Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
We doen onderzoek naar wedden op voetbalwedstrijden. Wil je ons helpen door deze korte enquête in te vullen? Duurt maar een minuutje. 

Zomerhuis met zwembad

Herman Koch

2011

382

3 uit 5

3.0 / 10
4e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 2402 woorden
  • 7
  • 717 keer
    23 deze maand
  • 5 december 2017

Boekverslag Zomerhuis met zwembad

 

Notitie: Het boek is gelezen via de e-reader, waardoor de nummers van de bladzijdes niet correct zijn.  

Afbeeldingsresultaat voor herman koch zwembad met zwembadZakelijke gegevens

 

Naam: Zomerhuis met zwembad
Schrijver : Herman Koch
Uitgeverij:
Druk: 1e  
Uitgave jaar:2011
Aantal bladzijdes: 380 (312, op de e-reader.)

 

Personages

 

Hoofdpersoon

 

Betekenis naam = militant

 

Marc Schlosser is een huisarts. Hij besteedt veel tijd aan zijn patiënten.


Marc is een flat character. Omdat voor het ongeluk bij het zomerhuis van Meijer, hij veel tijd besteedde aan zijn patiënten en veel om zijn familie geeft. Maar na het ongeluk, geeft hij minder om zijn patiënten. Ook is hij na de verkrachting van Julia gaan twijfelen en begaat hij een opzettelijke fout, dat zelfs de dood als gevolg had voor Ralph Meijer. Daarnaast gaat hij ook na de gebeurtenissen vreemd met de vrouw van Ralph Meijer. Marc is veel veranderend door het verhaal heen.

 

 

Doel van de hoofdpersoon

 

Marc wil weten wie zijn dochter heeft verkracht.

 

Waarden/normen

 

Norm

 

  • De verkrachter vinden van zijn dochter Juli.

 

Waarde

  • Hij moet er alles voor op spel zetten

 

 

 

 

Bijpersonen

 

Julia

Julia is de dochter van de arts Marc en ze is 13 jaar. Ze is een round character en een helper. In het begin van het verhaal was ze nog een beetje kinderlijk en had een erg vrolijk humeur. Na de verkrachting is ze meer volwassenen geworden.

Ralph Meijer

Hij is een flat character en hij is een tegenstander van Marc. Ralph is erg zelfverzekerd en voelt zich erg aangetrokken tot vrouwen en ook tot de vrouw van Marc Caroline, dit vindt Marc niet zo leuk.

Daarnaast verdenkt Marc Ralph ook ervan van het verkrachten van zijn dochter Julia. Omdat Marc liegt tegen Ralph, wanneer het blijkt dat hij kanker heeft.

Caroline

Zij is de vrouw van de arts Marc. Ze is een helper in het verhaal. Caroline en Marc hebben een goede en stabiele relatie met elkaar, maar Caroline is wat strenger voor de kinderen dan Marc is.

Caroline is een flat character, ze is in het boek niet erg veel veranderd.

Judith

Judith is de echtgenote van Ralph. Ze krijgt in het boek een seksuele relatie met Marc, na de dood van Ralph komt ze erachter dat Marc heeft gelogen en gaat ze een rechtzaak tegen hem beginnen.

Judith is een round character, omdat in het begin van het verhaal was ze erg vrolijk en na de dood van Ralph is ze erg boos en wil ze wraak nemen op Marc.  En ze is ook een tegenstander, omdat ze Marc terecht wil brengen voor de rechtszaak.

Mening

 

Ik bewonder dat Marc veel geeft om zijn patiënten en er ook veel tijd aan besteedt. Als mijn dochter verkracht zou worden, zou ik ook alles eraan doen om te weten komen wie het heeft gedaan. Maar ik zou niet zomaar mensen beschuldigen zonder dat er officieel bewijs is. Het is dom van hem om te liegen tegen Ralph. Ik zou dit niet doen, want een arts moet zich houden aan de code dat de patiënt op de eerste plaats komt, en niet je privé leven. In deze situatie zou ik het anders hebben aangepakt, Marc had niet teveel moeten speculeren en het fout geven aan iemand anders en dat kostte het leven van Ralph. Het was een hele domme beslissing van hem.

