Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bonita Avenue door Peter Buwalda

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Bonita Avenue
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1413 woorden
  • 20 december 2017
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
36 keer beoordeeld

Boekcover Bonita Avenue
Shadow

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zo…

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante…

Joni Sigerius, de dochter van de rector magnificus van de Twentse universiteit, drijft samen met haar vriend Aaron een handeltje dat ze maar liever voor haar krachtige en briljante vader verborgen houdt. Het is in het jaar van de vuurwerkramp dat ook in het gezin de boel explodeert. Niet alleen lopen Joni en Aaron tegen de lamp, die zomer komt ook de enige en echte zoon van Sigerius vrij uit de Scheveningse gevangenis. Acht jaar later pas – Joni verdient inmiddels miljoenen in Los Angeles – verneemt Aaron wat er zich in 2000 werkelijk heeft afgespeeld.
“Bonita Avenue” is een meeslepende debuutroman over noodlot en verval, idylle en schoonheid.

 

Bonita Avenue door Peter Buwalda
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Bonita Avenue

Naam: Anouk Kesselring

Klas: 4vwo

Datum: 10 mei ’17

 

Algemene informatie

Het boek Bonita Avenue is geschreven door Peter Buwalda, waarvan mijn versie is uitgegeven in augustus 2015 en  het is de 28ste druk. Het genre van het boek is een psychologische roman. Peter Buwalda is nu een bekende naam in de literatuurwereld en dat kwam door deze debuutroman waarvoor hij talloze prijzen in ontvangst mocht nemen. Hij heeft verschillende elementen uit zijn persoonlijke leven in dit boek verwerkt, zoals de vuurwerkramp in Enschede waar hij studeerde en zijn liefde voor judo.

 

Beknopte samenvatting

Siem Sigerius wordt gechanteerd door zijn zoon Wilbert  met het geheim van zijn stiefdochter Joni. Joni verkoopt zichzelf op het internet met hulp van haar vriend. Wanneer de druk teveel wordt voor Sigerius vermoordt hij onbewust zijn zoon in een gevecht en brengt daarna zichzelf om het leven.

 

Samenvatting internet

Siem Sigerius is de rector van de Twentse universiteit en oud-judoka. Zijn stiefdochter Joni blijkt samen met haar vriend Aaron een pornowebsite uit te baten met haarzelf in de hoofdrol. Op het moment van de vuurwerkramp van Enschede ontdekt Siem haar geheime activiteiten. Siem wordt gevraagd om Minister van Onderwijs te worden. Tegelijkertijd komt ook Wilbert, de zoon van Siem uit een vorig huwelijk, vrij uit de gevangenis. Hij probeert Siem te chanteren. Dit leidt tot een dramatische uitkomst. Na een worsteling vlucht Wilbert de sneeuw in. Na een paar uur vroor hij dood. Wat moest Siem met het lijk doen? De politie zou hem snel op het spoor zijn. Hij besluit zich van het lijk te ontdoen. Met behulp van de zaagmachine van Tineke snijdt hij het lichaam van Wilbert in stukken. Ook hakt hij er met de bijl op los. Hij doet de stukken van het lichaam in een tentzak en in een rugzak en dropt de ledematen in een bos in de Ardennen. Daarna vertrekt hij naar Zuid-Frankrijk om het jacht van Joni op te zoeken, waar hij een einde aan zijn leven maakt.

 

Ruimte en tijd

De belangrijkste ruimtes in het verhaal zijn het huis van Aaron in Enschede en de boerderij van Siem. Het huis van Aaron heeft veel invloed op het verhaal, omdat deze op een nippertje na niet is getroffen door de vuurwerkramp. Dit zorgt voor veel stress bij Aaron wat weer voor spanningen zorgt in de relatie tussen hem en Joni. Hij blijft ook in dit huis wanneer Joni een eind aan de relatie heeft gemaakt. Hij verwaarloost zichzelf en krijgt uiteindelijk een psychose in dit huis. De belangrijkste invloed op het verhaal is de zolderkamer, hierin bedreven Joni en Aaron hun duistere praktijken. Wanneer Sigerius deze ruimte vindt wordt zijn voorgevoel bevestigd, waarna de problemen pas echt beginnen.
In de boerderij van Sigerius speelt het grootste gedeelte van het verhaal zich af en vindt het gevecht tussen hem en Wilbert plaats, wat leidt tot de dood van zijn zoon.

