Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Route du soleil door Suzanne Vermeer

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Route du soleil
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2794 woorden
  • 11 juli 2017
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
6 keer beoordeeld

Boekcover Route du soleil
Shadow

Het leven van intercedente Marit, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, bestaat geheel uit hard werken en het vervullen van zorgtaken, tot verdriet van haar beste vriendin Fiona. Zij is een onbezorgde single die vaak uitgaat en daarbij veel mannen ontmoet. Wanneer Marits ex het weer eens laat afweten als vader, kan Fiona het niet langer aanzien: ze boekt v…

Het leven van intercedente Marit, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, bestaat geheel uit hard werken en het vervullen van zorgtaken, tot verdriet van haar beste vrien…

Het leven van intercedente Marit, een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen, bestaat geheel uit hard werken en het vervullen van zorgtaken, tot verdriet van haar beste vriendin Fiona. Zij is een onbezorgde single die vaak uitgaat en daarbij veel mannen ontmoet. Wanneer Marits ex het weer eens laat afweten als vader, kan Fiona het niet langer aanzien: ze boekt voor haarzelf en Marit een campingplaats aan het Lac de Serre-Poncon, een idyllisch gelegen stuwmeer in Zuid-Frankrijk. Het is hoogzomer en de dames rijden vrolijk gestemd de zon tegemoet in Marits oude stationwagon. Onderweg nemen ze de charmante lifter Brian mee. Al gauw blijkt hun nieuwe reismaatje onvoorspelbaar gedrag te vertonen. Fiona vertrouwt het niet en wil hem het liefst midden in Frankrijk uit de auto zetten, maar Maris valt voor zijn charmes. En dat was precies zijn bedoeling…

Route du soleil door Suzanne Vermeer
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting van het boek

Marit is een vrouw die de zorg op twee kinderen op zich neemt. Samen met haar beste vriendin Fiona besluit ze om haar kinderen in Nederland achter te laten en naar Zuid-Frankrijk te vertrekken.

Omdat de ex van Marit niet voor de kinderen wil zorgen, brengt Marit haar kinderen bij haar ouders. Samen met Fiona gaat ze met haar eigen auto een reis maken aar de Lac de Serre-Poncon. Volgens Fiona is dit een ontzettend mooi gebied waar ze naast relaxen ook actieve activiteiten kunnen ondernemen.

Onderweg, bij een benzinestation, ontmoeten ze een jongeman. Hij stelt zich voor als Brian en vraagt of hij met hen mee kan rijden naar Frankrijk. Zo naïef als ze zijn nemen Marit en Fiona Brian mee als lifter. Al snel komen ze erachter dat hij niet te vertrouwen is. Hij belooft bijvoorbeeld dat hij zal gaan tanken, maar rijdt vervolgens weg zonder betaald te hebben. Dit met als gevolg dat de auto van Marit stilstaande wordt gehouden door de politie.

Omdat Fiona en Marit moe zijn, besluiten ze om ergens in een hotel te gaan overnachten. Fiona is het allang zat met Brian, maar Marit is voor zijn charmes gevallen waardoor ze het voor hem opneemt. Als ze de volgende dag in het hotel uitchecken, zien ze ontzettend veel politie en ambulances de parkeerplaats oprijden. Aangezien ze niet weten wat er aan de hand is gaan ze maar weg.

Uiteindelijk komen ze op de camping aan. Brian heeft beloofd niet op dezelfde camping te verblijven, waardoor Fiona en Marit nog gewoon hun vakantie kunnen houden. Hier besluit Marit maar even met haar ouders te bellen. Van haar ouders krijgt ze te horen dat in het hotel waar ze geslapen heeft een roofmoord op een Nederlands echtpaar gepleegd is. Fiona en Marit vinden het raar dat ze er niets van gehoord hebben en willen het eigenlijk niet geloven. Totdat ze allebei door de politie verhoord worden over hun nacht in het hotel. Ineens hebben ze door wat aan de hand was. Fiona beschuldigt Brian gelijk, maar Marit vindt dit onzin en vindt dat Fiona Brian niet overal de schuld van moet geven.