 

 

 

Korte samenvatting

 

Marc Schloseer is een huisarts één  van zijn patiënten was de acteur Ralph Meier, die is overleden doordat Marc een medische fout heeft gemaakt. Marc was op vakantie met zijn gezin bij het zomerhuis van Ralph in Frankrijk, daar wordt Julia verkracht. Terug in Nederland wil Marc uitzoeken wie de dader is en hij verdenkt Ralph, daarom liegt hij ook wanneer hij ziet dat Ralph kanker heeft. Ralph sterft uiteindelijk  aan zijn kanker en het later blijkt dat Ralph niet de dader was, maar de monteur. Judith, de vrouw van Ralph komt erachter dat Marc een medische fout heeft gemaakt en daarop vlucht Marc met zijn gezin naar Amerika.  

 

 

Titelverklaring

 

In de zomer hebben Ralph en Judith Meijer een zomerhuis met zwembad gehuurd in Frankrijk. Marc en zijn gezin zijn daarvoor uitgenodigd en gaan er naar toe. Tijdens die vakantie wordt Julia, de dochter van Marc verkracht op het strand. Het zomerhuis is eigenlijk een keerpunt in het leven van Marc.

 

 

Motieven


1. De verkrachting van Julia

2. Liefdesverhouding


Het boek draait eigenlijk helemaal om de verkrachting van Julia, het komt voor in het begin van het verhaal en vooral in het midden van het verhaalstuk. Marc wil er graag achter komen wie zijn dochter heeft verkracht en in het boek komen we stukje bij beetje te weten wie het heeft gedaan.


De arts Marc begint later een affaire met Judith, de vrouw van Ralph. Later krijgen ze ook een seksuele relatie.

 

Thema

 

Ouders doen alles om hun kind te beschermen.

 

Omdat Marc heel erg veel van zijn dochters houdt en hij heeft er ook een goede relatie mee. Daarnaast denk hij er veel over na hoe oudere mannen over zijn dochter Julia denken. Hij vindt dat helemaal niks leuk en in het verhaal herhaalt hij dit meerdere malen.

 

 

 

Chronologie


Het verhaal is niet chronologisch, omdat er enkele flashbacks in voorkomen.


‘Het midzomernachtfeest,’ vervolgde hij. ‘Vorig jaar. Wij waren op het strand met die meisjes. Ralph probeerde dat Noorse meisje te schoppen.’ Blz. 308

 

 

Ruimte

 

Het boek speelt zich of meerdere plaatsen af. Voor het grootste gedeelte speelt het verhaal zich af in Nederland, met name in de praktijk van Marc, want hij is namelijk huisarts van beroep.

 

Daarnaast het tuinfeest van Ralph, waar ze een uitnodiging kregen om bij Ralph en zijn vrouw op bezoek te gaan bij hun vakantie huis in Frankrijk. Tijdens deze vakantie wordt Julia verkracht en heeft het een grote impact op het leven van de Ralph en zijn gezin.

 

Het verhaal eindigt in Amerika, omdat de familie van Marc daar naar toe vlucht. Hij had namelijk een medische fout gemaakt en de vrouw van Ralph wil hem daarvoor verantwoordelijk maken.

 

 

 

Verhaallijnen

 

 

Het boek heeft maar één verhaallijn en dat is die van Marc, omdat het boek is geschreven in de ik-vorm.  

 

 

Vertelde tijd

 

De vertelde tijd van het verhaal is ongeveer anderhalf jaar, omdat dat de tijd is tussen de rechtszaak en de eerste ontmoeting van Marc met Ralph Meijer.

‘Het is nu weer anderhalf jaar geleden dat Ralph Meier opeens in mijn wachtkamer zat.’ Blz. 11

 

 

Historische tijd

 

 

Er wordt in het boek geen exacte data genoemd wanneer het gebeurt, maar ik kan wel concluderen dat het een actueel verhaal is. Omdat Julia in bezit is van een Ipod.


Naast het hoofdeinde van de luchtmatras lag haar Ipod, maar ze had de oordopjes niet in. Blz. 308

 

 

 

Vertelinstantie

 

Focalisatie

 

 

Het verhaal heeft een ik-perspectief. Alles wordt meegemaakt uit de ogen van  Marc. Je krijgt alle gevoelens en gedachten van hem te zien en niet van de anderen in het boek. Daardoor is er geen wisseling in de focalisatie.