 

De verteltijd is 543 bladzijden en de vertelde tijd is 8 jaar. Het verhaal bevat veel flashbacks en tijdsprongen. Het speelt zich af rond na de vuurwerkramp in Enschede. De structuur van het boek is vrij ingewikkeld en de opbouw verschilt per perspectief. Daarom staat dit bij het kopje perspectief aangeven.

 

Personages

Het hoofdpersonage is Siem Sigerius, ex-judoka. Voordat Siem benoemd werd tot Minister van Onderwijs  was hij rector magnificus en wiskundefanaat. Hij is een gedrongen man van middelbare leeftijd. Sigerius doet graag dingen die hij zelf leuk vindt zoals judo en het oplossen van moeilijke wiskundige problemen, ook als dit tegen de wil van anderen ingaat. Hij is zeer sociaal en probeert de fouten die zijn kinderen hebben gemaakt te verbergen. In de loop van het verhaal komt de lezer erachter hoe ver hij kan gaan om de geheimen van zijn kinderen verborgen te houden. naarmate de tijd verstrijkt wordt hij ook steeds meer vastberaden om erachter te komen wat Joni in haar schild voert.

 

Joni Sigerius  is de stiefdochter van Sigerius. Ze heeft een mooi uiterlijk, is intelligent, ambitieus en weet wat haar doel is. Samen met haar vriend begint ze naaktfoto’s te verkopen op het internet om geld te verdienen. Ze schaamt zich hier niet voor. Haar exhibitionistische neigingen onderdrukt ze in de loop van het verhaal niet en gaat hier professioneel mee om. In Amerika heeft ze een goedlopend bedrijf die gespecialiseerd is in het maken van dergelijk materiaal.

 

Aaron Bever is de vriend van Joni. Hij is heel erg afhankelijk van Joni en kan zich geen toekomst zonder haar voorstellen. Na het einde van de relatie ziet hij de zin van het leven niet meer en verwaarloost zichzelf enorm. Hij stuurt opdringerige mails naar Joni en belandt in een psychose. Hij wordt hiervoor behandeld maar blijft zich afhankelijk voorstellen.

 

Perspectief

Het verhaal wordt verteld door drie vertellers met ieder een eigen perspectief en tijdsverloop. Elk hoofdstuk heeft een verteller. Er wordt steeds afgewisseld tussen de vertellers zonder een bedachte volgorde. Dit zorgt voor een vrij ingewikkelde structuur.

 

  • De eerste verteller is Aaron. Er is sprake van een personaal perspectief vanuit Aaron. Zijn hoofdstukken bevatten veel flashbacks  maar bevat geen chronologische volgorde. Er wordt veel afgewisseld tussen 2000 en 2008. Dit zorgt ervoor dat Aarons hoofdstukken erg verwarrend zijn net als hijzelf.
  • De tweede verteller is Sigerius. Er is wederom sprake van een  personaal perspectief  vanuit hemzelf. Zijn hoofdstukken worden in chronologische volgorde verteld, de gebeurtenissen van 2000 worden besproken. Dit zorgt ervoor dat zijn hoofdstukken erg gestructureerd zijn net als hijzelf.
  • De derde verteller is Joni. Hier is een ik- perspectief. Haar verhaal begint in 2008 en eindigt in 2000. Er is als het ware een soort omgekeerd chronologisch verband, want haar verhaal gaat terug in de tijd zonder dat het een flashback is.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

 

