Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Oscar Cook: buitengewone gebeurtenissen door Vera Van Renterghem

Beoordeling 8.8
Foto van een scholier
Boekcover Oscar Cook: buitengewone gebeurtenissen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1368 woorden
  • 21 augustus 2017
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
22 keer beoordeeld

Boekcover Oscar Cook: buitengewone gebeurtenissen
Shadow
Oscar Cook: buitengewone gebeurtenissen door Vera Van Renterghem
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: Oscar Cook, Buitengewone gebeurtenissen.
Auteur: Vera Van Renterghem
Uitgeverij: Uitgeverij Van Halewyck, 2017

Samenvatting

Oscar Cook is dertien en woont samen met zijn vader in een bejaardenhuis, het ‘Kraaiennest’. Aanvankelijk vindt Oscar het vreselijk dat zijn vader directeur van het tehuis is geworden en de beslissing nam om er te gaan wonen. Het wordt er niet beter op als Oscar zuster Mathilde ontmoet. Vroeger was het Kraaiennest een klooster en zuster Mathilde is de enige, overgebleven kloosterzuster. Ze wil absoluut de touwtjes in handen houden en dat doet ze met een niet te evenaren slecht humeur.

Enkele maanden later begint Oscar echter te merken dat er achter de oude façades van de bewoners mooie, intrigerende en vaak ook grappige personen zitten. Oscar sluit vriendschap met de oud-militair Karel, professor Otto en het lieve besje Lise.

Oscar heeft ook een vriendin die even oud is als hij: Stiene, een vrolijke meid die altijd haar plan weet te trekken en uit een nogal ongewone dievenfamilie komt. Oscar en Stiene worstelen elk op hun eigen manier met het verlies van hun moeder, vier jaar geleden. Oscars moeder stierf in vreemde omstandigheden. Zelf herinnert hij zich er niets meer van en zijn vader wil er niet over praten. Stienes moeder verliet het gezin en nam nooit meer contact op.

Als er een nieuwe bewoner in het rusthuis komt, een rijke graaf, begint alles mis te lopen. De graaf beschuldigt Oscars vader van diefstal en zelfs van poging tot moord. Oscars vader belandt in de gevangenis. Met de hulp van de bejaarde Karel, Otto en Lise wil Oscar de onschuld van zijn vader bewijzen, maar dat loopt niet van een leien dakje. Op het moment dat de situatie uitzichtloos lijkt, onthult Karel het geheim van de fetisj die hij lang geleden uit Afrika meebracht. Dankzij de fetisj kan Oscar terugkeren in de tijd. Hij belandt in het verleden van de graaf en ontdekt er griezelige dingen. Oscar keert naar het heden terug met bruikbare informatie en kan dankzij de nieuwe contacten en aanwijzingen de onschuld van zijn vader bewijzen.

Tijdens zijn tijdreis kwam Oscar op een bijzondere wijze in contact met zijn moeder. Hij krijgt de eerste puzzelstukjes die het raadsel van het overlijden van zijn moeder kunnen helpen ontrafelen. Het verlangen zijn moeder terug te zien, wordt er niet kleiner op. Het avontuur met de graaf is afgelopen, maar Oscar kondigt al aan dat hij zijn zoektocht naar de raadselachtige dood van zijn moeder wil verderzetten. Deel 2 van de trilogie wordt alzo aangekondigd.

Dedicatie

Het boek wordt door de auteur opgedragen aan Feline, het meisje dat weet wat moed is. Vervolgens wordt de volgende quote geschreven: Je kunt maar weten hoe moedig je bent als moedig zijn je enige optie is.

Thema’s

De dedicatie sluit aan bij een belangrijk thema in het boek: moed.

Moed heb je in zowat alle omstandigheden nodig. De vraag rijst bij menigeen: hoe vind ik in godsnaam mijn moed terug als ik die verloren heb? Samen met de dood van zijn moeder verdween bij Oscar al zijn moed. Zijn oude vrienden in het Kraaiennest zetten Oscar aan om weer alle moed bijeen te schrapen. Naast hen helpt ook zijn vriendin Stiene hem door dik en dun. Hij is erg aan haar gehecht geraakt en hij weet niet hoe hij die hechtheid moet noemen, het lijkt donders veel op meer dan alleen maar vriendschap, maar wat is het dan wel?

Een tweede belangrijk thema is de wonderlijke band tussen verschillende generaties. Beetje bij beetje leert Oscar dat het er niet toe doet of een mens geel of groen, dik of dun, oud of jong is. Hij ontdekt dat leeftijd geen rol speelt, dat een mens nooit te oud is om jong te zijn en nooit te jong om de wereld te verbeteren. De bejaarden zijn Oscars helden, maar voor de oudjes is Oscar ook een held, ook al ziet Oscar dat niet meteen.