 

‘Ik kan het me op dit moment niet herinneren,’ zei ik. ‘Het spijt me.’ Blz. 31

 

Begin verhaal

 

 

Het verhaal begint met post rem. Aan het begin van het verhaal, vertelt Marc dat één van zijn patiënten Ralph gestorven is door een medische fout van hem. Verder in het verhaal komen we erachter hoe Ralph is gestorven en wat de reden is van de medische fout van Marc.

 

Eind verhaal

 

 

Het verhaal eindigt met Julia die op een duikplank van een zwembad van Forbes staat. Het contact tussen haar en Marc is weer hersteld, daarna vraagt ze aan haar vader of hij ook bij haar in het zwembad wil komen. Daarna kijkt Marc naar zijn dochter Julia en denkt: ‘Eerst was ze nog een jong meisje en nu is ze al een vrouw.’

 

Het verhaal heeft een gesloten einde omdat alle vragen zijn beantwoord.  

 

Effect structuur

 

 

Het verhaal heeft een hechte structuur, omdat alle gebeurtenissen in het boek samenvallen met de problemen van de hoofdpersoon. Er komt een grote flashback in verhaal voor, maar al die gebeurtenissen in de flashback hebben verband met het heden van de hoofdpersoon.

 

 

Deze structuur heeft als effect dat je het verhaal makkelijk kan volgen en er niet veel open plekken zijn zoals bij een losse structuur.  

 

 

Mening

 

Ik vind het structuur van het boek fijn om te lezen, omdat ik het hele verhaal kon volgen en niet in de war raakte van open plekken of gebeurtenissen die niet  overeen kwamen met de gebeurtenissen van de hoofdpersoon. Doordat het verhaal makkelijk te volgen was snapte je ook meer van het conflict wat er gebeurde in het verhaal en met een losse structuur was dit erg onduidelijk geweest. Het was een fijne structuur om te lezen, omdat het dus veel duidelijkheid gaf.

 

Recensie


Website: www.parool.nl
Datum: 26 januari 2011
Door: Arie Storm

 

 

De nieuwe roman van Herman Koch, Zomerhuis met zwembad, die twee jaar verschijnt na zijn grote commerciële doorbraak als romanschrijver met Het diner, is meer van hetzelfde. Er zijn geweldige grappen in het begin, er is een thrillerachtige plot en uiteindelijk sla je het boek dicht met het gevoel dat je je weer behoorlijk lang hebt vermaakt met een tamelijk opgeklopt geheel. Literatuur is het niet, literatuur zal het nooit worden, maar binnen dit genre worden beslist slechtere dingen gemaakt.

Hoofdpersoon Marc Schlosser is huisarts. De eerste pakweg zestig bladzijden (het boek is een blockbuster van bijna vierhonderd pagina's) slaat hij zich er, mopperend op zijn patiënten, zijn beroep en zijn leven in het algemeen, dapper doorheen. 'In een praktijk als de mijne is het zaak om het niet te nauw te nemen met de medische normen,' deelt hij aan het begin van weer een hoofdstuk vol trefzeker chagrijn jolig mee.

Zijn patiënten hebben vrijwel allemaal een beroep in de amusementssector: film, toneel, literatuur. Zoals bekend: die kunstvormen worden in Nederland op een zeer laag niveau beoefend. Eigenlijk is het onzin dat er ook maar een cent subsidie naartoe gaat, weet Schlosser overtuigend duidelijk te maken. Maar als hun huisarts wordt Schlosser vaak uitgenodigd voor film- en toneelpremières van zijn patiënten en dan moet hij komen opdagen: 'Ik weet nooit wat ik erger vind: de film zelf, de eigenlijke toneelvoorstelling, of het rondhangen na afloop.'
Dat is allemaal prima vermaak dat Koch hier biedt. Helaas gaat Zomerhuis met zwembad uiteindelijk zelf ten onder aan dat wat in de roman wordt bestreden. In de roman wordt tussen alle grappen en grollen door weliswaar niet echt helemaal duidelijk gemaakt wat de Nederlandse film-, podium- en schrijfkunsten precies mankeert, maar wordt wel overtuigend getoond dat de beoefenaren ervan stuk voor stuk enorme zelfingenomen aanstellers zijn.

Wat inhoudelijk mis is met wat deze mensen maken, wordt onbedoeld gedemonstreerd in de rest van Zomerhuis met zwembad. Want de roman verzandt gaandeweg meer en meer in wat inmiddels wel een typisch Nederlands cultuurproduct kan worden genoemd.

