Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1913 woorden
  • 29 januari 2018
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
11 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boek 9                   Harry Mulisch – De aanslag

 

Samenvatting

Eerste episode: 1945

 

Het is januari 1945. In Haarlem zit het gezin Steenwijk (moeder, vader, Anton en Peter) in de eetkamer van hun villa. De jongens maken ruzie, het is koud en er wordt besloten tot een spelletje mens-erger-je-niet voor het slapengaan. De rust wordt echter ruw verstoord door harde knallen op straat en vol ontzetting ziet het gezin hoe de NSB’er Fake Ploeg wordt doodgeschoten en door de buren Korteweg voor huize Steenwijk wordt gelegd.

 

Peter wil naar buiten om het lichaam weg te halen, maar wordt tegengehouden door de ouders. Het duurt niet lang voor de Duitsers aankomen en Anton en zijn ouders meenemen. Peter is erin geslaagd te vluchten. Anton wordt in een auto opgesloten, ziet zijn ouders verdwijnen.

 

Hij wordt naar het politiebureau gebracht en moet in een cel slapen, waar hij een aardige vrouw ontmoet die hem gerust stelt. Anderhalf uur later wordt Anton uit zijn cel gehaald en per motorfiets naar de plaatselijke bevelhebber ( gebracht. Deze weet niet waar zijn ouders zijn, maar als Anton vertelt over zijn oom en tante in Amsterdam, wordt besloten dat hij daarheen gaat. De vrachtwagen die hem wegbrengt, wordt onderweg getroffen door een luchtaanval (Schulz overlijdt hierbij), maar Anton komt toch veilig in Amsterdam aan.

 

Tweede episode: 1952

 

Na de bevrijding, horen Anton en zijn oom en tante dat zijn ouders en broer Peter op de avond van de aanslag gedood zijn. Anton blijft bij zijn oom en tante wonen en gaat medicijnen studeren. Op twintigjarige leeftijd, in 1952, keert hij terug naar Haarlem – op uitnodiging van een studiegenoot.

 

Het feest wordt gehouden in de buurt van zijn oude straat, en als er foute grappen worden gemaakt over de Korea-oorlog in vergelijking met WO II, verlaat Anton het feest. Hij komt weer in zijn oude straat en wordt gezien en binnengevraagd door zijn oude buurvrouw Beurner, wier man dement is geworden.

 

Ze vertelt Anton dat zijn ouders werden vermoord omdat ze de Duitsers aanvielen, dat de buren Korteweg zijn verhuisd en dat er (op de plek waar eerst Antons huis stond?), een monument is opgericht voor oorlogsslachtoffers. Als Anton erheen gaat, ziet hij dat de namen van zijn ouders er wel op staan, maar die van Peter niet. Thuis vraagt hij zijn oom en tante waarom ze hem nooit verteld hebben over het monument. Ze zeggen dat ze dat wel hebben gedaan maar dat hij er niet heen wilde.

 

 

Derde episode: 1956

 

Tijdens zijn studie gaat Anton op kamers wonen, een eindje bij zijn oom en tante vandaan. Hij specialiseert zich in de anesthesie. Ondertussen neemt het communisme wereldwijd toe en ook in Nederland breken relletjes uit. Anton houdt zich er verre van, maar op een avond is hij getuige van een geweldpleging door politie en tot zijn grote verbazing bevindt Fake Ploeg junior zich in de menigte – de zoon van de vermoorde NSB’er, zoveel jaren geleden.

 

Anton vraagt hem binnen en ze praten over hun veranderde levens. Fake, die destijds bij Anton in de klas zat op het lyceum en gepest werd met zijn vader, werkt nu in een huishoudzaak en is ervan overtuigd dat de communisten de oorlog veroorzaakten. Na de dood van zijn vader raakten zijn moeder en hij aan de bedelstaf. Hij weigert te geloven dat zijn vader een slecht mens was. Uit frustratie, woede en verdriet gooit Fake een steen door de kamer en vertrekt, maar komt even later terug en bedankt Anton omdat hij het op school altijd voor Fake opnam.

 

Vierde episode: 1966

 

Jaren gaan voorbij. Anton wordt arts-assistent en trouwt met Saskia de Graaff, met wie hij een dochtertje krijgt, Sandra – zijn oom is dan al overleden. Saskia’s vader, meneer De Graaff, heeft in de oorlog gediend als verzetsstrijder. Als een goede vriend van hem overlijdt, breekt er in een café na de begrafenis een discussie los over de ware redders van de oorlog: de Amerikanen of de Russen.