De oudjes helpen Oscar om de onschuld van zijn vader te bewijzen (hij werd valselijk beschuldigd van diefstal en zelfs van poging tot moord) en indirect helpen ze hem ook in de zoektocht naar de waarheid over zijn moeder. Ze is vier jaar eerder gestorven en Oscar herinnert zich niet wat er toen allemaal is gebeurd. Ook zijn vader weigert erover te praten.

Hoofdpersoon

Het hoofdpersonage Oscar, is een onopvallende jongen. Hij verbergt zijn verdriet om zijn moeder die vier jaar geleden stierf. De dood van zijn moeder is voor hem een mysterie. Niemand praat erover, zelfs zijn vader houdt zijn lippen stijf op elkaar.

Zijn leven verandert als hij in een bejaardenhuis moet gaan wonen, samen met zijn vader, die er directeur wordt. Aanvankelijk vindt hij het vreselijk met al die bejaarden, maar beetje bij beetje leert hij ze beter kennen en sluit hij vriendschap met Lise, Otto en Karel, drie oudjes die van hun leven het beste maken. Als zijn vader in de gevangenis belandt, wordt een vuurtje in zijn binnenste aangewakkerd. Samen met de oudjes zet hij alles in het werk om zijn vaders onschuld te bewijzen. Zijn vriendin Stiene helpt hem door dik en dun.

Oscar maakt een evolutie door: hij vindt dankzij het avontuur dat hij beleeft stilaan zijn moed terug.

Stijl

Het boek is humoristisch, dramatisch, mysterieus, fantasierijk, avontuurlijk, spannend en emotioneel tegelijk. Het boek is als het leven zelf: een mengeling van emoties en gebeurtenissen. Onverwachte wendingen maken het verhaal erg spannend. De magie die in het boek een rol speelt, doet niet vreemd aan. De lezer wordt er zonder probleem in meegezogen.

Oscar zelf is aan het woord. Door zijn vertelstijl leren we hem kennen als een jongen die zich stoerder voordoet dan hij is. Hij is vaak verdrietig en onrustig omwille van de dood van zijn moeder, maar hij geniet ook van de vrolijkheid en fratsen van de oudjes in het Kraaiennest en van zijn vriendin Stiene.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Oscar zelf is aan het woord. Door zijn vertelstijl leren we hem kennen als een jongen die zich stoerder voordoet dan hij is. Hij is vaak verdrietig en onrustig omwille van de dood van zijn moeder, maar hij geniet ook van de vrolijkheid en fratsen van de oudjes in het Kraaiennest en van zijn vriendin Stiene.

Het verhaal is gelaagd. Het avontuur is spannend en meeslepend, maar ondertussen bekruipt de lezer het gevoel dat er veel meer aan de hand is. De lezer leert beetje bij beetje de karaktertrekken en de emoties van Oscar en de andere personages kennen. De lezer wordt aangezet om zelf na te denken over de thema’s die centraal staan. Moed: Wat is dat eigenlijk? Waar haal je die vandaan? Heeft angst, durf, steun van anderen invloed op moed?

Door het chronologische verloop kan het verhaal gemakkelijk gevolgd worden. Af en toe wordt de voortgang van het verhaal onderbroken door een flashback. Op die momenten denkt Oscar meestal terug aan zijn moeder. De goede band van Oscar met zijn moeder wordt op een intense en tedere manier verteld.

Het verhaal leest vlot en op het einde van elk hoofdstuk wordt de lezer steeds weer nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg. De beschrijvingen zijn filmisch, de dialogen levensecht, de personages van vlees en bloed. De auteur hoedt zich ervoor om de oud-militair en de professor niet clichématig voor te stellen. Elk personage heeft kenmerken die in de loop van het verhaal worden versterkt en kleur geven aan de leefwereld van Oscar.

Extra

Als gevolg van zijn avonturen wil Oscar de magische band tussen jong en oud meer in de verf zetten, breder dan alleen het boek. Hij wil komaf maken met het vooroordeel dat jongeren ouderen niet begrijpen en omgekeerd. OSCAR staat voor Old and Small Care for All Rebels. Het is zijn missie om een nieuwe opwarming van de aarde te veroorzaken, een warmmenselijke deze keer. Daarom is hij van start gegaan met een Facebookpagina https://www.facebook.com/DeWereldVanOscarCook/. Hij daagt verschillende generaties uit om samen initiatieven te nemen, te vertellen, te luisteren, iets uit te spoken. Eén van de elementen die aan bod komt op de Facebookpagina is een rubriek waarin wijze raad wordt uitgewisseld. Hij kreeg al mooie raad van bekende. Bovendien kreeg hij al een brief van zowel de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz, als van de Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits en van andere toonaangevende mensen waarmee hij maar al te blij was. Het isallemaal te lezen op zijn Facebookpagina.

Volgende delen

Deel 2, Oscar Cook, Zonderlinge gebeurtenissen, verschijnt in oktober 2017.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oscar Cook: buitengewone gebeurtenissen door Vera Van Renterghem"