De dagen daarna worden steeds vervelender. Brian blijft hen continu opzoeken op de camping. Fiona wordt hier helemaal gek van, maar Marit blijft het voor hem opnemen.

Op een avond worden ze ineens achtervolgt in de bergen door een auto met geblindeerde ramen. Het hangt erop of eronder of ze de autorit wel zullen overleven. Uiteindelijk komen Fiona en Marit er met lichte verwondingen vanaf. Wel hebben ze de politie ingeschakeld, die beloofd heeft een onderzoek te starten. Ook vertellen ze ter plekke bij de politie dat ze Brian niet meer vertrouwen en het idee hebben dat hij meer te maken heeft met de roofoverval in het hotel van een paar dagen geleden.

Als de auto vervolgens pech heeft vinden ze een bewijs op de achterbank. Er liggen ineens twee paspoorten met bloedsporen op de bank. Fiona en Marit vermoeden dat dit de paspoorten van het echtpaar in het hotel zijn. Zo snel mogelijk lichten ze de politie in die belooft naar hun toe te komen. De paspoorten moeten ze goed bewaren, want dit kan als bewijs gebruikt gaan worden.

Brian krijgt door wat er aan de hand is en stormt op Marit af. Snel doet ze de paspoorten in haar onderbroek en zet ze het op het rennen. Ze besluit om op een wegvarend bootje te springen waardoor ze Brian snel af wil zijn. Helaas springt Brian ook op dit bootje en gooit hij de eigenaar van de boot al snel van de boot af. Brian en Marit zitten samen op een boot en Marit is bang dat ze het niet zal overleven. Als ze vervolgens het wapen van Brian ziet probeert ze rustig te blijven, maar helaas lukt dit niet helemaal.

Uiteindelijk komt er een politieboot aanvaren. Aangezien Brian bijna tegen de rotsblokken aanvaart krijgt Marit van de politie de opdracht om uit de boot te springen.

Brian heeft de botsing tegen de rotsblokken niet overleefd en Marit moet met flinke verwondingen naar het ziekenhuis. Ze heeft van alles gebroken en gekneusd en moet in het ziekenhuis opgenomen worden. ’s Nachts komt er ineens een arts naar haar toe die haar wakker maakt. Hij schijnt Nederlands te kunnen praten en de broer van Brian te zijn. De broer van Brian vertelt haar dat hij het verschrikkelijk vindt dat ze Brian vermoord heeft en dat het daardoor nu haar beurt is. Ook vertelt hij haar dat Brian voor hem werkte. De broer van Brian wilde andere mensen namelijk zoveel mogelijk leed aandoen.

Marit krijgt een injectie met een vloeistof die heel haar lichaam verlamt. Uiteindelijk zal ze dus overlijden omdat ze stikt. Gelukkig kon Fiona niet slapen en is ze net op tijd naar het ziekenhuis gegaan waar ze Marit in een verlamde toestand aantrof. Gelijk zijn alle artsen en verplegers uitgerukt die ervoor gezorgd hebben dat Marit toch nog in leven bleef en er uiteindelijk niks aan overhield.

Als Marit vervolgens weer veilig bij haar eigen kinderen is, krijgt ze te horen dat de broer van Brian opgepakt is en zelfmoord gepleegd heeft. Marit hoeft dus niet meer bang te zijn dat ze eeuwig achtervolgt wordt door de broer van Brian en kan proberen verder te gaan met haar leven.

 

Auteur

De auteur van het boek is Suzanne Vermeer. Ze is in 1968 geboren, in Nijmegen. Ze heeft eerst Spaans gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en naar Barcelona verhuisd. Pas later is ze schrijfster geworden.

Suzanne Vermeer is een schrijverspseudoniem in het thrillergenre. Zij is het pseudoniem van Paul Goeken. Nadat Paul in 2006 het boek All-Inclusive schreef, werd in samenspraak met de uitgeverij besloten om het boek niet onder zijn eigen naam, maar onder het pseudoniem Suzanne Vermeer uit te brengen. Dit gebeurde in het diepste geheim; slechts enkele personen uit de kennissenkring waren op de hoogte van de identiteit van Vermeer. In 2011 overleed schrijver Paul Goeken.

