Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1249 woorden
  • 6 juli 2017
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
14 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar …

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur…

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’ 

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

. Personages

Marc Schlosser
Marc Schlosser is getrouwd met Caroline. Ze hebben samen twee kinderen; Julia en Lisa. Marc is erg beschermend naar zijn kinderen toe. Marc is huisarts en hij heeft een eigen praktijk. De praktijk loopt erg goed omdat hij veel tijd neemt voor zijn patiënten. Hij lijkt een soort van afkeur te hebben tegen het menselijk lichaam en de manier waarop mensen er mee omgaan. Dit laat hij niet merken. Marc kijkt vaak op een rare manier naar dingen, als huisarts. Hij kan heel goed de uitkomsten van situaties berekenen en weet altijd wat hij moet zeggen op het juiste moment.
Over Marc zijn uiterlijk kom je niet al te veel te weten, Marc zegt zelf dat hij niet lelijk is en niet te dik. Verder lust hij af en toe wel een sigaretje en drinkt hij aardig veel.

Na de vakantie in het zomerhuis verandert Marc. Hij geeft niet zo veel meer om zijn patiënten en luistert niet goed naar ze. Er komen minder klanten naar zijn praktijk. Marc wil wraak en kan de verkrachting van zijn dochter niet loslaten. Hij geeft Ralph de schuld en neemt wraak zonder de gevolgen zorgvuldig door te nemen. Het leek alsof hij een beetje gek in zijn hoofd was geworden na de verkrachting van zijn dochter.


Ralph Meijer
Ralph Meijer is getrouwd met Judith. Hij heeft twee zoons, Alex en Thomas. Ralph is een beroemd televisieacteur. Hij is een echte levensgenieter; Hij eet veel, drinkt veel en hij houdt erg van vrouwen. Hij houdt zelfs iets te veel van vrouwen. Hij bekijkt iedere vrouw op een vieze manier en flirt met elke vrouw die hij tegenkomt.
Ralph weet zelf ook dat hij populair is, hij komt erg charismatisch en zelfverzekerd over, ook al is hij heel dik.
Ralph kan er niet tegen als hij zijn zin niet krijgt, hij krijgt snel ruzie. Op het strand probeerde hij een meisje te versieren, maar als ze hem afwijst slaat Ralph haar in elkaar.


 

5. Setting

Het boek speelt zich af in de moderne tijd. Dit wordt nergens letterlijk gezegd, maar je ziet wel IPods en mobiele telefoons voorbijkomen. Het verhaal duurt ongeveer anderhalf jaar.

Het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in Frankrijk, bij het zomerhuis. Ook speelt een groot stuk zich af in Nederland, waar de meeste personages wonen. Een paar locaties in Nederland zijn de praktijk van Marc, het tuinfeest van Ralph en het theatergebouw waar Ralph en Marc elkaar voor het eerst ontmoeten.





6. Chronologie

Het verhaal loopt niet chronologisch. Het begint met een dag in de huisartsenpraktijk van Marc. Marc vertelt de lezer dat Ralph is overleden nadat hij ziek was en een dodelijk drankje had ingenomen. Daarna gaat het boek naar de begrafenis van Ralph. Vanaf dat punt worden de gebeurtenissen uit het verleden op chronologische wijze verteld. Eerst hoe Ralph en Marc elkaar ontmoeten, dan het tuinfeest van Ralph en daarna de vakantie in Frankrijk. Het boek eindigt in het heden, in het ziekenhuis waar Ralph het dodelijke drankje gaat drinken. Het verhaal bestaat dus eigenlijk uit één grote flashback. Het grootste deel van de gebeurtenissen uit het boek nemen plaats in het verleden.


7. Motieven
 

Verhaalmotief: Aaron Herzl
Marc denkt vaak terug aan de professor uit zijn studietijd, Aaron Herzl. Deze professor heeft vaan rare biologische verklaringen voor de aard van de mens, die hij met zijn klas deelde. Marc denkt er vaak aan terug en is het eens met de uitspraken van Aaron Herzl.

Verhaalmotief: Verkrachting
Een ander motief is de verkrachting van Julia. Dit komt steeds terug en het hele boek draait er om.