 

Tot zijn verbazing ontmoet Anton hier een zekere Cor Takes, de moordenaar van Fake Ploeg. Buiten praten zij met elkaar, en Cor vertelt dat hij Fake doodde omdat het moest, ongeacht de gevolgen. Anton komt erachter dat de vrouw met wie hij die nacht in de cel zat, de vriendin van Cor was die ook meedeed aan de moord – Truus Coster, die ook vermoord werd door de Duitsers. Er blijft één brandende vraag over: waarom werd het lichaam van Ploeg door de buren Korteweg voor Antons huis neergelegd?

 

Anton gaat met Sandra en Saskia naar het strand, waar hij ligt te denken over Truus. Thuis gebeurt ditzelfde, en bij het zien van een foto van Saskia beseft Anton dat hij zich Saskia en Truus hetzelfde voorstelt. De volgende dag gaat Anton weer naar Takes toe.

 

Er is dan veel media-aandacht voor de vrijlating van een oud-officier van de SS, die veel mensen vermoord heeft. Ook Takes en Anton zijn hierdoor van streek. In het souterrain van Takes’ appartementsgebouw praten ze over Truus, die Fake de laatste twee schoten gaf en door hem zelf (Fake) neergeschoten werd. Op een foto van haar ziet Anton dat ze op Saskia lijkt. Takes heeft nog steeds haar pistool.

 

 

Laatste episode: 1981

 

De tijd verstrijkt en Anton wordt ouder. Hij scheidt van Saskia en hertrouwt met Liesbeth, met wie hij een zoon krijgt: Peter. Hij brengt zijn vakanties door in Toscane en krijgt af en toe last van paniekaanvallen als hij ineens een flashback heeft van 1945. Als zijn dochter Sandra zestien is, neemt hij haar mee naar zijn oude straat.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

Ze mogen binnen in het huis dat nu op de plek van Antons ouderlijk huis staat en ineens ziet Anton op het monument ook de naam Takes, waarmee waarschijnlijk Takes’ broertje bedoeld wordt. Samen met Sandra bezoekt Anton Truus’ graf.

 

In 1981 zijn er demonstraties tegen atoomenergie waar Anton zich niets van aantrekt, maar hij wordt gedwongen mee te doen als hij last krijgt van kiespijn en zijn tandarts alleen wil helpen als hij mee gaat demonstreren. Op die demonstratie treft Anton niet alleen zijn inmiddels negentienjarige zwangere dochter Sandra en haar niet zo fatsoenlijke vriend, maar tot zijn verbazing ook zijn oude buurvrouw Karin Korteweg, degene die samen met haar vader het lijk van Fake Ploeg bij Anton voor de deur sleepte.

 

Karin vertelt dat Peter die nacht bij hen naar binnen glipte, hen onder schot hield en even later doodgeschoten werd door een Duitser. Ook komt Anton erachter dat het lichaam van Ploeg bij hen op de stoep belandde omdat meneer Korteweg zijn geliefde hagedissenverzameling niet wilde opgeven.

 

Nadat Karin en haar vader zagen hoe Anton en zijn familie beschuldigd werden – na verhoor werden zijzelf vrijgelaten – kreeg haar vader een gigantisch schuldgevoel en vermoordde hij zijn hagedissen. Na de oorlog verhuisden ze, maar Karins vader pleegde in 1948 zelfmoord, uit angst dat Anton zich op hem zou komen wreken.

 

Tot slot vraagt Anton aan Karin waarom ze Fake juist voor zijn huis neerlegden en niet bij het bejaarde echtpaar Aarts. Karin antwoordt dat haar vader dat niet wilde omdat het echtpaar Aarts joden in huis had. Na deze ontdekking loopt Anton weg bij Karin en vervolgt samen met zijn zoon Peter de demonstratiestoet.