De boeken van Vermeer kenmerken zich doordat ze vakantie als thema hebben. De eerste boeken verschenen jaarlijks in de zomer. Met Après-ski werd in 2010 het eerste wintervakantieboek uitgebracht. Het succes hiervan leidde een jaar later tot de opvolger Zwarte Piste.

Nadat in 2010 het boek Cruise werd genomineerd voor de NS Publieksprijs, claimde de eveneens genomineerde Ernest van der Kwast dat hij achter het pseudoniem van Vermeer zou zitten. Door de uitgeverij werd dit in een persbericht ontkend en een week later herriep Van der Kwast zijn bekentenis. Een week na het overlijden van Goeken in juni 2011 werd door de uitgeverij bekendgemaakt dat hij de schrijver was die achter Suzanne Vermeer schuilging.[2][3] Het postuum uitgebrachte Noorderlicht was het laatste boek van zijn hand.

 

Titel

De letterlijke vertaling van 'Route du soleil' is 'route van de zon'.

Fiona en Marit maken een tocht naar Zuid-Frankrijk om daar hun vakantie te gaan houden. Dit is een route naar de zon. Dit verklaart dus waarom de titel Route du soleil heet: Fiona en Marit willen een zonnige vakantie en besluiten daardoor om naar Zuid-Frankrijk te rijden. Vervolgens speelt het hele verhaal zich in het zonnige Frankrijk af.

 

 

 

 

Thema

Misdaad: algemeen

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar misdaad is het belangrijkste motief in dit verhaal. Brian zorgt er samen met zijn broer voor dat verschillende mensen vermoord worden. De broer van Brian heeft zelfs het doel om zoveel mogelijk wat aan te doen en te vermoorden. Aan het begin van het verhaal lijkt het er niet op, maar het hele verhaal draait om misdaad en criminaliteit. Neem bijvoorbeeld de achtervolgingen in de auto, de gestolen spullen, de moord in het hotel en de uiteindelijke poging tot het vermoorden van Marit.

 

Idee

Het idee achter dit boek is, dat je nooit zomaar iedereen moet vertrouwen. Ook al lijkt een persoon heel onschuldig, vertrouw hem/haar nooit zomaar. Je weet nooit wat hij/zij van plan is en straks krijg jij overal de schuld van.

 

Motieven, leidmotieven en symbolen

 

Motieven

Vriendschap

De vriendschap tussen Fiona en Marit is een belangrijk motief in het verhaal. De vriendschap tussen deze twee vrouwen zorgen eigenlijk voor de basis van dit verhaal. Marit en Fiona zijn in een korte tijd erg hecht geworden doordat ze lief en leed met elkaar delen. Ondanks de verschillen tussen de twee vrouwen, weten ze er toch altijd voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden.

 

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

De problemen tussen Marit en haar ex-man Hans spelen ook een grote rol in het verhaal. Marit moet eigenlijk alleen voor de opvoeding van haar twee jongere kinderen opdraaien, omdat haar ex-man Hans er geen zin meer in heeft. Af en toe brengt Marit haar kinderen nog weleens naar hun vader toe, maar eigenlijk hebben de kinderen daar zelf ook geen zin in. De problemen tussen Marit en Hans zijn vooral vertrouwens- en communicatieproblemen.

 

Eenzaamheid & Isolement

Marit zat voordat ze Fiona leerde kennen heel erg in een isolement. Ze leed een eenzaam leventje met haar eigen kinderen. Eigenlijk waren haar kinderen en haar ouders het enige wie ze had en met wie ze contact had. Uiteindelijk heeft Fiona haar uit dit isolement kunnen trekken.

 

 

 

Dood

In het verhaal worden Marit en Fiona regelmatig met de dood geconfronteerd. Buiten het feit dat ze zelf een par keer aan de dood ontsnappen, worden ze ook geconfronteerd met het feit dat er een echtpaar in een hotel vermoord is.

