Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The fault in our stars door John Green

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover The fault in our stars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1009 woorden
  • 7 juli 2017
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
12 keer beoordeeld

Boekcover The fault in our stars
Shadow

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Gen…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernieti…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

'Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.'
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

The fault in our stars door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Titel: The Fault in our Stars (vert. als: Een weeffout in onze sterren.)
Auteur: John Green

John Green is bekend geworden van Youtube, met zijn kanaal, Vlogbrothers. Toen hij in het ziekenhuis werkte kwam hij op het idee voor The Fault in our Stars; Hij wilde mensen leren hoe ze met de dood om moesten gaan door dit boek.

Samenvatting

Het boek gaat over Hazel Grace Lancaster. Zij heeft kanker. Op een dag komt ze Augustus Waters tegen bij een praatgroep waar ze regelmatig heen gaat. Hij heeft ook kanker gehad. Het klikt meteen en er ontstaat een vriendschappelijke relatie. Samen beleven ze van alles en ze wisselen hun lievelingsboeken met elkaar uit. Ze beginnen steeds meer voor elkaar wat te voelen. Ze gaan naar Amsterdam, en hier vertelt Augustus dat hij de kanker terug is; dit keer is het verspreid in zijn hele lichaam. Ze bezoeken een van de schrijvers waar Hazel van is, maar hier krijgen ze ruzie met hem. Ze bezoeken ook het Anne Frankhuis, en hier zoenen ze voor het eerst. Eenmaal thuis sterft Augustus vrij snel.

Hoofdpersonen

Hazel

Een meisje van ongeveer zestien jaar oud. Ze heeft heel weinig vrienden, vanwege het feit dat ze vaak in het ziekenhuis lag. Door de kanker werkt een van haar longen slecht en moet ze kunstmatig ademhalen. Hazel gaat naar een praatgroep omdat haar moeder denkt dat ze depressief is. Daar vindt ze geen klote aan; ze wil niet zielig gevonden worden. Als ze er zo mee bezig is, kan ze niet genieten van het leven en daarom wil ze er niet steeds aan herinnerd worden. Ze wilde eerst niks beginnen met Augustus, want ze vindt zichzelf een tijdbom die elk moment kan ontploffen. Ze wil hem en haarzelf geen pijn doen, want het kan op elk moment eindigen, maar later valt ze toch voor hem.

Augustus

Een jongen van ongeveer achttien jaar oud. Hij heeft maar een been, omdat hij eerder kanker heeft gehad. Hij loopt daarom met een prothese. Zijn beste vriend is Isaac, die ook in de praatgroep deelneemt. Augustus heeft altijd een pakje sigaretten bij zich, hoewel hij niet eens rookt. Augustus is energiek, grappig en opgewonden, maar wanneer hij opnieuw kanker heeft, stort hij in en voelt hij zich hopeloos. Hij wil graag als een belangrijk persoon herinnerd worden en niet vergeten worden.

Overige personen:

Peter van Houten

Schrijver van An Imperial Affliction, het lievelingsboek van Hazel. Hij is alcoholist en drinkt continu veel omdat hij zijn dochter mist. Als ze hem bezoeken, maakt Van Houten ruzie met Hazel en Augustus.

Isaac

De beste vriend van Augustus. Door de kanker moeten zijn ogen verwijderd worden en wordt Isaac dus blind. Hij zit in de praatgroep bij Hazel en Augustus.

Het conflict

Hazel heeft een boek van haar lievelingsschrijver, Peter van Houten. Ze weet alleen het einde niet (het is een boek met een open einde) en wil graag weten hoe het afloopt. Hij woont helemaal in Amsterdam en voor Hazel is het bijna onmogelijk om zo ver te reizen, omdat ze ziek is en kanker heeft. Tot Augustus komt. Hij heeft de wens om naar Amsterdam te gaan en ze gaan dus samen. De dokter vindt dat eerst geen goed idee, maar als de moeder van Hazel mee gaat, is het goed.

De eerste keer dat Hazel de schrijver ziet, krijgen ze ruzie. Hij is namelijk heel erg dronken, luistert niet naar wat ze zegt en scheldt haar uit. Als Augustus sterft, zoekt de schrijver haar op. Hazel is nog steeds boos op hem, maar wil te graag het einde weten. Peter vertelt haar dat de hoofdpersoon zijn dochter is, en uiteindelijk sterft.

Plaats

Het verhaal begint in de woonplaats van Hazel en Augustus: Indianapolis . Dat kun je zien, omdat ze naar plekken gaan in Indianapolis, zoals Funky Bones van Joep van Lieshout.

Ook gaan ze naar Amsterdam om op bezoek te gaan bij Peter van Houten. Ze slapen in het hotel de Filosoof (bestaat echt). Ze gaan ook naar het Anne Frankhuis en lopen langs het Rijksmuseum.

Tijd

Het verhaal speelt zich zeer recent af. Ze bellen namelijk met iPhones, rijden in auto's en gaan met het vliegtuig naar Nederland. Ook dragen ze kleren die men nu draagt en gebruiken ze woorden die we nu gebruiken.

Ik denk dat er ongeveer een half jaar tussen het begin en het einde van het verhaal zit. Sommige gebeurtenissen worden heel nauwkeurig beschreven, maar er worden soms ook hele grote sprongen gemaakt en dan ben je opeens een paar weken verder.

Het verhaal wordt beschreven van het langst geleden naar de meest recente gebeurtenis. Er zijn geen flashbacks, wel blikt Hazel terug op haar ziekenhuisperiode als ze aan Augustus uitlegt over haar ziekte. Dat is echter maar een heel kort stukje, dus dat kan je niet echt een flashback noemen.

Doel

Ik denk dat de schrijver probeert duidelijk te maken dat als je kanker hebt, je leven niet voorbij is en dat je je dromen moet nagaan, vooral als je leven ieder moment over kan zijn.

Titelverklaring

Het boek heet Een weeffout in onze sterren, omdat het leven oneerlijk is. Waarom krijgt Hazel wel kanker en iemand anders niet? Waarom verliest Hazel haar vriendje en iemand anders niet? Hazel vind het allemaal gewoon heel erg oneerlijk en volgens haar ligt dat aan een weeffout in de sterren.

Verhaalsoort

Het is een young-adultboek en het is realistische fictie.

Mening

Toen ik voor het eerst over dit boek hoorde was iedereen heel erg enthousiast. Het leuk me eerlijk gezegd heel erg saai. Boeken over kanker zijn altijd hetzelfde: depressief. Toen hoorde ik dat er een film over gemaakt zou worden en werd wel een beetje benieuwd. Het leek me leuk om het boek in het Engels te lezen, omdat er heel veel bekende quotes in staan die toch leuker zijn om in het Engels te lezen.

Ik zou dit boek wel aanraden, maar ik vind eigenlijk wel dat je het in het Engels moet lezen. Dat gaat prima, want het taalgebruik is niet heel moeilijk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The fault in our stars door John Green"