Zo wemelt het van de clichématige beschrijvingen. Dat is misschien allemaal ironie, maar intussen zitten we er wel mee. Ontspannen voor je tent zitten op een camping ergens in een zuidelijk land aan zee gaat zo: 'Boven onze hoofden schitterden duizenden sterren tussen de bomen. In de diepte hoorde je zacht het dreunen van de branding.'
Nederlandse literatuur, film en toneelkunst zijn meestal niet slechts clichématig, maar ook vrijwel nooit beeldend, omdat niet goed wordt gekeken en omdat het bijzondere van het leven niet in tekst, beeld of actie wordt omgezet.

Overigens kán Koch het wel, goed waarnemen. Kijk naar dit meisje en jongetje bij een zwembad en let dan vooral op de jongen: 'En op datzelfde moment waren Lisa en Thomas naar buiten komen rennen. Judiths jongste zoon remde niet af toen hij de rand van het zwembad bereikte. Het leek of hij op het laatst niet goed kon besluiten tussen een duik of een bommetje. Half vallend, half glijdend over de natte tegels aan de rand belandde hij in een fontein van water in het zwembad.' Het meisje houdt vervolgens 'even halt aan de rand, maar toen stortte ze zich voorover in het water'. Dat is fraai en beeldend - dat is leven!

Maar meestentijds staat deze roman, net als al die andere Nederlandse succesboeken en -films van tegenwoordig, stijf van de opgeklopte gebeurtenissen en emoties, van de cursiveringen en het geschreeuw.

De verkrachting van een puberend meisje, een huisarts die een patiënt vermoordt, en een vader die met zijn dochter een duister complot smeedt... Koch wil dat we voortdurend op het puntje van onze stoel zitten. Daar slaagt hij tot op zekere hoogte in. Maar je moet dan wel je ogen dichtknijpen voor het vlakke schrijven dat je er hier en daar gratis bij krijgt. (ARIE STORM)

 

 

 

 

 

Mening

 

Ik ben het deels eens met de recensie die geschreven is door Arie Storm. Het boek gaat inderdaad ten onder in de roman. Omdat het erg cliché is dat de arts Marc vreemd gaat met de vrouw van Ralph. Dan komt er een vraag bij je op: Kan een man gewoon niet trouw zijn aan zijn vrouw?’ Er wordt namelijk tegenwoordig heel veel overspel gepleegd in roman, waardoor het een beetje overspelbaar wordt en herhaalbaar.


Daarnaast praat Arie storm over de cliché beschrijving van Koch, hier ben ik het niet mee eens. En dat is om de volgende redenen. Het maakt niet heel veel uit of het boek wel of niet een cliché schrijfstijl heeft. Ten tweede vond ik het verhaal erg verassend en geen storende of cliché schrijfstijl hebben. Het boek was in mijn ogen erg realistisch geschreven.

 

Koch was inderdaad goed in het waarnemen en het beschrijven van gebeurtenissen. Het gevoel van de vader leek heel erg realistisch beschreven, toen hij erachter kwam dat hij zijn dochter Julia was verkracht. De gevoelens van de hoofdpersoon komen goed in het verhaal voor en worden goed verwoord.


Ten slotte had de schrijver erover dat Herman Koch er maar op een zekere hoogte in slaagde om het boek spannend te maken. Ik vond het boek juist erg spannend en ik vind dat Koch er goed is in geslaagd. Want ik heb de hele tijd tijdens het lezen van het boek mezelf afgevraagd wie de verkrachter was van Julia en waarom Marc zou liegen tegen een patiënt. Het boek geeft een erg realistische weergave weer.

 

Het is een erg leuk en spannend boek om te lezen. Ik raad het boek aan voor mensen die houden van realistische boeken en van overspel. De schrijfstijl in het boek is erg fijn om te lezen. Het is een ervaring om nooit te vergeten.

 

 

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6438

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer
Hou ervan

bijlagen1

Bijlage 1Download

Hoge waardering

Kees van der Pol zeker weten goedZeker Weten Goed
Dennis 5e klas vwo6.8
Kees van der Pol Docent6.6
Lisa Slegers5e klas havo6.4
Lotte 5e klas vwo4.7
anoniem3.4
Meer verslagen ›

Why I This BOOK

Claire over Zomerhuis met zwembad