 

Angst voor de dood

In het verhaal komt het meerdere keren voor dat Fiona en Marit letterlijk doodsbang zijn. Deze angst voor de dood is vooral heel erg als Marit samen met een gewapende Brian op een boot zit.

 

Symbool

In dit boek is niet echt een duidelijk symbool.

 

Leidmotief

Het leidmotief door het hele verhaal heen, is bedrog. Iedereen wordt bedrogen door Brian terwijl hij niet te vertrouwen is. Iedereen krijgt de schuld van de dingen die Brian heeft gedaan.

 

Genre, indeling en lay-out

Het genre, van het boek, is literaire thriller. De hoofdpersoon ontwikkeld zich sterk in het verhaal en er zijn veel plotselinge wendingen in het verhaal. Het misdaadelement speelt de hoofdrol.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling; het verhaal zelf begint terwijl de handelingen al zijn begonnen. Je dus niet eerst een uitleg van de personages, maar je zit meteen in het verhaal. Het verhaal eindigt met een gesloten einde: alles is duidelijk. Het verhaal loopt niet verder en je blijft niet met vragen zitten.

Het verhaal is opgedeeld in delen die vervolgens weer opgedeeld zijn in hoofdstukken. Het boek heeft in totaal 69 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn eenvoudig te herkennen aan de cijfers boven een bladzijde.

 

 

 

 

 

Personages

 

Marit

Marit is een moeder van twee jonge kinderen. Omdat haar ex-man haar heeft verlaten draait ze alleen op voor de opvoeding van haar kinderen. Dit valt haar af en toe ontzettend zwaar, maar ondanks alles weet ze zich er toch doorheen te zetten. Dit heeft wel als gevolg dat ze zichzelf altijd wegcijfert. Daarnaast kiest ze altijd voor de meest makkelijke en wijze oplossing. Aan Marit is heel erg te merken dat ze eigenlijk altijd de moederlijke rol op zich neemt.

 

Fiona

Fiona is de beste vriendin van Marit. Ze hebben elkaar ontmoet in de sportschool. Fiona houdt van uitgaan en bezig zijn met mannen. Daarnaast is ze elke dag na het werken te vinden in de sportschool.

Claire

Claire is de nieuwe verloofde van Hans. Claire schijnt een meisje met weinig inhoud te zijn: is dom en heeft bijna nergens verstand van. Daarnaast heeft ze vaak hele domme opmerkingen. Daartegenover heeft ze wel een heel mooi lichaam en uiterlijk.

 

Sem

Sem is de zoon van Marit. Hij probeert een voorbeeld voor zijn jongere zusje te zijn.

 

Lotte

Lotte is het jonge dochtertje van Marit. Lotte is bij heel veel situaties erg verlegen en wil het liefste bij haar moeder blijven.

 

Hans

Hans is de ex-man van Marit. Hij wil de zorg van de kinderen niet meer op zich nemen waardoor Marit er vrijwel helemaal alleen voorstaat. Hans is gescheiden met Marit omdat hij een leuker meisje, Claire, tegen is gekomen. Uiteindelijk heeft hij haar ook ten huwelijk gevraagd. Hans komt over als een hele nukkige man. Hij wordt snel boos op zijn kinderen en is erg ongeduldig.

 

Brian

Brian is de jongen die Marit en Fiona meenemen met liften. Brian beweert zelf dat hij ADD heeft waardoor hij vaak dingen vergeet. Eigenlijk schuift hij al zijn slechte eigenschappen op zijn ADD af. Brian is heel erg gemeen en vermoordt verschillende mensen. Elke keer weet hij ermee weg te komen. Daarnaast vertoont hij ook verschrikkelijk stalkerig gedrag. En is hij heel erg aanhankelijk naar mensen die hem mogen.

 

De broer van Brian

De broer van Brian komt aan het einde van het verhaal heel even voor. Hij probeert Marit te vermoorden door haar een injectie te geven met verlammend spul. Daarnaast vertelt hij haar dat Brian voor hem werkt. Hij worstelt heel erg met de dood van zijn jongere broertje.