 

 

 

 

Personages

Hoofdpersoon: Anton Steenwijk

Anton is een lange slanke man met donker haar. Hij heeft zijn ouders en zijn broer in de tweede wereldoorlog verloren, waarna hij bij zijn oom en tante in Amsterdam gaat wonen. In het begin van het verhaal in hij volgzaam en wat timide, maar gedurende het verhaal wordt hij zelfstandiger en zelfbewuster. Hij durft later ook zijn emoties beter te tonen als het om het verleden en de aanslag gaat, hoewel hij probeert zijn problemen weg te stoppen (te vergeten) en hij zich afzondert van opvallende gebeurtenissen om zich heen. Hij is een lange, slanke man met donker haar en een huid in de tint van noten. Zijn uiterlijk verandert gedurende het ouder worden nauwelijks, dit is te merken aan de vele opmerkingen die hij hierover krijgt.

 

Cor Takes

De man die samen met zijn vriendin Truus Coster de aanslag op Fake Ploeg pleegden. Anton komt hem tegen in een café, waar Cor met een ander praat over de aanslag. Anton hoort dit en vraagt ernaar, waarna Cor en Anton naar buiten gaan om te praten.

 

Karin Korteweg

Antons oud-buurmeisje. Hij komt haar weer tegen tijdens een demonstratie, waar zij hem vertelt waarom Fake Ploeg bij hen voor de deur werd gelegd en niet bij de andere buren.

 

Tijd

Het verhaal begint in januari 1945 en eindigt in november 1981. In het verhaal zitten verschillende tijdsprongen; het boek is opgedeeld in 5 episodes:

 

Eerste episode: 1945

“De aanslag” > ontmoeting Truus

Tweede episode: 1952

Studententijd > ontmoeting Fake Ploeg

Derde episode: 1956

Feestje > bezoek aan Haarlem

Vierde episode: 1966

Uitvaart/cafe > ontmoeting Cor Takes

Laatste episode: 1981

Demonstratie > ontmoeting Karin

 

In het begin van het boek is Anton Steenwijk 12 jaar, en aan het einde van het boek 48/49.

Het boek bevat enkele flash-forwards (zie bijvoorbeeld bladzijde 16) en enkele flashbacks (zie bijvoorbeeld bladzijde 109), maar er zijn vooral terugverwijzingen, met name naar de aanslag.

 

Ruimte

Het begin van het verhaal speelt zich af in Haarlem, maar vanaf het eind van de eerste episode speelt het verhaal zich vooral af in Amsterdam. Anton keert twee keer in het verhaal terug naar Haarlem, en in de laatste episode gebeurt er ook nog iets in het vakantiehuisje in Toscane.

 

 

 

 

Thema

Schuldvraag. Anton is gedurende het gehele verhaal op zoek naar wie schuldig is voor het doodschieten van Fake Ploeg, en wie dus schuldig is voor de dood van zijn ouders en zijn broer.

 

Motieven

Vergeten

Anton wil de aanslag vergeten, en wordt tevens anesthesist: hij zorgde ervoor dat mensen een operatie ‘vergeten’.

 

Tweede Wereldoorlog

De setting van het verhaal

 

Stenen

Stenen komen regelmatig terug in het verhaal (de dobbelsteen, het visgraatmotief in de straatstenen, de steen die Fake Ploeg jr. naar de spiegel van Anton gooit, de achternaam (Steenwijk).

 

Motto

Overal was het al dag, maar hier was het nacht, neen, meer dan nacht.

(Cj. Plinius Caecilius Secundus, Epistulae, VI, 16)

(Cj. Plinius Caecilius Secundus, Epistulae, VI, 16)

 

Dit is een citaat van Plinius. In zijn tijd was de uitbarsting van de Vesuvius waardoor alles door de as donkerder was dan de nacht. Ondertussen was op de rest van de wereld ‘al dag’; het was nergens zo donker als in het gebied rond de Vesuvius. De aanslag heeft voor Anton een grote impact op zijn leven, terwijl het andere mensen niets doet.

 

Verder is de eerste zinnen van de tweede episode ‘De rest is naspel. De aswolk uit de vulkaan stijgt naar de stratosfeer, draait om de aarde en regent nog jaren later op alle continenten neer.’ Dit geeft aan dat de aanslag later nog terug zal komen in Antons leven.

 

Titelverklaring

De Aanslag symboliseert de moord op de NSB' er Fake Ploeg in 1945 – aan het begin van het boek. Deze moordaanslag is de drijfveer in het hele verhaal doordat er een mysterie is omtrent het hoe en waarom van de aanslag.

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"