Verhaalmotief: Seksualiteit
Een derde motief is seksualiteit. Dit is ook een van de hoofdthema’s van het boek. Ralph voelt zich aangetrokken tot veel vrouwen, hij probeert seks te hebben met een jong meisje op het strand. Marc heeft een seksuele relatie met de vrouw van Ralph. Relaties komen steeds voor in het boek.

Leidmotief: Ik kijk als dokter
Een zin die steeds terugkomt in het boek is ‘’Ik kijk als dokter’’. Marc zegt dit als hij op een bepaalde manier naar mensen kijkt en de situatie inschat.


8. Perspectief

Het boek wordt vanuit de ik-persoon verteld, uit het oogpunt van huisarts Marc Schlosser. Je leest ook de gedachten van Marc. Marc vertelt de gebeurtenissen in de verleden tijd. Hij houdt ook informatie voor de lezer achter. Hij vertelt bijvoorbeeld niet gelijk hoe het komt dat Ralph is overleden en wie Julia heeft verkracht.

9. Titel

De titel ‘’Zomerhuis met zwembad’’ slaat natuurlijk op het zomerhuis waar Marc meet zijn familie heen gaat in de zomervakantie. Er is ook een zwembad, Ralph vertelt dit nadrukkelijk wanneer hij Marc uitnodigt om langs te komen.

Dit boek heeft geen ondertitel of motto.

Thema
Themawoorden: Familie, seksualiteit

Ik denk dat het grootste thema van dit boek de relaties tussen ouders en kinderen is. Hoe ver mogen ouders gaan in het beschermen van hun kinderen? Hoe vrij moet je kinderen laten? Hoe ga je om met een familiedrama? In het boek speelt vooral de relatie tussen Julia en Marc een grote rol. Daarnaast is seksualiteit natuurlijk een grote rol. Julia begint zich te ontwikkelen tot een vrouw, met alle gevolgen van dien. Mannen worden door haar aangetrokken, ze krijgen seksuele interesse in haar. Dit loopt voor Julia niet goed af en leidt tot een familiedrama.



10. Mijn mening


Ik vond het boek ‘’Zomerhuis met zwembad’’ een erg leuk boek. Ik heb zelf vaak moeite met het lezen van boeken, omdat ik snel ongeduldig word of het boek te langdradig vind worden. Bij de boeken van Herman Koch heb ik dat niet. Ze zijn vlot geschreven en ze zijn niet te langdradig.

Ik vond het boek best wel spannend. Ik wou graag weten wie de dader was. Door het hele boek heen verwacht je dat Ralph Meijer de dader is, maar dat blijkt uiteindelijk toch niet zo te zijn. Ik vond het boek ook goed geschreven. Er werden niet veel moeilijke woorden gebruikt en het leest makkelijk weg.

De passage ‘’Ik kijk als dokter’’ spreekt mij erg aan. Ik vond het grappig beschreven hoe Marc naar mensen keek. Marc beschreef mensen steeds heel cynisch, en iedere keer begon zijn beschrijving met ‘’ik kijk als dokter’’.

Voor mij had het boek niet veel negatieve kanten. Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat het hier en daar misschien een tikje onrealistisch is. zo komt Marc wel erg makkelijk weg met zijn medische wandaad op Ralph en niemand ziet dat er een relatie speelt tussen Marc en Judith, terwijl dit toch wel vrij open lijkt te gebeuren.

Ik vind dit boek van Herman Koch wel vrij veel lijken op een van zijn andere succesvolle boeken; ‘’Het diner’’. In beide boeken gaan ouders wel erg ver om hun kind te beschermen en in beide boeken is de hoofdpersoon een beetje een doorgeslagen vader met een agressieprobleem.

Ik was erg blij met het taalgebruik. Niet te ingewikkeld, niet te lang, helemaal perfect. Dingen worden soms wat grof beschreven, wat het interessanter maakt om te lezen.

Kort gezegd vond ik dit boek, net als ‘’Het diner’’ een spannend boek die op een makkelijke manier geschreven is. Ik zou het dus zeker aan iedereen aanraden die een spannend en origineel boek zoekt.
(318 woorden)

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhuis met zwembad door Herman Koch"