 

Historische tijd, plaats en ruimte

Het verhaal speelt zich af op drie plaatsen. Het begint in Nederland, hier wonen Fiona en Marit. Daarna speelt het zich af in Luxemburg, hier ontmoeten de vrouwen Brian, de lifter. En vervolgens speelt het verhaal zich alleen af in Zuid-Frankrijk. Hier zijn ze op vakantie. Er wordt, in dit verhaal, geen gebruik gemaakt van belangrijke verhaalruimtes, elke ruimte is in principe belangrijk.

Het verhaal speelt zich af in de 21e eeuw, want dat kun je afleiden aan de spullen die worden gebruikt (bv. de mobieltjes en auto’s).

De verteltijd van het verhaal is ongeveer 2 weken. Dit zijn de weken waarin Fiona en
Marit op vakantie zijn. Daarnaast speelt het verhaal zich af in het heden, de 21e eeuw. Dit kun je afleiden door verschillende elementen die gebruikt worden, er wordt gebruikt gemaakt van een iPhone en Marit leest het boek: vijftig tinten grijs.

Chronologie

In dit boek wordt de chronologische volgorde van gebeurtenissen niet doorbroken. Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling; het verhaal begint terwijl de handelingen allang zijn begonnen. Je krijgt dus geen uitleg van de personages, maar je gelijk in het verhaal. In het verhaal zijn er af en toe verwijzingen naar het verleden te vinden, maar van echte flashbacks wordt geen gebruik gemaakt. Als er flashbacks in het boek gebruikt zouden worden, zou je misschien sneller achter dingen komen. Maar hierdoor zou de spanning in het boek wel minder leuk worden.

Perspectief

Voor het verhaal is het auctoriale perspectief gebruikt, het auctoriale perspectief wordt ook wel de alwetende verteller genoemd. Je leest de gedachtes en handelingen van meerdere personen en het verhaal wordt niet door de ogen van één persoon verteld. De verteller kijkt als het ware van bovenaf op het verhaal en vertelt het vervolgens. De verteller is iemand die niet in het verhaal meespeelt en dus als het ware meer weet dan de lezer.

Slot

De slotzin is: “Dat was waar het om draaide en de rest kon haar gestolen worden. Het verhaal eindigt met een gesloten einde: alles is duidelijk. Het verhaal loopt niet meer verder, het verhaalprobleem is opgelost. Je blijft niet meer met vragen zitten omdat alles duidelijk is.

 

Recensies

 

Titel: Route du soleil

Recensent: Simone

Datum: 17 juli 2013

Bron:

Simone (VrouwenThrillers, initialen onbekend, Recensie Route du Soleil, 2013, http://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789400502550

Titel: Suzanne Vermeer – Route du oleil

Recensent: Jokus

Datum: 19 juni 2013

Bron: Jokus (Rankingthebooks), initialen onbekend, Recensie Route du Soleil, 2013 http://rankingthebooks.nl/recensie-suzanne-vermeer-route-du-soleil/

 

 

Eigen mening

Aan het begin van verhaal vond ik het nog niet heel erg spannend, er gebeurde nog niet heel veel. Het boek wordt aangeduid als een thriller. Hierdoor ging ik ervan uit dat het boek spannend zou zijn en dat er veel mysterieuze dingen zouden gebeuren. Het boek begint niet heel spannend, maar het einde krijgt ineens een omslag. Hierdoor verandert het verhaal heel erg en wordt het ineens een stuk spannender. De laatste honderd bladzijdes heb ik hierdoor erg snel uitgelezen, omdat ik gewoon niet kon stoppen met lezen.

Het boek is echt een aanrader, vooral als je van spannende verhalen houdt. Achteraf vond ik de manier waarop de spanning is opgebouwd erg leuk, in het begin denk je namelijk dat het erg saai is, maar later wordt het toch ineens heel spannend. Ook blijf je lezen, omdat je meeleeft met de hoofdpersonages, want je wilt dat het goed voor hen afloopt en dat ze inleven blijven. Kortom, het is echt een aanrader!

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Route du soleil door Suzanne Vermeer"