een tijdje een relatie hadden moest Berry haar uitnodigen om te komen eten bij hem thuis, hij kon natuurlijk niet de waarheid over Thera vertellen dus het verliep allemaal een beetje gespannen. Als ze samen op Berry’s kamer zijn krijgt Thera haar eerste epilepsieaanval, ze schaamt zich en wilt daarom alleen thuis slapen. Na die eerste epilepsieaanval komen er nog twee en toen besloot ze te stoppen met dansen in de bar.

Berry en Thera wilden heel graag op reis, dus ze verzonnen een plan om snel aan geld te komen. Ze doen alsof ze het huis verhuren waar Thera een kamer huurt en plaatsen een advertentie en leiden mensen rond in het huis en laten ze sleutelgeld en de eerste maand huur betalen. Ze hebben in een korte tijd veel geld verdient en willen op reis gaan, maar dan krijgt Thera weer een aanval en besluiten ze in plaats van op reis te gaan nog even in het Hilton Hotel te verblijven in de duurste bruidssuite. Ze geven veel geld uit aan kleding en eten en ze maken plannen voor hun reis: Ze zullen nog een nacht in het hotel blijven en dan zouden ze naar Parijs en Bali gaan en hun reis zou eindigen in Arizona. Maar voordat ze kunnen vertrekken krijgt Thera meerdere aanvallen achter elkaar en belt Berry de ambulance.

Thera beland in het ziekenhuis en langzaamaan verbreekt ze al het contact met Berry. Thera’s moeder en (ex-)vriend proberen Berry duidelijk te maken dat er geen plek meer is voor hem is in Thera’s leven. Met Berry gaat het steeds slechter en hij krijgt van zijn vriend Otman een geweer te leen, daarmee gaat hij naar Thera en Ben. Het wapen viel uit zijn broekzak en hij liet Thera en Ben hiermee enorm schrikken. Thera heeft hem toen nog een keer verteld dat ze niks meer met hem wilde.

Berry’s vrienden vroegen of hij mee ging naar de opening van het nieuwe buurthuis. Toen de burgemeester zijn auto in wilde stappen, pakte Berry een steen en gooide die naar de burgemeester zijn hoofd. De steen kwam harder aan dan hij had gedacht, en de burgemeester raakte in coma. Berry probeerde toen te vluchten en nam de trein naar Frankrijk om te schuilen in het oude huis van zijn ouders, maar hij werd daar opgepakt en weer naar Nederland gebracht.

 

Thema

 

De titel de oesters van Nam Kee verwijst naar het Chinese restaurant waar Thera en Berry regelmatig gingen eten. Hier gingen ze voor de eerste keer samen uiteten. De oesters staan voor de liefde van Berry en Thera. Als Berry de steen gooit naar de burgemeester aan het einde en de liefde tussen Berry en Thea echt voorbij is, eet hij ook oesters bij Nam Kee.

 

Situaties die vaak voorkomen zijn: liegen, want Berry liegt tegen zijn vrienden, moeder en zelfs tegen Thera over dat hij niet van oesters houdt, en Thera liegt over dat ze wilt reizen, want eigenlijk wilt ze gewoon een rustig leven. Ook komt de situatie; het leven zoals in een film, en spelen van verschillende rollen veel voor. Thera en Berry spelen beide verschillende rollen: Berry doet zich bij veel mensen voor als iemand anders en Thera doet zich bij haar moeder anders voor dan ze werkelijk is.

 

Berry heeft eigenlijk altijd eerlijk willen zijn, maar als je eenmaal begint met liegen kan je meestal niet meer stoppen. Hij leeft in een web met leugens en moet zich altijd anders voordoen. Hij wilt liever in zijn verzonnen betere wereld leven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Berry heeft eigenlijk altijd eerlijk willen zijn, maar als je eenmaal begint met liegen kan je meestal niet meer stoppen. Hij leeft in een web met leugens en moet zich altijd anders voordoen. Hij wilt liever in zijn verzonnen betere wereld leven.

 

Het boek eindigt precies waar het is begonnen. Hij verteld zijn verhaal over hoe hij in de gevangenis terecht is gekomen en over dat hij met vier jaar strafvermindering vrijkomt en geen relatie meer heeft met Thera.

 

De motieven in dit verhaal zijn: oesters, want Berry en Thera eten vaak oesters in het restaurant Nam Kee. Nadat de relatie over is gaat hij nog vaak terug naar Nam Kee om oesters te eten en het gevoel van hun relatie terug te krijgen. Horoscoop lezen komt ook veel terug in het verhaal, Thera en Berry doen dit allebei best vaak. En als laatste leugens en bedrog, Berry liegt namelijk heel veel en iedereen heeft een ander beeld van hem.

