De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum

Beoordeling 4.4
Foto van Mette
Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow
  • Boekverslag door Mette
  • 5e klas havo | 927 woorden
  • 6 maart 2018
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
2 keer beoordeeld

Boekcover De oesters van Nam Kee
Shadow

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een ach…

De oesters van Nam Kee is een even geestige als ontroerende roman over hunkering. Hunkering naar waarheid en liefde. Het met grote vaart en scherpte geschreven verhaal over een achttienjarige gymnasiast en zijn obsessieve liefde voor een danseres werd bekroond met de Bordewijk-prijs. De verfilming van het boek gaat najaar 2002 in première.

De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: De oesters van Nam Kee
Schrijver: Kees van Beijnum
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Jaar van uitgave: 2000
Plaats van uitgave: Amsterdam
Druk: eerste druk
Aantal bladzijdes: 485
Genre: Psychologische roman

Samenvatting

Het verhaal begint met Berry die gevlucht is naar het vakantiehuis wat ooit van zijn ouders was in Bretteville-sur-Laize (Frankrijk). Daar word hij opgepakt door de Franse politie en uitgeleverd aan Nederland, waar hij op de uitspraak van de rechter moet wachten. In de gevangenis heeft hij gesprekken met een psychiater, waardoor we wat meer over hem te weten komen. Eigenlijk liegt Berry de hele boel bij elkaar. Hij liegt tegen zijn moeder door te doen alsof hij braaf naar school gaat, terwijl dat allang niet meer het geval is en hij liegt ook tegen zijn vrienden dat zijn vader een drugscrimineel (in het echt in zijn vader gewoon overleden).

Berry ontmoet Thera, een meisje met wie hij een relatie krijgt en waar hij ontzettend veel van houdt. Ze werkt als danseres in een bar in Amsterdam en is het zwarte schaap van de familie. Ze wil samen met Berry naar het buitenland en om het geld te krijgen dat ze hiervoor nodig heeft, verhuurt ze haar kamer aan een heleboel verschillende mensen (zonder dat zij dat weten). Ze moeten een paar maanden vooruit betalen en krijgen dan allemaal een sleutel. Tegen de tijd dat ze erachter komen, zijn Thera en Berry al vertrokken.

De twee verblijven eerst een paar nachten in een hotel en willen daarna op het vliegtuig stappen, maar zo ver komt het niet. Thera krijgt steeds vaker last van epilepsieaanvallen (die ze als kind ook al had) en moet zelfs een tijdje in het ziekenhuis verblijven. Thera gaat na dit alles weer bij haar moeder wonen, die Berry niet met haar dochter in contact laat. Thera vertelt Berry dat ze hem niet meer wil en hij komt erachter dat Thera opnieuw een relatie heeft met haar ex (fotograaf Ben).

Na een nacht stappen met zijn vrienden word Berry wakker naast het pistool van Otman (een vriend van hem). Hij probeert hiermee Ben te intimideren, maar dat haalt niks uit. Berry is zo gefrustreerd en boos dat hij een steen gooit naar de burgemeester (die op dat moment het nieuwe winkelcentrum komt openen) en hij raakt, waardoor de burgemeester in het ziekenhuis belandt. Berry probeert te vluchten, maar wordt door een politieagent herkent. Deze agent schiet hij neer en Berry vlucht naar het oude vakantiehuis van zijn ouders. Hij wordt opgepakt en komt in de gevangenis terecht en zijn moeder en broer bezoeken hem vaak. De burgemeester wordt wakker uit zijn coma, maar Berry zal wel 4 jaar in de gevangenis moeten zitten.

De personages

Berry Kooijman
Berry is 18 jaar en gaat niet meer naar school. Hij zat in het laatste jaar van het gymnasium, maar is het afgelopen half jaar niet op komen dagen voor zijn lessen. Berry verkiest zijn versie van de realiteit boven wat er echt gebeurd, daarom liegt hij tegen bijna iedereen. Zijn moeder weet niet dat hij niet meer op school zit en zijn vrienden denken dat Berry’s (overleden) vader een drugscrimineel is. Hij zit veel met zijn hoofd in de wolken en vlucht liever weg van moeilijke situaties dan dat hij ze aanpakt (al word hij hier naarmate het boek vordert wel beter in).

Thera Bouman
Thera is 19 jaar oud en werkt als danseres in een café in Amsterdam. Ze heeft interesse in misdaadfilms en heeft een relatie gehad met een fotograaf, voordat ze Berry leerde kennen. Ze huurt de zolderkamer van een huis, waarvan de eigenaresse in een bejaardentehuis verblijft.

De vertelwijze

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon. We kijken vanuit Berry’s perspectief.

Thema’s en motieven:

Liefde
De liefde tussen Berry en Thera staat in het boek centraal.

Loslaten
Berry vindt het erg moeilijk om Thera los te laten nadat ze het heeft uitgemaakt. Ook kan hij het idee van zijn vader maar niet loslaten.

Liegen
Berry liegt over alles en tegen iedereen en komt daar vaak mee weg. Het is zijn manier om te proberen de realiteit te veranderen naar (wat hij vindt) dat het moet zijn en ook om zo zijn problemen niet onder ogen te hoeven komen.

Oesters
De oesters die Berry en Thera bij Nam Kee eten, blijven terug komen in het boek. De oesters worden gebruikt om de liefde tussen hen te illustreren, maar Berry wordt zelf ook vaak met een oester vergeleken.

De schrijfstijl

De schrijfstijl van De oesters van Nam Kee was niet al te moeilijk. Er waren wel zinnen die ik een aantal keer over moest lezen, omdat er zoveel bijvoeglijke naamwoorden of scheldwoorden (of beide) in stonden, dat ik af en toe de draad een beetje kwijtraakte.

Beoordeling

De oesters van Nam Kee is een heel spannend, maar ook ontroerend boek. Het verhaal begint met de arrestatie van Berry, maar de lezer komt er aan het einde van het boek pas achter wat er nu precies is gebeurd. Dat maakt je heel nieuwsgierig, waardoor je eigenlijk niet wil stoppen met lezen. Het boek is ontroerend, vanwege het liefdesverhaal dat er in zit. Berry en Thera houden veel van elkaar, maar er schijnt altijd iets tussen hun liefde te komen. Dingen als de carrière van Thera (en het ontbreken van een carrière bij Berry), Ben, de ouders van Berry en Thera en de epilepsieaanvallen helpen allemaal niet mee bij het bevorderen van hun relatie, waardoor je het als lezer heel erg mis ziet gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De oesters van Nam Kee door Kees van Beijnum"

Ook geschreven door Mette