  • De eerste verteller is Aaron. Er is sprake van een personaal perspectief vanuit Aaron. Zijn hoofdstukken bevatten veel flashbacks  maar bevat geen chronologische volgorde. Er wordt veel afgewisseld tussen 2000 en 2008. Dit zorgt ervoor dat Aarons hoofdstukken erg verwarrend zijn net als hijzelf.
  • De tweede verteller is Sigerius. Er is wederom sprake van een  personaal perspectief  vanuit hemzelf. Zijn hoofdstukken worden in chronologische volgorde verteld, de gebeurtenissen van 2000 worden besproken. Dit zorgt ervoor dat zijn hoofdstukken erg gestructureerd zijn net als hijzelf.
  • De derde verteller is Joni. Hier is een ik- perspectief. Haar verhaal begint in 2008 en eindigt in 2000. Er is als het ware een soort omgekeerd chronologisch verband, want haar verhaal gaat terug in de tijd zonder dat het een flashback is.

 

Titelverklaring

Bonita Avenue is de straatnaam van de straat waar het gezin woonde toen ze naar Amerika waren geëmigreerd. De naam betekent “mooie boulevard” . Wat ironisch kan worden opgevat, want de tijd die ze doorbrachten in dat huis was bijna te mooi om waar te zijn terwijl toen ze terugkwamen alles alsmaar slechter werd.

 

Thema en motieven

Het thema van het boek is de consequenties van een gebeurtenis. Het gaat er namelijk over hoe één actie een hele puinhoop kan maken. Dit zie je terug in hoe het leven van Sigerius een ravage werd nadat hij achter het geheim van zijn dochter kwam, maar ook in hoe Aaron in een crisis kwam nadat Joni de relatie stopte. Niet te vergeten hoe Wilbert er achteruit op ging nadat zijn vader het gezin heeft verlaten. Dit laat zien dat iemands daden ook een impact kunnen hebben op iemand anders zijn of haar leven.

 

Het bijbehorende motief is de vuurwerkramp. Dit komt vaak terug in het boek. Omdat de directeuren van het vuurwerkbedrijf zich niet aan de milieuvoorschriften hielden zorgde dit voor een onvergetelijke ramp. Hiermee ondersteunt de vuurwerkramp het thema. Daarnaast is er ook het motief naaktfoto’s van zowel Joni als Sigerius zelf. Beide foto’s zorgden voor een enorme nasleep op hun leven en die van hun omgeving.

 

Mijn mening

Bonita Avenue was voor mij een zeer bijzondere ervaring, want het was een zeer ingewikkeld boek. Dit kwam door de structuur die redelijk pittig was en niet door de dikheid van het boek, zelf heb ik namelijk erger meegemaakt. De hoofdstukken waren vrij lang, ook al lazen ze goed weg. Daarnaast bestond een hoofdstuk uit één handeling met daarin veel flashbacks. Hierdoor leek een wandeling naar het hotel een paar jaar te duren. Dit zorgde ervoor dat het boek veel langer aanvoelde dan dat het werkelijk was. Daarnaast maakte de afwisselingen  tussen de verschillende perspectieven en tijden het er ook niet gemakkelijk op.

 

Maar als je er tijd, aandacht en een klein beetje liefde in stopt kom je er vanzelf uit. Dit maakte het voor mij wel heel boeiend, omdat je moest nadenken en je hoofd erbij moest houden. Het hielp dat de schrijfstijl geen moeilijkheidsgraad bevatte, waardoor je het redelijk goed kon lezen. Ondanks dat de climax pas helemaal aan het einde kwam werd het niet saai. Dit komt uiteraard doordat je om het hoofdstuk van perspectief wisselde waardoor je een soort van vernieuwing kreeg. Daarnaast waren de hoofdpersonages goed doordacht en daarom interessant om te lezen. Al met al is Bonita Avenue een heel goed boek als je het ervoor over hebt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bonita Avenue door Peter Buwalda"