 

Verhaalstructuur

 

Het vertelstandpunt is in de ik- persoon. Berry is de alwetende verteller, want hij verteld alles achteraf. Het verhaal loopt niet chronologisch, want hij verteld hij in de gevangenis is beland en het begint en eindigt in hetzelfde moment.

De verteltijd en de vertelde tijd sluiten goed op elkaar aan. De vertelde tijd is namelijk een paar maanden en de verteltijd is 320 bladzijdes.

 

Er zijn veel manieren gebruikt om spanning op te wekken in dit verhaal, een paar van die manieren zijn bijvoorbeeld: open plekken, want je weet niet hoe Berry in de gevangenis is beland en dit wordt steeds duidelijker als je verder leest. Maar er zijn ook open plekken die voor altijd open blijven, we weten niet waarom Thera het uit heeft gemaakt met Berry en nooit meer contact met hem wilde. En vooruitwijzingen, omdat het verhaal auctoriaal verteld is komen er soms vooruitwijzingen in voor. En vooruitwijzingen zorgen ervoor dat je het verhaal door wilt blijven lezen om erachter te komen waar de verteller naar verwijst.

 

 

Gegevens over de auteur

 

Kees van Beijnum heeft veel verschillende soorten boeken geschreven; De vrouw die alles had, Het verboden pad, en Een soort familie. Ik heb bij Kees van Beijnum geen kenmerkende motieven en thema’s kunnen vinden, hij schrijft wel voornamelijk in het genre psychologische roman.

 

Kees van Beijnum is een gewaardeerde en populaire auteur. Hij heeft zes boeken die zijn verfilmd en hij was ook genomineerd voor de AKO literatuurprijs met Dichter op de Zeedijk. Hij is daarom dus een succesvol auteur. Kees behoort niet tot een bepaalde stroming, want hij schrijft hele verschillende boeken en geeft niet de voorkeur aan een bepaalde stroming.

 

Eigen oordeel

 

Ik heb dit boek gekozen, omdat mevrouw van de Akker zei dat dit een goed boek was. Het zou niet te saai en moeilijk zijn en dat is helemaal waar.

 

Met Berry kon ik me niet goed identificeren, want hij leefde helemaal in zijn eigen wereld vol met leugens en ik ben iemand die liever de waarheid spreekt. Ik kon me niet vinden in de manier waarop hij denkt, hij wilt liever denken dat alles goed gaat en een ideale werkelijkheid creëren en doen alsof hij erin leeft, dan die de werkelijkheid probeert uit te laten komen. Ik kan me niet voorstellen dat je zolang blijft liegen tegen jezelf en anderen, want iedereen weet dat leugens altijd uitkomen. Tegen mensen liegen over wie je bent, gaat er namelijk niet voor zorgen dat je een ander persoon wordt en dat mensen meer om je gaan geven. Ik vond het niet storend dat ik me niet met hem kan identificeren, want ik vond het wel interessant om te lezen hoe hij over alles dacht.

 

Ik vind Berry een boeiend personage, omdat er veel diepgang in zijn karakter zit en omdat hij niet helemaal deugt. Als lezer is het toch lastig om toch niet aan zijn kant te staan, omdat je wel veel medelijden krijgt met hem. Als hij zijn verhaal vertelt, is het vrijwel onmogelijk om hem niet te begrijpen, om niet met hem mee te leven, en om niet meer te zien dan een jongen die zijn leven heeft vergooid.

 

Het thema van het boek vond ik heel interessant, omdat het best ver van mijn bed ligt. Berry’s leven verschilt heel erg van dat van mij en daarom vond ik het heel fascinerend om daarover te lezen. Berry en Thera hadden allebei wat met zich anders voordoen dan ze zijn en Berry’s motto is dan ook:

I wish my life was a nonstop Hollywood movie show.

 

De schrijfstijl is heel modern, en makkelijk te lezen. Ik had het door het makkelijke taalgebruik, daarom dus al snel uitgelezen. De schrijfstijl is soms een beetje grof, maar het past wel bij de mensen over wie dit boek is geschreven en de jongeren van tegenwoordig. Door het moderne en grove taalgebruik is het voor jongeren dus ook een leuk en interessant boek om te lezen.

Ik vond dit een heel interessant en bijzonder boek, het was heel leuk om een kijkje te nemen in Berry’s leven en ik vond de schrijfstijl heel fijn. Het boek past wel bij me, want ik lees wel vaker psychologische romans. Ik zou wel meer van Kees van Beijnum willen lezen, want ik vond dit boek heel interessant.

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"